Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

Epididim Kisti Nedir?

Oluşturulma tarihi: 27.02.2025 09:15    Güncellendi: 27.02.2025 09:15



Epididim kisti, testislerin arkasında ortaya çıkabilir. Epididim kisti; spermi depolayıp taşıyan kıvrımlı bir tüp olan epididimde oluşan sıvı dolu bir kistir. Bu ; iyi huyludur (kanserli değildir). Genellikle ağrısız ve yaşla birlikte yaygın olarak meydana gelebilir. Doğurganlığı etkilemezler.

Epididim Kisti Nedir?

Testislerde; küçük, su balonuna benzer bir kitle fark edebilir. Meydana gelen kist, testislerde hassasiyet ve şişlik oluşturabilir. Epididim kistleri genellikle tedavi gerektirmez. Ancak , fıtık veya başka bir durum olması durumunda tedavi edilmesi gerekebilir.

Epididimal kist sadece sıvı tutar. Bazen spermatosel olarak da adlandırılır. Epididim kisti; testislerin üstünde veya arkasında gelişebilir. Her bir epididimde sperm içerebilen berrak veya bulanık bir sıvı bulunur.

Kistler genellikle ağrı yapmaz, bu yüzden hemen bir yumru fark etmeyebilirsiniz. Ağrı olmasa bile, testislerin etrafında bir yumru fark etmek endişelenmenize neden olabilir. Testislerde bir farklılık hissetmeniz halinde uzman bir üroloğa görünmeniz gerekir.

Kistlerin boyutları değişebilir. Bazı kistlerin boyutu görülemeyecek veya hissedilemeyecek kadar küçük olabilir. Küçük boyuttaki kistler yalnızca ultrason gibi görüntüleme testleriyle tespit edebilir.

Bazı kistler ise bezelye büyüklüğünde bir yumru şeklinde ortaya çıkabilir. Pek çok epididim kisti, testisin hemen üstünde veya arkasında bulunan küçük bir yumruya benzer. Çoğunun şekli ve boyutu bezelye tanesine benzer. Kist oluşumları bazen büyük olabilir. Büyük bir kist olduğunda sanki üçüncü bir testisiniz varmış gibi görünebilir.

Epididim Kisti Belirtileri Nelerdir?

Genellikle epididimal kistin oluştuğunu gösteren hiçbir belirti olmayabilir. Bir kist oluştuğunda, testislerden birinin arkasında, üstünde veya altında bir top şeklinde fark edilebilir.

Epididim kisti belirtileri şu şekilde sıralanabilir;

  • Skrotumda donuk ağrı (testisleri tutan kese)
  • Skrotumda ağırlık hissi
  • Skrotumda kızarıklık
  • Penisin alt kısmında basınç hissi
  • Testislerin arkasında hassasiyet ya da şişlik
  • Testisin kendisinin hassasiyeti, şişmesi ya da sertleşmesi
  • , alt sırtta ve karında ağrı

Erkeklerde bu kistlerin ortaya çıkma olasılığı yüksektir. Her iki testisi etkilemesi nadir olarak görülür. Epididim kistleri çocuklarda nadir olarak ortaya çıkar.

Epididimal kistler genellikle sıkıldığında keskin, yoğun bir ağrıya veya acıya neden olmaz. Genellikle tamamen ağrısızdır. Ancak semptomlardan herhangi biri ortaya çıkarsa, kontrol için uzman üroloğa muayene olmanız sağlığınız için oldukça önemlidir.

Epididim Kisti Neden Olur?

Genellikle epididim kisti ile ilişkili semptomlar başka bir nedenden kaynaklanabilir. Örneğin,  teşhisi konulan erkeklerin %98'i sperm kanallarının genetik bir kusuru nedeniyle kısırdır. Bu tür vakalarda kistler yaygın olarak görülebilir.

Epididim kisti neden olur sorusuna verilebilecek cevaplar şu şekilde sıralanabilir;

  • Testis şişmesi ve hidrosel (testislerin etrafındaki keseyi dolduran sıvı)
  • Varikosel (skrotumda oluşan varisli damarlar)
  •  (kasık çevresinden karın boşluğuna doğru bağırsakların bir bölümün çıkması)
  • Skrotuma künt travma (genital bölgeye gelen yaralanma)
  • Kistik lenfanjiyom; lenf sistemini etkileyen doğuştan bir sorun olarak ortaya çıkabilir
  • Lipom oluşumları, yağ dokusu nedeniyle meydana gelen iyi huylu kitle
  • Epididim kistlerinin oluşumunda iltihap etken olabilir ancak yaralanma gibi ayrı bir neden de kist oluşmasına yol açabilir

Epididim Kistleri Nasıl Teşhis Edilir?

Epididim kistleri genellikle testislerin kendi kendine muayenesi sırasında ya da yapılan fiziksel muayene sırasında tespit edilebilir. Nedeni belirlemek için transillüminasyon (her bir testisin arkasına ışık tutulması) içerebilen fiziksel bir muayene yapılabilir.

Transillümine ışık geçirmeyen ağrısız bir kitledir. Kitle, epididim kisti ya da spermatosel olduğunda ışık diğer tarafa geçebilir.

Ayrıca kistin kesin teşhisini koyabilmek için skrotum (testis) ultrasonu da gerekebilir. Yapılan test ile ses dalgaları kullanılarak testisin içine bakılır. Kan akışı kontrol edilerek kitlenin kist olup olmadığı anlaşılabilir.

Epididim Kisti Nasıl Tedavi Edilir?

Çoğu kist yalnızca ağrıya veya rahatsızlığa neden olursa tedavi edilir. Epididimal kist ağrısını durdurmaya yardımcı olmak için ağrı kesiciler kullanılabilir.

Teşhis konulduktan sonra düzenli olarak kendi kendinize muayene yapabilir, kistleri izlemek için kontrol ve takip muayenelerini yaptırabilirsiniz.

Genellikle epididimal kistler; vücut kistten sıvıyı yeniden emdikçe küçülür veya aynı boyutta kalır. Bazı durumlarda testislerde meydana gelen kistler büyümeye devam edebilir. Ayrıca hastaya ağrı, şişlik veya utanç verebilir.

Epididim kisti tedavi seçenekleri şu şekilde sıralanarak açıklanabilir;

Ameliyat

Epididimal kistin ameliyatla çıkarılması en yaygın tedavi yöntemidir. Kistin boyutu ve belirtileri, epididim kisti ameliyatı gerekip gerekmediği konusunda bir faktör olabilir. Kistin boyutu 0,8 santimetre çapında olmadan önce ameliyat gerekmeyebilir.

Ameliyat öncesinde uykuya dalmanız için genel anestezi uygulanabilir. Ancak bazen spinal anestezi de yapılabilir. Spinal anestezi sizi uyanık ama belden aşağısı tamamen uyuşmuş halde bırakır.

Daha sonra skrotumda bir kesi yapılarak ameliyata başlanır. Epididime kan akışı sağlanırken kist epididimden ve testisten çıkarılır. İşlem sonrasında skrotum eriyen dikişlerle dikilir. Epididim kisti antibiyotik reçete edilerek enfeksiyona karşı koruma sağlanabilir.

Epididim kistlerini tedavi etmek için mikroskobik cerrahi yöntemler de mevcuttur. Mikroskobik cerrahi yöntemlerle kistin çıkarılması daha az komplikasyon (kanama gibi) ve daha sonra tekrarlama olasılığının daha düşük olmasını sağlayabilir.

Anestezi sekiz saat içinde geçtikten sonra ağrı olması muhtemeldir. Buz torbaları ağrıyı hafifletmeye yardımcı olabilir. İşlemden sonra 7 ila 10 gün boyunca şişlik ve morarma yaşayabilirsiniz. Dikişlerin türüne bağlı olarak, kendiliğinden erimeleri üç hafta sürebilir.

Epididim kistinin tekrar büyüme ihtimali vardır. Ancak, epididim kistleri için uygulanan diğer tedavilere kıyasla, ameliyatla bunun gerçekleşme riski daha azdır.

Bazı durumlarda, epididim kisti veya spermatoselin çıkarılması erkek doğurganlığını etkileyebilir. Epididimde tıkanıklığa neden olabilir. Spermi, testislerden penisteki üretraya taşıyan sperm kanallarına zarar verebilir. Bu durumda spermin dışarı çıkması önlenir. 

Aspirasyon

 yöntemi, kisti boşaltmak için testisin içine bir iğne sokulmasını içerir. Aspirasyon, sıvı birikimini ortadan kaldırır. Ancak yakındaki dokulara zarar verebilir. Sıvının hızla geri dönme ihtimali yüksek olduğundan aspirasyon yöntemi genellikle önerilmez.

Perkütan Skleroterapi

Bazı durumlarda perkütan skleroterapi adı verilen daha az invaziv bir prosedür kistin tedavisinde kullanılabilir. Ameliyat olamıyorsanız ya da olmak istemiyorsanız perkütan skleroterapi bir tedavi seçeneği olarak uygulanabilir.

Perkütan skleroterapi; kistteki hücreleri öldürmek için kullanılan bir enjeksiyonla yapılır. Enjeksiyon yardımı ile sıvı ve kist çıkarılır. Bu yöntemle yapılan tedavi epididime zarar verebilir. Bu nedenle doğurganlık riski taşıyabilir.

Epididim Kisti Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Epididim Kisti Kısırlığa Neden Olur mu?

Epididim kisti,  neden olmaz. Ancak yapılan ameliyat epididimin tıkanmasına neden olabilir. Bu durum doğurganlığı etkileyebilir. Bu nedenle epididim kisti ameliyatı olduysanız kısırlık riski olup olmadığını doktorunuza danışmanız önemlidir.

Epididim Kisti Kansere Dönüşebilir mi?

Epididim kisti,  (kanserli olmayan) olarak bilinir. Kanserli hücre oluşturmaz. Ayrıca epididim kisti olması testis kanseri geliştirme riskini arttırmaz.

Epididim Kisti Ne Kadar Süre Vücutta Kalabilir?

Epididim kistleri genellikle kendiliğinden iyileşebilir. Ancak kistin tamamen ortadan kalkması dört yıla kadar sürebilir.

Epididim Kisti Sıklıkla Kimlerde Görülür?

Epididim kisti erkeklerde görülen bir kist türdür. Her yaşta erkeği etkileyebilir. Çoğunlukla 40 ve 50’li yaşlardaki erkeklerde görülür.







Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.