Kemik büyümesi; yaşlanmanın, osteoartritin (kemik eklemlerindeki oluşan bir rahatsızlık) ve doku hasarının yaygın bir yan etkisi olarak meydana gelir.
Kemik büyümeleri, kemiklerde pürüzsüz yumrular gibi görünen kemik dokusunun fazladan büyümeleri şeklinde oluşabilir. Genellikle herhangi bir semptoma neden olmazlar. Bazı durumlarda belirti gösteren kemik büyümelerinin tedavi edilmeleri gerekir.
Kemik büyümeleri, kemiklerin dış yüzeylerinde pürüzsüz yumrular gibi görünen kemik dokusunun fazladan büyümeleridir.
Yaygın olarak görülebilen bir rahatsızlıktır. Çoğu zaman önemli bir sağlık sorununa yol açmazlar.
Ancak yumuşak dokuları tahriş eden kemik büyümeleri, bir eklemin hareketine müdahale ederse ya da yakındaki bir sinire baskı yaparsa semptomlara neden olabilirler.
Kemik büyümeleri, omurga veya topuklar gibi çok fazla stres alan kemiklerde oluşma eğilimindedir.
Ayrıca eklemlerde, tendonların veya bağların kemiğe bağlandığı yerlerde de oluşabilirler. Vücut yapısı kemiğin yakınındaki doku hasarını onarmaya çalışırken ya da kemikteki strese yanıt olarak kemik büyümesi oluşabilir.
Bazen vücut hasarlı dokuları değiştirmek için yeni kemik dokusu oluşturur. Vücudun kemik oluşturma sürecine osteofitoz denir.
Kemik büyümeleri çoğunlukla kemiklerin veya etrafındaki dokular hasar gördüğünde, vücudun onarıma ihtiyaç duyduğunda meydana gelir. Kemik büyümeleri onarım sürecinin bir yan etkisi olarak ortaya çıkabilir. Vücut dokuları çeşitli nedenlerle hasar görebilir.
Bazı durumlarda meydana gelen hasarlar yaşa bağlı olarak ortaya çıkan kemik aşınmaları ve yıpranmalarından kaynaklanır. Bazı durumlarda da yaralanmalar ve çeşitli hastalıklar kemik büyümesine bağlı hasarlara neden olur.
Kemik büyümesi neden olur sorusuna verilebilecek cevapları şu şekilde sıralamak mümkündür;
Kemik büyümeleri her zaman belirti ortaya çıkmayabilir. Bazı durumlarda kemik büyümeleri belirli kemikler hareket ettiğinde açıklanamayan ağrı veya sertliğin nedeni olarak ortaya çıkabilir.
Kemikte meydana gelen herhangi bir büyüme sinirlere baskı yaparsa; ağrı, karıncalanma, uyuşma ya da güçsüzlük gibi semptomlara neden olabilir.
Kemik büyümesi oluşumları cildin yüzeyine yakın olması halinde kemik çıkıntıları oluşabilir.
Eklem ve diz kapağında bir yumru ya da şişlik gibi görünebilir. Kemik çıkıntıları; eklem bölgeleri büküldüğünde, uzatıldığında ya da yürüme sırasında hissedilebilir.
Kemik çıkıntıları hareket aralığını kısıtlayabilir. Hareket edildiğinde ağrıya neden olabilir. Bazen etrafında biraz şişlik de gözlemlenebilir.
Kemik büyümeleri vücudun herhangi bir bölgesinde oluşabilir. Kemik büyümesinin oluştuğu yaygın vücut bölgeleri şu şekilde sıralanabilir;
Ayakta kemik büyümesi; ayaklarda yaygın olarak topuklarda kemik büyümesi görülebilir
Kemik büyümesi nedeniyle ortaya çıkan belirtilerin fark edilmesi halinde ortopedi ve travmatoloji bölümüne giderek muayene olunması gerekir. Yapılan fiziksel muayenenin yanı sıra bazı tetkikler de teşhis koyma esnasında gerekli olabilir.
Kemik büyümeleri bazen farklı bir nedenden dolayı çektirilen röntgende tesadüfen de ortaya çıkabilir. Kemik büyümesi teşhis aşamasında istenebilecek tetkikler şu şekilde sıralanabilir;
Yapılan fiziksel muayene ve tetkiklerden elde edilen bulgular değerlendirilerek kemik büyümesinin teşhisi konulabilir. Kemik büyümesinin etkisi ve şiddeti belirlenerek gerekli tedavi yöntemi planlanır.
Çoğu kemik büyümeleri için tedavi gerekmeyebilir. Kemik büyümesi ağrıya veya hareket zorluğuna neden oluyorsa, bunun hafifletilmesi için alternatif yollar aranabilir.
Kemik büyümesi günlük hayatı etkileyen ciddi komplikasyonlara ya da şiddetli semptomlara neden oluyorsa cerrahi müdahale yapılabilir.
Kemik büyümesine bağlı belirtileri hafifletmek için uygulanabilecek yöntemler şu şekilde sıralanabilir;
Kemik büyümeleri tamamen önlenemeyebilir. Çoğu durumda, yaşlanmanın ve yaşa bağlı doku dejenerasyonunun doğal bir sonucu olarak kemik büyümesi görülebilir.
Kemik büyümeleri çoğunlukla belirti göstermediğinden anlaşılması da zor olabilir.
Ancak yaşlandıkça genel sağlığa dikkat etmek, doku dejenerasyonunu bir nebze azaltabilir ya da geciktirebilir. Kemik büyümesini önlemek için dikkat edilmesi gereken faktörler şu şekilde sıralanabilir;
Bu tür önlemleri alarak günlük hayatta uygulamak kemik büyümelerinin oluşmasına neden olan unsurların önlenmesinde oldukça önemlidir.
Kemik büyümeleri cerrahi olarak çıkarılmadığı ya da tedavi edilmediği sürece kendiliğinden geçmez. Öncelikli olarak cerrahi olmayan yöntemlerle kemik büyümesi iyileştirilmeye çalışılır. İlaç tedavisi ile kemik büyümesi iyileştirilemez ise cerrahi müdahale kaçınılmaz hale gelir.
Kemik büyümesi nedeniyle meydana gelen ağrılar ve sertlikler için; dinlenme, buz kompresi uygulaması ve ağrı kesici ilaç kullanımı gerekebilir. Ayaktaki kemik büyümeleri için ayakkabıların ayağa tam oturması önemlidir. Ayrıca fazla olan kilolardan kurtulmak da eklem stresini azaltabilir.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.