Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

Menopozda Beslenme Nasıl Olmalı?

Oluşturulma tarihi: 27.02.2025 09:15    Güncellendi: 27.02.2025 09:15



Menopoz döneminde ortaya çıkan semptomların etkisini azaltmak için menopozda beslenme alışkanlıklarına dikkat etmek gerekir. 

Menopoz döneminde birçok iniş çıkışlar birlikte görülebilir.  seviyeleri azaldıkça vücut ısısı ve kilo artışı görülebilir.

Bu tür etkilerin şiddetini azaltmak için beslenme alışkanlıklarınızda değişiklikler yapmanız gerekebilir.

Menopoz Nedir?

Menopoz Nedir?

, 12 ay boyunca adet görülmeyen bir dönemdir. Ortalama olarak 51 yaş civarı gerçekleşir. Yumurtalıkların üreme hormonları üretmeyi bırakmasıyla gerçekleşen doğal bir süreçtir.

Menopoz, cerrahi veya tıbbi tedavi nedeniyle gerçekleştiğinde buna indüklenmiş menopoz denir.

Menopoz nedeniyle oluşan hormonal değişiklikler rahatsız edici fiziksel ve duygusal semptomlara neden olabilir.

Hormon tedavisi, ilaç ya da yaşam tarzı düzenlemeleri gibi tedbirlerle menopoz semptomları iyileştirilebilir.

Menopoz Belirtileri Nelerdir?

Menopoz döneminde ortaya çıkan bazı belirtiler vardır. Ortaya çıkan belirtiler herkeste aynı şiddette görülmeyebilir. Menopoz belirtileri şu şekilde sıralanabilir.

  • , normalden daha ağır ya da hafif geçen adet dönemleri
  • Sıcak basması şeklinde aniden ortaya çıkarak vücuda yayılan sıcaklık hissi 
  •  ya da soğuk basmaları
  • Cinsel ilişki esnasında rahatsızlık oluşturan  oluşması 
  • İdrar sıkışması (daha sık idrara çıkma ihtiyacı)
  • Uyku güçlüğü (uykusuzluk)
  • Duygusal değişimler (sinirlilik, ruh hali değişimleri ya da depresyon)
  • Kuru cilt, kuru gözler veya kuru ağız
  •  kötüleşmesi 
  • Göğüslerde hassasiyet hissi
  • Kalpte çarpıntı meydana gelmesi
  • Baş ağrıları 
  • Eklem ve kas ağrıları
  •  (cinsel istek) değişiklikler
  • Konsantrasyon güçlüğü ya da hafıza kayıpları (çoğunlukla geçici)
  • Kilo alımı
  •  veya incelmesi

Menopozda Beslenme Nedir?

Menopozda Beslenme Nedir?

Kadınlarda menopoz 51 yaş civarında ortaya çıksa da menopoz semptomları beklenenden daha erken hissedilebilir.

Perimenopoz; menopozdan hemen önceki dönemdir. Kadınları, genellikle 40'lı yaşlarında etkileyebilir. Ancak 30'lu yaşların ortalarında veya 50'li yaşların ortalarında da menopoz başlayabilir. 

Menopoz dönemi içerisinde ruh halinde değişiklikler, düşük enerji, sıcak basması gibi belirtiler ortaya çıkabilir.

Östrojen azalması; kemikleri, kas kütlesini ve metabolizmayı etkilemeye başlayabilir. Tüketilen besinlerle bu semptomların etkisi azaltılabilir.

Yaşamın herhangi bir aşamasında dengeli ve sağlıklı beslenmeye sahip olmak çok önemlidir. Ancak beslenmenin yanında, menopoz sırasında vücudun biraz daha fazla sabra ve bakıma ihtiyacı vardır. 

Metabolizmadaki değişikliklerden osteoporoz riskinin artmasına kadar pek çok semptom menopoz döneminde ortaya çıkabilir.

Menopozda beslenme alışkanlığına çeşitli sebzeler, protein ve kalsiyum eklemek sağlık açısından oldukça fayda sağlayabilir.

Menopozda beslenme alışkanlığında , yağsız proteinlere, tam tahıllara ve bol miktarda bitki bazlı gıdaya odaklanmak önemlidir.

Menopoz Döneminde Tüketilmesi Gereken Besin Maddeleri Nelerdir?

Menopoz döneminde ortaya çıkan belirtilerin şiddetini ve etkisini en aza indirebilmek için bu dönemde bazı besin maddelerinin özellikle tüketilmesi gerekir. 

Menopozda beslenme listesine dikkat ederek gerekli vitamin ve  doğal yollarla vücuda alınması halinde süreç daha sağlıklı atlatılabilir.

Menopozda beslenme nasıl olmalı sorusuna verilebilecek cevaplar şu şekilde sıralanarak açıklanabilir;

Kalsiyum açısından zengin besinler

Sıcak basmaları ve gece terlemeleri ile uğraşırken, kemikler menopoz boyunca kendi değişimlerinden geçer. Bunu hemen hissetmeyebilirsiniz, ancak kemik kaybı bu dönemde daha yaygın hale gelir ve hatta osteoporoz gibi durumlara yol açabilir.

Menopozda tüketilebilecek  açısından zengin besinler şu şekilde sıralanabilir;

  • Yağsız süt
  • İnek sütü
  • Soya sütü

  • Az yağlı peynir

Sebze

Yapraklı sebzeler yalnızca kilo yönetimine yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda kemik sağlığına da yardımcı olabilir.

Ispanak, şalgam ve kara lahana gibi sebzeler ayrıca kalsiyum kaynaklarıdır.

Sağlıklı bir kiloyu korumanıza ve sıcak basmalarının şiddetinin azaltılmasına yardımcı olan beslenme listesine ekleyebileceğiniz diğer sebzeler şu şekilde sıralanabilir;

  • Brokoli
  • Karnabahar

  • Brüksel lahanası
  • Marul
  • Pırasa

Protein

Menopoz semptomlarını olabildiğince azaltmak için yağsız etlerin ve proteinlerin tüketilmesi gerekir.

Menopoz döneminde sağlıklı kilo yönetimi sağlayarak kemik gücünün ve kas kütlesinin artırılması için protein tüketimi önemlidir.

Yüksek kaliteli protein yemek, yağ kazanımını önlemek için olmazsa olmaz olan kas gelişimini destekleyebilir. 

Menopoz döneminde tüketilebilecek  şu şekilde sıralanabilir;

  • Izgara tavuk
  • Ton balığı
  • Hindi
  • Yağsız dana eti
  • Mercimek
  • Fasulye

Tam tahıllar

Kahverengi pirinç, arpa,  ve çavdar gibi tam tahılların tüketimi menopoz döneminde oldukça önemlidir. Bu ürünler salatalara da eklenerek her öğün tüketilebilir.

Soya ürünleri

Soya bazlı ürünler, belirli menopoz semptomlarını hafifletmeye yardımcı olabilir. Gıdalardaki soya içeriği, bazı kadınlarda görülen ateş basmalarını ve gece terlemelerini hafifletebilir.

Bazı çalışmalara göre soya ürünleri, östrojene benzer bir kimyasal olan fitoöstrojenler içerir. Bu nedenle menopoz semptomlarını hafifletmeye yardımcı olabilir. Soya fasulyesi, soya unu,  ve soya sütü gibi ürünler tüketerek menopoz belirtilerinin etkisi azaltılabilir.

Menopoz Döneminde Kaçınılması Gereken Yiyecekler Nelerdir?

Menopoz döneminde bazı besin maddelerinin tüketiminden kaçınmak gerekir. Tüketilen bazı besinler menopoz döneminde ortaya çıkan semptomların etkisini ve şiddetini artırabilir.

Bu nedenle menopozda beslenme şeklinizde bazı ürünlerin tüketimini sınırlamanız gerekebilir.

Menopozda beslenme sürecinde tüketiminden uzak durulması gereken yiyecekler şu şekilde açıklanabilir;

Baharatlı yiyecekler

Baharatlı ve acı içerikli soslar özellikle ateş basması ile gece terlemelerine neden olabilir. Baharatlı yiyecekler vücut sıcaklığını yükseltebilir. Menopoz semptomlarını tetikleyerek kötüleştirebilir.

Vücudu serin tutmak için acı biber, acı sos ve jalapeno biberi gibi yiyeceklerden uzak durulabilir. Baharat kullanarak yemeklere lezzet katmak isterseniz kekik ya da fesleğen gibi baharatlar tercih edilebilir.

Kafein ve alkol

Menopozda ortaya çıkan ateş basmalarını tetikleyen unsurlardan biri de kafein tüketimidir. Aşırı kafein ve alkol tüketimi vücut ısısının daha da artmasına neden olarak menopoz döneminde olumsuz sonuçlara yol açabilir. Menopoz sırasında yüksek alkol tüketimi kalitesiz uyku almanıza da neden olabilir. Eğer yoğun ateş basması, gece terlemesi, uyku sorunu yaşıyorsanız kafein ve alkol tüketimine dikkat etmeniz gerekir. 

Karbonhidratlar ve nişastalı yiyecekler

Karbonhidrat ve nişasta içerikli besin maddeleri tüketildiğinde özellikle menopoz döneminde metabolizmanın çalışması yavaşlayabilir. Bu nedenle karbonhidrat ve nişasta içerikli besinler kilo alımına neden olabilir.

Şeker ve işlenmiş gıdalar

Şeker ve işlenmiş gıdalar kan şekeri seviyelerini hızla artırır. Sürekli tüketilirse insülin direncine katkıda bulunur. Şeker ve işlenmiş gıda tüketimi menopoz döneminde kilo vermeyi çok zorlaştırır. 

Sıkça Sorulan Sorular

Menopozda Kilo Alımını Önlemek için Beslenme Nasıl Olmalıdır?

Kilo almak, özellikle menopoz döneminde pek çok kadında görülen belirtilerden biridir. Bu dönemde kilo alımının önüne geçebilmek için bazı yiyeceklerin tüketiminden kaçınmak gerekir. Makarna, beyaz ekmek, patates, pirinç, işlenmiş gıda ürünleri ve şeker içerikli besin maddelerinin tüketiminden kaçınarak menopoz döneminde kilo alımı engellenebilir.

Menopozda Görülen Sıcak Basmalarını Önlemek için Neler Yenmelidir?

Menopozda ortaya çıkan belirtilerden biri de sıcak basmalarıdır. Sıcak basmalarını önlemek ya da etkisini en aza indirebilmek için bazı besin maddelerinin tüketilmesi faydalı olabilir. Meyve ve sebze tüketerek sıcak basmalarına karşı önlem alınabilir. Meyve ve sebzeler; lif, vitamin, mineral ile  içerikler bakımından zengindir. Ayrıca meyve ve sebze tüketimi insülin üretilmesini önleyerek kan şekeri seviyelerini dengelemeye yardımcı olabilir. 







Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.