Belirti göstermeyen gebelik, gebeliğin yaklaşık yarısına kadar ya da doğuma kadar fark edilmeyen gizli bir gebeliktir. Bazı kişiler lekelenme, , şişmiş göğüsler ve yorgunluk gibi gebelik belirtileri yaşayabilir. Ancak bazı kişiler meydana gelen belirtileri, gebelikle ilişkilendirmeyebilir.
Belirti göstermeyen gebelikte hiçbir semptom olmaması da mümkündür. Ruh sağlığı, çeşitli sağlık sorunları ya da travma gibi çeşitli nedenler tespit edilemeyen bir gebelik yaşama riskini artırabilir.
Gebelikte belirti gösterilmemesi, hamile olan bir kadının gebeliğinin farkında olmamasını ifade eder. Bazı durumlarda, kişi hamile olduğunu ancak doğum başladığında fark edebilir.
Çoğu insan hamile olduğunu, hamileliğin 4 ila 12. haftaları arasında fark eder. Bunun nedeni göstermeleri veya adet görmemiş olmaları olabilir. Hamilelik testinde pozitif sonuç alınması hamileliği doğrulayabilir.
Belirti göstermeyen bir hamilelikte, bir kişinin hamile olduğuna inanmasını tetikleyen hiçbir şey yoktur. Bunun nedeni, hamilelik belirtilerini bir virüs olarak görmeleri ya da hamilelik testi sonuçlarının yanlış olması olabilir.
Belirti göstermeyen gebeliğin, düzenli ve tahmin edilebilir adet döngüleri olmayan bir kişide meydana gelme olasılığı daha yüksektir. Birkaç ay adet görmemeye alışmış kişiler, adet görmeme durumuyla karşılaştıklarında bu durumun hamilelikten kaynaklandığını anlamayabilirler.
Ayrıca, erken gebelik belirtilerinin çoğu şişkinlik, yorgunluk veya baş ağrısı gibi günlük yaygın semptomlara da benzeyebilir. Cinsel olarak aktifseniz ve güvenilir bir kullanmıyorsanız, düzensiz kanama dönemlerinin değerlendirilmesi önemlidir.
Bir kişinin hamile olduğunu fark etmemesinin bazı nedenleri olabilir. Belirti göstermeyen gebelik neden olur sorusuna verilebilecek cevaplar şu şekilde sıralanabilir;
Belirtisiz yani gizli gebelik yaşayan kişilerde normal gebelikle aynı semptomlar görülür. Temel fark, gebe kişinin gebeliğin semptomlarına neden olduğunu fark etmemesidir. Örneğin, belirli bir yiyeceği yedikleri için mide bulantısı yaşadıklarını veya daha fazla uyumaları gerektiği için yorgun olduklarını düşünebilirler.
Belirti göstermeyen gebelikte ortaya çıkan belirtileri şu şekilde sıralanabilir;
Her kadında belirti olmayan gebelik yaşanabilir. Ancak bazı kişiler belirti göstermeyen gebelik için riskli grupta bulunabilir.
Belirti göstermeyen gebelikte riskli grupta bulunan kişiler şu şekilde sıralanarak açıklanabilir;
Yakın zamanda doğum yapan kadınlar: Doğum yaptıktan sonra, adetin tekrar meydana gelmesi birkaç ay sürebilir. Eğer emziriyorsanız sizde yumurtlama olmayabilir. Bu durum, insanlara hamilelikten tamamen güvende oldukları yönünde yanlış bir izlenim verebilir. Emzirme döneminde ilk yumurtlamanın ne zaman gerçekleşeceğini ve tekrar doğurgan hale geleceğinizi tahmin etmek zordur. Bu nedenle belirti göstermeseniz bile gebe olabilirsiniz.
PCOS (polikistik over sendromu) rahatsızlığı olanlar: yaşayan kişilerde adet dönemleri belirli olmayabilir. Adet atlamaları polikistik over sendromu olanlarda normal karşılanabilir. Bu nedenle polikistik over sendromu yaşayanlar adetlerini kaçırdıkları için hamile olduklarını fark etmeyebilirler.
Doğum kontrol yöntemlerini kullananlar: Doğum kontrol yöntemi kullanan kişiler yanlışlıkla hamileliğe karşı korunduklarını düşünebilirler. Doğum kontrol yöntemlerinin doğru şekilde kullandığında bile, küçükte olsa hamile kalma ihtimali vardır.
Perimenopoz döneminde olanlar: 40'lı yaşlardaki kişiler hamile kalmak için çok yaşlı olduklarını düşünebilir veya hamilelik belirtilerini belirtileriyle karıştırabilirler.
Hiç hamile kalmamış olanlar: Daha önce hiç hamile kalmadıysanız, hamile olmanın nasıl bir şey olduğunu bilme olasılığınız daha düşüktür. Bu durum, hamileliğin daha uzun süre fark edilmeden devam edebileceği anlamına gelir.
Belirti göstermeyen gebelikte, gizli bir gebeliğin yan etkilerini oluşabilir. Hamilelik durumu bilinmediği için yan etkiler ortaya çıkabilir.
Belirti göstermeyen gebeliğin yan etkileri şu şekilde sıralanarak açıklanabilir;
Hamileliğe ait bakımın alınamaması: Hamile olduğunuzu bilmediğiniz için, doğum öncesi bakım alınamayabilir. Hamilelik sürecinde rutin kontrol muayeneleri yapılmaz. Sağlıklı bir hamilelik süreci için gereken kan testleri, beslenme danışmanlığı, ultrason ya da diğer destek alınmayabilir. Belirti göstermeyen bir hamilelik sürecinin geçirilmesi, gerekli sağlık yardım almadan kendi başınıza doğum yapmanız anlamına da gelebilir.
Yaşam tarzı değişikliklerinin yapılmasını önler: Sigara içmek ve alkol almak hamilelikte zararlıdır. Hamile olduğunuzu bilmediğiniz için bu maddeleri kullanmanız durumunda bebeğiniz zarar görebilir. Ayrıca hamile kişiler için genellikle güvenli olmayan ilaçları ve takviyeler de bu süreçte bilinmeden kullanılabilir.
Daha yüksek tıbbi durum riski: Gebelik diyabeti, gibi bazı durumların teşhisi için gerekli bakım veya testler yapılmayabilir.
Doğuştan hastalıklar açısından daha yüksek risk: Genetik testler veya doğum bozukluklarını teşhis etmeye yardımcı olan diğer değerlendirmeler yapılmadığı için fetüs doğuştan hastalıklar açısından risk altındadır.
Belirti göstermeyen bir gebeliği önlemenin en iyi yolu vücudun ve cinsel sağlığın farkında olmaktır. Hamile olma ihtimaliniz olduğuna inanıyorsanız, her zaman evde gebelik testi yapabilirsiniz. Ayrıca kan ya da idrar testi için bir sağlık kuruluşuna giderek gerekli tahlil ve testleri yaptırabilirsiniz.
Belirti göstermeyen gebelikte, çoğu insan hamile olduğunu fark eder. Ancak, bir kişi hamileliğinin 40. haftası boyunca hamile olduğunun farkında olmayabilir. Bir kişinin pelvik ağrı ile acil servise giderek doğum sancısının başladığı vakalarına rastlanmıştır. Ayrıca yapılan araştırmalarda belirti göstermeyen gebeliklerin; doğum öncesi bakım eksikliği, yetersiz beslenme veya yaşam tarzı tercihleri nedeniyle erken doğumla sonuçlanma olasılığının daha yüksek olduğun ileri sürülmektedir.
Yapılan araştırmalar, ailesinde belirti göstermeyen gebelik yaşayanların gizli gebelik yaşama riskinin daha yüksek olduğunu göstermektedir. Bu nedenle genetik faktörler belirti göstermeyen gebelik yaşanması için bir risk unsurudur.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.