Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

Hamilelikte Yatış Pozisyonu Nasıl Olmalı?

Oluşturulma tarihi: 27.02.2025 09:15    Güncellendi: 27.02.2025 09:15



Hamilelikte yatış pozisyonu annenin dikkate alması gereken en önemli detaylar arasındadır.

Gebelik sürecinde annenin her hareketi bebek üzerinde etkilidir. Karın büyüdükçe annenin hareket etme kabiliyetinde de farklılıklar görülür.

Bu farklılıklar hem annenin hem de bebeğin rahat edecek şekilde, bilinçli yapılması önemlidir. 

Yatış pozisyonu olarak tercih edilen hareketler bebeğin rahat nefes alması, oksijensiz kalmaması ve baş bölgesinin korunması adına önem arz eder. Gebeliğin kaçıncı ayında olduğunuza göre değişen yatış pozisyonları tavsiye edilebilir. 

Yatış pozisyonlarının belirlenmesinde bebeğin sağlık durumu, annenin gebeliği nasıl geçirdiği, düşük tehlikesi gibi tüm faktörler analiz edilir. Uzman hekim anneye en uygun olabilecek pozisyonlar hakkında ayrıntılı bilgi verir.

En yoğun tavsiye edilen pozisyon ise annenin sol tarafa dönük yatması olarak bilinir. Bu duruş bebekteki kan akışını dengeleyerek annenin ve bebeğin konfor hissetmesine yardımcı olur.

Hamileliğin Yatış Pozisyonu Ne Zaman Başlar?

Hamilelikte yatış pozisyonu sadece annenin veya bebeğin konforu açısından eğil, tıbbi anlamda da oldukça önemlidir. İlk gebelik sürecinde belirli bir döneme kadar yatış pozisyonunda herhangi bir detaya dikkat edilmesi gerekmez.

Nitekim  ile 30. haftasına kadar anne dilediği pozisyonda yatabilir. Bu süre zarfından sonra ise bebeğin ve annenin sağlığı açısından yatış pozisyonunun önemi artarak, başlar. 

İlk 4 aylık hamilelikte yatış pozisyonu sürecinde dikkate almanız gereken bir detay bulunmazken 5. aydan itibaren yüzüstü pozisyonun bırakılması gerekir.

Sırt üstü pozisyonda yatmak bu süreçte tavsiye edilen başlıca pozisyonlardan biridir.

Karın bölgesinin zamanla daha da büyümesi yüz üstü uykuya elverişli değildir. Otomatik olarak büyüme sonrası anne adayı sağa, sola ya da sırt üstü yatışa indekslenir.

Hamilelikte Yatış Pozisyonunun Önemi Nedir?

Hamilelikte Yatış Pozisyonunun Önemi Nedir?

Hamilelikte yatış pozisyonu sadece annenin veya bebeğin konforu açısından eğil, tıbbi anlamda da oldukça önemlidir. İlk gebelik sürecinde belirli bir döneme kadar yatış pozisyonunda herhangi bir detaya dikkat edilmesi gerekmez.

Nitekim gebeliğin 25 ile 30. haftasına kadar anne dilediği pozisyonda yatabilir. Bu süre zarfından sonra ise bebeğin ve annenin sağlığı açısından yatış pozisyonunun önemi artarak, başlar. 

İlk 4 aylık hamilelikte yatış pozisyonu sürecinde dikkate almanız gereken bir detay bulunmazken 5. aydan itibaren yüzüstü pozisyonun bırakılması gerekir.

Sırt üstü pozisyonda yatmak bu süreçte tavsiye edilen başlıca pozisyonlardan biridir.

Karın bölgesinin zamanla daha da büyümesi yüz üstü uykuya elverişli değildir. Otomatik olarak büyüme sonrası anne adayı sağa, sola ya da sırt üstü yatışa endekslenir.

Hamilelikte Yatış Pozisyonu Yanlışsa Ne Olur?

5,6 ve 7 aylık hamilelikte yatış pozisyonu yanlış olursa ciddi sağlık sorunlarına sebebiyet verebilir. Bebeğin doğal yerleşme sürecini olumsuz etkiler. Baş bölgesinin pelvise yaklaşıp yerleşmesini etkilediği için doğum sürecini zorlayıcı bir hale getirebilir.

Bebeğin ve annenin kan akışını olumsuz yönde etkilediği için kramp,  gibi semptomların artmasına ve sağlıksal sorunlar oluşmasına neden olur. Hamilelik süreci ilerledikçe bebeğin gelişimine bağlı ağırlığı da artar. 

Bilhassa da gebeliğin son aylarında bebek 6 kiloya kadar varabildiği için kan damarlarına baskı uygulayabilir. Yanlış yatış pozisyonları bu kan dolaşımını olumsuz etkileyeceği için rahme giden kanı, dolayısıyla bebeğe giden kanı azaltacaktır.

Yan pozisyonda yatmak bu bası oranını azalttığı için kan dolaşımını da olumlu yönde etkileyecektir. Gebelik sürecinin ilerleyen dönemlerinde sol yan yatışın uygulanması kan akımı için tavsiye edilir. 

Bu pozisyonun aksini tercih etmek annenin böbrek bölgesini, idrarını olumsuz etkileyebilir.  gibi problemler ortaya çıkabilir.

Yüksek ve rahatsız edici ödemlerin oluşmasını, huzursuzluğu, hareket kabiliyetinde azalmayı beraberinde getiren yanlış yatış pozisyonları hamilelik boyunca tercih edilmemelidir.

Farkında olmayarak yanlış bir pozisyon ya da sırt üstü yatmak beklenmedik olumsuz sonuçlar doğurabileceği için uzman hekimlerin tavsiyelerine dikkat etmeniz gerekir.

Hamilelikte Yatış Pozisyonu Faydaları Nelerdir?

Hamilelikte yatış pozisyonu için doğru adımları takip etmek pek çok faydayı da beraberinde getirir. Tıbbi olarak da önemi büyük olan yatış pozisyonlarını doğru ve zamanında uygulamak şu avantajlardan yararlanmanızı sağlar;

  • Bel ve sırt bölgesinde oluşan ağrıları azaltır.
  •  önleyerek solunumun daha rahat gerçekleşmesine yardımcı olur.
  • Mide kaynaklı yanma veya ağrı hissini ortadan kaldırmaya destek olur.
  • Anne ve bebek için rahat, konforlu bir uyku deneyimi yaşanmasına yardımcı olur.
  • Hem anne hem de bebeğin kan dolaşımını hızlandırarak olası rahatsızlıkları önler.
  • Hamilelik kaynaklı oluşabilecek  ve benzeri ağrı semptomlarının oluşmasına engel olur.
  • El, bacak, ayak gibi bölgelerde hamilelik kaynaklı oluşan  büyük ölçüde azaltmaya yardımcı olur.

Hamilelikte Yatış Pozisyonunda Dikkat Edilmesi Gerekenler

Hamilelikte Yatış Pozisyonunda Dikkat Edilmesi Gerekenler

5 aylık hamilelikte yatış pozisyonu sürecinin doğru yönetilmesi gerekir. İlk 5 ayın akabinde annenin dikkate alması gereken birden fazla detay mevcuttur. Doktor bilgisi ve gözetimi ışığında yatış pozisyonu, dikkat edilmesi gereken detaylar hakkında anne bilgilendirilir. Bu süre zarfında yatış pozisyonu açısından ekstra dikkate alınması gereken bazı hususlar şunlardan oluşur;

  • Doğru yatış pozisyonu için iki dizi yukarı yönlü çekerek, yan yatıp bacak veya karın altına yastık konulması tavsiye edilir.
  • Bacak ve karın bölgesine yastık veya benzeri bir şey konulması ağrı oluşma riskini ortadan kaldırmaya destek olduğu için dikkate alınması tavsiye edilir.
  • İlerleyen hamilelik sürecinde vücut ağırlığı artış gösterir. Bu artış sonrası sırt üstü yatış pozisyonunun tercih edilmemesi gerekir. Tercih edilmesi halinde annede yüksek horlama ya da  gibi sorunlar meydana getirir.
  • Gebelik süreci boyunca, gebeliğe özel tasarlanan yastıkların kullanılması konfor ve sağlık açısından tavsiye edilir.

Yukarıda detaylı olarak belirtilen ayrıntıları dikkate almak hamilelik sürecinin anne ve bebek açısından en sağlıklı şekilde ilerlemesine destek olur. Daha doğru ve detaylı bilgi için uzman doktora başvurarak yatış pozisyonları ve daha fazlası hakkında bilgi almayı tercih edebilirsiniz.

Hamilelikte En Zararlı Yatış Pozisyonu Hangisidir?

5,6,7 ve 8 aylık hamilelikte yatış pozisyonu için tavsiye edilmeyen duruş sırt üstü pozisyonudur.

Bu süre zarfında en zararlı olarak bilinen sırt üstü uzanma pozisyonundan kaçınılması tavsiye edilir. Sırt üstü şekilde uzanmak veya uyumak kan dolaşımını doğrudan kısıtlama etkisi gösterir.

Bebeğin sağlığı açısından büyük risk oluşturduğu için tavsiye edilmez. Oluşturduğu en önemli olumsuz sonuç bebeğe oksijen gitmesini engelleme riskidir.

Doktor aksini belirtmediği sürece sırt üstü ve benzeri pozisyonlarda yatmaktan kaçınmanız tavsiye edilir.

Sıkça Sorulan Sorular

Anne Karnındaki Bebek Hangi Pozisyonda Rahat Eder?

Annenin bulunduğu pozisyon bebeğin rahatını doğrudan etkiler. Bebeklerin anne karnında en rahat ettiği pozisyon annenin dik olduğu pozisyondur. Bebeğin baş bölgesinin  girmesini kolaylaştıran dik duruş pozisyonu bebeğin daha rahat nefes almasını da sağlar.

Hamilelikte Kaç Haftadan Sonra sağa Yatılmaz?

Hamilelik sürecinin başından sonuna annenin sırt üstü yatması bebeğe zarar vermeyen uyku pozisyonlarının başında yer alır. Sağ tarafa yatış pozisyonu ise daha çok 20. hafta itibariyle tavsiye edilir. 20. haftanın akabinde anne sağ tarafa yatabildiği gibi sol tarafa da yatabilir.

Hamilelikte Yatış Pozisyonu Bebeğe Zarar Verir mi?

Hamilelik sürecinde annenin yanlış yatış pozisyonu tercih etmesi bebeğe zarar verebilir. Yanlış bir pozisyon bebeğin sıkışmasına, rahat nefes alamamasına zarar verebilir. Bu durum özellikle de gebeliğin 4. ayından itibaren dikkat edilmesi gereken detaylar arasındadır.







Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.