Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

Kalçada Kitle Belirtileri Nelerdir?

Oluşturulma tarihi: 27.02.2025 09:15    Güncellendi: 27.02.2025 09:15



Kalçada kitle oluşumu da oldukça yaygın görülen sağlık problemleri arasında yer alır. Vücudun herhangi bir noktasında kitle oluşması, çoğu kişi tarafından kanser hastalığı ile alakalı düşünceleri beraberinde getirir.

Oluşan kitlelerin kanser riski her zaman vardır. Fakat bu durum oluşan her kitlenin kansere neden olacağını da göstermez. 

Kalçada kitle oluşumunun tümöre dönüşme riski de bulunur. Bu durum ise kemik tümörü hastalığı olarak adlandırılabilir.

Kitlelerin bilinen farklı türleri bulunur. Bu nedenle de muayene olunmadan kitle oluşumunu tespit etmek ve kitlenin tehlikeli olup olmadığını anlamak oldukça zordur.

Kitle oluştuğu zaman bazı belirtiler görülmeye başlanır. Bu belirtiler neticesinde ise alanında uzman hekimler tarafından, kişilerin muayene edilmesi gerekir.

Ortaya çıkan belirtiler, kişiden kişiye göre değişkenlik gösterebilir. Bu belirtiler arasında bölgede şişlik yer alır. Aynı zamanda kalça ağrısı da bu belirtilerden birisi olarak bilinir.

Kalçada Kitle Çeşitleri Nelerdir?

Kalçada Kitle Çeşitleri Nelerdir?

Kalçada kitle oluşumunda farklı çeşitler bulunmaz. Kitleler kendi içerisinde çeşitlere ayrılır. Kalçada meydana gelen bu durum da kitle çeşitlerinden birisi olarak bilinir. Kitle çeşitleri, kitlenin meydana geldiği bölgelere göre ayrılır.

Bu çeşitler aynı zamanda iyi huylu ve kötü huylu olmak üzere de iki farklı türe ayrıştırılır. İyi huylu kitlelerin kişi sağlığına herhangi bir zararı yoktur. Fakat kişiye rahatsızlık hissi verir. Kötü huylu kitleler ise kanser riskini arttırır.

Bu nedenle var olan kitle kötü huylu ise cerrahi operasyona başvurularak, kitlenin alınması gerekir.

Kalça bölgesinde kitle oluşumu olduğuna dair tanı konulmuş ise kitlenin durumuna bağlı olarak gerekli tedavi sürecine başlanır.

Kalçada Kitle Tanısı Nasıl Konulur?

Kalçada kitle tanısı konulabilmesi adına genellikle görüntüleme sistemlerine başvurulur. Bilgisayarlı görüntüleme sistemleri yardımı ile kalça bölgesi incelenir. Bunun haricinde ise patolojik biyopsi yöntemine başvurulur. Bu süreçte kan testleri ve idrar tahlili de gerekli olabilir.

 Endoskopiden de bu süreçte faydalanılması mümkündür. Bu işlemlere başvurulmadan öncesinde ise kişi genel bir sağlık muayenesinden geçer. Görüntüleme sistemleri aracılığı ile kitle tespit edilir.

Bu aşamada kalçada kitle tanısı konulmuş olur. Fakat tanı konulduktan sonrasında ise bu kitlenin iyi huylu mu yoksa kötü huylu mu olduğunun öğrenilmesi gerekir.

Bunun için de bölgeden parça alınmalıdır. Hamile bireylerde ise radyoaktif alanlara giriş yapılmadan uygulanabilecek görüntüleme yöntemlerine başvurulur.

Kalçada Kitle Nasıl Tedavi Edilir?

Kişilerin kalça bölgesinde meydana gelen kitlenin tedavi edilebilmesi için ilk olarak genel sağlık kontrolünden geçmesi gerekir. Daha sonrasında ise bölgede kitle var olduğuna dair tanı konulmalıdır. Tanı konulma aşaması tamamlandıktan sonra da kitlenin türü tespit edilir.

Bu işlemler tamamlandığında, kitle iyi huylu ise ilaç tedavisine başvurulabilir. Bu süreçte kişinin düzenli olarak kontrollere gelmesi kitlenin durumunun incelenmesi gerekir. İlaç tedavisinin fayda etmemesi halinde ise cerrahi operasyon yardımı ile bölgede meydana gelen kitle alınır.

Kötü huylu kitlelerde ise direkt olarak cerrahi operasyona başvurulması gereklidir. Kötü huylu olan kitleler, kanser hastalıklarına yol açabileceği için temizlenmesi gerekir.

Kalçada Kitle Ameliyatı

Kitle alma operasyonlarında açık ya da kapalı ameliyat türleri tercih edilebilir. Ameliyat öncesinde hastanın farklı alanlardaki doktorlar tarafından da muayene edilmesi gerekir. Anestezi uzmanının da kontrolü ile hastanın ameliyata uygun olup olmadığı hakkında bilgi sahibi olunur.

Yapılan muayeneler olumlu sonuçlanmış ise ameliyat öncesi anestezi hazırlığına başlanır. Hastanın anestezinin etkisine girmesi ile birlikte ameliyat süreci başlar. Hastanın kalça bölgesi açılır ve oluşan kitlenin yeri tespit edilir. Kitleye ulaşıldığında ise diğer bölgelere zarar vermeden, oluşan kitle çıkarılır. Açılan bölgenin tekrar kapatılması ile birlikte ameliyat gerçekleşmiş olur. 

Kalçada Kitle Tedavisi Sonrası İyileşme Süreci

Kalçada Kitle Tedavisi Sonrası İyileşme Süreci

Ameliyat süreci her kişide farklı etkiler bırakabilir. Kişi ameliyattan sonra kendisini toparlamakta güçlük çekebilir. Bu nedenle de dinlenmeye ihtiyaç duyulur. Her hastanın ameliyat sonrasında bir süre dinlenmesi önerilir.

Kişinin ameliyatı tamamlandıktan sonra birkaç gün ya da birkaç hafta hastanede müşahede altında kalması gerekebilir. Hastane ortamında gerekli kontroller gerçekleşir. Kişinin anestezi etkisinden çıkması beklenir. Gerekli ilaçların kullanımına başlanır ve gerekli olması halinde serum tedavisine başvurulur.

Kişinin müşahede süresi tamamlandıktan sonrasında taburcu işlemleri gerçekleşir. Hastalar taburcu olduktan sonrasında da birkaç gün dinlenmelidir.

Birkaç hafta boyunca ağır eşyaların kaldırılmamasına özen gösterilmelidir. Ameliyatlı bölgenin üzerine oturmamaya ve yatmamaya dikkat edilmesi gerekir. 

Fiziksel aktivitelerin bir süre gerçekleştirilmemesi, iyileşme sürecinin daha rahat geçmesini sağlar. Cinsel aktivitelerden de bir süre uzak durulmalıdır. Bunların haricinde ise reçeteli olarak verilen bazı ilaçlar olabilir.

Bu ilaçların kullanımı oldukça önemlidir. İlaçları belirtilen aralıklar ile düzenli bir şekilde tüketmek gerekir. Doktorlar tarafından önerilen egzersiz hareketleri varsa bu hareketlerin yapılmasına da özen gösterilmesinde fayda vardır.

Doktor kontrollerinin aksatılmaması da ameliyat sonrası iyileşme sürecinin önemli noktaları arasında yer alır. Hastanın dikkat etmesi gereken farklı bir durum söz konusu ise taburcu edilmeden öncesinde doktorlar, hastaları bilgilendirecektir.

Sıkça Sorulan Sorular

Kalçada Kitle için Hangi Bölüme Gidilir?

Kalça bölgenizde kitle oluştuğunu düşünüyorsanız bu durumu dikkate almanızda fayda vardır. Kitleler iyi ya da kötü huylu olacak şekilde ortaya çıkabilir ve kötü huylu olanlar, farklı sağlık problemlerine yol açabilir. Bu gibi durumlarda genel cerrahi alanından randevu alınması gerekir. Farklı bir alanın muayene etmesi gerektiği durumlarda ise genel cerrahi alanından yönlendirme gerçekleştirilir. 

Kalçada Kitle Tehlikeli midir?

Kalçada ya da vücudun farklı bölgelerinde meydana gelen kitleler, tehlikeli hale gelebilir. Bazı kitleler iyi huylu iken bazıları ise kötü huylu olarak var olabilir. Kötü huylu olan kitlelerin ise farklı sağlık problemlerine ve özellikle kansere yol açma riski bulunur. Bu riskler göz önüne alındığında kalçada kitle oluşumunun tehlikeli sonuçları olabileceğini söylemek mümkündür. Fakat muayene olmadan bu kitlenin tehlikeli bir tür olup olmadığını anlamak mümkün değildir.

Kalçada Kitle Kanser midir?

Kalçada meydana gelen kitlenin kanser olup olmadığını anlayabilmek için muayene olunması gerekir. Muayene sonrasında ise bölgeden parça alınır ve alınan bu parça laboratuvar ortamında detaylıca incelenir. Yapılan inceleme neticesinde ise kalçada meydana gelen kitlenin kanser mi yoksa iyi huylu bir kitle mi olduğu da ortaya çıkar. Kısaca özetlemek gerekir ise kalçada meydana gelen her kitle kanser değildir fakat her 10 kitleden 1'i kanserli olarak tespit edilir. Bu nedenle de vücutta meydana gelen kitlelerin göz ardı edilmemesi oldukça önemlidir.

Kalçada Kitle Nasıl Temizlenir?

Kalçada meydana gelen kitlenin temizlenmesinin genel olarak iki farklı yolu vardır. Bu yollardan hangisinin tercih edileceğini bilmek için ise kitlenin iyi huylu mu yoksa kötü huylu mu olduğunun tespit edilebilmesi gerekir. Kalçadaki kitlenin iyi huylu olması halinde ilk olarak ilaç tedavisine başvurulur. Kitle kötü huylu ise direkt olarak cerrahi operasyon yardımı ile bölgede meydana gelen kitle temizlenir. İyi huylu kitlelerin ilaç tedavisi yardımı ile ortadan kalkmaması halinde de ilerleyen süreçlerde, kişinin kalçasında meydana gelen kitle, ameliyat yardımı ile temizlenir.







Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.