Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

Kolonoskopi Öncesi Beslenme Nasıl Olmalı?

Oluşturulma tarihi: 27.02.2025 09:15    Güncellendi: 27.02.2025 09:15



Kolonoskopi öncesi beslenme ile tüketilen besin maddelerine dikkat ederek tarama sürecinin sorunsuz bir şekilde tamamlanması sağlanabilir.

 yaptırmayı düşünmek ne kadar korkutucu ve rahatsız edici olsa da, kolonoskopiler gastrointestinal rahatsızlıkları değerlendirerek izlemek için uygulanan bir yöntemdir. Ayrıca, kolorektal kanseri erken teşhis etmenin ya da önlemenin en etkili yoludur.

Kolonoskopi Nedir?

Kolonoskopi; kolonu, rektumu ve anüsü içeren büyük bağırsağın iç kısmının incelenmesidir. Bir çeşit endoskopi türüdür. Vücudun farklı bölgeleri için farklı endoskop türleri vardır. Kolonoskopi işleminde kolonoskop; anüs ve rektum bölümünden geçerek kolona ilerler. Kolona doğru yol boyunca bağırsağın görüntüleri bir ekrana yansıtılarak bağırsaktaki rahatsızlıklar teşhis edilebilir.

Kolonoskopinin uygulanabileceği sağlık sorunları şu şekilde sıralanabilir;

  • Kolon polipleri

  • Divertikülozis
  • Alışılmadık kanama

  • Bağırsak alışkanlıklarında değişiklikler
  • Karın ağrısı
  • Bağırsak tıkanıklığı gibi sağlık sorunlarının teşhisinde ya da değerlendirilmesinde kolonoskopiden faydalanılabilir.

Kolonoskopi Öncesi Beslenme Nedir?

Kolonoskopiye hazırlanmak için biraz çaba harcamanız gerekebilir. Çünkü kolonun tamamen temiz olması gerekir. Temiz olan kolon yapısından doktorunuz bağırsak duvarındaki anormal alanları görebilir. Kolonoskopinin temiz bir kolon üzerinde yapılması, muayene sırasında mevcut sorunları tespit etme olasılığını artırır.  

Kolonoskopiden birkaç gün önce başlayarak bağırsakların hazırlaması oldukça önemlidir. Bu nedenle düşük lifli bir beslenme şekli benimsemeniz gerekebilir. Lif, sindirim sisteminde kalırsa doktorunuzun görmesi gereken alanları kaplayabilir. Bu durumda eksik bir muayeneye yol açarak kanser öncesi poliplerin gözden kaçmasına yol açabilir.

Endoskopi ve kolonoskopi öncesi beslenme ile sağlıklı içeriğe sahip olan içecekler ve sıvı bazlı yemekler (örneğin et suyu ya da çorba) gibi bağırsaklara iyi gelebilecek yiyecekler ile içecekler tüketilmelidir. Mideyi rahatsız etmeyen diğer yiyecekler arasında fırında veya püre patates, konserve meyve, kraker, çırpılmış yumurta, yumuşak beyaz balık, iyi pişmiş sebzeler, beyaz ekmek, pürüzsüz fındık ezmeli tost,  bulunur.

Ayrıca su, sporcu içecekleri (yani elektrolit içeren içecekler), meyve suyu, sebze suyu ya da bitki çayı gibi bol miktarda sıvı içmek de gerekir.

Kolonoskopi Öncesi Beslenmenin Faydası Nedir?

Başarılı bir kolonoskopi için doktorunuzun tavsiye ettiği beslenme şekline ve hazırlık talimatlarına uymanız kritik öneme sahiptir. Kolonun temiz ve prosedüre hazır olması gerekir. Böylece test doğruluğu artırılarak yan etki oluşma olasılığı düşürülebilir.

Endoskopi kolonoskopi öncesi beslenme yönteminin sağladığı bazı faydalar da vardır. Kolonoskopi öncesi beslenmenin faydaları şu şekilde sıralanabilir;

  • Görüntüleme testi veya ameliyat gibi bir işlem öncesinde sindirim sistemini temizleyerek mide bulantısını önler
  • Sindirim sisteminde meydana gelebilecek iltihap, kusma ve ishal gibi şiddetli mide bağırsak semptomlarını önleyebilir
  • Ameliyattan sonra bağırsak ve sindirim sistemini yeni beslenme alışkanlığına alıştırmak için kolonoskopi öncesi beslenme listesi oluşturulabilir. Sindirim sistemindeki ameliyat, etkilenen organların dinlenmesi için birkaç gün gerektirebilir. Diğer ameliyatlar ise, anestezinin etkisi geçene kadar sadece 24 saat boyunca diyete ihtiyaç duyabilir

Kolonoskopi Öncesi Beslenme Nasıl Olmalıdır?

Kolonoskopi öncesi beslenme ile bağırsak hazırlığınızı doğru bir şekilde yapabilirsiniz. Ayrıca, kolonoskopi işlemine kadar olan günlerdeki beslenmeniz de çok önemlidir. Herhangi bir demir veya  alıyorsanız, kolonoskopiden bir hafta önce bırakmanız gerekir.

Kabızlığa neden olan herhangi bir ilaç kullanımında kolonoskopiden en az beş gün önce bırakılması gerekir. Test işleminden üç gün öncesine kadar normal şekilde yemeye ve içmeye devam edebilirsiniz. Testten iki gün önce beslenmenizi değiştirmeniz gerekir. Bu nedenle, belirli yiyeceklerden kaçınmanız gerekecektir. 

Kolonoskopi öncesi beslenme sürecinde kolonoskopiden önceki iki gün boyunca günde en az 2 litre su içmeniz önemlidir. İşlemden iki gün öncesine kadar süt, peynir ve sade yoğurt gibi bazı günlük ürünleri tüketebilirsiniz. Ayrıca , haşlanmış tavuk ve beyaz balık da yiyebilirsiniz.

Düşük lifli yiyecekler, sindirim sisteminden geçmesi gereken sindirilmemiş yiyecek miktarını azaltarak bağırsak hazırlığını kolaylaştırır. Kalın bağırsakta daha az artık ve sindirilmemiş yiyecek hareket etmesi, bağırsağın iyice incelemesini sağlar.

Kolonoskopi öncesi beslenme uygulayarak kolonoskopiden iki ya da üç gün önce tüketebileceğiniz lifli besin maddeleri şu şekilde sıralanabilir;

  • Beyaz ekmek, makarna, erişte, beyaz pirinç ve kabuksuz patates
  • Sebze, iyi pişmiş konserve
  • Kabuksuz taze meyve
  • Yumuşak, iyi pişmiş et, kümes hayvanı ya da balık gibi ürünlerin tüketilmesi kolonoskopi öncesi beslenme nasıl olmalı sorusuna verilebilecek cevaplardır.

Kolonoskopiden bir gün önce uzmanlar tarafından berrak sıvı diyeti yapılması tavsiye edilir. Berrak sıvılar, ışığa tutulduğunda içinden görebileceğiniz şeffaf sıvılardır. Sindirimi kolaydır ve kolonda minimum kalıntı bırakır. Ayrıca kolonoskopiden önceki ve sonraki günlerde dehidratasyon ile elektrolit dengesizliklerini önlemeye yardımcı olurlar.

Kolonoskopiden bir gün önce tüketilebilecek sıvı içecekler şu şekilde sıralanabilir; 

  • Süt veya süt ürünü içermeyen krema
  • Su
  • Elma veya beyaz üzüm suyu
  • Sporcu içecekleri

  • Buz
  • Berrak, yağsız et suları
  • Süzme, posasız meyve ve sebze suları
  • Dondurma

Kolonoskopi Öncesi Kaçınılması Gereken Besin Maddeleri Nelerdir?

Kolonoskopi işlemi öncesinde, işlemi zorlaştırabilecek ya da bağırsağın temizlenmesini etkileyebilecek yiyeceklerden kaçınmak gerekir. Meyve, sebze, tohum, tahıl gibi lif içeren yiyeceklerden, tam buğday ekmeği ve yulaf lapası gibi tahıllardan kaçınmak önemlidir. Kahverengi pirinç, makarna, cips, alkol, kırmızı jöle ve reçelin de tüketiminden kaçınılmalıdır.

Yağlı, kızarmış, baharatlı ya da baharat yoğunluğu fazla olan yiyeceklerden kolonoskopi işlemi öncesinde uzak durulmalıdır. Kaçınılması gereken diğer yiyecekler arasında kahverengi pirinç, Hindistan cevizi, kabuklu, çekirdekli kurutulmuş meyveler, baklagiller, kuruyemişler, çıtır yemiş ezmeleri, patlamış mısır, çiğ sebzeler, sert et ve tam tahıllar bulunur.

Kolonoskopiden iki ya da üç gün önce tüketiminden özellikle kaçınılması gereken yiyecekler şu şekilde sıralanabilir;

  • Tohum ya da kuruyemiş içeren herhangi bir yiyecek
  • Tam tahıllı ekmek 
  • Patlamış mısır
  • Kabuklu çiğ meyve ve sebzeler
  • Yulaf ezmesi, rendelenmiş buğday gevreği ve granola
  • Mısır, brokoli ya da lahana
  • Kuru fasulye veya bezelye
  • Kahverengi ya da yabani pirinç
  • Kıkırdak içeren veya çiğnenmesi zor olan et
  • Yüksek yağlı yiyecekler

Kolonoskopi Öncesi Beslenme Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Kolonoskopi Öncesi Uygulanan Berrak Sıvı Diyetinin Faydası Nedir?

Kolonoskopi öncesi berrak sıvı diyeti ile sindirim sistemini dinlendirilerek bağırsak kolonoskopiye hazırlanır. , gastrit veya inflamatuar bağırsak hastalığından kaynaklanan iltihabı sakinleştirir. Birkaç gün boyunca berrak sıvı diyeti uygulamak kolonun temizlenmesini sağlar. Sindirim sistemine bağlı iltihaplanmaya karşı berrak sıvı diyeti faydalı olabilir. Kolonoskopi öncesi beslenme nedeniyle ortaya çıkan şiddetli ishal veya kusmaya iyi gelebilir. Berrak sıvılar, daha fazla ishal ya da kusmaya neden olmadan tükenen vücut sıvısını, enerjiyi ve elektrolitleri vücuda geri kazandırabilir. 

Kolonoskopiye Hazırlık Sürecinde Hangi Besinler Tüketilebilir?

Kolonoskopiden önceki gün, tüm katı yiyecekleri yememeniz ve sadece berrak sıvılar içmeniz gerekir. Kolonoskopiden önceki beş gün boyunca, yemek yiyebilirsiniz ancak sindirim sisteminin işlemesi çok uzun sürmeyen yiyecekler yemeye çalışmalısınız. Bu nedenle, beyaz ekmek, beyaz pirinç ve rafine undan yapılmış makarna, yumurta, kabuğu ve çekirdekleri çıkarılmış meyve, yağsız et ile kabuğu çıkarılmış iyi pişmiş sebzeler tüketilebilir.







Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.