Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

Hamilelikte Kalp Çarpıntısı Neden Olur?

Oluşturulma tarihi: 27.02.2025 09:15    Güncellendi: 27.02.2025 09:15



 Hamilelikte kalp çarpıntısı sırasında kalp atışlarında hızlanma meydana gelebilir. Kalp atışında meydana gelen bu hızlanma bazı durumlarda kalp çarpıntısına yol açar.

Hamilelik dönemi, vücutta birçok değişikliğin meydana gelmesine yol açar. Karında şişlik gibi bariz değişikliklerin yanı sıra fark edilmeyen bazı değişiklikler de ortaya çıkabilir. 

Fark edilmeyen değişikliklerden biri de vücuttaki kan miktarının artmasıdır. Bu ekstra kan miktarı, normalden yaklaşık %25 daha hızlı bir kalp atış hızına neden olur. 

Hamilelikte Kalp Çarpıntısı Nedir?

Hamilelikte Kalp Çarpıntısı Nedir?

Çoğu zaman, hamilelik sırasında kalp çarpıntıları ciddi değildir. Vücudunuzdaki artan kan akışının doğal bir sonucudur. Hamilelikte kalp çarpıntısı, normal ve zararsız olabilir. 

Ancak her zaman daha ciddi, altta yatan bir sağlık sorunu olduğu anlamına gelme ihtimali de vardır.

Bebek anne karnındayken kalbin normal işleyişinin yanında ilave yapması gereken görevleri de vardır. Bebeğin büyümesi ve gelişmesi için ihtiyaç duyduğu kanı sağlayabilmek adına kan hacminin artırılması gerekir.

Üçüncü trimesterde, vücuttaki kanın yaklaşık %20'si rahime doğru gider. Vücutta fazladan kan olduğundan, kalbin bu kanı hareket ettirmek için daha hızlı pompalaması gerekir. Bu durum kalp atış hızında, dakikada 10 ila 20 ilave kalp atışına yol açabilir. Hamileler, üçüncü trimestera girdiklerinde ve fetüs büyümeye devam ettikçe  daha da yaygınlaşır.

Gebeliğin ikinci trimester döneminde, kan damarlarında genişleme ve büyüme meydana gelebilir. Bu nedenle kan basıncında hafif düşmelere neden olabilir.

Çoğu hamilelik kalp çarpıntısı tehlikeli değildir. Kalp daha fazla çalışmak zorunda kaldığında, bazı anormallikler ortaya çıkabilir. Bunlara kalp çarpıntısı gibi alışılmadık kalp ritimleri de dahildir.

Kalp çarpıntıları, aritmi (anormal kalp ritmi) gibi rahatsızlıklar önemli sağlık problemlerinin göstergesi de olabilir. Kalp çarpıntısı; , nefes alma zorluğu, baş dönmesi veya kafa karışıklığı ile birlikte meydana geliyorsa zaman kaybetmeden tıbbi yardım almanız gerekir.

Hamilelikte Kalp Çarpıntısı Neden Olur?

Hamilelik sürecinde meydana gelen kalp çarpıntısının bazı nedenleri vardır. Hamilelikte kalp çarpıntısı neden olur sorusuna verilebilecek cevaplar şu şekilde sıralanabilir;

  •  ya da stres
  • Artan kan hacminin etkisi
  •  olarak bilinen düşük kırmızı kan hücresi sayısı. Bu durum genellikle hamilelik sırasında kandaki değişiklikler nedeniyle hamile insanları etkiler. Kandaki sıvı, kırmızı kan hücresi sayısından daha fazla artar ve bu da anemiye yol açabilir
  • Kaygı ve depresyon. Çok fazla  altındaysanız veya kaygılı hissediyorsanız kalp çarpıntısı yaşayabilirsiniz
  • Önceki bir hamilelikten kaynaklanan kalp hasarı
  • Psödoefedrin içeren soğuk algınlığı ve alerji ilaçları
  • , özellikle kahve ve çikolata tüketimi. Karbonhidrat, sodyum (tuz), şeker veya yağ oranı yüksek yiyecekler kalp çarpıntısına neden olabilir
  •  ve elektrolit dengesizlikleri. Elektrolitler kalbin ritmini kontrol eden minerallerdir
  • Fazla kilo ve . Hamilelik öncesinde ve sırasında fazla kilolu olan kişilerde düzensiz kalp hızı ya da diğer kalp hastalıkları riski artar
  • Hamilelik sırasında meydana gelen hormonal değişiklikler (örneğin  hormonundaki değişimler)
  • İlk trimesterde daha sık görülen  (kan şekerinin düşmesi) 
  • Hamilelik sürecinde sıklıkla karşılaşılan düşük kan basıncı (hipotansiyon)
  • Atriyal fibrilasyon (Afib) gibi kalp ritmi sorunları (aritmiler) hamilelik sırasında kalp çarpıntısına neden olabilir veya kötüleştirebilir. Nadir durumlarda, kalp krizi, kalp yetmezliği veya kardiyomiyopati hamilelik sırasında kalp sorunlarına yol açabilir
  • Viral bir enfeksiyon nedeniyle meydana gelen kalp kasının iltihaplanması (miyokardit) 
  • Hipertiroidi gibi tiroid sorunları 
  • Kalp kapak hastalıkları gibi kalpte yapısal sorunların olması

Hamilelikte Kalp Çarpıntısının Belirtileri Nelerdir?

Bazen hamilelik sırasında altta yatan bir kalp rahatsızlığını belirlemek zor olabilir. Bunun nedeni, kalp rahatsızlığının semptomlarının hamilelik belirtilerine benzemesidir.

Hamilelikte kalp çarpıntısı belirtileri şu şekilde sıralanabilir;

  • Nefes alma zorluğu
  • Göğüs ağrısı
  • Kan öksürme
  • Düzensiz nabız
  • Hızlı kalp atışı
  • Eforla ya da eforsuz nefes darlığı

Hamilelik döneminde, kontrol ve takip muayenelerinin düzenli olarak yaptırılması gerekir. Doğum tarihi yaklaştıkça kontrol ve takip muayeneleri haftalık olarak gerçekleşir. Ancak düzenli olarak kalp çarpıntısı yaşıyorsanız, uzun süreli kalp çarpıntısı meydana geliyorsa ya da daha yoğun görünüyorsa zaman kaybetmeden doktorunuza danışmanız önemlidir.

Hamilelikte Kalp Çarpıntısının Teşhisi Nasıl Konur?

Hamilelikte kalp çarpıntısı sonucu meydana gelen belirtiler fark edildiğinde gerekli tanı ve tedavi işlemlerinin yapılması gerekir. Yapılan fiziksel muayene ile birlikte bazı test ve tahliller de kalp çarpıntısı teşhisi sırasında istenebilir.

Altta yatan bir rahatsızlığı kontrol etmek için tam kan sayımı yapılabilir. Tam kan sayımı ile enfeksiyonlar ve vitamin eksiklikleri tespit edilebilir. Ayrıca tiroitte meydana gelen sorunların olup olmadığı da teşhis edilebilir.

Kalp atış hızını izlemek ve kalp hastalığı olup olmadığını kontrol etmek için elektrokardiyogram (EKG) istenebilir. EKG ile cilde bağlanan sensörler kullanarak kalp atış hızı ölçülür. EKG testi yapılırken uzanmanız istenebilir. 

Ayrıca koşu bandında yürüme gibi hafif egzersiz yapmanız da gerekebilir.  testiyle çoğunlukla kalp çarpıntıları teşhis edilmeyebilir.

Holter monitörü gibi ayakta elektrokardiyogram doktorunuz tarafından önerilebilir. Bu cihazı günlük aktivitelerinizi yaparken iki haftaya kadar takmanız gerekebilir. Böylece, kalp atış hızı ve düzensiz kalp atışları kaydedilir. 

Hamilelikte Kalp Çarpıntısı Nasıl Tedavi Edilir?

Hamilelikte Kalp Çarpıntısı Nasıl Tedavi Edilir?

Çoğu zaman, hamilelik sırasında kalp çarpıntıları tedavi gerektirmeyebilir. Eğer hamilelik döneminde kalp çarpıntısı ara sıra oluyorsa, herhangi bir kalp rahatsızlığından veya başka bir sağlık sorunundan kaynaklanmıyorsa doktorunuz diyet ile yaşam tarzı değişiklikleri önerebilir.

Hamilelikte kalp çarpıntısı nasıl geçer sorusuna verilebilecek cevaplar şu şekilde sıralanabilir;

Bol su içmek: Hamileyken susuz kalmamak önemlidir. Vücudunuzun sizin ve fetüsünüzün sağlıklı kalmasına yardımcı olmak için ekstra sıvıya ihtiyacı vardır. Hamilelik sırasında alkol ve nikotinden kaçınmalısınız.  içmek ve alkol almak fetüse zarar vererek kalp çarpıntısı riskini artırabilir

Kafein, şeker ve yağ sınırlaması: Kahve ve çikolata kalp çarpıntısını daha da kötüleştirebilir. Günde bir fincan kahve tüketilebilir. Çikolata ve diğer şekerli ya da kafeinli yiyecekleri ölçülü olarak tüketmeniz gerekir. Yağ veya sodyum oranı yüksek yiyecekleri de sınırlandırmanız önemlidir

Rahatlama teknikleri denenebilir: Kalp çarpıntısı yaşıyorsanız, burnunuzdan uzun, derin nefesler alarak ağzınızdan verebilirsiniz. Ayrıca büzülmüş dudak nefesi tekniklerini ve meditasyonu da kullanabilirsiniz

Hamilelikte Kalp Çarpıntısı Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Hamilelikte Kalp Çarpıntısı Ne Zaman Başlar?

Çoğu hamile kadında kalp çarpıntıları hamilelik dönemin erken aşamalarında ortaya çıkar. Çoğunlukla ilk üç aylık süreç içerisinde anne adayları tarafından fark edilebilir. Vücut yapısı büyüyen fetüse uyum sağladıkça vücutta kan hacmi de artar. 

Hamilelikte Kalp Çarpıntısı Önlenebilir mi?

Hamilelikte kalp çarpıntısını önleyemeyebilirsiniz. Ancak alınacak bazı önlemlerle kalp çarpıntısı riskini azaltabilirsiniz. Dengeli beslenme, yağ, karbonhidrat, tuz veya şeker oranı yüksek besinlerden uzak durmanız gerekir. Ayrıca kafein tüketimini sınırlayarak alkol ve sigaradan kaçınmanız oldukça önemlidir. Sağlıklı bir kiloyu korumanın da hamilelik döneminde kalp çarpıntı riskini önleme konusunda faydalı olabilir.

Hamilelikte Kalp Çarpıntısı Ne Zaman Geçer?

Hamilelikte kalp çarpıntısı yaşayan çoğu insanda tedaviye gerek kalmaz. Çarpıntılar genellikle doğumdan sonra geçer. Doğru beslenme, stresi azaltma gibi diyet ve yaşam tarzı değişiklikleri çoğu hamile insanın kalp çarpıntısını yönetmesine yardımcı olabilir.







Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.