Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

Kuadripleji Nedir? Kuadripleji Neden Olur?

Oluşturulma tarihi: 27.02.2025 09:15    Güncellendi: 27.02.2025 09:15



Kuadripleji, omurilikte meydana gelen hasara bağlı olarak vücudun önemli uzuvlarının hareket kabiliyetinin kaybolduğu felç hali olarak tanımlanır.

Bu rahatsızlık kolların, bacakların ve vücudun diğer bölgelerinin felç kalmasına neden olabilir.

Bu noktada kollar, eller, bacaklar ve ayaklar felç olarak hareketsiz kalabilir.

Tam veya kısmi hareket kaybına neden olan rahatsızlık, bazı durumlarda felç olan bölgelerin tamamen hissizleşmesine yol açabilir. 

Çoğu zaman hasarın seviyesine ve ciddiyetine göre değişiklik gösteren bu hastalık, tam ve kısmi olmak üzere ikiye ayrılabilir. Rahatsız edici çeşitli belirtilerle ortaya çıkarak korkunç boyutlara ulaşabilir.

Bu nedenle derhal tıbbi tedavi görmek üzere alanında uzman bir doktora gidilmesi gerekir.

Bu aşamada cerrahi müdahale ile inflamasyonu azaltmak üzere steroidlerden faydalanılır. Fizyoterapi ve mesleki terapi ile kasların güçlendirilmesi önerilir.

Aynı zamanda elektrikli tekerlekli sandalyeler ya da robotik rehabilitasyon cihazlarına başvurabilirsiniz. Depresyon ve kaygıyı önlemek için ise psikolojik bir destek almak oldukça önemlidir.

Kuadripleji Nedir?

Kuadripleji Nedir?

Kuadripleji, boyun omuriliğinin yaralanması veya hasarı sonucunda meydana gelen ve hem kolların hem de bacakların hareket ve his kaybına neden olan bir durumdur.

Bu durum, genellikle trafik kazaları, spor yaralanmaları veya düşmeler gibi travmatik olaylardan kaynaklanır.

Kuadripleji, özellikle bazı durumlarda omurilik tümörleri veya nörolojik hastalıklara da neden olur. Kuadripleji, vücudun işlevlerinde ciddi sınırlamalara yol açar.

Kuadripleji Nedenleri Nelerdir?

Kuadripleji, genellikle vücudun hem üst hem de alt kısımlarındaki kas hareketlerini ve duyusal fonksiyonları etkiler. Kuadriplejiye yol açabilecek başlıca nedenler şunlardır:

  • Düşmeler, trafik kazaları veya spor kazaları gibi travmalar, omuriliğin çeşitli bölümlerinde hasara yol açabilir. Özellikle boyun bölgesindeki omurların kırılması, kuadriplejiye neden olabilir.
  • Boyun bölgesindeki kırıklar veya çıkıklar, omuriliği sıkıştırarak felce neden olabilir.
  • Omurilik tümörleri, multiple skleroz, nörolojik enfeksiyonlar bu rahatsızlığın oluşmasına etki eder. 
  • Enfeksiyonlar veya bağışıklık sistemi sorunları sonucu omurilikteki iltihaplanma, sinir hücrelerine zarar verebilir ve felce yol açabilir. Örneğin, menenjit veya myelit gibi enfeksiyonlar omurilikte kalıcı hasara yol açabilir.

Kuadripleji Belirtileri Nelerdir?

Kuadripleji rahatsızlığı çeşitli nedenlere bağlı olarak çoğu zaman omuriliğin hasar görmesiyle ortaya çıkan tam veya kısmi inme durumu şeklinde ifade edilir.

Kuadripleji belirtileri içerisinde ani kas güçsüzlüğü, his kaybı ve reflekslerin kaybolması gibi bulgular yer alabilir.

Omurilik yaralanmalarında alınan hasarın şiddetine göre hareket kaybı görülebilir. 

Felçli bölgelerde çoğu zaman tamamen veya kısmen his kaybı oluşabilir. Cilt yüzeyinde dokunma, sıcaklık ya da ağrı hissinin kaybolması durumu uyuşma veya karıncalanma hissi gibi belirtiler yaygın olarak ortaya çıkabilir.

Özellikle diyafram kaslarının gücünü yitirmesi ve felç olmasıyla nefes almak dahi zorlaşabilir. Bu nedenle bazı durumlarda hastaların solunum cihazı kullanması gerekebilir.

İdrar ve dışkı kontrolünün kaybedilmesi ile mesane ve bağırsak yönetimi için kateter ya da benzeri özel cihazlara başvurulur. 

Zamanla gelişen istem dışı kas kasılmaları (spastisite) veya kasların sertleşmesi, bununla birlikte ise hareket zorluğu yaşanabilir. Hareketsizlik nedeniyle kan dolaşım sorunları, dolaşım bozuklukları sonucunda düşük tansiyon belirebilir.

Aynı zamanda kan pıhtılaşması riski bulunduğu belirtilir. Omurilik hasarı sonucunda nöropatik ağrılar hissedilebilir. Ağrı, felçli bölgede his kaybı olmasına rağmen ortaya çıkar. Sürekli yatma ve uzanmaya bağlı yatak yaraları gözlemlenir.

Bu, deri bütünlüğünün bozulmasına yol açar. Tüm bunlara ek olarak depresyon, anksiyete ve düşük yaşam kalitesi baş gösterebilir.

Bu belirtilerin görülmesi halinde hızlı tıbbi müdahalenin zamanında gerçekleştirilmesi gereklidir. 

Kuadripleji Tedavisi Nedir?

Kuadripleji Tedavisi Nedir?

Kuadripleji, vücudun dört ekstremitesinde meydana gelen tam veya kısmi felç durumuna neden olan rahatsızlıktır. Çoğu zaman omuriliğin yararlanması veya hasar almasına bağlı olarak ortaya çıkar.

Kuadripleji tedavisi hastalığın meydana gelme nedenine, şiddetine ve bireylerin genel sağlık durumuna bağlı olarak değişir.

Beyin felci, enfeksiyonlar ya da kafa travmasına bağlı olarak oluşan kuadripleji tedavi edilmediği durumlarda büyük bir hayati risk taşıyabilir. 

Bu rahatsızlık omuriliğinde meydana gelen bir yaralanma sonucunda görülürse ilk tedavi acil müdahale gerektirebilir. Burada önemli olan hastanın hayati fonksiyonlarının tekrar stabil bir hale getirilmesidir.

Bu nedenle anında hızlı solunum desteğinin yapılması, omurilik üzerindeki basıncın azaltılması ve enfeksiyonların önlenmesi gerekebilir.

Burada en önemli aşamalardan bir diğeri ise hastanın kas gücünü ve motor becerilerini yeniden kazandırmak üzere tedaviye uygun bir fizyoterapi ve rehabilitasyon planlaması yapılmasıdır.

Böylelikle kaslar güçlendirilir, hareketliliğin artmasıyla denge ve koordinasyon becerileri yeniden kazandırılabilir. 

Eğer omurilikte ciddi ve büyük bir hasar mevcutsa dokuların onarılması, omurilik kanalındaki basıncın giderilmesi için cerrahiden yararlanılır. Özellikle omurga kırıkları veya disk kaymaları gibi rahatsızlıklarda cerrahi yöntemlere başvurulur.

Tedavi sürecinde oluşan ağrıları azaltmak ve kas spazmını önlemek için uzman doktor tarafından önerilen çeşitli ilaçlar kullanılır.

Aynı zamanda hasar sonrasında ortaya çıkabilecek enfeksiyonları engellemek amacıyla antibiyotik tedavisi de uygulanabilir. 

Kuadripleji Rehabilitasyonu Nasıl Yapılır?

Kuadripleji rahatsızlığı, omurilikte meydana gelen birtakım yaralanmalara bağlı olarak gözlemlenir. Tedavi sürecinde fizyoterapi ve rehabilite gibi alanlara başvurmak oldukça önemlidir.

Kuadripleji rehabilitasyonu sayesinde gücünü yitiren kasların aktif bir şekilde çalıştırılması sağlanabilir.

Hastaları tam ya da kısmı bir şekilde felç bırakan bu hastalık, yaşam kalitesini düşürerek depresyon ve anksiyete gibi psikolojik rahatsızlıklara yol açabilir.

Bunun önüne geçmek ve tedavi sürecinde etkili sonuçlar elde etmek üzere düzenli rehabilitasyon önemlidir. 

Kas gücünü artırmaya yönelik egzersizlerle öne çıkan fizyoterapi, kas kısalığını önleyecek özel hareketler yaptırır. Hareketlilik kazandırarak denge çalışmaları ile spastisiteyi yönetebilir.

Hastalarının kas gücünün yeterli olduğu durumlarda yürüme egzersizleri için yardımcı cihazların desteğinden faydalanılır.

Bu sayede hastalar yemek yeme, banyo yapma, giyinme gibi günlük yaşam aktivitelerini yapabilmek üzere çeşitli teknikler kazanabilir.

Üst vücut fonksiyonlarının çalışabilir olduğu durumlarda ise yazı yazma, telefon kullanma gibi beceriler tekrar kazandırılabilir. 

Tüm bunlara ek olarak solunuma yönelik birtakım egzersizlere başvurulabilir. Bu sayede akciğer kapasitesinin artırılması sağlanarak solunum yolu enfeksiyonları giderilebilir. Bu noktada gerekirse solunum cihazları veya yardımcı cihazlar kullanılabilir.

Duyu kaybı yaşayan hastalar için ise çeşitli duyusal uyarılarla yeniden dokunma, ısı ve ağrı hissetme gibi farkındalık kazandırılabilir.

Duygusal ve psikolojik açıdan oldukça yaralayıcı bir hastalık olarak öne çıkan bu hastalığın tedavi sürecinde psikolojik bir destek almak önemlidir. 

Sıkça Sorulan Sorular 

Kuadripleji kalıcı mıdır?

Omurilikte oluşan bir rahatsızlık olarak tanımlanan kuadripleji, kişinin iki veya dört uzvunda tam veya kısmi felce sebep olabilir. Büyük bir hasarın meydana geldiği durumlarda bu rahatsızlık kalıcılığını sürdürebilir, ancak bazı durumlarda omurilikteki birkaç hasarın zamanla iyileştiği görülebilir. Bu noktada tedaviye uygun hareket etmek ve rehabilite olmak çok önemlidir.  

Kuadripleji, zihinsel işlevleri etkiler mi?

Doğrudan zihinsel işlevleri etkilemediği bilinir. Omurilikte oluşan fiziksel hasardan kaynaklanan bu rahatsızlık, vücuttaki hareketleri ve duyusal bilgileri iletmekle görevli olan omuriliğin işlevini kaybetmesine neden olur. Bazı durumlarda ise nörolojik komplikasyonlar gözlemlenebilir. Bu durumdan kaynaklanan hafıza kaybı, dikkat sorunları ve benzeri rahatsızlıklarla da karşılaşılabilir. 

Kuadriplejili bireyler yaşam kalitelerini nasıl artırır?

Fiziksel rehabilitasyon ve terapi oldukça önemlidir. Fizyoterapi ve ergoterapi görmek, kas gücünü artırmaya ve hareket aralığını genişletmeye yardım eder. Bu, günlük aktivitelerde büyük bir bağımsızlık ve kolaylık sağlayabilir. Teknolojik destekler içerisinde yer alan yapay zeka ve robotik cihazlardan yararlanabilir, birtakım iletişim araçlarından faydalanabilirsiniz. Ayrıca psikoterapi desteği alarak ya da destek gruplarına dahil olarak ruhsal sağlığınızı koruma altına alabilirsiniz. 







Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.