Paraaortik nedir sorusu kanser teşhisi konan hastaları ilgilendiren konuların başında gelir.
Başta olmak üzere pek çok kanser türü metastaz yaparak vücutta yayılım gösterebilir. Vücutta yayılım gösterilen yerlerden bir de lenf düğümleridir.
Lenf düğümleri vücut genelinde farklı organ ve dokularda bulunabilir. Yetişkin bir insan vücudunda yaklaşık olarak 600 adet lenf düğümü bulunur.
Lenf düğümü paraaortik nedir sorusu; pankreas kanserinin lenf düğümlerine yayıldığında paraaortik alanda paraaortik nodlar oluşturmasıdır şeklinde cevaplanabilir.
Aort, vücuda oksijen açısından zengin kan taşıyan büyük, baston biçimli bir damardır. Kalbin sol altından başlayarak göğüs ile karın bölgesinden geçer.
Yol boyunca, kan damarları aorttan dallanarak organlara ve destekleyici dokulara uzanır.
Paraaortik alan olarak adlandırılan bölge de, aortun sağ ve sol tarafı arasındaki boşluktur. Bu alanda çeşitli rahatsızlıklara bağlı olarak kanserli gelişebilir.
Pankreas kanserinde de meydana gelen kanserli dokular yayılım göstererek paraaortik alanda yaparak lenf düğümlerine ve aort çevresindeki kan damarlarına yayılım gösterebilir.
Paraaortik nedir sorusu, pankreas kanseri olan hastaların araştırdığı bir konudur. Pankreas kanseri tümörlerinin vücutta yayılım göstererek metastaz yapması halinde diğer organ ve dokulara kanserli hücreler ulaşabilir.
Böylece pankreas kanseri özellikle paraarotik alana da ulaşarak lenf düğümlerine yayılabilir.
Paraaortik nedir sorusu; pankreas kanseri hücrelerinin yayılarak paraaortik alanda paraortik lenf nodu oluşturmasıdır şeklinde cevaplanabilir.
Paraaortik nedir sorusuna verilebilecek bir diğer cevap da; lenf düğümlerinde sol ve sağ paraaortik olarak adlandırılan lenf nodlarıdır şeklindedir.
Paraaortik alanda bulunan aort yapısının vücutta pek çok işlevi bulunur. Paraaortik alanda bulunan aort dallarının işlevleri şu şekilde sıralanabilir;
Paraaortik alanda vücudun farklı yerlerinden kaynaklanan çeşitli rahatsızlıklar meydana gelebilir. Alınacak bazı önlemlerle paraaortik alanda oluşabilecek rahatsızlık ya da bozuklukların önüne geçilebilir.
Ancak doğuştan gelen kusurlar, genetik hastalıklar ve travma gibi bazı durumların önlenmesi zordur.
Paraaortik alanda meydana gelen rahatsızlıkları önlerken dikkat edilmesi gereken hususlar şu şekilde sıralanabilir;
Sağlıklı yaşam alışkanlıkları edinmek gerekir.
Sağlıklı ve dengeli beslenerek fiziksel anlamda aktif olmak paraaortik alanda meydana gelen rahatsızlıkların önlenmesi konusunda hayati önemdedir.
Kan damarlarına zarar veren kronik rahatsızlıklar için gerekli tedavilerin yapılması gerekir. ve kolesterolü düşürmek, kan şekeri seviyelerini kontrol etmek için ilaçlar kullanılabilir.
Aşırı alkol tüketiminden kaçınarak bırakmak oldukça önemlidir.
yönetmek paraaortik alanın sağlığı açısından gereklidir.
veya diğer tütün ürünlerini bırakılmalıdır.
Pankreas salgıladığı enzim ve hormonlar ile tüm vücut yapısı içerisinde oldukça önemli bir rol üstlenir. Hormon ve enzimler diğer organların sağlıklı çalışmasına katkıda bulunur. Vücudun farklı organlarında oluşan bazı rahatsızlıklar ve bozukluklar doğrudan pankreası da etkileyebilir. Pankreası etkileyen hastalıkları ve bozuklukları şu şekilde sıralamak mümkündür:
Tip 1 diyabet: Pankreasta insülin hormonu üretilmediği durumlarda ortaya çıkan türüdür.
Tip 2 diyabet: Pankreas tip 2 diyabet türünde insülin hormonu üretir ancak üretilen insülin vücutta doğru şekilde kullanılmadığında tip 2 diyabet ortaya çıkar.
Hiperglisemi (yüksek kan şekeri): Hiperglisemi, vücudun çok fazla glukagon ürettiğinde meydana gelir. Vücutta fazla üretilen glukagon, yüksek kan şekeri seviyelerine neden olur.
Hipoglisemi (düşük kan şekeri): , vücudun çok fazla insülin ürettiğinde ortaya çıkar. Düşük kan şekeri seviyelerine neden olur.
: Pankreasın salgıladığı sindirim enzimlerinin onikiparmak bağırsağına ulaşmadan önce pankreasta çalışmaya başlamasından kaynaklanır. Safra kesesi taşlarından ya da aşırı alkol tüketimine bağlı olarak ortaya çıkabilir.
Pankreas kanseri: Pankreas ve pankreas çevresinde kanserli tümörlerin neden olduğu kanser türüdür. Pankreas kanseri belirtileri erken evrelerde ortaya çıkmayabilir. Bu nedenle pankreas kanserinin teşhis edilmesi ileri evrelerde gerçekleşebilir. Geç teşhis edilmesinden dolayı pankreas kanseri tedavisi oldukça zor olabilir.
Pankreas kanseri nedeniyle meydana gelen belirtiler oldukça geç fark edilebilir. Pankreas kanseri belirtilerinin ortaya çıkması ancak kanserli hücrelerin metastaz yaparak diğer organlara yayılması durumunda belirti verebilir. Pankreas kanseri belirtileri şu şekilde sıralanabilir;
Pankreas kanseri belirtileri geç evrelerde ortaya çıktığından dolayı kanserin tedavisi de oldukça zor olabilir. Bu nedenle herhangi bir belirti olmasa bile belli aralıklarla pankreas kanseri taraması yaptırarak kanserin daha erken fark edilmesi sağlanabilir.
Pankreas kanseri teşhisi konması halinde genetik test yaptırılabilir. Pankreas kanserinin nedeninin kalıtsal olup olmadığı yapılan genetik test ile tespit edilebilir. Ayrıca genetik test ile pankreas kanseri tedavi seçeneklerinin hangisinin daha etkili olacağı belirlenebilir.
Pankreas kanseri hastalarının bir kısmında BRCA1 ile BRCA2 genlerinde mutasyonların olduğu görülebilir. BRCA1 ve BRCA2'deki mutasyonlarda; prostat, pankreas, yumurtalık gibi pek çok kanser türünün olup olmadığı genetik test ile tespit edilebilir.
Pankreas kanseri olan birinci derece akrabanız (ebeveyn, çocuk ya da kardeş) olması halinde, genetik test yaptırılabilir. Genetik test sonuçları ile BRCA1 ya da BRCA2 gen mutasyonu olup olmadığı belirlenebilir.
Pankreas kanserleri genellikle erken evrelerde herhangi bir semptom göstermeyebilir. Kişi pankreas kanseri olsa bile belirtiler ortaya çıkmadığı için bunun farkında olamayabilir. Vücut içerisinde pankreas dokusunda zamanla yayılım alanını genişletebilir. Pankreas kanseri belirtileri ancak diğer doku ve organlara ulaştığından ortaya çıkar. Paraaortik alanda meydana gelen pankreas kanseri belirtileri ortaya çıktığında paraaortik alanda pankreas kanseri metastaz yapmıştır. Bu nedenle paraaortik alanda oluşan pankreas kanserleri artık ileri evrelere geçerek hayati tehlike oluşturacak boyutlara gelmiş olabilir. Pankreas kanseri paraaortik alana ulaşması halinde tehlikeli olarak ölüm belirtileri de ortaya çıkarabilir.
Özellikle paraaortik alanda bağ dokusunu etkileyen rahatsızlıklar genetik nedenlerden dolayı paraaortik alanda meydana gelebilir. Otozomal dominant polikistik böbrek hastalığı, DiGeorge sendromu, Ehlers-Danlos sendromu, Loeys-Dietz sendromu, Marfan sendromu, Turner sendromu ve Williams sendromu gibi rahatsızlıklar genetik nedenlerden dolayı paraaortik alanda oluşan rahatsızlıklar olabilir.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.