Çift terapisi, birlikte olan insanların hayat arkadaşlığını ya da ortaklığını daha iyi bir duruma getirmesi için en iyi yoldur.
Çift terapisi, çiftler arasında daha iyi bir iletişim kurulmasını, daha sağlıklı bir duygu paylaşımının oluşmasını sağlar.
Genel olarak çift terapisi sorunların ne olduğundan ziyade sorunların nasıl çözülebileceğini ve çiftlerin nasıl ortak paydada bulunabileceğini öğretir.
Eşler için farkındalık oluşturan bu terapiler, eşlerin birbirlerini daha nesnel bir ortamda dinlemelerini sağlarken üçüncü ve objektif bir göz tarafından izlenmeleriyle kendilerinin de farkında olmalarını sağlar.
Bu çift terapilerinden uzun süreli ilişkisi olanların yanı sıra kısa süredir birlikte olan çiftler de çift terapisi alabilirler.
Çift terapilerinin farklı türleri ev yöntemleri mevcuttur. Bu farklı türde yaklaşımlar ya da farklı yöntemler, alanda uzman terapistlerin kararıyla çiftlere uygulanan tekniklerdir. Bu terapi türleri şunlardır;
Duygusal Odaklı Terapi (EFT): Çift terapilerinde duygusal odaklı terapi yani EFT, eşler arasındaki bağa ve bağlılığa odaklanır. Bu terapi sayesinde çiftler aralarındaki bağın kopukluk nedenlerini fark eder ve bu kopukluğu iyileştirme yönünde çalışmalarda bulunur.
Gottman Yöntemi: Çiftlerin arasındaki çatışmaları ele alan bir terapi yöntemidir. Bu terapi sayesinde çiftler aralarındaki problemleri tespit eder ve sorun odaklı bir çözüm ararlar. Sorun çözme becerisi kazanan çiftler, bağlarını güçlendirirler. Gottman çift terapisi tercih edilen yöntemlerin başında gelir.
Elle Wachtel Yöntemi: Bu terapi yöntemi Gottman yönteminin aksine çiftlerin birbirlerinde olumlu olarak gördükleri yanlara odaklanmasını sağlar. Bu çalışma aynı zamanda bir öz-yansıma çalışmasıdır.
Psikodinamik Çift Terapisi: Bu terapi yöntemi, eşler arasında temelde bulunan umut ve korkuların araştırılıp tespit edilmesini ve bu sayede partnerlerin birbirlerini daha iyi anlamalarını sağlar.
Davranışçı Terapi: Bu yöntem yani diğer bilinen kısa adıyla DÇT, eşler arasındaki olumlu davranışların pekiştirilmesini, eşlerin olumsuz davranışlardan caydırılmasını sağlayan bir yöntemidir. Bu terapide kişinin ile ilgili de tanı konulabilir.
Bilişsel Davranışçı Terapi (BDT): , çiftlerin taşıdığı olumsuz düşünceleri tespit ederek bu düşünceleri olumlu birer düşünceye ya da duyguya dönüştürmeyi amaçlar.
Çift terapisi, eşlere belli başlı durumlarda yardımcı olabilir. Bu durumların başında gelenler şunlardır;
İlişkideki Roller: Çiftelerin ilişkide sorumlu oldukları rollerin belirlenmesi, sağlıksız dinamiklerin değiştirilmesi ve çiftlerin birbirlerinden bekledikleri sorumlulukların ne olduğunun tespiti gibi konularda çift terapisi eşlere ya da birliktelik yaşayan bireylere yardımcı olur.
İnançlar ve Değerler: Eşlerin birbirinden farklı olan inanç ve kültür kodlarının tespiti ve bunların uyum içerisinde karşılıklı saygı ve anlayış çerçevesine oturtulması konusunda çift terapisi faydalı olabilir.
Ekonomi: Çiftler arasında ekonomik anlaşmazlıkla büyük çıkmazlara yol açabilir. Çift terapisi sayesinde çiftler gider ve gelir kaynaklarını şeffaf ve dürüst şekilde ele alabilir, ekonomik faaliyetlerde karşılıklı fikir alışverişi ile hareket edebilirler.
Çiftler Arası Aktiviteler veya Zaman Geçirme: Çiftler için birlikte zaman geçirmek en önemli aktivitelerden biridir. Bu nedenle çiftlerin birlikte geçirdiği zaman içerisinde birbirleriyle olan ilgi, alaka ve duygu durumları sağlıklı olmalıdır. Eğer çiftler, bu konuda problem yaşıyorsa çift terapisi alarak birbirleriyle geçirdikleri zamanı daha iyi değerlendirebilir.
Çocuklar: Çiftler çocuk sahibi olmaya karar verdiklerinde çocuklarına yeterli gelme, nasıl bir ortamda nasıl bir çocuk yetiştirme tarzı benimseyecekleri konusunda endişelere sahipse çift terapisi alabilirler. Buna ek olarak çocuk sahibi olma ve evlat edinme zorluğu yaşamaları durumunda faktörlerini devre dışı bırakmak için terapiye başvurabilirler.
Ailevi İlişkiler: Çiftler arasında bulunan farklı ailelere ait olma dinamikleri üzerinde durulur. Çiftlerin gelmiş olduğu aile tarzlarının farklılığı ilişkide olumsuzluklara neden oluyorsa daha anlayışlı ve olumlu bir yaklaşım için çift terapisi alınabilir.
Cinsellik ve Yakınlık: Çiftler arasında oluşan cinsel mesafe/ soğukluk ya da sadakatsizlik gibi konularda çift terapisi devreye girebilir. Terapi cinsel olarak sorun yaşayan çiftlere, eğer bu problem bir travma sonucu oluştuysa ve kişilerden birinde varsa bu konuda da yardımcı olabilir.
Sağlık Sorunları: Fiziksel ya da zaman zaman ilişkiye zarar verebilir. Bu nedenle çift terapisi bu hastalıkların ilişkiye yüklediği stresin azaltılmasına ve çiftlerin bu stresle mücadele edebilmesine yardımcı olur.
Dışsal Stres Faktörleri: İlişkiler bazen bireylerin ayrı ayrı yaşadıkları olumsuz dışsal faktörlerden etkilenebilir. Bu durumda bireylerin bu olumsuzlukları ilişkiye yansıtmaması, çift terapisiyle sağlanabilir.
Aile ve çift terapisi sayesinde açığa çıkan duygular ve terapinin kazandırdığı şeffaflık ile ilişkiler daha iyi bir noktaya evrilebilir. Çift terapisinin bu bağlamda faydaları şunlardır;
Anlayış: Çifte terapisi sonrası çiftler birbirlerini daha iyi anlamaya başlayabilir. Kişi hem kendi duygularını hem de partnerinin duygularını daha iyi anlayıp şefkat ve anlayış geliştirebilir.
İlişkideki Sorunların Tespiti: Çift terapisi partnerler arasındaki çatışmalara, güven eksikliğine ve kopukluğa yol açan sorunların tespitini sağlayabilir. Sorunların tespiti, aynı zamanda bu sorunların çözülmesini de sağlar.
İletişim Becerilerinin Gelişmesi: Terapi, partnerler arasındaki iletişimin sağlıklı hale gelmesini ya da kopuk olan iletişimin tekrar kurulabilmesini sağlayabilir. Karşılıklı olarak duygu ve düşüncelerin ifade edilmesi partnerlerin karşı taraftan beklediği davranışların anlaşılmasını sağlayabilir.
Çatışmaların Çözülmesi: Çift terapisi ile partnerler sorunlarının tespitini sağlar ve ardından şeffaf bir şekilde düşüncelerini ifade eder. Bu durum da çiftlerin anlaşmazlık yaşadıkları durumlarda sorun çözücü davranarak çatışmaları çözmelerine yardım edebilir.
Dostluğu ve Bağlılığı Güçlendirme: Çift terapisi, çiftler arasındaki bağı, bağlılığı ve samimiyeti güçlendirmeye yardımcı olabilir. Bağlılığın gelişmesi, partnerlerin aynı zamanda birbirleri için daha iyi birer arkadaş olmalarını da sağlar.
İşlevsel Olmayan Davranışların Sonlandırılması: Terapist gereken yerlerde ilişkiye müdahalede bulunarak, çiftler için işlevini yitirmiş ya da işlevi olmayan davranışların sonlandırılmasını sağlayabilir.
Becerileri Öğrenme: Çift terapisi anlık bir çözüm bulmaktan çok kişilerin birbirine karşı geliştirdiği refleksleri öğretir. Karşılıklı ve devamlı olarak çözüm odaklı bir iletişim geliştirilmesini sağlar.
İlişki Memnuniyetini Artırma: Çift terapisiyle partnerlerin ilişki kalitesi artar ve sorun odaklı ilişkiler, çözüm odaklı bir hale gelir. Bu durum terapinin gidişatına partnerlerin isteklerine ve terapiden faydalanmaya odaklanmaları ile doğrudan bağlantılıdır.
Çift terapisi fiyatları şehirden şehire, terapinin yöntemine, seans sayısına ve kurumların kendi fiyat politikalarına göre değişkenlik gösterebilir. Burada belirleyici unsur kimi zaman terapist de olabilir.
Bir hastanede terapi görecek danışanlar için fiyatlandırmayı etkileyen unsur hastanenin kendi ücret politikasıdır.
Seans sayısı da uzadıkça terapi ücreti doğru orantıda artar. Bunu yanı sıra çift terapisi İstanbul için farklı fiyatlara sahip olabilirken İzmir çift terapisi fiyatları aynı ücretlere tabi olmayabilir.
Özellikle klinik bazlı terapi merkezlerinde fiyatlar daha fazla değişkenlik gösterir. Kurumsal bir hastane için bütün şehirlerde fiyat politikası genellikle aynıdır.
Çiftler terapi için ortak bir karar aldıklarında, terapiler esnasında duygu ve öfke problemleri gerçekleşebilir. Bazı durumlarda partnerlerin her birinin ayrı ayrı terapiler almaları gerekebilir. Çift terapisi için karar alındığında partnerlerin bu iş için birlikte olmaları ve terapi hakkında duygu, düşüncelerini birbirlerine ifade etmeleri önemlidir. Böylelikle sağlanır.
Partnerlerden birisi çift terapisi almayı reddederse terapi almak isteyen partner, ilişki hakkındaki duygularını paylaşmak için bireysel terapi alabilir. Bireysel terapi yalnızca çiftlerden birisinin ihtiyaçlarına yönelebilir. Bireysel terapi ilişkinin birey üzerindeki etkileri hakkında farkındalık yaratır.
Çiftler her zaman bir konuda mutabık olamayabilir. Ancak uzlaşmalar ile bu konuların üstesinden gelinebilir. Çift danışmanlığı genellikle bu anlaşmazlıkları iyileştirmeyi hedefler. Ancak terapiyle birlikte ilişkideki ayrılıkların çoğalması durumunda partnerler terapistleri ile bu konuyu konuşabilir ve bu derin ayrışmaların ne anlama geldiğini öğrenebilirler.
Çift terapisi için farklı illerde yaşayan kişiler için farklı imkanlar söz konusudur. İsteyenler yüz yüze bir terapiyi tercih ederken online çift terapisi de gerçekleştirilebilir. Bu durum terapist ve danışanların tercihine bağlı olabilirken bazı terapistler yalnızca online danışmanlık verebilir.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.