Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

Hamilelikte Sivilce Neden Olur?

Oluşturulma tarihi: 27.02.2025 09:15    Güncellendi: 27.02.2025 09:15



Hamilelikte sivilce, siyah noktalardan beyaz noktalara ve ağrılı kistlere kadar değişebilen sivilcelerin oluşmasıdır. 

Hamilelik sürecinde meydana gelen sivilceler, gözenekleri tıkayarak  yol açan sebumun (cilt bezlerindeki yağlı bir madde) aşırı üretimiyle bağlantılıdır. 

Hamilelikte Sivilce Nedir?

Hamilelikte Sivilce Nedir?

Sivilce, hamile kadınlarda birinci ve ikinci trimester döneminde çok yaygındır. Hamilelikte sivilce oluşumlarının, başlıca nedeni hamilelikle ilişkili hormon seviyelerinin artmasıdır. 

Hamilelikte sivilceye neden olan belirli hormonlara androjenler denir. Bu hormonlar organların gelişiminde, belirli sinirsel işlevlerde ve fetüsün cinsel farklılaşmasında rol oynar. 

Androjenler cilt bezlerinin büyümesine ve sebum adı verilen yağlı bir madde üretmesine neden olabilir. Sivilce, sebumun cildin gözeneklerini tıkaması, bakteri ve iltihaplanmaya yol açmasıyla oluşur.

Herkeste sivilce çıkabilir, ancak özellikle adet döngüsü sırasında sivilcelenmeye yatkın olan kadınlarda yaygındır. Hamilelik sivilceleri genellikle hormonlar dengelendiğinde düzelir.

Hamilelikte Sivilce Neden Olur?

Hamile kadınların çoğunda sivilce görülür. Hamilelikten önce sivilcesi olan kadınlarda daha da yaygın olarak sivilcelenme meydana gelebilir. 

Cilt gözenekleri; bakteri, yağ veya ölü deri hücreleriyle tıkandığında sivilcelenme oluşur. Yaş, genetik, yaşam tarzı ve hamilelik gibi fiziksel koşullar vücudun bu cilt tahriş edicilerinden ne kadarını ürettiğini etkiler.

Hamileliğin ilk iki üç aylık döneminde, androjen adı verilen özellikle  gibi daha fazla üreme hormonu üretilebilir.

Bu hormon seviyeleri arttığında, cildin ürettiği yağ miktarı da artar. Daha fazla yağ, daha fazla tıkalı gözenek anlamına gelir.

Sivilcelerin; yüzde, boyunda, göğüste ya da sırtta ortaya çıkma olasılığı yüksektir. Ayrıca, hamilelik sırasında nodüler akne de görülebilir.

Bu sivilceler cilt yüzeyinin derininde oluşur. Genellikle kırmızı renkte ve ağrılıdır. Cildin altında küçük şişlikler gibi görünürler.

İltihaplanma, cildin yüzeyinde koyu lekelere veya yara izlerine neden olabilir. 

Hamilelikte Sivilce Belirtileri Nelerdir?

Hamilelikte sivilceler; iltihaplanabilen, kırmızı, ağrılı veya hassas olabilen  (hasarlı cilt dokusu) neden olur. Hamilelikte sivilce nerede çıkar sorusuna başta yüz olmak üzere boyun, sırt, omuz ve göğüste ortaya çıkar şeklinde cevap verilebilir.

Stres, yüksek nem, ciltte kirlilik, sivilceleri sıkmak, koparmak ya da kötü beslenme (özellikle rafine  ve şekerler) hamilelerde sivilce oluşumlarının kötüleşmesine neden olabilir.

Hamilelikte ortaya çıkan sivilcelerin görünümleri şu şekilde olabilir;

  • Beyaz başlı
  • Siyah noktalı
  • Papüller (2-5 mm çapında kabarık deri dokusu)
  • Püstüller (2-5 mm çapında, içinde irin bulunan cilt kabarıklıkları)
  • Kistler (cildin altında sıvı içeren cepler)

Hamilelikte Sivilce Nasıl Önlenebilir?

Hamilelikte Sivilce Nasıl Önlenebilir?

Düzenli ve sağlıklı  yapılması, hamilelik sırasında sivilceyi önlemek ya da en aza indirmek için hayati önem taşır. Hamilelikte meydana gelen sivilceleri önlemek için bazı hususlara dikkat edilmelidir.

Hamilelikte sivilce oluşumunu önlemek için dikkat edilmesi gereken faktörler şu şekilde sıralanabilir;

  • Yağ üretiminin anormal şekilde artmasını önlemek için yüzünüzü düzenli olarak, ancak aşırıya kaçmadan (günde iki kez yıkamak yeterlidir) yıkamanız gerekir
  •  önlemek için hafif, sabunsuz bir temizleyici ile soğuk veya ılık su kullanılmalıdır
  • Yüzünüzü havluyla ovmak yerine, hafifçe kurulayarak cildinize yağsız bir nemlendirici uygulayabilirsiniz
  • Özellikle yağlı saçlarınızı düzenli olarak yıkayarak yağın cildinize geçmesi önlenebilir
  • Sivilceye yol açmayan yağsız ya da komedojenik makyaj ürünleri kullanılabilir. Ayrıca yatmadan önce makyajınızı temizlemeniz önemlidir
  • Yastık kılıfları düzenli olarak yıkanarak temiz tutulmalıdır
  • Bakterilerin bulaşmasını önlemek için yüzünüze dokunmaktan kaçınmalısınız
  • Cep telefonunuzu kullanırken yüzünüze temas etmemesi için kulaklık veya eller serbest modda cihazları kullanabilirsiniz
  • Enfeksiyon ve yara izi oluşumunu önlemek için sivilceleri sıkmaktan ya da koparmaktan kaçınılmalıdır
  • Sağlıklı beslenerek bol su tüketimi yapılmalıdır
  • Ayrıca sigara, aşırı kafein ve gazlı içeceklerden uzak durmanız da önemlidir

Hamilelikte Sivilce Nasıl Tedavi Edilir?

Çok fazla tedavi türü denemek sivilceleri daha da kötüleştirebilir. Hamilelik sivilceleri, üçüncü trimesterde veya doğumdan sonra iyileşmeye başlar. 

Bebeğin etkilenmesini önlemek için hamilelikte sivilce oluşumlarının tedavisi uygun yöntemler seçilerek yapılmalıdır.

Hamilelik sivilceleri tedavisinde uygulanabilecek yöntemler şu şekilde sıralanabilir;

  • Öncelikle sivilceler, koku ve boya içermeyen hafif bir temizleyici ile temizlenebilir.
  • Sivilce kaynaklı renk bozulmalarının giderilmesine yardımcı olabilecek azelaik asit kullanılabilir.
  • Ölü deri hücrelerini gevşeten ve aynı zamanda renk bozulmalarını azaltmaya yardımcı olabilen glikolik asit kullanılabilir.
  • Topikal benzoil peroksit, cildin altındaki bakterileri yok eder. Cildin yüzeyindeki fazla yağı ve ölü deri hücrelerini temizleyen bir antimikrobiyal bir tedavi seçeneğidir.
  • Gözenekleri açan bir bileşen olan topikal  kullanılabilir.
  • Oral eritromisin, sefalosporin veya prednizolon grubundaki bazı reçeteli ilaçlar da güvenli bir şekilde kullanılabilir. Bu ilaçlar genellikle topikal benzoil peroksit ile birlikte kullanıldığında en iyi şekilde sonuç verebilir.
  • Hamilelikte güvenli olmayan sivilce tedavileri şu şekilde sıralanabilir;
  • Doğum kusurları riskini artırabilen hormonal tedaviler,
  • Ciddi doğum kusurlarına neden olabilen bir A vitamini türü olan isotretinoin kullanımı,
  • Bebeğinizin dişlerini ve kemiklerini etkileyebilecek bir antibiyotik olan oral tetrasiklin tedavisi,
  • İzotretinoine benzer olan ve hem reçetesiz hem de reçeteli ilaçlarda bulunabilen topikal retinoidlerin kullanımı hamilelik sürecinde zararlı olabilir.

Hamilelikte Sivilcelere Karşı Kullanılabilen Doğal Yöntemler Nelerdir?

İlaçlar hamilelik sivilcesini tedavi etmek için kullanılabilir. Ancak kullanılan bu ilaçlar kan dolaşımına girerek bebeğinizi etkileyebilir. Bu nedenle doğal yöntemlerle sivilceler tedavi edilebilir. 

Hamilelikte sivilce doğal tedavi için uygulanabilecek yöntemler şu şekilde sıralanabilir;

  • Çiğ, filtrelenmemiş elma sirkesini suyla karıştırarak cildinize uygulayabilirsiniz. Böylece, doğal olarak oluşan enzimler ve alfa hidroksi asitler açısından zengin bir tonik elde edebilirsiniz
  • Karbonat; cildinizdeki yağı kurutur ve iyileşmeyi destekler. Ancak uzmanları tarafından yaygın olarak önerilmez. Çünkü cildi tahriş edebilir ve önemli koruyucu yağları yok edebilir. Sivilceler için nokta tedavisi olarak kullanılabilir
  • Bazı turunçgillerde özellikle limon ya da misket limonunda alfa hidroksi asit bulunur. Limon veya misket limonu suyu kullanarak cildinize uygulanan hidroksi asit; gözeneklerin açılmasına, ölü deri hücrelerinin dökülmesine yardımcı olur
  • Bal; antibakteriyel ve antiseptik özelliklere sahiptir. Cildin yatıştırılmasına katkı sağlar. Uygulamak için önce yüzünüzü ılık suyla durulayın. Balı doğrudan etkilenen bölgeye uygulayın. 20 ila 30 dakika cildinizde bırakın. Daha sonra Ilık suyla durulayabilirsiniz
  •  antibakteriyel ve antifungal özelliklere sahiptir. Ayrıca cildi yatıştırır ve çok kolay emilir. Uyumadan önce nemlendirici yerine saf Hindistan cevizi yağı uygulayabilirsiniz
  • Yulaf ezmesi ve salatalık; cilt için yatıştırıcı ve serinleticidir. Yüzünüze uygulayarak 10 ila 15 dakika bekleyip yıkayabilirsiniz

Sıkça Sorulan Sorular

Hamilelikte Sivilcelenme Bebeğin Cinsiyetini Gösterir mi?

Hamilelikte sivilce cinsiyet belirlemede güvenilir bir gösterge değildir. Genellikle hamilelikte meydana gelen sivilceler hormonal değişikliklerden kaynaklanır. Bundan dolayı hamilelikte sivilcelenme ile bebeğin cinsiyeti arasında bir ilişki yoktur.

Hamilelikte Sivilce Bebeğin Sağlığını Etkiler mi?

Hamilelik sürecinde meydana gelen sivilceler çoğunlukla bebeğin sağlığını etkilemez. Ancak sivilcelere karşı yapılan zararlı ve güvenilir olmayan tedavi seçeneklerinden kaçınılmalıdır.

Hamilelik Sivilceleri Genellikle Ne Zaman Geçer?

Hormon seviyelerinin dengeye gelmesiyle hamilelikte oluşan sivilceler geçmeye başlar. Genellikle hamileliğin ilk üç ayından sonra ya da sivilce meydana geldikten üç ay sonra sivilceler ortadan kaybolabilir.







Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.