Sağ kol uyuşması, ani bir sağlık sorunundan, sinir bozukluğundan, beslenme eksikliğinden ya da farklı uyku pozisyonlarından kaynaklanabilir. Uyurken sağ kol uyuşması oldukça sık rastlanan bir durumdur.
Sağ kol uyuşması nedeniyle ortaya çıkan belirtiler, nedenine bağlı olarak kısa sürede etkisini kaybedeceği gibi bazı durumlarda ciddi sağlık sorunlarının belirtisi de olabilir.
Sağ kol boyunca ya da belli bir bölgede çeşitli nedenlerle meydana gelen karıncalanma, hissi kaybı ya da uyuşmalar sağ kol uyuşması olarak adlandırılır.
Sağ kol uyuşması ve karıncalanması ortaya çıktığında uyuşmanın aniden mi yoksa yavaş yavaş mı geliştiği önemlidir. Yavaş yavaş ortaya çıkan uyuşma semptomları, farklı rahatsızlıkların da belirtisi olabilir.
Sağ kolda uyuşma tekrarlarsa, ya da baş dönmesi gibi belirtiler ile birlikte meydana gelirse ciddi sağlık sorunları olduğunu gösterebilir. Bu tür belirtilerin fark edilmesi halinde zaman kaybetmeden tıbbi yardım alınması gerekebilir.
Sağ kol uyuşması semptomları farklı rahatsızlıkların belirtiler ile birlikte meydana gelebilir. Farklı belirtilerle birlikte ortaya çıkan sağ kol uyuşması sonucunda meydana gelebilecek rahatsızlıklar şu şekilde açıklanabilir;
Sağ kol uyuşması pek çok nedenden kaynaklanabilir. Sağ kol uyuşmasına neden olan faktörlerin ya da rahatsızlıkların bir kısmı kendiliğinden geçerken bazı rahatsızlıklar ciddi sağlık sorunları da oluşturabilir. Sağ kol uyuşması neden olur sorusuna verilebilecek cevaplar şu şekilde açıklanabilir;
Zayıf Dolaşım
Koldaki zayıf kan dolaşımı, sinirlerin yeterli oksijen alamaması nedeniyle sağ kol uyuşukluğuna ve karıncalanmaya neden olabilir. Bazı durumlarda normal kan akışını engelleyebilir. Kan akışını engelleyerek sağ kol uyuşmasına neden olan rahatsızlıklar şu şekilde sıralanabilir;
Uyku Pozisyonu
Aniden oluşan uyuşma ve karıncalanmanın en yaygın örneklerinden biri de kolun uyuşmuş hissedilmesidir. Bu durum genellikle kötü bir pozisyonda uyumanın veya uzun süre kolun üzerine yaslanmanın ardından uykuda sağ kol uyuşması olarak ortaya çıkar. Parestezi olarak bilinir. Bu his sinirlerin sıkışması veya tahriş olmasıyla ilgilidir.
Karnın üstünde uyumak, sinirlere giden kan akışının kaybolmasına neden olabilirken, bileklerin düz tuttuğunuz sürece yan yatmak daha az riskli olabilir. Uyurken omurganın doğru hizalanmasına dikkat etmek kol uyuşmasını önlemenin en iyi yollarından biridir.
Sinir Yaralanmaları ve Bozuklukları
Uyku pozisyonlarına veya geçici basınca bağlı kol uyuşması kendiliğinden kısa sürede düzelirken, diğer sinir sorunları daha ciddi olabilir.
Devam eden uyuşukluk, brakial pleksusu etkileyen bir yaralanma veya altta yatan sağlık sorunuyla ilişkili olabilir. Brakial pleksus, alt boyundan üst omuzlara kadar uzanarak kollardaki hareketi ve hissi kontrol eden bir sinir grubunu oluşturur. Brakial pleksusu etkileyerek sağ kol uyuşmasına neden olan yaralanmalar şu şekilde sıralanabilir;
Periferik Nöropati
Nöropati sinir hasarı için kullanılan genel tıbbi bir terimdir. Periferik nöropati, periferik sinir sistemini etkileyen herhangi bir sinir hasarını ifade eder. Periferik nöropati yaygın bir rahatsızlıktır. Diyabetik nöropati, kemoterapi kaynaklı nöropati ve alkolik nöropati dahil olmak üzere 100'den fazla periferik nöropati türü vardır.
Diyabet, hipotiroidizm, B12 vitamini eksikliği, kronik böbrek hastalığı veya ağır metallere maruz kalma nedeniyle tetiklenebilir. Zamanla sinirler kademeli olarak hasar görebilir ve ortaya çıkan durum geri döndürülemez olabilir. Periferik nöropatisi olanlarda sağ kol uyuşması ile birlikte farklı belirtiler de ortaya çıkabilir. Periferik nöropati olan kişilerde meydana gelebilecek belirtiler şu şekilde sıralanabilir;
B12 vitamin eksikliği sonucu vücutta pek çok rahatsızlık ve belirti meydana gelebilir. Bu eksiklik genellikle 40 yaş ve üzeri kişilerde tespit edilir. Çoğu durumda, nörolojik (sinirle ilgili), davranışsal veya bilişsel semptomlardan şikayet edilebilir.
, sinirlerin sağlığını korurken, sinirlerin etrafındaki miyelin kılıfı olarak bilinen koruyucu örtüyü de korur. Sağ kolda; ağrı, uyuşma, karıncalanma, his kaybı, hareket sorunları, azalmış kas kütlesi B12 vitamin eksikliğinden kaynaklanabilir.
Belirli genetik bozukluklar sonucu kişilerde sinir yaralanmaları görülebilir. Bu bozukluklardan biri, basınç felçlerine yatkınlık gösteren kalıtsal nöropati (HNPP) olarak bilinir. HNPP, genellikle tek sinirin sıkışmasıyla ilişkili olan güçsüzlük ve his kaybı ataklarına yol açar.
En sık bilek, dirsek, diz, parmak, kol, omuz, ayak ve kafa derisindeki sinirleri etkileyerek farklı belirtilere neden olabilir. Sağ kolda ve diğer etkilenen uzuvlarda karıncalanma, uyuşma ve refleks yavaşlığına yol açabilir.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.