Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

Levator Rezeksiyonu Nedir? Levator Rezeksiyonu Tedavisi

Oluşturulma tarihi: 27.02.2025 09:15    Güncellendi: 27.02.2025 09:15



Levator rezeksiyonu ameliyatı, gözde belirli miktarda levator fonksiyonu olan hastalarda kullanılan bir müdahaledir. Levator, göz kapağını yukarı kaldıran iki kastan biridir. Göz kapağını yukarı kaldıran kaslar şunlar olarak bilinir: Levator Palpebral Superioris (ana kas, levator olarak da adlandırılır) ve Muller kası (aksesuar kas). Levator rezeksiyonu ise levatorun bir bölümünün ya da tamamının cerrahi yöntemlerle dışarı çıkarılması anlamına gelir. Ayrıca levator rezeksiyonu aynı zamanda levator aponevroz İlerlemesi ile birlikte anılır.

Levator Rezeksiyonu Neden Yapılır?

Sağlık uzmanlarının levator rezeksiyonu uygulamasının en yaygın nedeni göz kapağı pitozu, yani üst . Pitoz genellikle levator kasının kendisindeki bir zayıflık, kası besleyen sinirdeki zayıflık veya kasın gelişme şekli nedeniyle gelişir. Birincil bakışta göz kapaklarının normal pozisyonuna kıyasla anormal şekilde sarkık üst göz kapağı pitoz olarak adlandırılır. 

Pitoz, doğumda veya bebeklikte fark edilirse konjenital olarak sınıflandırılır. Edinilmiş pitoz ise aponevrotik, miyojenik, nörojenik veya mekanik nedenlere bağlıdır. Çeşitli cerrahi seçenekler arasında levator rezeksiyonu da bulunur. Levator rezeksiyonu, orta ila şiddetli pozisi ve iyi levator fonksiyonu olan hastalarda tercih edilen bir prosedürdür.

Bazen muller kasında da zayıflık olabilir. Ayrıca kasın çevresindeki destekten ayrılması nedeniyle de oluşabilir. Bunun birkaç nedeni yaralanma, uzun süreli kontakt lens kullanımı veya daha önce göz ameliyatı geçirmiş olmaktır.

Levator Rezeksiyonu Çeşitleri Nelerdir?

Levator rezeksiyonu çocuklarda ve yetişkinlerde farklı yöntemler gerektirir. Yetişkinlerde levator aponevroz ameliyatından farklı olarak, ilerletme miktarı ameliyat sırasında ayarlanamaz (hastanın çocuk olduğu ve işlemin genel  altında yapıldığı varsayılarak);  miktarı ameliyattan önce kararlaştırılır. 

Yetişkin ve pediatrik levator rezeksiyonları arasındaki bir diğer fark, konjenital Pitozisli çocukların genellikle çok daha büyük bir levator ilerletmeye ihtiyaç duymasıdır. Çocuklarda levator rezeksiyonlarının çoğu, en hafif vakalar hariç, daha üstün bir diseksiyon (diseksiyon, herhangi bir organizmanın iç yapısını incelemek üzere dışının yarılıp parçalara ayrılmasıdır) gerektirir, ancak yetişkin involüsyonel pitozis düzeltilirken bu nadiren gereklidir. 

Pitozis, yaygınlığına bağlı olarak, özellikle 7 yaşın altındaki çocuklarda görme ve görsel gelişimi etkileyebilir. Çocuğun göz kapaklarını kaldırmak için kaşlarını ve çenesini kaldırdığını fark edebilirsiniz. Bu da alın kaslarının yorulmasına veya bu duruşu benimsemek nedeniyle boyunda ağrıya neden olabilir. 

Levator rezeksiyon kendi içinde çeşitlenen yaklaşımlara sahiptir. Levator rezeksiyonu, levator kası, hafif (2 mm) ila orta (3 ila 4 mm) pitozis ile tamamen felç edilmemişse, kas rezeke edilerek kısaltılır. Bu amaçla farklı yaklaşımlar vardır:

  • Everbursch: Deri yoluyla yaklaşım.
  • Blaskovics: Palpebral konjonktiva yoluyla yaklaşım.
  • Fasanella-Servat: Tarsal plağın bir kısmı, palpebral konjonktiva ve Muller kası levator rezeksiyonu ile birlikte çıkarılır. 

Levator Rezeksiyonu Tanısı Nasıl Konulur?

Levator rezeksiyonu ameliyatının gerekliliğini doktorunuz belirler. Sıklıkla pitozis sebebiyle başvurulan bir yöntemdir. Pitozis, üst göz kapağının düşmesi olarak bilinir ve hasta genellikle görme ve kozmetik kusuru şikayetiyle gelir. Görmeyi azaltabilir veya tamamen kapatabilir. Doğuştan veya sonradan edinilmiş olabilir veya nörojenik, miyojenik, aponevrotik, mekanik veya travmatik kökenli olabilir. 

Uygun değerlendirme, tanı ve buna göre tedavi, pitozisin hızlı bir şekilde yönetilmesinin anahtarıdır. Yaşlanmaya bağlı olarak levator kasının tonunun azalması ve incelmesi, göz kapağının anormal pozisyonuna neden olur. Herhangi bir travma veya ameliyattan sonra levator aponevrozunun veya dehisansının ayrılması da ptoza yol açabilir.

Levator kasının fonksiyonel durumunun değerlendirilmesi, başparmağın hastanın kaşına sıkıca yerleştirilmesi ve gözlerin aşağı bakması ile yapılır. Daha sonra hasta yukarı bakar ve  uzmanınız belirli ölçeklere başvurarak bir değerlendirme yapar. Ardından izlenmesi gereken prosedür hakkında sizi bilgilendirir.

Levator Rezeksiyonu Nasıl Tedavi Edilir?

Levator rezeksiyonu, istenen kozmetik sonuç olan optimum kapak konturu ve simetrisini oluşturur. Transkutanöz levator rezeksiyonunda, kas alttaki konjonktivadan ayrılmalı ve göz kapağı kenarı istenen yüksekliğe ulaşana kadar orta tarsal plakaya yeniden bağlanmalıdır. 

Levator rezeksiyonu, orta ila şiddetli pitozisi ve iyi levator fonksiyonu olan hastalarda tercih edilen prosedür olduğundan tedavi şekli hastadan hastaya göre değişiklik gösterir. Vakadan vakaya levator fonksiyonu değiştiğinden rezeksiyon miktarını hesaplamak ve diğer ölçü birimlerinin nasıl uygulanması gerektiğini saptamak için hekiminiz farklı yöntemlere de başvurabilir.

Levator Rezeksiyonu Ameliyatı

Levator rezeksiyonu ameliyatı, levator kasının bir miktar geliştiği, ancak tam olarak güçlenmediği durumlarda kullanılır. Bu prosedür için, göz kapağının doğal cilt kıvrımında bir kesi ile açıklık yapılır. Levator kası öne doğru çekilir ve dikişlerle güçlendirilir. 

Daha sonra, göz kapağındaki doğal cilt kıvrımını yeniden oluşturmak ve açıklığı kapatmak için eriyen dikişler kullanılır. Bu dikişler kendiliğinden düşer. Bazı doğuştan pitozis vakalarında, levator rezeksiyonu yapılır. Bu durumda, levator kasının bir segmenti kesilir ve kas ilerletilerek aslında güçlendirilir veya sıkılaştırılır. Bu, kasın kendisi zayıf olduğunda kullanılır.

Levator Rezeksiyonu Tedavisi Sonrası İyileşme Süreci

Her hastanın iyileşme süreci kendine özgü olsa da hastalar levator rezeksiyonu ameliyatı geçirdikten sonra tamamen iyileşmelerinin üç aya kadar sürebileceğini göz önünde bulundurabilirler. Ameliyat sonrası iyileşme aşamalar halinde gerçekleşir, her aşamada ne beklenmesi gerektiğini anlamak, optimum sonuçları ve daha rahat bir iyileşme sürecini garantilemeye yardımcı olabilir. 

Gözünüzün iyi yağlanmış kalmasını sağlamak için doktorunuz merhem verebilir, bu merhem nedeniyle  yaşayabilirsiniz. Ameliyat bölgesinin gözünüzü korumak ve  azaltmaya yardımcı olmak için en az 24 saat boyunca yastıklı bir bandajla kapatılması gerekecektir. 

Anestezinin etkisi geçtiğinde biraz ağrı hissetmek normaldir, ancak çoğu hasta bunun tolere edilebilir, kolayca yönetilebilir olduğunu bildirir. Yetişkinler ameliyattan sonra çoğunlukla aynı gün evlerine dönebilirler ancak ilk birkaç gün araba kullanmak yasak olduğundan, sizi eve götürecek birini ayarlamanız gerekebilir.

Herhangi bir cerrahi operasyonun genel komplikasyonları arasında kanama, , ekipman, malzeme veya ilaca karşı alerjik reaksiyon oluşabilir. Böyle bir durumda sağlık uzmanınıza başvurup, komplikasyonların da tedavisine başlayabilirsiniz.

Bu operasyonun belirli komplikasyonları arasında ise yaygın görünenler ise

aşırı düzeltme, göz kapağınızın çok yukarı kaldırılması yetersiz düzeltme, göz kapağınızın yeterince kaldırılmaması, kanama, kornea aşınması, estetik sorunlar vb.'dir. Bu prosedürün sonucunda şiddetli ağrılar da görülmesi durumunda vakit kaybetmeden hekiminize danışmanızı gerektirir.

Sıkça Sorulan Sorular

Levator rezeksiyonu tehlikeli midir?

Her cerrahi operasyonda olduğu gibi levator rezeksiyonunda da risk faktörleri vardır. Cerrahi operasyonlar herhangi bir komplikasyon oluşması açısından bir tehlike taşısa da uzman hekimler titizlikle önlemler alır.

Levator rezeksiyonu faydaları nelerdir?

Göz kapağının kaldırılması ile göz çok daha rahat görebilir. Bu yüzden bu operasyon sağlık açısından da kozmetik açıdan da fayda sağlayabilir. Göz kapağını kaldırarak, o gözün uyarılmasını iyileştirmeyi ve böylece görme gelişimine yardımcı olmak amaçlanır. Kaşları veya çeneyi kaldırma ihtiyacını azaltır ve böylece bununla ilişkili yorgunluğu veya ağrıyı azaltır.

Levator rezeksiyonu yan etkileri

Göz kapaklarında ağrı ve gerginlik hissi olabilir. Gözler sulanabilir, kaşınabilir veya kuru hissedilebilir. Işık hassasiyeti, hafif morarma ve şişlik, birkaç gün boyunca bulanık görme gibi yan etkiler oluşabilir. Eğer bu yan etkilerin şiddetlendiğini düşünürseniz, muhakkak hekiminize danışınız.







Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.