Rahim ağzı darlığı serviksin normal aralıktan düşük genişlikte olması durumudur.
Bazı kadınlarda herhangi bir belirti göstermeyen bu durum; bazılarında adet düzensizlikleri, pelvik ağrı, adet döneminde şiddetli kramp gibi belirtiler gösterebilir.
Pelvik muayene, ultrason türü yöntemlerle teşhis edilen rahim ağzı darlığı; fizik tedavi, ilaç tedavisi veya cerrahi müdahale yoluyla tedavi edilebilir.
Rahim ağzı darlığı farklı nedenlerle görülebilir. Doğuştan gelen rahim ağzı darlığı yapısal bir anomali sonucu oluşur.
Genellikle ergenlik dönemine kadar fark edilmeyen darlık, adet kanının dışarı atılamaması ve şiddetli adet ağrıları gibi belirtiler gösterebilir.
Sekonder rahim ağzı darlığı sonradan gelişir. Ameliyat, enfeksiyon, doğum sonrası travma sonucu ortaya çıkabilir. Radyoterapi gibi tedaviler rahim ağzı yetersizliğine sebep olabilir.
Adet düzensizlikleri, pelvik ağrı, idrar yolu enfeksiyonları rahimde daralma belirtileri arasında bulunabilir. Bazı durumlarda rahim kanserine sebep olabilir.
Rahim ağzı daralması etkilenen bölgenin büyüklüğüne göre farklı çeşitlere sahiptir. Rahim ağzının tam tıkanıklığı, kısmi darlık ve geçici darlık rahim ağzı yetersizliği çeşitleridir.
Serviksin tam tıkanıklığı, rahim ağzının tamamen kapalı olması veya çok dar olması durumudur.
Adet kanamasının dışarı çıkmasını engelleyerek kısırlığa sebep olabilir. Kısmi rahim ağzı darlığı adet kanının akışını azaltarak şiddetli ağrıya sebep olabilir.
Tam tıkanıklığa göre daha hafif belirtilere sahip olan kısmi rahim ağzı darlığı hamile kalmayı zorlaştırabilir.
Geçici rahim ağzı darlığı servikal kasların düzgün çalışmaması sonucu oluşur.
Sinir sisteminde bozukluk olan hastaların yanında menopoz dönemindeki kadınlarda da görülebilir.
Rahim darlığı teşhisi genellikle jinekolojik muayene sırasında konulur. Hastanın tıbbi öyküsünü dinleyen doktor; adet düzeni, pelvik ağrı, cinsel sağlık sorunları gibi belirtileri araştırır.
Doğum sonrası komplikasyonlar, daha önce geçirilen ameliyatlar hakkında bilgi alır.
Rahmin durumunu değerlendirmek için pelvik muayene yapılır.
Pelvik muayene esnasında rahim ağzının durumu incelenir. Fiziksel muayenede rahim ağzı bozuklukları tespit edilirse ultrason yöntemiyle rahim ağzının iç yapısı net bir şekilde gözlenir.
Bazı durumlarda histerosalpingografi (ilaçlı rahim filmi) istenebilir.
Histeroskopi yapılarak rahim iç kısmı ve ağzı doğrudan görüntülenir. Bunun için histeroskop adı verilen yapıca esnek ve ince bir tüp kullanılır. Bu yöntem darlığın yeri ve nedeni hakkında kesin fikir edinmeye yardımcı olur.
Rahim ağzı darlığının nedenini tam olarak tespit edebilmek için bazı durumlarda MR görüntüleme yapılabilir.
Rahim ağzı daralması belirtileri, fiziksel muayene sonucunda doktorun edindiği izlenim ve görüntüleme tekniklerinin sonuçları bir araya getirilerek rahim ağzı darlığı tanısı konulur.
Tanının uzman doktorlar tarafından, güvenilir bir ortamda, konulması sağlığınız açısından önemlidir.
Rahim ağzı darlığı; yetmezliğin nedeni, hastanın genel sağlık durumu ve yaşına bağlı olarak farklı yöntemlerle tedavi edilebilir.
Tedavi rahim ağzındaki darlığı gidererek kişinin üreme sağlığını korumaya odaklanır.
Hormonal tedavi, servikal genişletme ve histeroskopi sık kullanılan rahim ağzı darlığı tedavi yöntemleridir.
Hormonal tedavi genellikle menopoz sonrası nedenlerle görülen rahim ağzı darlığı tedavilerinde tercih edilir.
Menopoz sonrası düşük östrojen seviyesi rahimde daralmaya sebep olabileceğinden östrojen seviyesini yükselten krem ve haplarla hormonal denge sağlanmaya çalışılır.
Servikal genişletme yaygın kullanılan tedavi yöntemlerinden birisidir. Rahim ağzı dilatör vasıtasıyla yavaşça genişletilir. Genellikle anestezi altında yapılan işlem sonrasında rahatlama sağlanabilir.
Bazı durumlarda ince, tüp şeklinde olan bir stent rahim ağzının açık kalmasını sağlamak amacıyla yerleştirilebilir. Birkaç hafta boyunca rahim ağzında bırakılan stent daha sonra çıkarılır.
Tanı aşamasında kullanılan histeroskopi yöntemi doktorun rahimdeki darlığı görerek doğrudan müdahil olmasına imkan verir.
Özelliklle yapışıklık veya anormal doku bulunması durumlarında histeroskopi yöntemi tercih edilebilir. Histeroskopi lokal veya genel anestezi altında yapılabilir.
Rahim ağzı darlığının tedavisinde cerrahi yöntemler tercih edilebilir.
Özellikle darlığın nedeni yapısal anormallik veya ciddi doku hasarına bağlı ise ameliyat düşünülebilir. Rahim ağzı darlığı ameliyatı konizasyon veya lazer cerrahisi yöntemleriyle yapılabilir.
Konizasyon, rahim ağzından koni şeklinde bir dokunun çıkarılarak hastanın rahatlatılmasını hedefler.
Darlığın sebebi olan anormal hücrelerin çıkarılmasını sağlar. Ameliyat öncesi anestezi hazırlığı genellikle lokal anestezi şeklinde yapılır.
Rahim ağzından çıkarılan koni şeklindeki doku hem tedavi hem biyopsi amacıyla alınır. İyileşme süresi birkaç haftayı bulabilir.
Rahim ağzında darlığa sebep olan dokunun yüksek ısıyla yakılarak buharlaştırılması yöntemi olan lazer cerrahi genelde hassas doku çıkarmalarının gerektiği durumlarda tercih edilir.
Hastanın anestezi altında uyutulmasının ardından lazer cihazı vajina yoluyla rahim ağzına yönlendirilir.
Geleneksel yöntemlere göre daha az kanamaya sebep olan lazer cerrahisi rahim ağzında bulunan yapısal bozuklukları ve anormal dokuları temizlemeye yardımcı olur.
Hastalar genellikle birkaç gün içinde normal hayatlarına döner. Lazer cerrahi genellikle doğurganlık üzerinde olumsuz bir etkiye sebep olmaz.
Rahim ağzı darlığı tedavisi sonrası iyileşme süreci genellikle aşağıdaki şekilde seyreder:
Tedavi sonrasında ilk birkaç gün hafif ağrı hissedilmesi normaldir. Doktor tavsiyesiyle ağrı kesiciler içilerek rahatsızlık hafifletilebilir.
İlk hafta hafif vajinal kanama ve akıntı görülebilir.
Genellikle 1-2 hafta içerisinde hasta günlük yaşantısına devam edebilir.
Özellikle ilk haftalarda enfeksiyon riskine karşı dikkatli olunması önerilir. Doktorun tavsiye edeceği hijyen kurallarına uyulması önemlidir.
Rahim ağzı tam olarak iyileşene kadar enfeksiyon ve tahrişe neden olabileceğinden, doktorun tavsiye ettiği süre boyunca, cinsel ilişkiden kaçınılması gerekir.
İyileşme aşamasında ağır fiziksel aktivitelerden uzak durmak, düzenli beslenme ve uyku sürecin hızlı geçirilmesine yardımcı olur.
Düzenli kontroller doktorunuzun süreci izlemesini ve olası riskleri minimuma indirmeyi sağlar.
Tedavi sonrası olası risklerden kaçınmak için doktor tavsiyelerine uyulması oldukça önemlidir.
Yüksek ateş, şiddetli karın ağrısı, aşırı kanama gibi belirtiler görülmesi durumunda doktorunuza başvurmanız önerilir.
Rahim ağzı darlığı, darlığın nedenine ve ciddiyetine bağlı olarak, gebeliğe engel olabilir. Sperm geçişini zorlaştırma, tüp bebek yönteminde zorluğa sebep olma, adet kanamasının geri akışı gibi sebepler gebeliğe engel oluşturabilir. Rahim ağzı darlığı tedavisi olan bir problemdir. Uzman doktorlar eliyle uygulanacak tedavi yöntemleri sonrasında kişilerin gebelik ihtimali artabilir.
Rahim ağzı darlığının tehlike oluşturması hastanın genel sağlık durumu, yaşı, darlığın nedeni gibi bir dizi etkene bağlıdır. Ağrılı adet görme, kısırlık, tekrarlayan düşük veya erken doğum gibi riskler barındıran rahim daralmasının erken teşhis edilmesi tedavi sürecinin başarısı açısından oldukça önemlidir. Düzenli jinekolojik muayene sayesinde rahim daralması erken teşhis edilebilir.
Rahim ağzı darlığı normal doğuma engel olabilir. Rahim ağzının genişleyememesi sebebiyle normal doğum ihtimali zorlaşabilir. Rahim ağzı darlığı hamilelik öncesi tedavi edilirse normal doğum mümkün olabilir. Rahim ağzı darlığı problemi yaşayan kadınlar hamile kalırlarsa sezaryen doğum gibi alternatif yöntemler düşünülebilir.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.