Hamilelik çatlakları (striae gravidarum) çoğu zaman gebeliğin son üç ayında ortaya çıkar. Ancak hamilelik çatlakları genellikle gebeliğin son üç ayında görülse de, bu her hamilelik için geçerli olmayabilir. Çatlaklar daha erken de başlayabilir, özellikle hızlı kilo alımı veya genetik faktörler nedeniyle bu süre değişebilir.
Genellikle derinin hızlı bir şekilde gerilmesi sonucunda oluşan çatlaklar, hormonal değişikliklere bağlı olarak oluşur. Özellikle gebelik sürecinde karın bölgesinin şişmesiyle, bağ dokusunu oluşturan kolajen ve elastinin yapısı bozulabilir. Bu durumda cildin altında yer alan derin tabakalar, mikro yırtılmalardan etkilenerek çatlakların oluşumuna zemin hazırlar.
Hormonal değişikliklerde gözlemlenen çatlaklar ise yüksek hormon seviyesinden etkilenerek cildin genel yapısında değişikliklere yol açabilir. Relaksin ve kortizol gibi hormonlar bağ dokusunun elastikiyetini azaltır, çatlakların kolaylıkla oluşumunu hızlandırır. Kortizol, ciltteki elastin liflerin bozulmasına neden olduğu için çatlakların ortaya çıkmasında etkin bir role sahiptir. Ayrıca genetik faktörler, ağırlık artışı, yaş, çoklu gebelik gibi durumlarda da bu gibi sorunlarla karşılaşmak mümkün olabilir.
Hamilelik çatlakları, çeşitli faktörlere bağlı olarak gebeliğin son aylarında olduğu gibi başında da ortaya çıkabilir. Genellikle cilt altında yer alan kolajen ve elastin liflerinin yırtılması ile beliren hamilelik çatlakları göğüs, kalça, uyluk gibi bölgelerde gözlemlenebilir. İnce, kırmızımsı ve mor renkte çizgilerden meydana gelen bu çatlaklar, ciltteki gerilemeden veya hamileliğe bağlı vücuttaki hormonal değişikliklerden etkilenebilir.
Hamilelik çatlaklarının başlıca nedenleri şöyle özetlenebilir:
Gebeliğe bağlı olarak vücudun farklı bölgelerinde beliren bu çatlaklar, doğumdan sonra hafifleyerek soluklaşır. Belirli bir cilt bakımı rutini sağlandığı durumlarda belirginliğini yitirebilir. Hamilelikte aşırı kilo alımı, cilt tipi ve genetik yatkınlığa bağlı bu gibi problemlerle karşılaşabilirsiniz. Bu nedenle cildinize yönelik bakım rutinlere geliştirerek alanında uzman bir doktor tarafından önerilen nemlendirici kremlere başvurabilirsiniz.
Hamilelik çatlakları anne adaylarının zaman zaman önlem almak istediği bir konudur. Hamilelik çatlaklarına iyi gelen krem ve bakım rutinleri sıklıkla merak edilir. Çatlakların görünümünü hafifletmek amacıyla farklı yollara başvurabilirsiniz. Bunun için cildin elastikiyetini artırabilir, nemlendirici krem ve yağlara başvurabilirsiniz. Çoğu zaman nemlendirici krem ve yağlar cildin elastikiyetini artırabilir. Düzenli uygulama sayesinde anne adayları istedikleri sonuçları alabilir.
Hamilelik çatlak tedavisinde genellikle şu yöntemlere başvurulabilir:
Hamilelik çatlakları gebelik sürecinde ortaya çıkabilir. Bu süreçte sağlıklı beslenmek, bol su tüketimine dikkat etmek ve vücudun ihtiyaç duyduğu vitaminleri temin etmek oldukça önemlidir. Bununla birlikte hamilelik çatlaklarını önlemek için krem önerilerini de doktorunuza danışarak önlem alabilirsiniz. Cildi besleyen, onaran ve elastikiyet arttıran kremler bu süreçte fayda sağlar. Özellikle vitamin A, E içeren kremleri tercih ederek elastikiyet artırılabilir, yeni çatlak oluşumunun önüne geçebilirsiniz. Genellikle içeriğinde kakao, shea yağı içeren özel kremlere başvurabilirsiniz.
Cildi nemlendirmek amacıyla kullanılan bu ürünler, gerilmeyi azaltarak çatlak görünümünü giderebilir. Avokado petitleri, shea yağı ve doğa dostu içeriklerle bu ürünler, ihtiyaç duyduğunuz nemlendirmeyi sağlayarak cilt bariyerini güçlendirebilir. Doğal nem dengesini korumaya yardımcı olan kremler, vitamin E içeriği ile oldukça etkili olabilir.
Besleyici, onarıcı yapısıyla öne çıkan kremler kullanarak derinlemesine nemlendirme sağlanabilir. Jojoba yağı, cilt tarafından hızla emilebilir. Ayrıca yoğun bir şekilde nemlendirme sağladığı için elastikiyeti artırmaya destek olur. Lavanta içeriğine sahip yağlar ise rahatlatıcı özellikleriyle ön plana çıkarılır.
Bu içeriklere sahip kremler vücudu besleyen yapısıyla kötü görünümü gidererek iyileştirici etkiler ortaya koyabilir. Aloe vera özlü kremler, yatıştırıcı ve nemlendirici yapılarıyla cilde masaj uygulanarak yedirilebilir. Bu kremlerin düzenli ve sürekli kullanılması etki açısından oldukça önemlidir. Gebelik sonrasında uzman bir dermatoloğa danışmak, cilt tipine uygun ürün seçiminde bulunmak doğru bir süreç sağlamamıza yardımcı olur.
Hamilelik çatlakları anne adaylarının yaşadıkları bir durumdur ancak hem gebelik sürecinde hem de sonrasında önlemler alınabilir. Hamilelik çatlakları tedavi yöntemleri farklılık gösterir.
Hamilelik çatlak tedavisi için şu yollara başvurulabilir:
Düzenli bakım ve tedavi yöntemlerini kullanarak bu çizgilerin rahatsız edici görünümlerini azaltabilirsiniz. Çatlaklar çoğu durumda zaman içerisinde solabilir, uygun bir tedavi yöntemi uygulandığı zaman cildin yenilenmesi mümkün olabilir.
Cilt üzerinde beliren çatlaklar için dermatologlara görünmek gerekir. Cildin elastikiyetini kaybetmesi ile beliren ince çizgilerin giderilmesi için uygun bir tedavi yönteminde karar kılınması öngörülür. Dermatologlar genellikle ilk aşamada yer alır. Çatlakların büyümesi sonucunda doktorunuzun belirlediği kremlerden kullanmanız önerilir. Ayrıca kadın doğum uzmanı, estetik ve plastik cerrahlarda bu cilt probleminin düzeltilmesi için tavsiyelerde bulunabilir.
Gebeliğe bağlı olarak doğuma yakın ortaya çıkan çatlaklar çoğu zaman kolaylıkla geçmeyebilir. Tamamen geçmesi zor olan bu cilt probleminin görünümü iyileştirilebilir. Erken müdahale ile birlikte zamanla solabilir. Düzenli nemlendirici krem ve yağların kullanımıyla yeni oluşumların önüne geçebilirsiniz. Uzman dermatologların cilt tiplerine uygun olarak belirlediği tedavi yöntemlerine başvurarak çatlakların genel görünümü hafifletilir.
Hamilelikte çatlak oluşumunu tamamen engellemek mümkün olmayabilir. Ancak bazı önlemler alarak çatlakların gelişimini yavaşlatabilirsiniz. Cildi düzenli olarak nemlendirmek, masaj yoluyla krem ve yağı cilt üzerine uygulamak gerekebilir. Ayrıca gebelikte yavaş kilo alımını sağlamak ve bol su içmek cildin elastikiyetini koruma altına alabilir. Gebelikte uygun egzersizler yapmak, kan dolaşımı üzerinde olumlu etkilere sahiptir. Bu, düzensiz kilo alımının önüne geçerek cilt sağlığını destekleyebilir.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.