Kaç saat uyku yeterli sorusu uyku gereksinimleri öncelikle yaşa göre değişebilir şeklinde cevaplanabilir.
İnsanlar günün yorgunluğunu üstlerinden atabilmeleri için dinlenmeleri gerekir. En iyi dinlenme şekillerinden biri de uyumadır.
İyi bir uyku kişinin yorgunluğunun giderilmesini sağlayarak güne daha zinde ve enerjik başlamasına katkı verebilir.
Vücut, yaşanılan yerdeki gün ışığı düzenine göre kişinin biyolojik saatini ayarlar. Sağlıklı bir uyku düzeni de bu biyolojik saate göre belirlenebilir.
Çocukların veya gençlerin sağlıklı gelişimi için yeterli uyku almaları da oldukça önemlidir. Uyku süresi sağlık için oldukça önemlidir.
Ancak uykuda önemli olan bir unsur da uykunun kalitesidir.
Genel olarak kaliteli uyku; kolay uykuya dalmak, uykunun sürdürülmesi ve dinlenmiş bir şekilde uyanmayı içerir.
Kaliteli uykuyu etkileyebilecek unsurlar şu şekilde sıralanabilir;
Yaşa bağlı olarak günde kaç saat uyku yeterli sorusuna verilebilecek cevaplar şu şekilde sıralanabilir;
Sağlıklı bir insan, günlük olarak uykusunu alamadığında bazı belirtiler ortaya çıkabilir. Yeterince uyku alınmadığında meydana gelen belirtiler şu şekilde sıralanabilir;
Yeterli uyku alınarak genel vücut sağlığı korunabilir. Ayrıca kişinin fizyolojik ve ruhsal yapısının da daha iyi olmasına katkı sunar.
Yeterli uyku almanın faydaları şu şekilde sıralanabilir;
Kısa uyku süresi birçok sağlık sorunuyla ilişkilendirilebilir. Genel sağlığın korunarak refah elde edilmesi açısından yeterli uykunun alınması gerekir. Uyku eksikliğinde ise kişi hem ruhsal olarak hem de fiziksel olarak etkilenebilir.
Kısa süreli uykunun sağlık riskleri şu şekilde sıralanabilir;
Uyku sorunu yaşanması durumunda bazı tedbirler alarak uyumaya daha uygun hale gelebilirsiniz. Daha iyi bir uyku için dikkat edilmesi gereken faktörleri şu şekilde sıralayarak açıklamak mümkündür;
Uyuduğunuz oda ve yatağın rahat olması oldukça önemlidir. Ayrıca odanın karanlık, serin ve sessiz olması gerekir. Böylece uyku için en uygun ortamı oluşturabilirsiniz. Odanın çok sıcak olması, gözlere ışık gelmesi ya da başka bir odadan gelen gürültü gibi rahatsızlıklar uyumayı zorlaştırıcı faktörlerdir.
Elektronik cihazların kullanımı uykuyu geciktirir ve engeller. Yatma saatine yakın telefon, dizüstü bilgisayar ve televizyondan uzak durulmalıdır. Elektronik cihazlarla ilgilenmek yerine derin nefes meditasyonu yapılabilir.
Uykuyu etkileyen bazı değişiklikler yapmak ya da aktivitelerden uzak durmak daha iyi uyumanıza yardımcı olabilir.
Bazı tıbbi rahatsızlıklar uyumayı zorlaştırabilir. Bel ağrısı gibi ağrılı kas iskelet sistemi rahatsızlıkları uyumanıza engel olabilir. Nefes alma sorunları uyumayı zorlaştırır, örneğin astım geceleri daha kötü olabilir. Gastroözofageal reflü (GERD) veya reflü olduğunda uzanmak semptomları daha da kötüleştirir. Duygusal sağlıkla ilgili sorunları da uyumayı zorlaştırır. Depresyon ya da endişe uykuyu etkileyebilir.
Herhangi bir rahatsızlık için kullanılan ilaçlar ya da takviye edici ürünler uyku sorunlarına neden olabilir. Bu nedenle doktorunuza danışarak ilacınızı değiştirebilirsiniz. Ayrıca ilacın dozu ayarlanabilir ya da ilaç alınan saat gözden geçirilebilir. Örneğin, bazı ilaçlar uykunuzu etkiliyorsa günün erken saatlerinde alınabilir.
Ne tür besinler tükettiğiniz, ne zaman yediğiniz ve yediğiniz miktar uyku sorunlarına neden olabilir. neden olan yiyecekler uykudan önce tüketilmemelidir. Ayrıca yatmadan önce büyük öğünler veya atıştırmalıklar yemekten kaçınmanız gerekir. Kafein çoğu insanda uykuyu etkiler. Kafein içeren içeceklerden özellikle öğleden sonra uzak durmak gerekir.
Egzersizin faydalarından biri de uykuyu iyileştirmesidir. Her gün aktif olarak uyku sorunlarını engelleyebilirsiniz. Eğer yaptığınız egzersiz uykuyu etkiliyorsa yatmadan önce egzersiz yapmaktan kaçınmanız gerekir.
Uyku bozuklukları birçok farklı soruna yol açabilir. Ara sıra uyumakta zorluk çekmek normal kabul edilir. Fakat uyku bozukluğu bulunan bireylerde bu tür problemler sürekli yaşanır.
Uyku bozukluklarının yaygın belirtileri şu şekilde sıralanabilir;
Uyku bozukluğuna bağlı bu tür belirtiler fark edildiğinde gerekli tanı ve tedavi işlemlerini yaptırmanız gerekir.
Uyku ihtiyacı yaşla birlikte değişir. Genellikle 20 yaş civarında yeterli olan uyku saati sabitlenir. Yaşlandıkça genellikle daha az uykuya ihtiyaç duyulabilir. Çevresel, davranışsal ve tıbbi faktörler ne kadar uykuya ihtiyaç olduğunu etkileyebilir.
8 saat uyuduktan sonra bile yorgun uyanmanın birkaç olası neden vardır. Özellikle uyku alışkanlıkları ve uyku hijyeni uygulamaları oldukça önemlidir. 8 saat uyuduktan sonra yorgun uyanıyorsanız, uyku hijyeni uygulamalarınızı ayarlamanız ya da altta yatan bir durumu tedavi ettirmeniz gerekebilir.
Gündüzleri 30 dakikadan uzun süre uyumak, geceleri uyku kalitesini olumsuz etkileyebilir. Yapılan bir araştırmaya göre gündüzleri 30 dakikadan uzun süre uyuyanların, az uyuyanlara göre kardiyovasküler hastalık riski daha yüksek olduğu saptanmıştır.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.