Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

Uykuda Kalp Krizi Belirtileri Nelerdir?

Oluşturulma tarihi: 27.02.2025 09:15    Güncellendi: 27.02.2025 09:15



Uykuda kalp krizi belirtileri çoğunlukla farklı uyku bozukluklarından kaynaklanabilir. Vücutta kalp atış hızı ile solunum uyku esnasında yavaşlar.

Kan basıncı hafifçe düşer. 

Bu normal bir fizyolojik tepkidir. Ancak, altta yatan kalp rahatsızlıkları olan bireylerde, elektriksel aktivitedeki bu azalma sorunlu hale gelerek uykuda  belirtileri ortaya çıkarabilir.

Kalp Krizi Nedir?

Kalp Krizi Nedir?

Kalp krizi (miyokard enfarktüsü), kalp kaslarının bir kısmına yeterli kan akışı olmaması nedeniyle oluşan son derece tehlikeli bir durumdur. Kan akışının eksikliği pek çok faktörden kaynaklanabilir.

Kalp krizi çoğunlukla kalp atardamarlarından bir ya da daha fazlasının tıkanmasıyla da ilişkilidir.

Kan akışı olmadan, etkilenen kalp kası ölmeye başlar. Kan akışı hızla geri kazanılmadığında, kalp krizi kalıcı kalp hasarına ya da ölüme neden olabilir.

Kalp krizi, yaşamı tehdit eden acil bir durumdur. Siz veya birlikte olduğunuz birinin kalp krizi geçirdiğini düşünüyorsanız, acil servisi aramanız gerekebilir.

Kalp krizi tedavisinde zaman kritik öneme sahiptir. Birkaç dakikalık bir gecikme bile kalıcı kalp hasarına veya ölüme yol açabilir.

Kalp krizi esnasında kalbe giden kan akışı durur ya da normal seviyenin çok altına düşebilir. Bu durum kalp kasının o bölümünde yaralanmaya ya da ölüme neden olur.

Kalbin bir bölümü kan akışı eksikliğinden dolayı öldüğü için pompalayamıyorsa kalbin pompalama işlevi bozulabilir. Acil müdahale edilmediği takdirde ölümcül olabilir.

Birçok kişi kalp krizi sırasında göğüslerinde ağrı hisseder. Rahatsızlık, sıkışma, ağırlık ya da ezici bir ağrı gibi hissedilebilir.

Göğüste başlayabilir ve sol kolda (veya her iki kolda), omuz, boyun, çene, sırt veya belinize doğru diğer bölgelere yayılabilir.

İnsanlar genellikle hazımsızlık veya  yaşadıklarını düşünürler, ancak aslında kalp krizi geçiriyorlardır. 

Uykuda Kalp Krizi Belirtileri Nelerdir?

Uyku sırasında meydana gelen kalp krizi öncesinde bazı belirtiler ortaya çıkabilir.

Uykuda kalp krizi belirtileri şu şekilde sıralanabilir;

  • Göğüste sıkıntı hissi
  •  hissi ile uyanmak
  • Soğuk terleme 
  • Boyun bölgesine yayılan göğüs ağrısı 

  • Güçsüzlük hissi gibi semptomlar uykuda kalp krizi belirtileri olabilir

Normal kalp krizi belirtileri ise şu şekilde sıralanabilir;


  • Nefes darlığı ya da nefes almada zorluk
  • Uyku problemi (uykusuzluk)
  • Mide bulantısı ya da çeşitli mide rahatsızlıkları
  • Kalp çarpıntısı 
  •  veya yaklaşan felaket hissi
  • Baş dönmesi, sersemlik hissi veya bayılma gibi semptomlar da normal kalp krizi belirtileri olabilir

Kalp krizi belirtileri hayati risk taşıyabilir. Bu tür belirtilerin fark edilmesi halinde sizin ya da yakın çevrenizde bulunan kişilerin en kısa sürede acil müdahale ekibi çağırması gerekir.

Uyku Kalp Krizi Riskini Nasıl Etkiler?

Uyku Kalp Krizi Riskini Nasıl Etkiler?

Azalmış kalp atış hızı görünürlüğü meydana gelebilir. Sağlıklı bir kalp, dinlenme halinde bile ritminde doğal bir değişim gösterir.

Bu değişkenlik uyku sırasında azaltılabilir. Potansiyel olarak aritmi, düzensiz kalp atışları riskini artırabilir ve bu da kalp durmasına yol açabilir. 

Elektrolit dengesizlikleri kalp krizine yol açabilirObstrüktif  gibi bazı uyku bozuklukları, solunum düzenini bozarak kan oksijeninde dalgalanmalara yol açabilir. Elektrolitler, kalbin düzgün çalışmasını sağlamada önemli rol oynar. Dengesizlikler aritmilere katkıda bulunabilir. 

Uyku genellikle dinlendirici bir durum olsa da, bazı kişiler gece boyunca artan uyarılma dönemleri yaşarlar.

Bu durum, kan basıncında ve kalp atış hızında geçici artışlara neden olarak kalbe ek yük bindirilebilir. 

Uyku Sırasında Kalp Krizi Riskini Artıran Faktörler Nelerdir?

Kalp krizi geçirme riski, bir kişide önceden var olan kalp rahatsızlıklarından herhangi biri varsa ortaya çıkabilir. Uykuda kalp krizi riskini artırabilecek rahatsızlıklar ya da bozukluklar şu şekilde sıralanabilir;

Koroner arter hastalığı

Bu durum, kan taşıyan atardamarların plak birikimi nedeniyle daralmasıyla oluşur. Kan akışını kısıtlayabilir, aritmi ve ani kalp durması riskini artırabilir. 

Kalp yetmezliği

Kalp kasları zayıfladığında kanın normal şekilde pompalanması zorlaşabilir. Bu da uyku sırasında vücuttaki oksijenin azalmasına yol açabilir. Kalp hastalığı, uyku yeteneğini belirsiz şekillerde etkileyebilir.

 olan kişiler genellikle uykuya dalmakta veya uykuda kalmakta zorluk çekerler. Bunun nedeni nefes darlığıdır. Bu nefes darlığı genellikle uzandığınızda daha da kötüleşir. Bacaklarınızdaki kan kalbe geri akar. Bu durum, kalbe pompalayabileceğinden daha fazla kan getirebilir.

Kalp hastalığı insanların sağlıkları konusunda endişelenmelerine neden olur. Genellikle kalp krizi veya felç geçirebileceklerinden korkarlar. Bu kaygı geceleri uyumayı çok zorlaştırabilir. Zamanla bu uyku sorunu kronik uykusuzluğa dönüşebilir.

Aritmiler

Bir birey ventriküler fibrilasyon veya  etkilendiğinde meydana gelen sağlık sorunu genellikle uyku sırasında kötüleşerek kalp durmasına yol açabilir. 

Doğuştan kalp kusurları

Doğuştan kalp hastalıkları, doğum sırasında oluşan ve kalbin elektrik sisteminde bozulmalara yol açabilen yapısal bozukluklardır. Doğuştan kalp sorunları aritmi riskini artırır.

Uykuda Kalp Krizi Riskine Karşı Hangi Önlemler Alınabilir?

Uyku sırasında kalp durması riskini azaltmak için alınabilecek birkaç önlem vardır. Kalp durmalarının genetik faktörlerden kaynaklanması durumunda tamamen önlenmesi mümkün olmayabilir. 

Uykuda kalp krizi riskine karşı alınabilecek önlemler şu şekilde açıklanabilir;

Kalp sağlığına uygun bir yaşam tarzın sürdürülmelidir: Kalp sağlığına uygun bir yaşam tarzına ulaşmak için dengeli beslenmek, düzenli egzersiz yapmak ve sağlıklı bir vücut ağırlığına sahip olmak oldukça önemlidir. 

Mevcut kalp rahatsızlıklarının tedavisi: Eğer mevcut bir kalp rahatsızlığınız varsa, özellikle  olması halinde gerekli tedavilerin yapılması gerekir.

Uyku apnesi tedavisi: Uyku apnesi tanısı konulduğunda sürekli pozitif hava yolu basıncı cihazının kullanılması uyku sırasında oksijen seviyelerini önemli ölçüde iyileştirebilir. Böylece komplikasyon riski azaltılabilir. Çünkü uyku apnesi ve ani kalp durması arasında yüksek oranda ilişki vardır. Uyku apnesi, obezite ve kalp yetmezliği gibi belirli sağlık sorunlarından kaynaklanabilir. Uyku apnesi, uyurken vücudunuzun aldığı oksijen miktarını etkiler. 

Düzenli kontrollerin yapılması: Kalp sağlığını takip etmek ve olası riskleri erken dönemde tespit etmek için düzenli kontrol muayeneleri gerekir.

Sıkça Sorulan Sorular

Kalp Krizi Genellikle Gecenin Hangi Saatlerinde Meydana Gelir?

Kalp krizinin, insan vücudunun anatomik yapısı ve özelliği gereği belli saatlerde yoğunlaştığı görülür. Yapılan birçok çalışmada, sabahın erken saatlerinde özellikle sabah 3 ile 4 arasında kalp krizlerinde ve ani ölümlerde artış gözlemlendiği saptanmıştır. İnsan vücudunun doğal ritmi ve hormonları nedeniyle bu saatlerde kalp krizi daha fazla meydana gelir.

Sağlıklı Bir İnsan Kalp Krizi Yaşayabilir mi?

Kalp hastalığı geçmişi olmayanlar bile ani kalp krizi riskiyle karşı karşıya kalabilir. Koroner arter hastalığı, ani kalp durmasına neden olabilen kalp rahatsızlıklarından biridir. Kalbin atardamarları kolesterol ve diğer maddelerle dolarsa, kalbin kan akışı azalabilir. Ani kalp krizi nedeniyle kalp durması meydana gelebilir.

Uykuda Kalp Krizinden Sağ Kurtulmak Mümkün mü?

Kalp atmasının ani bir şekilde durması ile kalp krizi meydana gelebilir. Doğru zamanda tıbbi yardım sağlanmazsa dakikalar içinde ani kalp ölümü meydana gelebilir. Acil tıbbi yardım genellikle uyku sırasında geç gelebilir. Bu nedenle, gece uykuda kalp krizi belirtileri sonrasında ölüm riski oldukça fazladır.







Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.