Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

Bebeklerde İlk Yardım Nasıl Olmalı?

Oluşturulma tarihi: 27.02.2025 09:15    Güncellendi: 27.02.2025 09:15



Bebeklerde ilk yardım uygulamasının bilinmesi hayati önem taşır. Bebeğinizin ilk yılında; şişlikler, ateşler, sıyrıklar, gaz ve daha fazlasının meydana gelme olasılığı oldukça yüksektir. 

Bebeklerde İlk Yardım Nedir?

Bebeklerde ilk yardım desteği özellikle 0-1 yaş arası bebeklerde hayati anlamda önemlidir. Solunum ile dolaşımın sürdürülmesi bebeklerde sağlık ve yaşam için kritik öneme sahiptir. Bebeklerde uygulanan ilk yardım; tıkanan solunum yolunun açılması, solonumun kontrolü ve kalp masajını içerir. Gerektiğinde suni solunum gibi temel yaşamsal müdahaleler bebeklerde ilk yardım için gerekli olabilir.

Bebeklerde ilk yardım uygulamalarının hızlı ve doğru bir biçimde uygulanması en önemli unsurdur. Bundan dolayı bebeklerde temel yaşam desteği ve ilk yardım konusunda bilgi sahibi olunması gerekir. Ayrıca gerek olduğunda doğru müdahalelerin yapılması da hayati anlamda önemlidir.

Bebeklerin İlk Yardım Çantasında Neler Bulundurulmalıdır?

Bebeklerde ilk yardım çantasının sık sık kontrol edilmesi gerekir. Son kullanma tarihi geçmiş, kullanılmış ürünleri değiştirmeli ve tükenen ürünleri yeniden temin etmeniz gerekir. Uzmanlar, her ihtimale karşı bu ürünleri, elinizin altında bulundurmanız gerektiğini önerir. 

Bebeklerin ilk yardım çantasında bulunması gereken malzemeler şu şekilde sıralanarak açıklanabilir;

Bebek parasetamol: Parasetamol içerikli ilaçlar ateş ve ağrıyı azaltmak için önemlidir. Bebeğiniz 2 aylık olduktan sonra hafif ateş veya ağrılar yaşadığında asetaminofen içerikli ilaçlar kullanabilirsiniz.

Rektal termometre: Rektal termometre, bebeğin huysuz mu yoksa  mi olduğunu anlamanın en iyi yoludur. Rektal bir termometre bebeğiniz için biraz rahatsız edici olabilir. Ancak evde sahip olabileceğiniz en doğru termometre rektal termometredir.

Ayrıca koltuk altı termometresi de bebeğiniz için kullanabilirsiniz. Bebeğiniz 3 aylık olduğunda alnı tarayan termometreler veya 6 aylık olduğunda kulak (timpanik) termometresi de kullanılabilir.

Burun aspiratörü (vakum cihazı),tuzlu su damlaları ve spreyi: Bebeğiniz kendi burnunu sümkürebilene kadar, tıkanıklığını temizlemeniz gerekir. Bebekler çoğunlukla burunlarından nefes alırlar. Bu nedenle özellikle yemek yemeden veya uyumadan önce burun kanallarını açık tutmak çok önemlidir.

Bebeğinizin üşütmesi durumunda, nefes almasına yardımcı olmak için sık sık aspirasyon yapılması gerekir. Tuzlu su damlaları veya sprey, mukusu gevşetmeye yardımcı olur. Bu nedenle mukusu, bir burun aspiratörüyle temizleyebilirsiniz.

Bebek yara bakımı için gerekli malzemeler: Bandajlar, antibiyotikli merhem veya diğer dezenfektanlar bebeklerde meydana gelen yaraların bakımında kullanılabilir. Bebeğiniz emeklemeye ve yürümeye başladığında dizini, dirseğini yaralayabilir. 

Bunun için meydana gelen yaranın temiz suyla yıkanarak bölgeyi nazikçe kurulamanız gerekir. Sıyrıkların ve kesiklerin, hızla dezenfekte edilerek bir bandajla kapattığınızda daha hızlı iyileşmesi sağlanabilir.

Yara sadece cildin yüzeyinde ise genellikle antibiyotik krem gibi bir merheme ihtiyacınız olmaz. Daha derin yaralar için, bakteri üremesini önlemek ve bölgeyi temiz tutmak için  içerikli bir merhem kullanılabilir.

İlaç damlalığı: Küçük, şırınga benzeri bir ilaç damlalığı doğru dozajı sağlamanıza ve yapışkan dökülmeleri önlenmesine yardımcı olur. Her zaman bebeğinizin yaşına ve kilosuna göre dozaj önerilerini dikkate almanız önemlidir.

Cımbız: Bebeğinize kıymık batması gibi farklı durumlarda cımbız kullanılabilir.

Tırnak makası, törpü veya bebek manikür seti: Bebek tırnakları çabuk uzar. Uyurken veya aniden hareket ederken yüzlerini ne sıklıkla kaşıdıkları fark edilmeyebilir. Bebeğiniz uyurken tırnaklarını kesmek veya törpülemek kolay bir yöntemdir.

Gaz damlaları: Bebeğiniz beslendikten sonra huzursuzlanıyorsa veya  belirtileri gösteriyorsa karnını rahatlatmak için gaz giderici damlalar bulundurmak gerekebilir.

Vazelin: Petrol jölesi olarak adlandırılan vazelin yeni ebeveynler için çok yönlü bir çözüm sunar. Tahriş olmuş, kuru cildi yatıştırmak,  önlemek, tedavi etmek ya da rektal termometreyi yağlamak için kullanılabilir.

Alkollü mendiller: Bebeğinizin ilk yardım çantasındaki her şeyi temiz tutmanız önemlidir. Cımbızları, tırnak makaslarını, termometreleri her kullanımdan önce ve sonra temizlemek için alkollü mendil kullanabilirsiniz.

Soğuk kompresler: Bunlar ilk yardım çantasında değil, dondurucuda bulunur. Ancak elinizin altında bulunması çarpma ve morluklara karşı faydalıdır.

Acil durum irtibat numaraları: Çocuk doktorunuzun irtibat numaraları, acil durumda ulaşılacak kişileri içeren bir listenin bulunması da önemlidir.

Bebek Boğulmalarında İlk Yardım Nasıl Yapılmalıdır?

Bebeğin boğulduğunu düşünüyorsanız, hemen yardıma ihtiyaçları var demektir. Nefes alabiliyorlarsa, ses çıkarıyorlarsa veya öksürüyorlarsa, kendi boğazlarını temizleyebilirler.

Bebeğiniz nefes alamıyor, ağlayamıyor veya öksüremiyorsa boğuluyor olabilir. 

Boğulmalara karşı bebeklerde ilk yardım nasıl yapılır sorusuna verilebilecek cevaplar şu şekilde sıralanabilir; 

  • Bebeği ön kolunuz ve uyluğunuz boyunca yüzü aşağı bakacak şekilde yatırmanız gerekir. Başını ve boynunu desteklediğinizden emin olmanız önemlidir. Elinizin topuğuyla kürek kemikleri arasına beş kez sert sırt darbesi ile vurabilirsiniz
  • Bebeğinizi uyluğunuzun üzerine çevirerek ağzının kontrol edilmesi oldukça önemlidir
  • Eğer arkadan vurmalar tıkanıklığı gideremezse, bebeğiniz başı aşağı pozisyonda yukarı bakacak şekilde beş kez göğüs itme hareketi yapabilirsiniz. Başını ve boynunu desteklediğinizden emin olarak iki parmağınızı meme ucu çizgisinin hemen altındaki göğsünün ortasına koymanız gerekir. Böylece beş kez sert göğüs itme hareketi yapmanız gerekir
  • Her göğüs hareketi sonrasında bebeğin ağzını kontrol edebilirsiniz
  • Yardım gelene kadar beş kez sırta vurma, beş kez göğse itme hareketini tekrarlayın ve her seferinde ağzını kontrol etmeniz gerekir

Bebeklerde Küçük Yanıklara Karşı İlk Yardım Nasıl Yapılır?

Bebeğiniz emeklerken, sıcak bir içecek gibi kendisini yakabilecek veya haşlayabilecek bir durumla karşılaşabilir. Bu durumda tıbbi yardım almadan önce yanığı olabildiğince çabuk soğutmaya çalışmalısınız.

Bebeklerde küçük yanıklara karşı yapılabilecek ilk yardım yöntemleri şu şekilde sıralanabilir;

  • Bebeklerde hafif yanıklar ve haşlanmaların mümkün olduğunca çabuk soğutulması gerekir
  • Yanan bölge; en az 20 dakika süre ile ya da ağrı geçene kadar soğuk akan su altında tutulmalıdır
  • Suyun bulunamadığı durumlarda soğuk süt ya da hazır içecekler kullanılabilir
  • Yanık bölgesi şişmeye başlamadan önce, yanık bölgesine yapışmış olabilecek takı ve giysilerinizi çıkarmanız gerekir. Bu durum  da neden olabilir
  • Yanık soğuduktan sonra, yanık bölgesini uzunlamasına, gevşek bir şekilde streç filmle örtebilirsiniz
  • Yanık bölgesinin şişmesine neden olabileceği için yanan alana ihtiyaç duyulacağından fazla streç filmi sarmamanız önemlidir
  • Eğer yanık ayakta veya elde ise temiz bir plastik torba kullanabilirsiniz
  •  için buz, krem veya jel kullanılmamalıdır
  • Oluşabilecek kabarcıklar, enfeksiyona sebep olabileceği için patlatılmamalıdır
  • Bebeğinizi gözlemleyerek yanık veya haşlanma varsa mutlaka tıbbi yardım almanız gerekir böylelikle  kalmaması adına da müdahale de bulunmak mümkün hale gelir

Bebeklerde İlk Yardım Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Bebeklerde Kalp Masajı Nasıl Yapılır?

Bebeğe kalp masajı yapılırken bebeğin düz bir zemine yatırılması gerekir. Bebeğin göğüs alt kısmına orta ve işaret parmaklarıyla hafif bir şekilde bastırabilirsiniz. Her seferde göğsü yaklaşık 1/3 oranında bastırarak bırakmanız gerekir. 30 kez kalp masajının yapılmasından sonra 2 defa suni solunum uygulamanız önemlidir. 

Bebeklerde Suni Solunum Nasıl Uygulanır?

Bebekte solunum ya da kalp atışının durması halinde suni solunum yapılabilir. Bebeğin sırt üstü yatırılması gerekir. Bebeğin başı hafifçe geriye doğru eğilmelidir. Daha sonra bebeğin ağız ile burnu kapalı durumdayken bebeğin ağzına hafifçe üfleme yapılmalıdır. Böylece bebeğinize solunum imkanı sağlanabilir. Ayrıca 112 aranarak acil sağlık hizmeti alınmalıdır.

Bebeklerde Nabız Nasıl Alınır?

Nabız, hastalarda ya da yaralılarda dolaşım değerlendirilirken dikkate alınır. Bebeklerin kol atardamarından nabız alımı yapılır. Bebeklerde normal  aralığı dakikada 100 ila 140 arasında olmalıdır.







Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.