Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

Nefes Terapisi Nedir? Nefes Terapisi Nasıl Yapılır?

Oluşturulma tarihi: 27.02.2025 09:15    Güncellendi: 27.02.2025 09:15



Nefes terapisi, solunum fonksiyonlarını iyileştirmek ve böylece hem fiziksel hem de ruhsal sağlığı olumlu yönde etkilemek üzere tasarlanmış bir dizi teknikten oluşur. Doğru alınan nefes, sinir sisteminin düzenlenmesi için oldukça önemlidir.  ve kaygıyı azaltır.

Nefes Terapisi Nedir?

Nefes terapisi nedir sorusuna, hedeflenen egzersizler aracılığıyla kişilerin nefeslerini nasıl kontrol edeceklerini ve optimize edeceklerinin öğretilmelidir şeklinde cevap verilebilir. Derin nefes alma, diyaframatik nefes alma ve burundan nefes alma gibi nefes alma kalıplarını geliştirerek zihinsel berraklığı artırmak için tasarlanmış teknikler kullanılabilir. Nefes terapisinde uygulanan nefes teknikleri kişilerin günlük rutinlerine entegre etmek için ihtiyaç duydukları araçlarla donatılabilir. Bunun sonucunda nefes terapisi ile iyileştirilmiş refah, azaltılmış fiziksel ve duygusal gerginlikler elde etmeyi amaçlanır.

Nefes terapisi sadece akciğer kapasitesini ve verimliliğini iyileştirmekle kalmaz, aynı zamanda daha iyi uyku düzenlerine, artan konsantrasyona, vücudun genel dinginliğe de katkıda bulunur. Ayrıca, etkili nefes alma fiziksel performansı artırarak çeşitli rahatsızlıkların iyileşmesinde önemli bir rol oynar.

Nefes Terapisi Teknikleri Nelerdir?

Pek çok uygulanabilir nefes terapisi tekniği vardır. Hedefinize ve koşullarınıza bağlı olarak farklı zamanlarda farklı tekniklerden de yararlanabilirsiniz. Nefes terapisi ile ortaya çıkan stres ve strese bağlı sorunlardan kurtulmaya çalışılır. 

Stres nedeniyle ortaya çıkan bozukluk ve durumlar şu şekilde sıralanabilir;

  • Ağrı ve sızı
  • Sindirim sorunları
  • Baş ağrıları

  • Uykusuzluk
  • Kas gerginliği

  • Zayıflamış bağışıklık sistemi 

Nefes terapisinde yapılan  gibi stres yönetimi teknikleri de kaos ortamından uzaklaşmanıza, zihninizi ve bedeninizi sağlıklı tutmanıza yardımcı olur.

Nefes terapisi türleri şu şekilde sıralanarak açıklanabilir;

Diyafram solunumu

Diyafram nefesi alındığında, akciğerlerin tabanındaki güçlü bir kas olan  çalıştırırsınız. Böylece, kan basıncının düşmesini sağlayarak kalp atım hızının normal seviyede olmasına katkı sağlanabilir. Diyafram solunumu, akciğer hastalığı olanlarda faydalıdır.

Oturarak veya uzanarak yapılabilir. Sadece nefesinizi alırken karnınızın hafifçe yükselmesine ve nefesinizi verirken düşmesine odaklanabilirsiniz. Böylece rahatlayarak stresi azaltabilirsiniz.

Diyafram solunumu her zaman denenebilir bir tekniktir. Stresli bir durumdaysanız, günde sadece birkaç dakika pratik yaparak fayda sağlayabilirsiniz.

Kutu nefesi

Kutu nefesi, derin nefes alma tekniklerinin en basit ve en yaygın olanlarından biridir. Dört kenarı olan bir kutu gibi, bu tekniğin de dört adımı var: Kutu nefes terapisi nasıl yapılır sorusuna; dört kez nefes almak, dört kez nefesini tutmak, dört kez nefes vermek ve nefes verdikten sonra dört kez daha nefes tutulur şeklinde cevap verilebilir.

Nefes alırken aynı zamanda sessizce sayı saymak sinir sistemini sakinleştiren ve sizi şimdiki ana bağlayabilen bir tür mantra meditasyonu içerir. Bu sayede bedenlerimize geri dönmemize ve dünyanın dikkat dağıtıcı unsurlarından uzaklaşmanıza katkı sağlar.

4-7-8 nefesi

4-7-8 nefes tekniğini, yatmadan önce, rahatça otururken veya uzanırken uygulanabilir. Rakamlar ne kadar süre nefes aldığınızı (dört sayım), ne kadar süre tuttuğunuzu (yedi sayım) ve ne kadar süre nefes verdiğinizi (sekiz sayım) ifade eder. Bu tür nefes alma, zihninizi, bedeninizin endişelerden ve tekrarlayan düşüncelerden uzaklaştırılmasına yardımcı olabilir.

4-7-8 nefesi; zihni sakinleştirerek kaygıyı azaltır. Kalp atış hızını ve kan basıncını düşürerek iyi bir gece uykusu çekmenize yardımcı olabilir.

Alternatif burun deliği solunumu

Alternatif burun deliği solunumu, enerji tıkanıklıklarını temizleyerek vücut içi dengeyi sağlayabilir. Odaklanmaya ve enerjinizi keskinleştirmenize yardımcı olabilir. Sadece sakin değil, aynı zamanda canlanmış hissetmenizi sağlayabilir.

Alternatif burun deliği tekniğinde, her burun deliğini izole edip, her seferinde sadece birinden nefes alıp diğerinden nefes verilmesi şeklinde uygulanır. Doğru bir şekilde yapılması için biraz pratik yapmak gerekir. Ancak bir kez alıştığınızda, güçlü bir rahatlama aracı olabilir.

Stresli bir iş gününün ortasında veya önemli bir sunumdan önce bunu deneyerek zihninizi berraklaştırabilirsiniz.

Dudak büzülmüş nefes alma

Dudak büzerek nefes almak, nefesinizi yavaşlatmanın ve stres seviyenizi azaltmanın bir yoludur. Dudaklarınızı büzme tekniğinde; bir öpücük göndermek için yaptığınız gibi, dudakları içe doğru sıkıştırın, sonra yavaşça burnunuzdan nefes alarak ve büzülmüş dudaklarınızdan nefes verin.

Astım ve  gibi akciğer rahatsızlıkları olan, nefes alma sorunları yaşayan kişilere fayda sağlayabilir. Dudak büzerek nefes alma, fiziksel eforu biraz daha kolaylaştırmaya yardımcı olabilir. Bu yüzden kaldırma ve merdiven çıkma gibi aktivitelerde kullanmak isteyebilirsiniz. Ancak, gerçekten alışabilmeniz için önce dinlenirken pratik yapmak en iyisidir. Ayrıca, örneğin 4-7-8 nefes egzersizinde olduğu gibi, nefes verme süresini uzatmanıza da yardımcı olabilir.

Aslan nefesi

Aslan nefes terapisi,  ve sakinlik hissi oluşturmaya yardımcı olabilir. Aslan nefes terapisinde nefes verirken dilinizi dışarı çıkarmanız gerekir.

Sosyal kaygı durumunda kalabalıklarda ya da büyük bir toplantıdan önce (veya toplantı sırasında) gergin hissettiğinizde uygulanabilir. 

Beş parmakla nefes alma

Beş parmakla nefes alma, derin gevşeme sağlar. Güçlü ve basit nefes terapisi yöntemidir. Diğer nefes egzersizlerinden farklı olarak çok duyulu bir uygulamadır. Nefesinize ek olarak, parmaklarınızdan biri diğer elinizi yavaşça, kasıtlı olarak takip etmesinin hareketi ve hissine de odaklanır.

Hastalarının ameliyata girmeden önce beş parmak nefesi egzersizini yapması önerilir. Bu egzersiz tekniği, beynin derin bir rahatlama durumuna girmesine ve  (vücudunuzun doğal ağrı kesicileri) salgılanmasına yardımcı olabilir.

Holotropik nefes çalışması

Holotropik solunum; depresyon, anksiyete ve kronik stres gibi ruh sağlığı sorunlarıyla başa çıkmanıza yardımcı olabilir. Bunun için hızlı ve kontrollü solunum kalıpları kullanılır.

Bu teknik, insanların travmayla başa çıkmalarına yardımcı olmak için kullanılan bir davranışsal sağlık terapisidir. Bu nedenle eğitimli bir terapist olmadan denememeniz gereken bir tekniktir. 

Nefes çalışması meditasyonu

Vücudu ve zihni sakinleştirmeye yardımcı olmak için birçok farklı teknik vardır. Hem nefes çalışması hem de meditasyon, vücut ve zihin arasında bir ara yüz görevi görebilir. Bu iki teknik birlikte de kullanılabilir.

Vücut tarama meditasyonu, derin nefes alma ve farkındalığı bir araya getirip kendinizin farkında olmanızı sağlayarak vücudunuzla bağlantılı hissetmenize yardımcı olur.

Stresli bir gün sırasında ya da zorlu bir antrenmandan sonra vücut tarama meditasyonu yaparak vücudunuzla ve hissettiklerinizle daha uyumlu hale gelebilirsiniz.

Nefes Terapisi Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Nefes Terapisi Kaç Seans Uygulanabilir?

Nefes terapisi eğitiminde seans sayısı; nefes alma bozukluğunun seviyesine, kişinin özverisine, pratiğine ve hedeflerin ne olduğuna bağlıdır. Çoğu kişide ilk seans sonrası iyileşme gözlemlenebilir. Kişilerin, kendi kendini yönetme konusunda rahat hissetmeleri için 3 ila 7 seansa ihtiyaç duyulabilir. Örneğin  yönetimi için uygulanabilecek nefes terapisi en az 5 seanstan oluşur.

Burundan Nefes Almakta Zorlananlara Nefes Terapisi İyi Gelir mi?

Burun, genellikle kronik aşırı nefes almanın tahriş olmuş geçit yolları, susuzluk ve iltihaplanma gibi yan etkileri nedeniyle tıkanabilir. Doğru nefes almayı öğrenmek tahrişi azaltır ve vazodilatör görevi gören nitrik oksit seviyesini artırır. Yani kan damarlarının iç kaslarını gevşetir ve damarların genişlemesini sağlar. Bunun için nefes terapisi ile burnunuzu açmayı ve hayatınız boyunca burundan nefes almayı öğrenebilirsiniz.







Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.