Tummy time, bebekler için özel olarak oluşturulan bir egzersiz programıdır.
Tummy time, bebeklerin karnına dönük pozisyonda vakit geçirmesi anlamına gelir ve bebeklerin motor gelişimlerini desteklemek için önemli bir egzersizdir.
Genellikle doğumdan sonraki ilk haftalardan itibaren, bebeklerin sırt üstü yatarken uyumamaları gerektiği ve belirli aralıklarla karnına yatırılarak bu pozisyonda zaman geçirmeleri gerektiği tavsiye edilir.
Evde bebek bakımı sürecinde bu egzersizleri değerlendirebilirsiniz.
Kas gelişimini destekleyen bu egzersizler boyun, omuz, kol ve sırt bölgeleri için oldukça faydalıdır.
Motor becerileri üzerinde olumlu etkilere sahip olan Tummy time teknikleri ile bebeklerin başını kaldırma, dönme ve emekleme gibi aşamaları rahatlıkla yapmaları sağlanabilir.
Bebeklerin sürekli sırt üzeri uzanmalarına bağlı olarak görülen düz kafa sendromunu önlemek maksadıyla da yapılması önerilebilir. Böylece kafa şekli bozukluklarının oluşumunun önüne geçilir.
Doğumdan kısa bir süre sonra, bebek tamamen hazır olduğunda birkaç dakika ile başlanabilir.
Egzersiz uygulaması sürecinde ise ebeveynler tarafından bebeklerin rahat ve güvende hissetmesi sağlanabilir. Zamanla bu süreyi günde 15 ya da 30 dakikaya kadar artırabilirsiniz.
Tummy time egzersizlerinin ne zaman yapılacağı ebeveynlerin araştırdığı bir konudur.
Tummy time doğumdan kısa bir süre sonra bebeklere uygulanabilir. 0-2 yaş aralığında, günde 3 ya da 4 kez, 1.5 dakika arası yüzüstü pozisyonda zaman geçirmeleri yeterli olabilir.
Bu nedenle yeni doğum sonrası bebeğinizi göğsünüzün üzerine veya kucağınıza yatırabilirsiniz. 2-4 ay arasında ise kasların güçlenmesine bağlı olarak egzersizlerin uygulandığı sürede artış yapılabilir.
Genellikle günde 15 ila 30 dakika farklı seanslara ayırarak sürdürülebilir.
Bebeğiniz 6 aylık olduğunda normalinden yüksek ve uzun süre tummy time uygulanabilir.
Önerilen zaman aralığına dikkat ettiğimizde beslenmeden 20-30 dakika sonra gerçekleştirilebilir. Bebeğin uykusunu aldığı, kendini keyifli hissettiği anlarda annelerin gözetiminde tommy time egzersiz tekniklerine başlanabilir.
Günün belirli aralıklarında birkaç kez kısa seanslar halinde yapıldığında etkili sonuçlar ortaya koyabilir. Ancak bu işlemin bebekler uyurken yapılmaması önerilir.
Bebeği yüzüstü yatırma, baş kaldırma, kolları destekleme, göğüs üzerine koyma ya da bir ayna önüne yerleştirme tummy time egzersizleri içerisinde yer alır.
Bir bebek havlusu veya kumaş bir yastıkla bebeklerin karnını destekleyebilirsiniz. Bu şekilde rahat bir pozisyon almasını sağlayarak huzurla uyumasına yardım edebilirsiniz.
Sırt üstü dönme egzersizi sırasında sırt ve karın kaslarının gelişimine katkıda bulunarak iyi bir koordine elde etmelerini sağlayabilirsiniz.
Ayrıca egzersizlerin son aşamasında bebekleri yavaşça sırt üstü çevirmek, kasları güçlendirerek koordinasyonun gelişimine katkıda bulunabilir.
Bebeklerin genel motor becerileri üzerinde olumlu etkilere sahip bu hareketler, kas gelişiminin iyi bir şekilde gerçekleşmesi ve genel fiziksel sağlığın sürdürülebilmesi için oldukça önemlidir.
Tummy time düzenli bir şekilde yenidoğan bebeklere uygulandığı zaman çok faydalı sonuçlar ortaya koyabilir. Tummy time faydaları şöyle sıralanır:
Boyun ve sırt kaslarının koordinasyonunu sağlamak üzere ebeveynler tarafından bebekleri için uygulanan bu egzersizler, başın kaldırılmasıyla boyun kaslarının güçlenmesine olanak tanır.
Özellikle kol, omuz ve karın kaslarının güçlenmesinde oldukça önemli bir etkiye sahiptir.
Bebeklerin kendi başlarını kontrol edebilme kabiliyetini artıran tommy time uygulaması, tek başlarına rahatlıkla dönme ve emekleme gibi fonksiyonları yapabilmelerini kolaylaştırır.
Aynı zamanda sürekli sırt üstü yatmaya bağlı olarak yeni doğan bebeklerde meydana gelen düz kafa sendromunu da ortadan kaldırabilir.
Bebekler, bu uygulama sırasında çevrelerini farklı açılardan gözlemleyerek duyusal açıdan gelişim gösterebilir.
Görsel algı kazandıran, çevresel uyaranlara duyarlılığı arttıran bu etkinlik, denge ve koordinasyon artırarak vücut farkındalığı oluşturabilir.
Tummy time egzersizleri, yenidoğan bebek gelişimini önemli ölçüde olumlu yönde etkileyebilir.
Çoğu durumda kas gelişimini desteklemek, hareket koordinasyonu kazandırmak ve motor becerilerini artırmak üzere yapılan bu egzersizlerle bebeğinizin genel sağlığını koruma altına alabilirsiniz.
Bu durumda bebeklerin yaşına ve gelişim seviyelerine bağlı olarak tummy time egzersiz önerilerine göz atabilir, detaylı bilgilere erişim sağlayabilirsiniz.
Tummy time uygulamaları içerisinde yer alan yüzüstü yatırma eylemi, bebeğin yumuşak bir zemine ya da örtü üzerine yerleştirilmesi şeklinde ifade edilebilir. Bu aşamada bebeklerin başlarını kaldırabilmeleri için ise elleriyle destek verilir.
Bu sayede boyun, sırt, omuz ve kolların güçlenmesi sağlanabilir.
Egzersizlerin bebekler tarafından dikkat çekici bulunması için renkli oyuncaklar kullanılabilir.
Önüne renkli ve ses çıkaran oyuncaklar koymak bebeğin başını kaldırmasını kolay hale getirebilir.
Görsel uyaranlar, başın kaldırılmasına etki ederek odaklanma becerileri üzerinde olumlu etkiler bırakabilir.
Tüm bunların yanı sıra bebeğin önüne yerleştiren bir ayna ile kendilerini keşfetmelerine ve başlarını kaldırma becerilerine katkıda bulunabilirsiniz.
Aynı zamanda tüm bu süreç içerisinde karnının altına küçük, yumuşak kumaş veya yastık yerleştirerek destekleyebilirsiniz.
Böylece bu pozisyonda aynaya bakan bebekler, kendilerini daha iyi hissedebilir. Ayrıca karnı güçlendirmek vücut koordinasyonu için önemlidir.
Plajiyosefali gibi rahatsızlıkların önüne geçen tummy time uygulamalarıyla bebeklerin sağlıklı bir şekilde büyümelerinde önemli bir role sahip olabilirsiniz.
Bebeklerin gelişimlerine katkıda bulunan tummy time egzersiz uygulaması, gelişimsel bir etkinlik olarak tanımlanabilir. Erken yaşlardan itibaren düzenli olarak yapıldığı durumda sağlıklı gelişim ve büyüme sağlanabilir. Kas hastalıklarını önleyerek kas gelişimini destekleyen bu uygulama, motor becerileri kazandırabilir.
Bu, ilerleyen dönemlerde bebeklerin rahatlıkla baş kontrolü elde etmelerine ve emeklemelerine neden olabilir. Genel bir sağlık problemi şeklinde ifade edilen düz kafa sendromunu da önleyebilir.
Tummy time yaparken bebeğin dinlenmiş olması dikkate alınması gereken bir konudur. Ayrıca belirtilen egzersizlerin beslenmeden 30 dakika sonrasında gerçekleşmesi önerilir. Bebeğin tek başına bırakılmaması ve gözetim altında tutulması gerekir.
Bebeklerin uyku sırasında yüzüstü yatırılması solunum riski oluşturabilir. Bu nedenle uyanık olması ve uyurken bu tür egzersizlerden kaçınılması tavsiye edilir. Sert zeminlerden kaçınılması, temiz ve yumuşak zeminler üzerinde bu egzersizlerin uygulanması gereklidir.
Başlangıçta 1-2 dakika aralığında yapılması, bebeğin alıştığı noktada sürenin yavaş bir şekilde artırılmasına özen gösterilmesi öngörülür.
Bu egzersizlerin uygulandığı sıraca bebeklerin neşeli ve rahat olduğundan emin olmanız önemli görülen bir diğer etkenler arasında yer alır.
Tummy time egzersizleri, yeni doğan bebeklerin genel sağlığı açısından oldukça faydalı kabul edilir. Bebeğin boyun, omuz, sırt, kol ve karın kaslarını güçlendirmesini sağlayan özel egzersizleri içeren bu uygulama ile omurga sağlığı, duruş gelişimi sağlanabilir.
Bu, ileride doğru duruş ve omurga sağlığı için temellerin atılmasına katkıda bulunur. Düz kafa sendromunu önler, kafanın arka kısmının düzleşmesinin önüne geçebilir. Baş üzerindeki basıncı azaltarak kafa şeklinin düzgün gelişmesinde oldukça etkilidir.
Tüm bunların yanı sıra göğüs kaslarının aktif bir şekilde çalışmasını destekleyerek solunum kapasitesini artırabilir. Aynı zamanda gün içerisinde enerji harcaması, sağlıklı kiloya erişim gibi avantajları da bulunur.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.