Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

Diskalkuli Nedir? Diskalkuli Belirtileri

Oluşturulma tarihi: 27.02.2025 09:15    Güncellendi: 27.02.2025 09:15



Diskalkuli, matematiksel işlemleri öğrenme ve anlama sürecinde birtakım zorluklar yaşanmasına sebep olan öğrenme bozukluğu olarak ifade edilir.

Bu öğrenme bozukluğuna sahip kişiler sayıları anlama, matematiksel işlemleri yapma ve kavramları idrak etmede çok zorlanır.

Bu rahatsızlık çoğu zaman okuma ve yazma güçlüğü gibi diğer öğrenme bozukluğundan bağımsız bir şekilde ortaya çıkabilir.

Bu noktada genel zekâ ve öğrenme kapasitesi normal olan kişilerde dahi gözlemlenebilir. 

Diskalkuli nedeni tam olarak bilinmese de birkaç önemli faktörlere bağlanabilir.

Diskalkuli nedenleri içerisinde genetik faktörler, beyin yapısındaki farklılıklar, nörolojik farklılıklar, doğum öncesi ve sonrası travmalar ve bazı çevresel etkiler yer alabilir.

Genellikle doğuştan gelen veya nörolojik farklılıklara dayalı olarak gelişen bu bozukluk, matematiksel işlemleri öğrenmede zorluk çekme ve sayısal problemleri çözememe gibi belirtileri ile bilinir. 

Diskalkuli Neden Olur?

Diskalkuli Neden Olur?

Diskalkuli, matematiksel kavramların öğrenilmesinde zorluk yaşatan bir öğrenme bozukluğudur. Bu rahatsızlığın meydana gelmesinde genetik, nörolojik ve çevresel etmenler büyük bir rol oynayabilir.

Diskalkuli nedenleri şu şekilde sıralanabilir:

  • Genetik Faktörler: Ailede benzer öğrenme güçlükleri yaşayan bireylerin olması durumunda bu rahatsızlığın oluşumu risk olabilir. 
  • Beyin Yapısı: Sol parietal lobdaki farklılıklar ve özellikle kısa devreler, beynin bilgileri işleyen bölümleri arasındaki aksaklıklar diskalkuli öğrenme bozukluğunu doğurabilir. 
  • Doğumsal Problemler: Doğum öncesi veya sonrasında, doğum sırasında oksijen yetersizliğine bağlı olarak gelişebilir. 
  • Beyin Kimyasında Dengesizlik: Beyinde yer alan kimyasal ileticilerin dengesizlikleri öğrenmede zorlukların yaşanmasına neden olabilir. 
  • Beyin Gelişimi, Nörolojik Bozukluklar: Dikkat eksikliği, hiperaktivite, disleksi gibi rahatsızlıkların sonucunda öğrenmede güçlük yaşanabilir. 
  • Çevresel, Eğitsel Etkenler: Erken yaşlarda alınan eğitim, birtakım stres faktörleri ve travmalar hastalığın nedenleri arasındadır. 
  • Dil ve Matematiksel Yetenekler Arasında Kopukluk: Bireylerin dil becerileri ile matematiksel becerileri arasında zayıf veya uyumsuz bir ilişki yaşaması durumudur. Bu durum, çeşitli nörolojik, bilişsel, psikolojik ve çevresel faktörlerden kaynaklanabilir.

Bu belirtilerin görülmesi durumunda alanında uzman bir doktora başvurmak, kişiye özel uygun bir tedavi süreci başlatmak gerekebilir.

Bir eğitim psikoloğuna ya da nörolojik açıdan değerlendirmek üzere uzman bir doktora görünebilirsiniz.

Bunun sonucunda ise bireyselleştirilmiş bir eğitime başlanılması önerilir. 

Diskalkuli Belirtileri Nelerdir?

Diskalkuli, çocuk veya yetişkinliklerde görülen yaygın bir öğrenme bozukluğudur. Her bireyde farklı nedenlere bağlı olarak farklı seviyelerde ortaya çıkabilir.

Genel olarak sayılarla ilgili temel becerilerde zorluk, matematiksel kavram ve değerlerin öğrenilmesinde güçlük şeklinde kendini gösterir.

Diskalkuli rahatsızlığı olan kişiler, işlem yaparken karışıklık veya hafıza sorunları gibi birtakım yaygın belirtiler gösterebilir.

Toplama, çıkarma, çarpma ve bölme gibi temel matematiksel işlemlerin çözümünde yaşanılan zorluklar, sayıları karıştırma veya yanlış anlama, matematiksel kavramları anlama zorluğu, dijital sayılarla ilgili problemler, zaman yönetimi ve düzenleme sorunları, matematiksel bağlamları anlayamama, matematiksel hafıza sorunları, etkili öğrenme stratejilerini kullanamama, okuma ve yazma sorunlarıyla birleşen güçlükler, sosyal ve duygusal etkiler diskalkuli belirtileri içerisinde bulunur. 

Diskalkuli Tedavisi Nedir?

Diskalkuli Tedavisi Nedir?

Diskalkuli, matematiksel işlemleri anlama ve soru çözmede yaşanılan güçlüklere neden olan bir öğrenme bozukluğudur.

Diskalkuli tedavisi hastanın durumuna göre değişir. Tedavi süreci boyunca bireyin özel ihtiyaçlarına, yaşına ve mevcut becerilerine göz atılır.

Tedavi sürecinde, eğitimsel müdahaleler, özel öğretim yöntemleri ve psikolojik desteğe başvurulur. Psikolojik destek çocukların kendilerini iyi hissetmelerine yardım eder.

Bu tedavi yöntemleri ile matematiksel becerilerin geliştirilmesi ve kaygı seviyelerinin azaltılması hedeflenir. 

Diskalkuli öğrenim bozukluğunun erken bir tanı ile belirlenmesi ve anında müdahale edilmesi oldukça önemlidir. Erken yaşlarda fark edildiği zaman tedavi çok daha etkili sonuçlar ortaya koyar.

Erken müdahale ile çocukların matematiksel becerileri geliştirilerek özgüveni artırılabilir. Bu sayede çocuklar okulda istedikleri başarıya yaklaşabilir. Tedavi, kişilerin bireysel ihtiyaçlarına uygun bir şekilde oluşturulur.

Özellikle bireysel eğitim planları ile öğrencilerin matematiksel öğrenme güçlükleri verimli bir öğretim süreciyle düzeltilebilir. 

Bireyselleştirilmiş eğitim planları, oldukça etkili bulunan bir tedavi olarak bilinir. Her çocuğun belirli öğrenme ihtiyaçları gözetilerek düzenlenir. Böylece, matematiksel becerileri, mevcut öğrenim seviyesine göre ayarlanabilir.

Matematiksel becerilerin somutlaştırılması tedavi sürecinde oldukça faydalıdır. Bu nedenle matematiksel kavramları somut hale getirmek maksadıyla bazı fiziksel materyallere başvurulabilir.

Grafikler, çizimler ve renkli kartlar gibi görsel materyallerin kullanılması, sayı ve matematiksel sembollerin öğrenilmesinde etkili olabilir. Adım adım öğretim, matematiksel işlem stratejileri kazandırabilir.

Diskalkuli Eğitimi Nasıl Verilir?

Diskalkuli, hem çocuklarda hem de yetişkin bireylerde çeşitli faktörlere bağlı olarak farklı seviyelerde gözlemlenebilir. Diskalkuli tedavisinde doğru bir eğitim almak oldukça önemlidir.

Genellikle matematiksel işlemleri çözme ve algılamada sorunlar oluşturan bu bozukluk, sistematik bir şekilde aktarılan bireyselleştirilmiş eğitimle giderilebilir. 

Diskalkuli eğitimi, bireylerin genel matematik becerilerini geliştirmelerinde önemli bir role sahiptir. Odaklanma problemi yaşayan çocukların dikkatlerini toplamalarında etkilidir.  Bu eğitim sırasında kişisel ihtiyaçlarını göz önünde bulundurulması gerekir.

Bu nedenle çoğu zaman çeşitli strateji ve materyallere başvurulur. Her çocuğun öğrenme hızına göre belirlenen bu eğitimler, uygun süre ve faaliyetlerle uygulanır.

Küçük ve basit adımlarla öğretilen matematiksel beceriler çocukların kolaylıkla anlamasına yardım eder. 

İşlem basamaklarını netleştirmek toplama, çıkarma, bölme ve çarpma gibi işlemlerin öğrenilmesinde etkili olabilir.

Ayrıca sayıların görsel olarak somut hale getirilmesi için birtakım materyaller kullanılabilir. Günlük yaşam uygulama egzersizleri, matematiği çok daha iyi bir şekilde anlamalarına destek olabilir.

Eğitim ve yazılımlar, hesap makinesi, dijital araçlardan eğitim sırasında faydalanılabilir. Zaman içerisinde sabırla çalıştırılan çocuklar bilgileri uzun süre hafızasında tutabilir. 

Sıkça Sorulan Sorular 

Diskalkuli tanısı nasıl konulur? 

Matematiksel işlemlerle ilgili zorluk yaşayan çocuk veya yetişkin bireylere bu tanı konulabilir. İlk değerlendirmede çoğu zaman öğretmen, ebeveyn veya danışman tarafından fark edilebilir. Bu noktada diğerlerine göre geç öğrenen veya zorlanan bir çocuk diskalkuli bozukluğuna sahip olabilir, ancak psikolojik ve nöropsikolojik testlerin yapılması gerekir. Bu testler ile bilişsel yetenekler ve özel olarak sayılarla ilgili genel beceriler ölçülür. Bir eğitim uzmanı ya da öğretmen, öğrencisinin matematiksel becerilerini değerlendirerek okulda matematik dersinde gösterdiği performansı inceleyebilir. Fiziksel ve nörolojik değerlendirme, testlerin sonuçlarının gözden geçirilmesini gerektirir. Bir grup uzman tarafından yapılan tanı, kapsamlı bir değerlendirme süreci sonrasında konulur. Bu süreç boyunca, öğrenme geçmişi, bireysel zorluklar ve bilişsel test sonuçları göz önünde bulundurulur. 

Diskalkuli için hangi öğretim yöntemleri kullanılır? 

Bu öğrenme bozukluğu için somutlaştırma, görsel yöntemlere başvurulabilir. Her şeyden önce çocuk veya yetişkinlerin bireysel ihtiyaçlarına uygun bilişsel vir eğitim planlamasının yapılması öngörülür. Somut materyaller kullanmak, dijital uygulama ve araçlardan faydalanmak gerekebilir. Adım adım öğretmek, eğitim sürecinde sabırla yaklaşmak çok önemlidir. Tekrar ve pekiştirme soruları çözdürerek öğrenmelerine yardım edilebilir. İçsel motivasyonu artırmak, ödül veya başarılar sunmakta etkili yöntemler arasındadır. Kişisel hızda öğrenmek süreci yavaşlatsa bile etkili bir öğrenim ortaya koyar. 

Diskalkuli tedavi edilir mi? 

Etkili eğitim yöntemleri ile bu bozukluğun belirtileri hafifletilebilir. Etkili öğretim aşamalarının yavaş ve sabırla izlenmesi tavsiye edilir. Burada aile desteği oldukça etkili olabilir. Sürekli izleme, değerlendirme yapmak gerekebilir. Psikolojik açıdan destek olmak, motivasyonu artırmak ve stres yönetimi kazandırmak çocukların matematiksel becerileri elde etmesine öncülük edebilir. Hafıza yardımcıları, dijital eğitim uygulamaları ya da özelleştirilmiş matematik eğitimi sayesinde bu bozukluğu giderebilirsiniz. Uygun eğitim ve destekle doğru strateji kazandırılabilir. Bu nedenle tedavi süreci sürekli tekrar ve pekiştirme gerektirebilir. Sabırla yavaş bir şekilde öğrenme hedefli ilerlenmesi tavsiye edilir. 







Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.