Akdeniz tipi beslenme, sağlıklı yağ çeşitleri ile bitki bazlı yiyeceklerin tüketilmesini içeren bir beslenme türüdür.
Çoğunlukla sebze, meyve ve tam tahıllar Akdeniz tipi beslenmede tüketilen besin maddeleridir.
Sızma zeytinyağı, tüketilen yağın ana kaynağını oluşturur. Akdeniz tipi beslenme kardiyovasküler hastalık ve diğer birçok kronik rahatsızlık riskini azaltabilir.
Akdeniz tipi beslenme uygulanarak trans yağ ile doymuş yağ tüketimi kısıtlanabilir. Fazla miktarda tüketilen doymuş yağ LDL (kötü) kolesterolün yüksek olmasına yol açabilir. Yüksek LDL, atardamarlarda plak birikmesi (ateroskleroz) riskini artırır.
Trans yağın sağlık açısından hiçbir faydası yoktur. Doymuş yağ ile trans yağ tüketildiğinde vücutta iltihaplanma oluşabilir.
Akdeniz tipi beslenme yapılarak yağ asitleri de dahil olmak üzere sağlıklı doymamış yağlar vücuda alınır. Doymamış yağlar vücuttaki iltihapla savaşır. Ayrıca sağlıklı kolesterol düzeyleri ve beyin sağlığını destekler.
Doymamış yağlar açısından zengin besinler ve doymuş yağlar açısından düşük bir beslenme sağlıklı kan şekeri seviyelerini destekler.
Sodyum alımını sınırlar. içeriği fazla olan yiyeceklerin tüketilmesi kan basıncında yükselmeye yol açabilir. Kalp krizi ya da felç geçirme riskini artırabilir.
Akdeniz tipi beslenme ile şeker dahil rafine karbonhidratların tüketimi sınırlanır. Rafine karbonhidrat bakımından zengin yiyecekler kan şekerinin yükselmesine neden olabilir. Rafine karbonhidratlar çok fazla besinsel fayda sağlamadan aşırı kalori verir.
Akdeniz tipi beslenme türünde antioksidan ve lif bakımından zengin yiyecekler tercih edilmelidir.
Lif içeriği zengin besinler vücuttaki iltihabın azaltılmasına katkı sağlar. Lif ayrıca atıkların kalın bağırsaktan geçmesini sağlar ve sağlıklı kan şekeri seviyelerinin korunmasına yardımcı olur.
Antioksidanlar serbest radikalleri önleyerek kansere karşı koruyucu bir rol üstlenir.
Akdeniz tipi beslenmenin sağlık açısından etkileri şu şekilde sıralanabilir;
Akdeniz tipi beslenme bitkilerin ve çeşitli sağlıklı yağların tüketilmesine odaklanır. Akdeniz tipi beslenme listesinde tüketilen besin maddeleri şu şekilde sıralanabilir;
Akdeniz tipi beslenme kahvaltı menüsünde bulunması gereken örnek yiyecekler şu şekilde sıralanabilir;
Akdeniz tipi beslenmenin vücuda sağladığı pek çok faydası vardır. Akdeniz tipi beslenmenin faydaları şu şekilde sıralanarak açıklanabilir;
Akdeniz tipi beslenmenin, riskini etkili bir şekilde azalttığı yapılan araştırmalarla ortaya konulmuştur. Akdeniz diyetine uyulması durumunda kalp damar sağlığını iyileştirebileceği, ve genel kalp damar hastalığı riskini azaltabileceği tespit edilmiştir.
Akdeniz tipi beslenme; sebzeleri, meyveleri, baklagilleri, kuruyemişleri, tohumları ve sağlıklı yağları içerir. Uzun vadede daha düşük kan basıncına yol açabilecek yüksek tuz ve doymuş yağ içeren yiyeceklerin tüketimini ise engeller.
Akdeniz tipi beslenmeye sıkı sıkıya bağlı kalmak kan basıncını ve endotel (kan damarları ve lenf damarları) işlevi etkiler. Akdeniz tipi beslenme uygulayan yetişkinlerde sistolik kan basıncının önemli ölçüde daha düşük olduğu ve altı ay boyunca endotel işlevin iyileştiği saptanmıştır.
Akdeniz tipi beslenme bilişsel gerilemeyi yavaşlatabilir. Alzheimer hastalığı riskini azaltarak, genel olarak düşünme, hafıza, çalışma belleği ve epizodik hafıza ile uyumlu olumlu etkiler gösterir. Bilişsel bozuklukları önlemek, geciktirmek ya da bilişsel işlevleri iyileştirmek için terapötik bir diyet olarak Akdeniz tipi beslenme uzmanlarca önerilir.
Akdeniz tipi beslenme ile sağlıklı beslenme alışkanlığı edinmek tip 2 diyabetin önlenmesi ve yönetilmesinde hayati öneme sahiptir. Zeytinyağı tüketilerek uygulanan Akdeniz tipi beslenme diyabet riskini azaltır.
Akdeniz tipi beslenmede tüketilen yiyeceklerin içeriğinde bulunan yüksek anti-inflamatuar özellikler artrit ağrısının iyileşmesine fayda sağlayabilir. Bu yiyecekler, çeşitli artrit türlerinde ağrıyla ilişkili iltihabı azaltmaya yardımcı olabilir.
Akdeniz tipi beslenme ile beslenen kişilerde diz (aşınma ve yıpranma artriti) belirtilerinin etkisi daha düşük olabilir.
Akdeniz tipi beslenme, sağlıklı kilo vermenize yardımcı olabilecek bir diyet türüdür. Akdeniz tipi beslenme karın obezitesi riskini azaltarak ve sağlıklı kiloyu korumaya yardımcı olabilir. Meyveler, sebzeler ve tam tahıllı yiyecekler doyurucudur. Tok kalmanızı sağlayarak kilo kaybına yardımcı olan lif içerirler.
Akdeniz tipi beslenme, düşük yoğunluklu lipoprotein (LDL) kolesterolü (kötü kolesterol olarak kabul edilir) ve trigliserit seviyelerini düşürür. Yüksek yoğunluklu lipoprotein (HDL) kolesterolü (iyi kolesterol olarak kabul edilir) artırmanın sağlıklı bir yolu olarak Akdeniz tipi beslenme oldukça önemlidir.
Sızma zeytinyağı içeren Akdeniz tipi beslenme uygulanması halinde kardiyovasküler hastalık riski yüksek kişilerde seviyeleri düşürülebilir.
Akdeniz tipi beslenme sağlığa faydalıdır. Ancak bazı durumlarda Akdeniz tipi beslenme, nadir de olsa bazı riskler barındırabilir. olan kişilerde Akdeniz tipi beslenme uygun olmayabilir. Bu nedenle uzman bir diyetisyenden yardım alarak beslenme listenizi oluşturmanız gerekir.
Balık tüketimine dikkat edilmelidir. ve kılıç balığı gibi bazı balıklar yüksek miktarda cıva içerdiklerinden güvenli olmayabilir. Somon, mezgit, pisi balığı, tatlı su ve karides Akdeniz tipi beslenme de tüketilebilir.
Akdeniz tipi beslenme de yeteri miktarda şarap tüketilebilir. Ancak hamilelerin ve emziren kadınların, alkol kullanım bozukluğu olan ya da alkolle etkileşime girebilecek ilaçlar kullanan kişilerin alkolden kaçınmaları gerekir.
Akdeniz tipi beslenme bazı oluşma riskini azaltmada oldukça önemlidir. Meme kanseri, , bazı baş ve boyun kanserlerinin önlenmesi ile Akdeniz tipi beslenme ilişkilendirilmiştir
Akdeniz tipi beslenme uygularken; işlenmiş gıdaları, içecekleri sınırlamak veya bunlardan kaçınmak gerekir. Fırınlanmış ürünler, dondurma, hazır yiyecekler, mikrodalga yemekleri, sosisli sandviç ve şarküteri etleri gibi işlenmiş etlerden uzak durulmalıdır. Ayrıca, beyaz ekmek, cips ve makarna gibi rafine edilmiş tahıllar, kanola yağı ve soya fasulyesi yağı gibi rafine yağlar, kızarmış yiyecekler ve margarinde bulunan trans yağların tüketiminden kaçınmak gerekir.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.