Hamilelikte sivilce, siyah noktalardan beyaz noktalara ve ağrılı kistlere kadar değişebilen sivilcelerin oluşmasıdır.
Hamilelik sürecinde meydana gelen sivilceler, gözenekleri tıkayarak yol açan sebumun (cilt bezlerindeki yağlı bir madde) aşırı üretimiyle bağlantılıdır.
Sivilce, hamile kadınlarda birinci ve ikinci trimester döneminde çok yaygındır. Hamilelikte sivilce oluşumlarının, başlıca nedeni hamilelikle ilişkili hormon seviyelerinin artmasıdır.
Hamilelikte sivilceye neden olan belirli hormonlara androjenler denir. Bu hormonlar organların gelişiminde, belirli sinirsel işlevlerde ve fetüsün cinsel farklılaşmasında rol oynar.
Androjenler cilt bezlerinin büyümesine ve sebum adı verilen yağlı bir madde üretmesine neden olabilir. Sivilce, sebumun cildin gözeneklerini tıkaması, bakteri ve iltihaplanmaya yol açmasıyla oluşur.
Herkeste sivilce çıkabilir, ancak özellikle adet döngüsü sırasında sivilcelenmeye yatkın olan kadınlarda yaygındır. Hamilelik sivilceleri genellikle hormonlar dengelendiğinde düzelir.
Hamile kadınların çoğunda sivilce görülür. Hamilelikten önce sivilcesi olan kadınlarda daha da yaygın olarak sivilcelenme meydana gelebilir.
Cilt gözenekleri; bakteri, yağ veya ölü deri hücreleriyle tıkandığında sivilcelenme oluşur. Yaş, genetik, yaşam tarzı ve hamilelik gibi fiziksel koşullar vücudun bu cilt tahriş edicilerinden ne kadarını ürettiğini etkiler.
Hamileliğin ilk iki üç aylık döneminde, androjen adı verilen özellikle gibi daha fazla üreme hormonu üretilebilir.
Bu hormon seviyeleri arttığında, cildin ürettiği yağ miktarı da artar. Daha fazla yağ, daha fazla tıkalı gözenek anlamına gelir.
Sivilcelerin; yüzde, boyunda, göğüste ya da sırtta ortaya çıkma olasılığı yüksektir. Ayrıca, hamilelik sırasında nodüler akne de görülebilir.
Bu sivilceler cilt yüzeyinin derininde oluşur. Genellikle kırmızı renkte ve ağrılıdır. Cildin altında küçük şişlikler gibi görünürler.
İltihaplanma, cildin yüzeyinde koyu lekelere veya yara izlerine neden olabilir.
Hamilelikte sivilceler; iltihaplanabilen, kırmızı, ağrılı veya hassas olabilen (hasarlı cilt dokusu) neden olur. Hamilelikte sivilce nerede çıkar sorusuna başta yüz olmak üzere boyun, sırt, omuz ve göğüste ortaya çıkar şeklinde cevap verilebilir.
Stres, yüksek nem, ciltte kirlilik, sivilceleri sıkmak, koparmak ya da kötü beslenme (özellikle rafine ve şekerler) hamilelerde sivilce oluşumlarının kötüleşmesine neden olabilir.
Hamilelikte ortaya çıkan sivilcelerin görünümleri şu şekilde olabilir;
Düzenli ve sağlıklı yapılması, hamilelik sırasında sivilceyi önlemek ya da en aza indirmek için hayati önem taşır. Hamilelikte meydana gelen sivilceleri önlemek için bazı hususlara dikkat edilmelidir.
Hamilelikte sivilce oluşumunu önlemek için dikkat edilmesi gereken faktörler şu şekilde sıralanabilir;
Çok fazla tedavi türü denemek sivilceleri daha da kötüleştirebilir. Hamilelik sivilceleri, üçüncü trimesterde veya doğumdan sonra iyileşmeye başlar.
Bebeğin etkilenmesini önlemek için hamilelikte sivilce oluşumlarının tedavisi uygun yöntemler seçilerek yapılmalıdır.
Hamilelik sivilceleri tedavisinde uygulanabilecek yöntemler şu şekilde sıralanabilir;
İlaçlar hamilelik sivilcesini tedavi etmek için kullanılabilir. Ancak kullanılan bu ilaçlar kan dolaşımına girerek bebeğinizi etkileyebilir. Bu nedenle doğal yöntemlerle sivilceler tedavi edilebilir.
Hamilelikte sivilce doğal tedavi için uygulanabilecek yöntemler şu şekilde sıralanabilir;
Hamilelikte sivilce cinsiyet belirlemede güvenilir bir gösterge değildir. Genellikle hamilelikte meydana gelen sivilceler hormonal değişikliklerden kaynaklanır. Bundan dolayı hamilelikte sivilcelenme ile bebeğin cinsiyeti arasında bir ilişki yoktur.
Hamilelik sürecinde meydana gelen sivilceler çoğunlukla bebeğin sağlığını etkilemez. Ancak sivilcelere karşı yapılan zararlı ve güvenilir olmayan tedavi seçeneklerinden kaçınılmalıdır.
Hormon seviyelerinin dengeye gelmesiyle hamilelikte oluşan sivilceler geçmeye başlar. Genellikle hamileliğin ilk üç ayından sonra ya da sivilce meydana geldikten üç ay sonra sivilceler ortadan kaybolabilir.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.