Sertleşmiş penisin sertçe bükülmesi, vurulması ya da dokuların bir kısmına zarar verilmesi halinde penis kırılması ortaya çıkabilir. Genellikle cinsel aktivite sırasında meydana gelir.
Bir patlama veya çatlama sesi duyularak ereksiyon hali kaybedilebilir. Bunun sonucunda çok fazla ağrı hissedilebilir. Penis kırığı vakalarının çoğu ameliyat gerektirir.
Penis kemik olmadığı için kırık olarak tanımlanmayabilir. Cinsel ilişki sırasında ereksiyon halindeyken penisin sertçe bükülmesi ya da sert bir darbe alması halinde dokular zarar görebilir.
Penis tüp benzeri erektil dokular içerir. İki farklı tüp penis üst kısmı boyunca uzanır (corpora cavernosa).
Tüplerden biri de penisin alt kısmı boyunca uzanarak (corpus spongiosum) üretrayı çevreler.
Güçlü, lifli bir bağ dokusu tabakası (tunica albuginea) bu dokuları kaplar. Tunica albuginea yırtıldığında penis kırığı meydana gelir.
Penis kırığı acil müdahale gerektiren bir durumdur. Bu nedenle tıbbi yardım almanız gerekir.
Penis kırılması, cinsel olarak daha aktif olan 40 yaş ve altındaki kişilerde daha sık görülebilir.
Penis kırığı genellikle ani ve yoğun ağrıya neden olur. Meydana gelen ağrının süresi kırığın etkisine göre değişebilir. Çoğu durumda, penisin kırılması halinde bir patlama veya çatlama sesi duyulabilir.
Ereksiyon hali hemen kaybolarak şişlik ve morarma ile birlikte yoğun bir ağrı hissedebilirsiniz.
Genellikle daha fazla ereksiyon olmada da zorluk çekersiniz. Ortaya çıkan semptomlar penis kırığından kaynaklanmıyorsa yumuşak doku yaralanması olabilir.
Penis kırılması sonucu kişilerde bazı belirtiler ortaya çıkabilir. Penis kırılması belirtileri şu şekilde sıralanabilir;
Sertleşmiş penise ağır ya da sert bir kuvvet uygulanması sonucu kırılma meydana gelebilir. Penis kırılması neden olur sorusuna verilebilecek cevaplar şu şekilde sıralanarak açıklanabilir;
Cinsel ilişki: Cinsel ilişki sırasında penis partnerinizin pelvik kemiğine ya da perineumuna (anüsleri ile genital organları arasındaki deri tabakası) çarparak bükülebilir. Bunun sonucunda penis kırılması oluşabilir. Bu durum partnerde oluşumuna da yol açabilir.
Enerjik mastürbasyon: Enerjik ya da sert , ereksiyon halindeyken penisin zorlanmasına neden olarak bükebilir ve kırılma ile sonuçlanabilir.
İstem dışı travma: Ereksiyon halindeki penise uygulanan kuvvet miktarına bağlı olarak çok daha az yaygın olarak ortaya çıkan bir durumdur. Ereksiyon halindeyken; penisin üzerine düşmek, yuvarlanmak, karanlık bir odada duvara veya kapıya çarpmak gibi nedenlerle istem dışı travma yoluyla penis kırığı ortaya çıkabilir.
Taqaandan: Sertleşmiş penisin bükerek şeklini değiştirme ya da sertleşmeyi ortadan kaldırarak mastürbasyonu engelleme yöntemidir. Taqaandan, Orta Doğu ve Orta Asya'da yaygın olarak kullanılan bir yöntemdir.
Bir penis kırığı genellikle patlıcan deformitesine dayanarak fiziksel bir muayene sırasında teşhis edilebilir.
Patlıcan deformitesi, penis kırığının özelliklerini tanımlamak için kullanılan bir terimdir. Kırık sonrası penisin morumsu renk değiştirmesi ve aşırı şişmesi nedeniyle bu şekilde adlandırılmıştır.
Şişmiş penis ayrıca yırtığın olduğu yerde bükülerek patlıcana benzeyen bir eğriye neden olur.
Kırığın ve yırtığın konumunu belirlemek, hasarın ne kadar yaygın olduğunu anlamak ve penis yapısındaki diğer bölümlerin zarar görüp görmediğini tespit etmek için fiziksel muayeneye ilave olarak bazı testler de istenebilir.
Penis kırığını teşhis etmek için istenebilecek testler şu şekilde sıralanabilir;
Penis ultrasonu: sayesinde yüksek frekanslı ses dalgalarını kullanarak penisin görüntülemesi sağlanarak nerede hasar olduğu tespit edilir.
Manyetik rezonans görüntüleme (MRI): Ultrasonun kırığın yerini belirleyemediği durumlarda kullanılır. Yumuşak dokuları ve kırığın detaylı görüntüsünü elde etmek için ya da radyo dalgaları kullanılır. Daha küçük kırılma ve yırtıkları daha iyi tespit edebilir.
Kavernozografi: Bu röntgen türünde, atardamar veya toplardamarların yırtıldığı alanları tespit etmek için korpus kavernozuma kontrast madde enjekte edilerek kırık teşhis edilmeye çalışılır.
Bu tür görüntüleme taramaları dışında idrar tahlili yapılarak idrarınızda kan belirtileri olup olmadığını kontrol edilebilir.
Kan gözle görülmese bile, idrar tahlili mikroskobik hematüriyi tespit edebilir. Bu da tedavi kapsamını değiştirebilir ya da genişletebilir.
Yapılan görüntüleme taramaları ve tahlillerden elde edilen bulgular ile fiziksel muayene sonuçları değerlendirilerek penis kırılmasının teşhis edilmesi sağlanır.
Penis kırılması teşhis edildikten sonra kırılmanın derecesine göre tedavi seçenekleri planlanır.
Penis kırıkları genellikle ameliyat gerektiren tıbbi acil durumlardır. Kırığı düzeltmek için ameliyat olmazsanız kalıcı ereksiyon bozukluğu yaşayabilirsiniz.
Penis dokularının yaralanması halinde eğer kırık yoksa cerrahi olmayan tedavi ile iyileşme sağlanabilir.
Penis kırılması nedeniyle yapılacak ameliyatın amaçları şu şekilde sıralanabilir;
Penis kırığı ameliyatından önce doku hasarını sınırlamak için soğuk kompres, basınçlı pansuman ve steroid olmayan antiinflamatuar ilaçlar kullanılabilir.
Tunika albuginea'nın cerrahi onarımına ilave olarak, üretra rekonstrüksiyonu da yapılabilir.
Penis kırılması ameliyatından sonra iyileşme süresi kırığın şiddetine ve cerrahi işleme göre değişebilir. Komplikasyonlar olmadığı takdirde hastanede bir ila üç gün arasında gözetim altında kalabilirsiniz.
İyileşme sırasında, özellikle üretra onarımı yapıldıysa, idrarınızda kan olması normaldir.
Bu gibi durumlarda, kanama azalana kadar ve idrara çıkma normale dönene kadar kısa bir süre için idrar kateterine ihtiyacınız olabilir.
Ameliyat nedeniyle meydana gelen ağrılar; asetaminofen içerikli ağrı kesiciler ve soğuk kompres ile kontrol edilebilir.
Steroid olmayan anti-inflamatuar ilaçları doktorunuza danışarak kullanmanız gerekir. Bu tür ilaçlar kanamayı da artırabilir.
Ameliyatın kapsamına ve yaralanmanın ciddiyetine bağlı olarak çoğu kişi iki hafta içinde normal aktivitelerine dönebilir. Ancak, yaklaşık altı hafta boyunca cinsel ilişkiden kaçınılmalıdır. Ağrı, kızarıklık ve morarmanın tamamen iyileşmesi sağlanmalıdır.
Kopma penis travması, penisteki derinin çekilmesi veya koparılmasıdır. Kopma penis travması genellikle endüstriyel kazalar sırasında meydana gelir. Penis kırığıyla aynı özellikte bir yaralanma değildir. Penis kırığında, deri genellikle daha sağlam kalır.
Sertleşmiş penisi bilerek bükmeyerek penis kırılmasını önleyebilirsiniz. Yaşlandıkça ereksiyonlarda değişiklikler görülebilir. Cinsel ilişki sırasında sertliği korumak daha zor olabilir. Bu durumda cinsel ilişki sırasında beklenmedik bir şekilde daha yumuşak bir ereksiyona dönüşme riski daha yüksektir. Ereksiyonlarınızın yumuşadığını fark ettiğinde uzman bir doktora danışmanız önemlidir. Doktorunuz, penise kan akışını artırmaya yardımcı olan ilaçlar reçete edebilir.
Penis kırığının kendi kendine iyileşmesini beklemeden gerekli tıbbi tedavinin alınması gerekir. Tedavi edilmediği takdirde, penis kırığı cinsel ilişki için yeterli süre ereksiyonda kalmayabilir. Ayrıca ereksiyonu korumak zorlaşarak imkansız hale gelebilir. Bu tür etkilere ilave olarak penis eğriliği ortaya çıkabilir, idrar yapmada zorluk, ve yara dokusu oluşumu gözlemlenebilir.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.