Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

Hamilelikte Suyun Gelmesi Nasıl Olur?

Oluşturulma tarihi: 27.02.2025 09:15    Güncellendi: 27.02.2025 09:15



Hamilelikte suyun gelmesi, doğumun yaklaştığının bir işaretidir. Vajinadan çıkmaya başladığını ya da sızdığını hissettiğiniz sıvı, fetüsü çevreleyen ve koruyan sıvı olan  

Hamilelikte Suyun Gelmesi Nedir?

Fetüs, hamilelik döneminde içinde su olan amniyotik kese içerisinde büyür. Amniyotik kese rahmin içindedir. Amniyotik kesenin içerisinde bulunan su fetüsün korunmasını sağlar. Amniyotik kese yırtıldığında, amniyotik sıvı vajinadan dışarı çıkar. Bu durum, suyun gelmesi olarak adlandırılır ve doğumun yaklaştığının habercisidir. 

Hamilelikte su, doğum başlamadan hemen önce ya da doğum kasılmaları sonrasında gelebilir. Ayrıca gerektiği durumlarda doktorunuz suyunuzu patlatabilir. 

Aktif  çekiyorsanız ve suyunuz hala gelmediyse, doktorunuz suyunuzu getirerek durumu kolaylaştırabilir. Yapılan bu işleme amniyotomi denir. Hamilelikte suyun gelmesi durumunda patlatılmasına zar yırtılması da denir.

Amniyotik sıvı koruyucu bir bariyerdir. Amniyotik sıvı olmadan, fetüs enfeksiyon ve diğer tıbbi rahatsızlıklar açısından risk altındadır.

Amniyotik sıvı, hamilelik sırasında gelişmekte olan fetüsü korur. Sıvı, amniyotik keseden boşaldığında enfeksiyon riski artar. Suyunuz hamileliğinizin ne kadar erken döneminde gelirse, sizin ve fetüs için o kadar ciddi sonuçlar ortaya çıkarabilir.

İdrarın aksine, amniyon sıvısı normalde kokusuzdur. Bazen hafif bir kokusu olabilir, ancak idrar gibi kokmaz. Ayrıca renginden de amniyon sıvısı anlaşılabilir. Amniyon sıvısı genellikle berraktır. Bazen çok soluk sarı olabilir veya içinde çok az miktarda kan olabilir. Amniyon sıvısı ince ve suludur. Diğer  ve mukus tıkacının aksine, kalın ya da topaklı olmaz. Bunların hepsi normaldir.

Hamilelerde gelen su herkes için farklı hissedilebilir. Fetüsün başı serviksi tıkamak için bir mantar görevi görür. Bazı insanlar bir patlama hissi ve ardından bir sıvı fışkırması hisseder. Bazı hamile kadınlar ise hiçbir şey hissetmeyebilir

Hamilelikte Suyun Geldiği Nasıl Anlaşılır?

Hamilelikte suyun gelmesi halinde bu durumun anlaşılması için bazı belirtiler ortaya çıkabilir. Hamilelikte suyun gelmesi nasıl anlaşılır sorusuna verilebilecek cevaplar şu şekilde sıralanabilir;

  • Vajinadan akan veya sızan bir sıvının ardından gelen bir patlama hissi
  • İç çamaşırda, bacaktan aşağı doğru az ya da çok miktarda sıvının gelmesi
  • Kokusuz, berrak veya soluk sarı renkte ıslaklık
  • Vajinadan kontrol edilemeyen ve tutulamayan sızıntı
  • Amniyon sıvısı ince bir tabaka halindedir
  • Sızan sıvının ardından her zamankinden daha güçlü kasılmalar oluşabilir

Suyun gelip gelmediğinden emin değilseniz, temiz bir iç çamaşırı ya da hijyenik ped giymeniz faydalı olabilir. Vajinanın içine tampon konulmaması gerekir. Uzanarak 15 ila 30 dakika rahatlamaya çalışabilirsiniz. 

Ayağa kalktığınızda, sıvı gelip gelmediğini kontrol edebilirsiniz. Eğer gelen sıvı amniyotik sıvı ise ayağa kalktığınızda gelmeye devam etmesi gerekir. Rengine, miktarına ve kokusuna dikkat etmeniz önemlidir. Ayrıca amniyotik sıvı, idrar veya vajinal akıntı olup olmadığına karar vermenize yardımcı olabilir.

Suyun gelip gelmediği; vajinal muayene, nitrazin kağıdı veya turnusol kağıdı ile tespit edilebilir. Eğer gelen su amniyon sıvısı ise turnusol ile nitrazin kağıdında renk değişikliği meydana gelir.  

Hamilelikte Su Erken Gelebilir mi?

Normalde suyunuz doğum sırasında gelir. Ancak, suyunuz doğum sancısına girmeden önce de gelebilir. Suyunuz erken geldiğinde buna doğum öncesi zar yırtılması (PROM) denir. Suyunuz genellikle  ulaştıktan sonra gelir. Suyunuz 37. haftadan önce gelirse buna preterm doğum öncesi zar yırtılması (PPROM) denir. 

Preterm doğum öncesi zar yırtılma vakaları bazı problemlerin oluşmasına neden olabilir. PPROM’un yol açtığı sorunlar şu şekilde sıralanabilir;

  • Plasentanın rahimden ayrılması 
  • Göbek bağına bağlı yan etkiler (örneğin, göbek bağı bebeğinizin başının etrafından ya da altından kayabilir)
  • Gebe kişide, fetüste ya da her ikisinde enfeksiyon
  • Hamilelikte erken su gelme riskini artırabilecek faktörler şu şekilde sıralanabilir;
  •  ya da tütün ürünü kullanımı
  • İkinci veya üçüncü trimesterde vajinal kanamanın olması
  • İltihaplanma, rahim, serviks ya da vajina enfeksiyonları
  • Daha önce erken hamilelik suyunun gelmiş olması
  • Kısa bir servikse sahip olmak
  • Amniyotik kesenin çok fazla gerilmesi, çok fazla sıvı olması veya birden fazla sıvı gelmesi durumunda zarlara baskı yapması

Suyunuz erken gelirse doktorunuzun uygulayabileceği bazı tedavi yöntemleri olabilir. En az , doğum en güvenli seçenek olabilir. 34 haftadan daha erken bir gebelik döneminde iseniz bazı yöntemler uygulanabilir.

34 haftadan daha erken bir dönemde suyun gelmesi halinde doğum öncesi uygulanabilecek yöntemler şu şekilde sıralanabilir.

  • Enfeksiyonu önlemek için  kullanımı
  • Fetüsün akciğerlerinin olgunlaşması için steroid kullanımı 
  • Fetüsün beyninde magnezyum sülfat kullanımı

24 haftadan daha erken bir hamilelik döneminde iseniz bebeğinizin erken doğması gerekebilir. Doktorunuz bu süreçte doğumun riskleri ve faydalarını paylaşarak bebeğiniz için en iyi olan kararı vermenize yardımcı olabilir.

Hamilelikte Suyun Gelmesi Nasıl Olur?

İdrar genellikle koyu sarı renktedir ve belirgin bir kokusu vardır. Hamilelikte suyun gelmesi amniyon sıvısı rengi çoğunlukla berrak veya açık sarı renktedir (kahverengi veya kırmızımsı renkte de olabilir) ve kokusuzdur.

Amniyotik sıvıyı durduramazsınız. Suyunuz gelirse, idrarda olduğu gibi tutamazsınız.

Amniyotik sıvı, idrarın akmadığı yerde (bazen kasılmayla) sızmaya devam eder. Çoğu durumda, mesaneniz boşalır ve tekrar o kadar çabuk dolmaz.

Genellikle idrardan daha fazla amniyotik sıvı vardır. 36 haftalık gebelikte, 4 fincana kadar amniyotik sıvınız olabilir (bebeğinizin doğum tarihi yaklaştıkça azalır). İnsan mesanesi sadece 2 fincan kadar idrar tutabilir.

Hamilelikte Su Geldikten Sonra Doğum Ne Zaman Olur?

Çoğu insan için (yaklaşık %90'a kadar), doğum sancıları suyun gelmesinden önce başlar. Kasılmalarınız varsa, zaten doğum sancıları içindesiniz demektir. Suyun gelmesi halinde hamileliğin haftası ve herhangi bir sağlık sorununuzun olup olmamasına bağlı olarak doğum zamanınız değişebilir. 

Çoğunlukla suyunuz geldikten sonra 24 ila 48 saat arasında doğum gerçekleşebilir. Bebeğiniz prematüre ise (37 haftadan az gebelik) doğumu geciktirmek için ilaç kullanımı gerekebilir. Bu durum, genellikle hastanede dikkatli bir izleme ve kontrol altında olmanızı gerektirir

Hamilelikte Suyun Gelmesi Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Hamilelikte Gelen Su Fark Edilebilir mi?

Hamilelikte gelen su çoğu zaman fark edilir. Ancak bazı durumlarda suyun geldiği fark edilmeyebilir. Damlamaların, sızıntıların; amniyotik sıvı, idrar ya da vajinal akıntı olup olmadığından emin olmayabilirsiniz. İç çamaşırınızı, pedinizi koku veya renk açısından inceleyebilirsiniz. Böylece, gelen sıvının ne olduğunu belirlemeniz daha kolay olabilir. 

Hamilelikte Gelen Su Miktarı Ne Kadardır?

amilelikte gelen su miktarı değişebilir. Bazı hamilelerde bir seferde az miktarda su gelirken bazılarında birkaç büyük fışkırma yaşanabilir. Amniyotik kese,  4 fincana kadar sıvı tutar. Bebeğinizin doğum tarihi yaklaştıkça sıvının hacmi azalır. 40. gebelik haftasında amniyotik kesede yaklaşık 2,5 fincan sıvı bulunur.

Hamilelikte Su Geldiğinde Nasıl Hissedilir?

Hamile kadınların bir kısmında su geldiğinde, basınç ve ardından bir rahatlama hissi meydana gelebilir. Amniyotik sıvı, bir yağmur damlası gibi iç çamaşırınıza sızabilir. Ayrıca daha yoğun olarak bacaklarınızdan aşağı akabilir. Kasılmalar ilerledikçe ve fetüs hareket ettikçe daha fazla sıvı sızabilir. Suyunuz geldiğinde acı duymazsınız, bu yüzden herhangi bir acı hissedilmeyebilir.







Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.