Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

Kistik Higroma Nedir?

Oluşturulma tarihi: 27.02.2025 09:15    Güncellendi: 27.02.2025 09:15



Kistik higroma, genellikle yeni doğmuş bir bebeğin boynunda oluşan ve sıvı dolu bir kese gibi görünen iyi huylu tümörlerdir. Kist, lenfatik sistem tıkanıklığı nedeniyle oluşur. 

Bu durum, sıvının cilt altında birikmesine neden olur. Kistler yaşamı tehdit edici olabilir. Düşük veya ölü doğuma yol açabilir.

Kistik Higroma Nedir?

Kistik higroma, lenfatik sistemin bir malformasyonu veya tıkanması nedeniyle çoğunlukla bebeğin boynunda oluşan sıvı dolu bir kesedir (kist). Bir veya daha fazla kistten oluşarak zamanla büyüme eğiliminde olabilir. 

Bu bozukluk çoğunlukla bebek hala rahimdeyken gelişir. Ancak, higroma doğumdan sonra da ortaya çıkabilir.

Lenfatik sistem; lenf sıvısını (beyaz kan hücreleriyle dolu sulu bir sıvı) kan dolaşımı ve dolaşım sistemi aracılığıyla hareket ettirir. Böylece vücuttaki atık ve toksinleri temizler.

Higroması olan tüm fetüslerin yaklaşık yarısında kromozomal anormallikler vardır. Kromozomlar, DNA'mızı barındıran hücrelerdir. Bu hücrelerin büyük bölümleri eksik veya hasarlı olduğunda ciddi tıbbi komplikasyonlar meydana gelebilir.

Ancak higroma 20. haftada geçerse bebeğin kromozomal anormalliğe sahip olma olasılığı daha düşüktür.

Higromalar, hamilelik sırasında ya da bebek doğduktan sonra cildinin altında oluşur. Yumru veya şişkinlik olarak ortaya çıkabilir.

Higroma hamilelik sırasında ortaya çıkarsa,  veya ölü doğum riski vardır.

Hamilelik sırasında anneden bebeğe geçen viral enfeksiyonlar, hamilelik sırasında  veya alkole maruz kalma gibi nedenler higroma oluşmasına yol açabilir. Ayrıca kistik higromalar genetik hastalıkları olan bebeklerde daha sık görülür. Özellikle kromozomal anormallikleri olan bebeklerde yaygın olarak higroma görülebilir.

Kistik Higroma Kimleri Etkiler?

Kistik Higroma Kimleri Etkiler?

Higroma, fetal gelişim sırasında lenf sisteminin nasıl oluştuğunu etkileyen genetik bir değişikliğin sonucu olabileceğinden herhangi bir bebeği etkileyebilir. Kistik higromalar; , Turner sendromu ya da Noonan sendromu gibi genetik bir rahatsızlık teşhisi konan çocuklarda ortaya çıkabilir. Ayrıca bu tür rahatsızlıklar olmadan da bebeklerde higroma meydana gelebilir.

Higromalar, yetişkinlerde de fiziksel travma ya da solunum yolu enfeksiyonu sonrasında oluşabilir. Kistik higromalar nadirdir ve erken çocukluk dönemindeki tüm kanserli olmayan (iyi huylu)  sadece %6'sını oluşturur. 

Kistik Higroma Belirtileri Nelerdir?

Doğumdan sonra gelişen higromalar bebek doğduğunda fark edilmeyebilir. Higromanın boyutu büyüdükçe ve çocuk geliştikçe görünür hale gelebilir. Genellikle çocuklar 2 yaşına geldiğinde higroma fark edilir.

Higroma belirtileri, sıvı dolu kesenin (kistin) boyutuna ve konumuna göre değişebilir. Kistik higroma belirtileri şu şekilde sıralanabilir; 

  • Kistik higroma ile doğan bebeklerde derinin altında şişkinlik oluşur.
  • Kistin üzerindeki deri mavi renkte olabilir.
  • Yumuşak kist şeklinde ortaya çıkar.
  • Kist çoğunlukla boyunda ortaya çıkar, ancak vücudun herhangi bir yerinde oluşabilir.
  • Boyutları üzüm tanesi büyüklüğünden portakal boyutuna kadar değişir ve bebek büyüdükçe boyutu da artabilir.
  • Vücudun bir bölümünde fiziksel olarak kötü görüntü ortaya çıkarabilir.
  • Kemik veya organ hasarı ortaya çıkabilir.
  • Beslenme zorlukları meydana gelebilir.
  •  (hava yolu tıkanıklığı).
  • Kanama.
  • Enfeksiyon.

Gebelik sırasında higroma mevcut ise kistin fetüsün nasıl gelişip büyüdüğünü etkileyen komplikasyonları nedeniyle düşük veya ölü doğum riski vardır. Kist, fetüsün vücudunda aşırı miktarda sıvı (hidrops) oluşturabilir ve bu da erken ölüme neden olabilir.

Kistik Higroma Nedenleri Nelerdir?

Kistik higromanın kesin nedeni bilinmemektedir. Kist, fetal gelişim sırasında lenfatik sistemin hasar görmesi sonucu ortaya çıkabilir. Yetişkinleri etkileyen vakalarda ise fiziksel travma veya solunum yolu enfeksiyonu sonucu oluşur.

Lenfatik sistemin hasar görmesi, lenf sıvısının kan dolaşımında akmak yerine cildin altında toplanmasına neden olabilir. Bu durum şişkinliğe veya kese benzeri bir sıvı büyümesine neden olur.

Yapılan çalışmalar bebekte kistik higroma nedenlerinin; hamilelik sırasında sigara içmek veya alkol almak gibi çevresel faktörlerin sonucu olabileceğini göstermektedir.

Ayrıca lenfatik sistemin gelişimini etkileyen genetik değişiklikler veya mutasyonlar kistik higromalara neden olabilir.

Kistik Higroma Nasıl Teşhis Edilir?

Kistik Higroma Nasıl Teşhis Edilir?

Kistik higroma tanısı çocuğun iki yaşına gelmeden önce gerçekleşebilir. Hamilelik sırasında, rutin bir doğum öncesi ultrasonla higroma tanısı koymak mümkündür. 15 ila 20 hafta arasında alfa-fetoproteini tespit etmek için yapılan bir kan testi tanıyı doğrulamaya yardımcı olabilir.

Doğum öncesi testler çocuğun anormal sayıda kromozoma sahip olduğunu gösterebilir. Çocuğunuzda higroma yatkınlığı olabilir. Doktorunuz fetüsün sağlıklı olduğundan emin olmak için gelişimini dikkatle izler.

Bebeğiniz doğduktan sonra fiziksel muayene, röntgen, ultrason veya  kistik higromayı teşhis etmek için gerekli olan tanılama araçlarıdır. 

Ayrıca ultrason sırasında kistik higroma fark edilirse amniyosentez gerekebilir. Amniyosentez fetüsteki genetik anormallikleri kontrol edebilir. Bu test sırasında, karın iyot solüsyonu ile temizlenir. Daha sonra ultrason görüntüleri kullanılarak amniyotik keseden sıvı örneği alınır. Bir iğne kullanılarak amniyosentez işlemi gerçekleştirilir.

Bu taramalar yapılarak higroma tanısı doğrulanabilir. Daha sonra çocuğun durumuna göre özel bir tedavi planı hazırlanır.

Kistik Higroma Nasıl Tedavi Edilir?

Tedavi, kistik higroma teşhisi konulan her çocuk için değişiklik gösterebilir. Eğer kist çıkarılabilecek durumda ise cerrahi yöntemler kullanılabilir.

Kistik higroma tedavisinde uygulanabilecek yöntemler şu şekilde sıralanabilir;

  • Kistin çıkarılması için ameliyat yapılabilir
  • Kist içerisindeki sıvının boşaltılması (perkütan drenaj)
  • Kist sıvısının vücutta yeniden yönlendirilmesi (skleroterapi)
  • Lazerle kistin çıkarılması (lazer tedavisi)
  • Kistin boyutunun küçültülmesi (radyofrekans ablasyonu)

Bazı durumlarda, kist kendiliğinden geçebileceği için tedavi gerekmeyebilir. Bazı durumlarda, lenfatik sistemde hasar varsa kist tedaviden sonra geri dönebilir. Tedavinin başarısı hastadan hastaya değişebilir. Çoğu zaman, fazla ve anormal doku çıkarılarak tedavi gerçekleştirilir.

Cerrahi tedaviden sonra kistin büyüklüğüne ve konumuna bağlı olarak yara izi kalma olasılığı vardır. Lazer tedavisi gibi daha az yara izi bırakan, geleneksel cerrahiden daha az invaziv tedavi seçenekleri tercih edilebilir.

 çıkarılması için yapılan tedavilerde enfeksiyon riski de vardır. Bu nedenle higromanın gelişimi takip edilmelidir. Berrak veya sarı irin sızdırıp sızdırmadığı, renk ya da boyut değiştirmediği, dokunulduğunda sıcak ve hassas olmadığının takip edilerek kontrolü gerekir.

Kistik Higroma Nasıl Önlenebilir?

Nedeni kesin olarak bilinmediği için higromayı önlemek zordur. Anne karnında gelişen çocuğun sağlıklı olduğundan emin olmak için bazı önlemler alınabilir.

Kistik higromayı önlemek için dikkat edilmesi gereken faktörler şu şekilde sıralanabilir;

  • Hamile kalmadan önce doktorunuza danışarak genetik test yaptırabilirsiniz. Böylece genetik rahatsızlığı olan bir çocuğa sahip olma riskini öğrenebilirsiniz
  • Hamilelik döneminde sigara ve alkol tüketilmemelidir
  • Hamilelik sırasında gelişmekte olan fetüsün sağlığını izlemek için düzenli kontrollerin yapılması gerekir
  • Dengeli ve sağlıklı beslenmek önemlidir

Kistik Higroma Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Kistik Higroma Genetik midir?

Kistik higroma bazen genetik faktörlerden kaynaklanabilir. Kız çocuklarında iki yerine bir X kromozomunun olduğu  dolayı ortaya çıkabilir. Çocuklarda fazladan bir kromozom kopyasının olduğu Trizomi 13, 18 veya 21 sonucu oluşabilir. Ayrıca Noonan sendromu olarak bilinen yedi belirli genden birinde meydana gelen değişiklik (mutasyon) sonucu ortaya çıkabilir.

Kistik Higroma Vücudun Hangi Bölümünde Ortaya Çıkar?

Higromalar, yumuşak ve süngerimsi bir yumru gibi ortaya çıkabilir. Bu yumru en sık boyunda görülür. Ayrıca bazı higromalar kasıkta ve koltuk altında da meydana gelebilir.







Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.