Sivilce lekesi nasıl geçer sorusu ilaçlar ya da bir dermatolog (cilt uzmanı) tarafından yapılan tıbbi bir işlemle iyileştirilebilir şeklinde cevaplanabilir.
Sivilce lekeleri çoğunlukla yüzde, göğüste ve sırtta oluşur. çıkaran kişilerin yaklaşık beşte biri sivilce lekesi geliştirir.
Sivilce, cildin gözeneklerinin tıkandığı yaygın bir cilt rahatsızlığıdır.
Ciltteki gözenek tıkanıklıkları; , beyaz noktalar ve diğer sivilce türlerine neden olur. Sivilceler, ciltteki irin dolu, bazen ağrılı şişliklerdir. Sivilcenin tıbbi adı akne vulgaristir.
Sivilce türleri şu şekilde sıralanabilir;
Mantar sivilcesi (pityrosporum foliküliti): Mantar sivilcesi, saç köklerinde maya biriktiğinde oluşur. Bunlar kaşıntılı ve iltihaplı olabilir.
Kistik sivilce: Kistik sivilce; derin, irin dolu sivilcelere ve nodüllere neden olur. Bunlar leke izlerine neden olabilir.
Hormonal sivilce: Hormonal sivilce, cilt gözeneklerini tıkayan aşırı sebum üretimi olan yetişkinleri etkiler.
Nodüler sivilce: Cildin yüzeyinde sivilcelere ve cildin altında hassas, nodüler yumrulara neden olan ciddi bir sivilce türüdür.
Bir sivilce lezyonu; bakteriler, yağlar ve ölü deri gözenekleri doldurup iltihaplandırdığında büyür.
Ciltte bulunan yağın ya da terin cilt yüzeyine çıktığı küçük açıklıklara gözenek denir. Her saat cildinizden yaklaşık 40.000 hücre düşer. Ancak bazen bu ölü hücreler gözenekleri tıkayabilir.
Bazen tıkanmış gözenekler küçüktür ve beyaz noktalara ya da siyah noktalara neden olur. Bazı durumlarda bu gözenekler iltihaplanır ve diğer sivilce türlerine yol açabilir.
Cilt en büyük insan organıdır. Üç ana katmanı vardır. Cilt; epidermis, dermis ile hipodermis katmanlarından oluşur.
Katmanlar hassas iç kısımları, elementlerden, ultraviyole (UV) ışınlarından ve bakterilerden korur. Ayrıca güneş ışığı sayesinde D vitamini üretmeye yardımcı olurlar.
Yağ bezlerinin olduğu her bölge sivilceye eğilimlidir.
Sivilce lekeleri, sivilcelerin iltihaplanmasının sonucudur. Bu durumda, sivilcenin meydana geldiği gözenekler şişerek gözenek duvarlarından bozulma meydana getirebilir.
Bazı sivilce lekeleri küçüktür. Oluşan lekeler sığdır ve çabuk iyileşir. Bazen lekelerin içeriği çevredeki dokuya dökülür ve daha derin izlere neden olur.
Cildin tepkisi yeni kolajen lifleri oluşturarak yarayı onarmak olur.
Sivilce lekeleri iki nedenden oluşur. Ya doku kaybı olduğunda bir leke oluşur ve bu da cildin yüzeyinde bir çukurluk oluşmasına neden olur.
Ya da cildin yüzeyinde kabarık bir leke oluşturur. Bu tür sivilce lekeleri aslında cildin işini yaptığının bir işaretidir.
Cilt lekeyi iyileştirmek için kolajen (onarım dokusu) üretir. Fazla miktarda üretilen kabarık izler oluşmasına yol açabilir.
Sivilce lekeleri farklı şekillerde görünebilirler. Sivilce lekesinin görünümleri şu şekilde sıralanabilir;
Buz kıracağı: Buz kıracağı sivilce lekesi, geniş bir delik olması ve cilde daha derine indikçe bir noktaya kadar daralması bakımından buz kıracağına benzer. Yaygın olarak görülür ve iyileşmesi en zor sivilce lekelerinden biridir. Cildin daha ince olduğu alında ve üst yanaklarda sıklıkla görülebilir.
Yuvarlanma: Bu tür sivilce lekeleri genellikle cildin daha kalın olduğu alt yanaklarda ve çenede bulunur. Çukurların eğimli kenarları vardır. Bu sivilce lekesi, düzensiz ya da dalgalı cilt görünümüne neden olur.
Boxcar: Girintili ve daha keskin yapıda kenarları olan sivilce lekeleridir. Kenarlar cildin derinliklerine iner. Sivilce lekeleri alt yanaklarda ve çenede yaygındır.
Hipertrofik veya keloid sivilce izleri: Cilt bölgesindeki lifli dokular, yani kolajen aşırı büyüdüğünde oluşur. Bu yara izleri genellikle göğüs, sırt, omuzlar ve çene çizgisinde bulunur. Kaşıntılı, hassas veya ağrılı olabilir.
Sivilce lekesi riskini azalmak için bazı tedbirler alınabilir. Sivilce lekesinin oluşmasını önlemek için alınabilecek tedbirler şu şekilde sıralanabilir;
Öncelikle ne tür sivilce lekesinin olduğunun belirlenmesi gerekir. Daha sonra lekenin bulunduğu cilt bölgesinin konumuna göre tedavi seçenekleri değişebilir.
Sivilce lekelerinin önüne geçebilmek için sivilcelerin mümkün olan en kısa sürede tedavi ettirilmesi gerekir.
Sivilce lekesi nasıl geçer sorusuna verilebilecek tedavi seçenekleri şu şekilde sıralanabilir;
Kimyasal peeling: Eski cildin üst tabakasını çıkarmak için özel kimyasallar kullanılır. Genellikle üst tabaka çıkarıldığında, büyüyen yeni cilt daha pürüzsüzdür ve daha az sivilce lekesinin izi vardır.
Dermabrazyon: Zımpara makinesinin tahta bir levhanın üst katmanlarını çıkarmasına benzer şekilde, cildin üst katmanlarını çıkarmak için sürtünme oluşturan özel bir alet kullanır.
Mikro dermabrazyon: Dermabrazyona benzer şekilde mikro dermabrazyon da cildin üst tabakasını çıkarmak için özel bir makine kullanır.
Lazerle yüzey yenileme: Lazer, cildin altındaki sivilce lekesinin olduğu dokunun kolajenine ısı iletir. Sağlıklı kolajen oluşturmak için vücudun yara iyileştirme tepkisine dayanır. Sivilce lekesinin olduğu cilt bölgesini değiştirmek için yeni cildin büyümesini teşvik eder. Ablatif ve ablatif olmayan iki farklı lazerle yüzey yenileme tekniği vardır.
Steroid enjeksiyonları: Steroidler kabarık bir sivilce lekesine enjekte edilir. Steroidler lifli dokuyu yumuşatarak leke izinin düzleşmesini sağlar.
Dermal dolgular: Dermal dolgular, sivilce lekesi nasıl geçer sorusunun bir diğer cevabıdır. Bu tedavi yönteminde, çökük bir sivilce lekesinin altına, cildi yukarı doğru kaldıran bir madde enjekte edilir.
Mikro iğneleme: Sivilce lekelerini yumuşatabilen kolajen üretimini uyarmak için cilde kasıtlı olarak zarar vermek için küçük iğneler kullanır. Mikro iğneleme tek başına veya ısıyla (yani mikro iğneleme radyo frekansı) yapılabilir. Mikro iğneleme radyo frekansının sivilce lekelerinden kaynaklanan dokusal iyileşmeye yardımcı olabilir.
: Bu teknikte dermatolog sivilce lekesinin oluştuğu deriyi keser. Sivilce leke izini çıkarır ve daha sonra yarayı kapatmak için dikişler atılır.
Subsizyon: Cildin alt seviyelerine, sivilce leke dokusunu çeken lifli bantları parçalamak için bir iğne kullanılır. Cilt serbest bırakılır, böylece yüzeye geri dönebilir ve doğal olarak pürüzsüz kalabilir.
Punch greftleme: Punch greftleme de sivilce lekesi nasıl geçer sorusuna verilebilecek cevaplardan biridir. Bu tedavi yönteminde, sivilce lekesinin izi tıpkı bir eksizyonda olduğu gibi çıkarılır. Daha sonra vücudun başka bir bölgesinden, genellikle kulağın arkasından alınan deri grefti, sivilce lekesinin alındığı alana yerleştirilir.
Kriyocerrahi: Bu tedavi, kabarık leke dokusunu dondurmak için sıvı nitrojen kullanır. Leke dokusu ölür ve sonra düşer.
Sivilce lekelerini iyileştirebilmek için evde losyon ya da kremler kullanılabilir. Cilt tipi ve leke izini gidermek için cildiye uzmanına da danışabilirsiniz. Sivilce lekesi nasıl geçer evde sorusu; alfa hidroksi asit, , retinoidler, salisilik asit içerikli kremler kullanılarak iyileştirilebilir şeklinde cevap verilebilir.
Sivilce lekesi nasıl geçer sorusuna verilebilecek cevaplardan biri ameliyattır. Bazen belirli sivilce lekelerini tedavi etmek için küçük cerrahi müdahaleler gerekebilir. Bu cerrahi müdahaleler, girintileri daha az fark edilir hale getirmek için leke dokusunu cildin yüzeyine yaklaştırır. Lekeyi tamamen çıkarabilir, leke dokusunu parçalayarak yeni kolajenin oluşmasına ve yaranın yumuşamasına yardım edebilir.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.