Hamilelikte kuyruk sokumu ağrısı, hamileliğin aşamaları boyunca, karnınız büyüdükçe ve vücudunuz gebeliğe uyum sağladıkça ortaya çıkabilir. Hamilelik döneminde vücutta meydana gelen değişimler hamilelik sırasında kuyruk sokumu ağrısına neden olabilir.
Kuyruk sokumu, omurganın sonundaki son parçadır. , özellikle hamileliğin son evrelerinde yaygın bir hamilelik belirtisi olabilir.
Hamilelikte ağrılı kuyruk sokumu çoğunlukla hamileliğin her aşamasında vücudunuzda meydana gelen hormonal değişikliklerden kaynaklanabilir. Gebeliğin erken dönemlerinde kuyruk sokumunda ağrı meydana gelse bile hissedilmeyebilir. Genellikle ikinci ve üçüncü trimesterde hissedilir. Bebeğin, vücudun belirli bölgelerine, örneğin kuyruk sokumuna baskı uygulayan daha büyük büyüme atakları geçirmeye başladığı dönemde fark edilir.
Hamilelik sırasında kuyruk sokumunda artan basınç ile gerginlik, taşıdığınız ekstra kilodan (bebek, plasenta, ekstra sıvı, vb.) kaynaklanabilir. Bu duruma uyum sağlamak için duruşunuz da etkilenebilir. Üçüncü trimester, bebeğinizin daha hızlı büyüdüğünü göreceğiniz ve hissedeceğiniz zamandır.
Hamilelik başladığında, vücut relaksin adı verilen bir hormon üretmeye başlar. Salgılanan relaksin hormunuyla kaslar ve bağlar yumuşayarak gevşer. Vücudun bunu yapması oldukça önemlidir.
Böylece karnınızdaki bebeğinizi taşıyabilmeniz daha da kolaylaşır. Ancak bu aynı zamanda vücudunuzun diğer kısımlarının da normalde olması gereken yerde yeterli destek olmadığı için rahatsızlık hissedebileceği anlamına gelir. Eklemleriniz de vücudunuzda dolaşan relaksin artışından etkilenir. Bu nedenle hareket ettiğinizde dengesizliğe neden olabilir.
Hamilelikte kuyruk sokumu ağrısı, bebekleri ayakları veya poposu aşağıda olacak şekilde ters pozisyonda olan kadınlar tarafından sıklıkla hissedilir. Bebeğinizin rahimde yatış pozisyonu bile sizi etkileyebilir. Bebeğin anne karnında yatış pozisyonu basınç noktalarına etki ederek genellikle kuyruk sokumunda ağrı oluşturur.
Hamilelikte kuyruk sokumu ağrısı; günlük aktiviteleri etkileyerek sürekli veya şiddetli ağrı oluşturabilir. veya uyuşukluk gibi diğer semptomlarla birlikte görülebilir. Kuyruk sokumu bölgesinde enfeksiyon ya da iltihaplanmaya neden olabilir.
Hamilelikte yapılan bazı duruş bozuklukları ya da yanlış fiziksel hareketler kuyruk sokumunda ağrı oluşturabilir.
Hamilelikte kuyruk sokumu ağrısı neden olur sorusuna verilebilecek cevaplar şu şekilde sıralanabilir;
Hamilelikte kuyruk sokumu ağrısı meydana geldiğinde bazı belirtiler ortaya çıkabilir. Hamilelikte kuyruk sokumu ağrısının belirtileri şu şekilde sıralanabilir;
Kuyruk sokumu ağrısı belirtilerinden herhangi birini yaşıyorsanız, bu bölgenin çevresinde ekstra baskı oluşmasını önlemek gerekir. Hamilelikte ve doğum sonrasında kuyruk sokumu ağrısını önlemenin, en aza indirmenin ya da ortadan kaldırmanın bazı basit tedavileri vardır. Bunların çoğu evde yapılabilir.
Hamilelik süresince alacağınız bazı önlemler kuyruk sokumu ağrısının oluşma riskini azaltarak meydana gelebilecek ağrının şiddetinin de daha az olmasına imkan sağlayabilir.
Hamilelikte kuyruk sokumu ağrısına karşı yapılabilecek fiziksel hareketler ile alınabilecek önlemler şu şekilde açıklanabilir;
Fizik tedavi egzersizlerinin yapılması gövdedeki kasların ve pelvik taban kaslarının güçlenmesini sağlar. Bu kasları güçlendirerek, kuyruk sokumunun etrafındaki kas grupları tarafından desteklenmesine ve bu bölgedeki baskının azaltılmasına yardımcı olabilirsiniz.
Alt sırtta, ihtiyacınız olan rahatlamayı elde etmek için ısıtabileceğiniz ya da soğutabileceğiniz jel kullanımı kuyruk sokumu ağrısını rahatlatabilir. Ayrıca dinlemek de ağrıya karşı iyi gelebilir.
Doğru şekilde oturmak ve ayakta durmak özellikle hamile kadınlarda kolay bir şekilde yapılamayabilir. Bir destek bandının kullanılması, kasların gevşemesini sağlayarak hareket etmenizi kolaylaştırabilir. Bir şeyi kaldırmanız gerekiyorsa, dizlerinizi bükerek ve gerekirse bacak kaslarını kullanarak desteklemelisiniz. Sırtın eğilmesi, kuyruk sokumunda hissedilecek ağrıyı ve basıncı artırabilir.
ile beslenme ve susuz kalmamak kabızlıktan kaçınmaya yardımcı olabilir. olma olasılığını artırabilecek ilaçlar kullanıyorsanız ve kuyruk sokumu ağrınız varsa doktorunuza danışarak ilaçlarınızı değiştirebilirsiniz.
Yan yatmak, hamilelik sırasında kuyruk sokumundaki baskıyı ve ağrıyı azaltmak için en iyi pozisyonlardan biridir. Dizlerinizin arasına destekleyici yastıklar koyabilirsiniz. Ayrıca, otururken kullanılabilen U veya halka şeklinde özel kuyruk sokumu yastıkları da vardır. Bu tür yastık kullanımları kuyruk sokumu ağrınızı hafifletebilir.
, hamilelik boyunca hareketli ve aktif kalmak için faydalı olabilecek bir uygulamadır. Hamilelik sırasında kuyruk sokumu ağrısını hafifletebilecek bazı basit esneme hareketleri de vardır.
Hamilelikte kuyruk sokumu ağrısı egzersizleri şu şekilde sıralanarak açıklanabilir;
Kadınlar hamilelik sırasında ikinci trimesterin sonuna veya üçüncü trimestere doğru kuyruk sokumu kemiğinde ağrı hissetmeye başlayabilir. Ancak, farklı koşullara bağlı olarak daha erken kuyruk sokumu ağrısı meydana gelebilir.
Hamilelikte kuyruk sokumu ağrısı ihtimalini artıran bazı risk faktörleri vardır. İleri yaşta anne olmak, birden fazla bebek taşımak, veya sırt ağrısı öyküsü olması kişilerde kuyruk sokumu ağrısı riskini artırabilir. Ayrıca ya da pelvik taban disfonksiyonu gibi önceden var olan bazı rahatsızlıklar da kuyruk sokumu ağrısı oluşturabilir.
Hamilelikte kuyruk sokumu ağrısı için beslenme alışkanlıklarınıza meyve, bitki çayları ve yağlı balıklar gibi iltihap önleyici besinler ekleyebilirsiniz. Özellikle ve zencefilin iltihap önleyici özellikler gösterir. Bu bitkileri yemek pişirmede kullanılabilir veya bitki çayı infüzyonu olarak içebilirsiniz. Su içmek hem genel sağlık için hem de kabızlığı azaltmak için önemlidir. Böylece kuyruk sokumunda meydana gelebilecek ağrıların şiddeti azaltılabilir.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.