Yassı hücre (skuamöz); deri, vajina ve rahim ağzında görülebilen karsinom alt tipi olarak tanı konulan bir kanser türü olarak tanımlanır.
Dudak, ağız ile mesane bölgesinde görülebilen bu kanser türü, farklı alt tiplerden oluşur. Ciltte başlangıçta hafif kızarıklıkla birlikte dikenimsi kepeklenme olarak ortaya çıkar.
Devamında kırmızı ve beyaz kabarcıklar oluşur. Sonraki süreçte ülserleşme ile birlikte kabuklanma görülür.
Özellikle tanısını konulanların yüzde 15 ile 20'sinde yassı hücre görüldüğüne dair farklı veriler bulunur.
Skuamöz hücreler, serviksdeki dış yüzeyi kaplayan hücrelerdir. Skuamöz hücreli kanser, rahim ağzındaki kanalın iç kısmında dağınık halde bulunan bez hücrelerinde başlar.
Vajina ve rahim ağzında yassı hücre (skuamöz) kanseri, 2 temel kanser türünden biridir.
Bunlar; rahim ağzında yassı (skuamöz) hücreli kanser ve . Bez hücreleri kanseri olarak tanımlanan adenokarsinom, yassı hücreli kansere göre daha az görülür.
Yassı hücreler rahim ağzının dış yüzeyini kaplar. Bu hücreler adını düz şekle sahip olmasından alır. Kanserli hücrelerin kontrolsüz biçimde çoğalmasını başlatan durumların ortaya çıkması tetikler.
Birden fazla isimle tanımlanan , rahmin iç kısmında yer alan hücrelerden kaynaklı bir kanser türüdür.
Rahim kanseri, uterus kanseri olarak da bilinmekle birlikte, bu kanser türünde hücreler değişime uğrar.
Değişime uğraya hücrelerin kontrolsüz içimde büyümesi ve çoğalmasıyla rahim kanseri ortaya çıkar.
Yassı hücre (skuamöz) değişimleri kanser sürecinin seyrini belirler. Hücrelerdeki hızlı bölümle ve devamındaki çoğalma zaman içerisinde komşu dokulara uzanır.
Böylece hem rahmi hem de komşu organları etkilemeye başlar.
Nedeni kesin bir şekilde bilinmemekle birlikte farklı faktörler rahim ağzı kanserini tetikler.
Doğum yapma sayısının fazla olması, sigara kullanmak gibi faktörler rahim kanserinin ortaya çıkmasında etkili olabilir.
Bunun yanı sıra ile rahim kanserinin yakın ilişkili olduğu bilinmektedir.
Bu duruma kanıt olarak tanı konulan hastalarda yüzde 98 oranında HPV enfeksiyonu tespiti gösterir.
Rahim kanserinin risk faktörlerini biliyor olmak; bu hastalıktan korunabilmenizi sağlar. İşte rahim kanserinin öne çıkan farklı nedenleri;
Kanser çoğunlukla rahmin ağız bölgesinde başlar. Buradaki hücrelerin değişime uğramasında dış koşullar etkilidir.
Değişime uğrayan hücreler çoğaldıkça tümör yani kitle oluşmaya başlar. Özellikle HPV virüsünün hücrelerdeki değişime tetikleyici olduğu belirlenmiş durumdadır.
Rahim kanseri belirtileri arasında adet döngüsü düzensizliğiyle menopoz dönemindeki kadınlardaki kanama durumu ilk sıralarda yer alır.
Rahim (uterus) kanseri tanısının konulduğun hastaların ortalama yüzde 90’ında una benzer şikayet durumları vardır.
Ancak bu belirtiler sadece kanser durumunda ortaya çıkmadığından bu alanda uzman olan bir hekime başvurmakta fayda vardır.
Genç yaşta rahim kanseri farklı belirtiler verebilir. İşte genç yaşta rahim kanseri belirtileri;
Yorgunluk şikayetinin artış göstermesiyle birlikte pelvik bölgesindeki ağrı hissi rahim kanseri şüphesini akla getirir.
Nedensiz biçimde kilo verme durumuyla cinsel birleşme sırasındaki ağrı şikayetleri, kanser şüphesini akıllara getirir.
Çoğunlukla rahim kanseri belirtileri hastalığın kaçıncı evrede olduğuyla ilgilidir.
Örnek olarak rahim kanseri 1. evre belirtileri idrar sırasında yanma hissi gibi şikayetlerden oluşurken, daha ileri seviyedeki belirtilerdeki şikayetler çok daha ilerlemiş seviyede gerçekleşir.
Rahim ağzı kanseri belirtileri hastalığın hangi evrede olduğuna bağlı olarak değişiklik gösterir.
1. Evrede henüz yayılmamış durumda olan tümör, rahim bölgesinde yer alır. Beklenmedik zamanlarda gelişen vanijal kanamalar, bu evredeki belirtiler arasında bulunur.
Tümörün rahim ağzındaki destek bağ dokusuna kadar ilerlemiş olmasıyla 2. evre belirtileri ortaya çıkar. İdrar yolu sorunlarının yaşanılması, bacak ve kasık bölgesinde gelişen ağrı durumları 2. Evre belirtileri arasındadır.
Kanserin rahmin dışına yayılmaya başlayıp yumurtalık ve fallop tüplerine ulaştığı evre 3. Evre olarak tanımlanır.
3. Evrede vajinal kanamalar, idrar yolu sorunlarına ek olarak bağırsak problemleri, kilo kaybının yaşanılması ve ayaklarda ödem gibi belirtiler ortaya çıkar.
Rahim ağzı kanserinin 4. Evresinde görülen belirtiler, hastalığın seyrine göre değişir. 4. evre kanserin en ileri evresi olarak tanımlanır. Vajinal kanamaların şiddetli biçimde yaşanması bu evrenin belirtileri arasındadır.
Özellikle düzensiz olmakla birlikte yoğun kanamalar, rahim kanseri 4. evresinin habercisi olabilir.
Rahim kanseri 4. evre belirtileri için karında şişlik ve ağrı durumu sıklıkla gündeme gelir. Çünkü karnın iç kısmında kanser yayıldığında çevre dokular da bu rahatsızlıktan etkilenir.
Özellikle karında şişlik ve ağrı durumları ortaya çıktığında karaciğere kadar kanserin yayıldığından şüphelenilir. Kanserin idrar yolları üzerine baskı yapmasına paralel olarak idrar yapmada güçlükler yaşanılabilir.
İstenmeyen biçimde idrar kaçırmayla birlikte sıklıkla idrara çıkmak gibi şikayetler 4. evrede artış gösterir.
Bu aşamada rahim kanserinin bağırsaklara baskı yapması sonucunda ishal ya da kabızlık şikayetlerinde önemli bir ölçüde artış yaşandığı gözlemlenir.
Vücudu zayıflatan kanser bu dönemde hem iştahsızlık hem iştah kaybı hem de kilo kaybına neden olur.
Tarama testleri rahim kanseri teşhisinin erken evrede tespit edilmesinde etkili sonuçlar ortaya koyar.
İleri seviyedeki kanser durumlarında jinekolojik muayeneyle tanı konulması mümkün olabilir.
Özellikle HPV DNA testinin pozitif çıkması ya da uygulanan smear testinin sonuçlarında anormallik tespit edilmesi, kanser şüphesini artırır.
Sonrasında yapılan kolposkopik incelemeler ve biyopsilerle rahim kanseri tanısının konulması mümkün olur.
Rahim kanseri gibi kritik rahatsızlıklar için ilk aşama teşhisin doğru biçimde yapılmasına yönelik adımların atılıyor olmasıdır.
Kanserin hangi evrede olduğunun teşhis edilmesi, sonraki süreci doğruda etkiler.
Sağlık teknolojisinin gelişmesine paralel olarak rahim kanserinin biyopsiyle tanısının konulmasındaki başarı oranı da artış gösterir.
Tanının erken konulabilmesi, tedavi sürecini de olumlu yönde etkiler. Radyolojik çalışmalar bu aşamada başarılı sonuçlar ortaya koyar.
Rahim kanseri tedavisinde kanserin türüne bağlı olarak farklı tedavi yöntemleri tercih edilir. Kanserin evresi uygulanabilecek tedaviyi doğrudan etkiler.
Yine tedavinin neden olacağı yan etkilerle hastanın genel sağlık durumuyla yaş gibi kriterler tedavi açısından dikkate alınması gereken kriterler arasında yer alır.
Tercih edilen tedavi yönteminin doğurganlık durumuna etkisi de dikkate alınarak uygulanacak tedaviye karar verilir.
Cerrahi yöntemler rahim kanseri tedavisi için her zaman ön planda bulunur. Kemoterapi ve bu tür kanserlerde sıklıkla tercih edilen tedavi yöntemleri arasında yer alır.
Hedefe yönelik geliştirilen tedavilerle immüm tedavileri rahim kanseri tedavisinde kullanılabilir. Yine hormon tedavisi de rahim kanserinde uygulanabilir.
Elbette doktorun önerisine göre bu tedavilerin kombin olarak uygulanması da mümkündür.
Hastanın durumuna ve kanserin türüne bağlı olarak rahim kanseri hızlı seyredebilir. Özellikle Pap smear testi yaptırarak bu hastalığın erken teşhis edilmesi hem hastalığın ilerlemesini yavaşlatır hem de tedavi başarısını olumlu yönde etkiler.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.