Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

Regresyon Terapisi Nedir? Regresyon Terapisi Nasıl Yapılır?

Oluşturulma tarihi: 27.02.2025 09:15    Güncellendi: 27.02.2025 09:15



Regresyon terapisi, insanların bilinçaltında gömülü geçmiş olayları ve travmaları hatırlamalarına rehberlik eden bir psikoterapi türüdür. Konuşma terapisi olarak da adlandırılır. Regresyon terapisi, bir kişinin telkinlere açık olduğu trans benzeri bir durum olan hipnozu içerebilir.

Regresyon Terapisi Nedir?

Regresyon terapisi, Avusturyalı nörolog ve psikanalizin kurucusu Sigmund Freud tarafından geliştirmiştir. Geçmiş travmalarla başa çıkmanın ve bunların yol açtığı zorlayıcı duygulardan kurtulmanın, iyi olma halinin anahtarı olduğu varsayımına dayanır. 

Regresyon terapisi nedir sorusu; bir terapistin bir kişiyi bilinçaltında gömülü olayları hatırlamaya yönlendirdiği bir psikoterapi biçimidir şeklinde cevaplanabilir. Regresyon terapisinin amacı, bastırılmış duyguları bilinçli bir duruma getirmek ve sonra serbest bırakmaktır.

Regresyon terapisi uygulayıcıları, duyguların bir kişiyi yoğunluklarından korumak için zihin tarafından gömüldüğüne inanırlar. Bu gömülmüş duygular, baş ağrıları, uyku sorunları ve kaygı gibi hem fiziksel hem de duygusal semptomlarla bir kişiyi etkileyebilir. Regresyon terapisi ile duygular serbest bırakılır. Böylece beden ve zihin iyileştirilir.

Psikolojide regresyon terapisi; depresyon, anksiyete, fobiler, travma sonrası stres bozukluğu, uykusuzluk ve diğer fiziksel ve duygusal rahatsızlıkları iyileştirmek için kullanılmıştır.

Regresyon terapisi bazıları için riskli olabilir. Çünkü yanlış anılar yaratabilir veya işlenmesi zor travmaları ortaya çıkarabilir. Bazı insanlar regresyon terapisiyle başarılı olmak için yeterince rahatlamayı zor bulabilirken, bazıları duygularına bağlı kalmayı tercih edebilir.

Regresyon Terapisinin Türleri Nelerdir?

Hipnotik regresyon, yaş regresyonu ve geçmiş yaşam regresyonu olmak üzere 3 farklı regresyon terapisi türü vardır.

Hipnotik Regresyon Terapisi

Hipnotik regresyon, bir psikoterapist kişinin hipnoz yoluyla gömülü anılarına ulaşmasına yardımcı olur. Hipnoz, bir kişinin dış dünyadan kopuk görünürken iç dünyasıyla son derece uyumlu olduğu trans benzeri bir durumdur. İnsanların hipnozda deneyimlediği rahatlama hali, onları bir terapistin telkinlerine daha açık hale getirir. 

Hipnotik regresyon sırasında bir terapist, hastasını geçmişte yönlendirmek için imgeleme, fiziksel duyumların keşfi ve hikaye anlatımı kullanabilir. Zor içerikli bir anı bulunduğu zaman anı içerisinde gömülü kalmış duygular serbest bırakılarak yüzeye çıkarılabilir.

Hafıza ve etkileri, kişiye daha az acı verecek şekilde yeniden çerçevelenebilir. Duyguları serbest bırakmanın veya zor olayları yeniden çerçevelemenin bir sonucu olarak, kişi günlük hayatında iyileşme yaşayabilir. 

Yaş Gerileme Terapisi

Yaş regresyon terapisi sırasında, terapist hipnoz yöntemini kullanır. Genellikle çocukluk döneminde olmak üzere bir kişinin belirli bir yaşı veya geçmiş olayı hatırlamasını sağlar. Terapi uygulayıcısı, bir önceki yılı gözden geçirir. Böylece aşamalı olarak söz konusu yaşa doğru ilerler.

Travma geçmişi olan kişilerin, yaş gerileme olasılığı daha yüksek olabilir. Aslında, yaş gerilemesi, daha önce  olarak bilinen dissosiyatif kimlik bozukluğu teşhisi konmuş kişilerde yaygın olabilir. Bu bozukluğa sahip kişilerin ayırt edici kişilikleri arasında sıklıkla daha genç bir kişilik bulunur. 

Ancak küçük olmanın ayrı bir kişilik olmayabileceği düşünülür. Bunun yerine, orijinal kişiliğin gerilemiş bir versiyonu olabilir. Başka bir deyişle, dissosiyatif kimlik bozukluğu olanlar her şeyin farkında olabilir. Ancak farklı bir yaştaymış gibi hissedebilirler. Bir çocuk gibi konuşabilir veya bir çocuk gibi davranmaya başlayabilirler. Bu durumda, yaş gerilemesi korkuya veya güvensizliğe karşı bir güvenlik biçimidir. 

Kişinin içinde bulunduğu rahat durum, terapistin ofisinin güvenli ortamıyla bir araya geldiğinde, zor çocukluk anılarıyla başa çıkmak ve bunları işlemek daha az korkutucu hale gelebilir. Bu terapi türü hem tedavi hem de adli tıp ortamlarında kullanılabilir.

Geçmiş Yaşam Regresyon Terapisi

Geçmiş yaşam regresyonu, insanların doğmadan önce var olduğu varsayılan yaşamları hatırlamalarına yardımcı olduğunu iddia eden bir hipnoterapi tekniğidir. Geçmiş yaşam regresyonu uygulayanlar, reenkarnasyona, yani ölmüş bir kişinin ruhunun yeni bir kişi olarak yeniden doğduğu fikrine inanırlar. Geçmiş yaşam regresyonu uygulayıcıları, insanların şu anki yaşamlarını etkileyen diğer yaşamlardan gelen travmalar olduğunu düşünürler.

Çoğu psikolog bu uygulamayı desteklemez ve bunun terapistin telkin ürünü olduğunu düşünür. Bazı uzmanlar geçmiş yaşam anılarının; insanların daha gençken kitaplardan, televizyon programlarından ve tanıdık yerlerden edindikleri bilgiler olabileceğini iddia eder. 

Reenkarnasyon gerçek olmasa bile, geçmiş yaşam regresyonunun  sorunları etiketlemeye yardımcı olabilecek etkili bir rol yapma tekniği olabilir. Ancak, geçmiş yaşam regresyonunun yanlış anıları hatırlama riski olabilir. Bu anılar travmatik ise kişi zarar görebilir.

Regresyon Terapisi Kullanım Alanları Nelerdir?

Regresyon terapisi, açıklanamayan fiziksel ya da duygusal acının kökenini bulmak için kullanılabilir. Bu yöntem, geçmişin etkilerini belirli ve kişisel bir şekilde anlamanıza yardımcı olabilir.

Regresyon terapisi sırasında kişi, bastırılmış duygularını serbest bırakır. Bir durumu yeniden çevreleyerek artık günlük hayatını olumsuz etkilememesini sağlar.

Regresyon terapisi pek çok bozukluğun görünümünün iyileştirilmesinde faydalı olabilir. Regresyon terapisinin kullanılabileceği bozukluklar şu şekilde sıralanabilir;

  • Endişe


  • Fobiler
  • Kendine güvensiz
  • Uykusuzluk

  • Açıklanamayan acı

Regresyon Terapisinin Faydaları

Regresyon terapisinin öne sürülen en büyük faydalarından biri, hastalara bilinçaltı zihinlerine erişim sağlamasıdır. Bu durum, regresyon terapi biçimini diğerlerinden ayıran en önemli unsurdur. Ancak, hastaların gerçekten anılara erişip erişmediklerini veya bir hipnoterapistin önerisiyle sahte anılar yaratıp yaratmadıklarını belirlemek zordur. 

Sorunun tüm nedenlerini ele almasa da, regresyon terapisi geçmişteki yaralarla başa çıkma sürecini başlatmaya yardımcı olabilir. Bununla birlikte, geçmişe erişmiş olma hissi birçok hastaya huzur ve kontrol duygusu verebilir. Regresyon terapisi, zor duygulara ulaşmak için güvenli bir ortam oluşturur. Hipnozun rahatlatıcı hali, kişinin iç dünyasıyla yüzleşmeye daha açık hissetmesini sağlayabilir.

Regresyon Terapisinin Riskleri Nelerdir?

Hipnozla rahat olmayan veya acı verici duyguların ötesine geçmeye açık olmayan kişiler için regresyon terapisi etkili olmayabilir. Regresyon terapisi genellikle güvenli kabul edilir. Ancak uygulama sırasında bazı riskleri de barındırabilir. 

Regresyon terapisinin riskleri şu şekilde sıralanabilir;

  • Kişiler terapi sırasında yaşadıkları anılardan dolayı yeni travmalar yaşayabilirler
  • Gerçek olmayan travmaların veya olayların sahte anılarını ortaya çıkarabilir
  • Bazı sahte anılar, örneğin iddia edilen taciz anıları, yasal işlem başlatılmasına yol açabilir
  • Ortaya çıkarılan ya da uydurulan travmalar insana zarar verebilir
  • Regresyon terapisinde olayları yeniden çerçevelemek dürüst olmayabilir. Kişi travmayla doğrudan yüzleşmek yerine ona karşı duyarsız olabilir
  • Kişi acısının serbest bırakılmasını istemeyebilir. Bu durumda, düşüncelerin ve inançların davranışları ya da duyguları nasıl etkilediğine odaklanan  daha etkili olabilir

Regresyon Terapisi Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Regresyon Terapisi Bireylerin Hangi Sorunlarının Temeline İnmesine Yardımcı Olabilir?

Regresyon terapisi uygulanarak kişilerde ortaya çıkan bazı problemlerin kaynağına ulaşılabilir. Açıklaması olmayan korkular ya da , bilinen bir nedeni olmayan suçluluk, utanç ve özbilinç duyguları, tekrarlayan ilişki zorlukları, yaygın yakınlık gibi bireylerde yaşanan sorunların temeline inme konusunda regresyon terapisi oldukça önemli bir işlev görür.

Regresyon Terapisinde Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar Nelerdir?

Regresyon terapisinde dikkat edilmesi gereken en önemli şey sahte anılardır. Birisi bir şeyi yeterince kötü hatırlamak isterse, onu zihninde yaratabilir. Bu tür durumlarda kişiler örneğin anıları oluşturmadan ölen bir ebeveyni için sahte anı oluşturabilir. Ebeveyni ile hiç yaşamadığı bir olayı yaşamış gibi anlatabilir.







Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.