Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

Sağ Kol Uyuşması Neden Olur?

Oluşturulma tarihi: 27.02.2025 09:15    Güncellendi: 27.02.2025 09:15



Sağ kol uyuşması, ani bir sağlık sorunundan, sinir bozukluğundan, beslenme eksikliğinden ya da farklı uyku pozisyonlarından kaynaklanabilir. Uyurken sağ kol uyuşması oldukça sık rastlanan bir durumdur.

Sağ kol uyuşması nedeniyle ortaya çıkan belirtiler, nedenine bağlı olarak kısa sürede etkisini kaybedeceği gibi bazı durumlarda ciddi sağlık sorunlarının belirtisi de olabilir.

Sağ Kol Uyuşması Nedir?

Sağ kol boyunca ya da belli bir bölgede çeşitli nedenlerle meydana gelen karıncalanma, hissi kaybı ya da uyuşmalar sağ kol uyuşması olarak adlandırılır.

Sağ kol uyuşması ve karıncalanması ortaya çıktığında uyuşmanın aniden mi yoksa yavaş yavaş mı geliştiği önemlidir. Yavaş yavaş ortaya çıkan uyuşma semptomları, farklı rahatsızlıkların da belirtisi olabilir.

Sağ kolda uyuşma tekrarlarsa,  ya da baş dönmesi gibi belirtiler ile birlikte meydana gelirse ciddi sağlık sorunları olduğunu gösterebilir. Bu tür belirtilerin fark edilmesi halinde zaman kaybetmeden tıbbi yardım alınması gerekebilir.

Sağ Kol Uyuşmasının Belirtileri Olan Hastalıklar Nelerdir?

Sağ kol uyuşması semptomları farklı rahatsızlıkların belirtiler ile birlikte meydana gelebilir. Farklı belirtilerle birlikte ortaya çıkan sağ kol uyuşması sonucunda meydana gelebilecek rahatsızlıklar şu şekilde açıklanabilir;

  • İnme (Felç): Bir tıkanıklığın beyne kan gitmesini engellediği durumlarda felç meydana gelebilir. İnmenin bir belirtisi, vücudun bir tarafında uyuşukluk ve karıncalanma hissidir. Ayrıca bir veya daha fazla uzvunuzu hareket ettiremeyebilirsiniz.  tedavi etmek için acil müdahale edilmesi gerekir. Özellikle sağ kolda meydana gelen uyuşukluk, his kaybı ya da karıncalanma felç nedeniyle ortaya çıkmış olabilir.
  • Kalp hastalığı: Kalp, hasar gördüğünde, kan akışı olmaz. Bu durum sonucunda küçük veya büyük  ortaya çıkabilir. Sağ kol uyuşması kalp krizi belirtisi de olabilir. Kalp krizi belirtileri arasında bir veya her iki kolda da uyuşma bulunur. Göğüste basınç, ağrı ve nefes darlığı olması halinde zaman kaybetmeden sağlık yardımı alınması gerekir.
  • Omurga osteoartriti: Omurga eklemlerindeki aşınma ve yıpranma, sinirlerin sıkışmasına neden olan omurilik kanalında daralma oluşturabilir. Meydana gelen bu daralmaya spinal stenoz denir. Spinal stenozu yönetmek için fizik tedavi ve ilaç kullanımı gereklidir.
  • Kanser: Neoplazmalar ve tümörler, sağ kolda his kaybına neden olarak brakiyal pleksus sinirlerini etkileyebilir. Meme ve akciğerlerde meydana gelen  sağ kolda uyuşukluğa neden olabilir.
  • Diyabet: Kollardaki his kaybı, genellikle kontrolsüz  nedeniyle oluşan periferik nöropatinin bir işareti olabilir. Kan şekeri kontrol altına alınarak, oral ve topikal ilaçlar diyabet için kullanılabilir.

Sağ Kol Uyuşmasının Nedenleri Nelerdir?

Sağ kol uyuşması pek çok nedenden kaynaklanabilir. Sağ kol uyuşmasına neden olan faktörlerin ya da rahatsızlıkların bir kısmı kendiliğinden geçerken bazı rahatsızlıklar ciddi sağlık sorunları da oluşturabilir. Sağ kol uyuşması neden olur sorusuna verilebilecek cevaplar şu şekilde açıklanabilir;

Zayıf Dolaşım

Koldaki zayıf kan dolaşımı, sinirlerin yeterli oksijen alamaması nedeniyle sağ kol uyuşukluğuna ve karıncalanmaya neden olabilir. Bazı durumlarda normal kan akışını engelleyebilir. Kan akışını engelleyerek sağ kol uyuşmasına neden olan rahatsızlıklar şu şekilde sıralanabilir;

  • , atardamarlarda plak birikmesi durumudur. Ateroskleroz olması halinde bazı durumlarda ilaç veya cerrahi müdahale gerekebilir.
  • Kan damarlarına zarar verebilecek şiddetli donma sonucu sağ kol uyuşması meydana gelebilir. Uygun ısıtma ve yara bakımı ile iyileştirilebilir. Ancak bazı durumlarda amputasyon gerekli olabilir.
  • , ilaçla tedavi edilebilen kan damarlarının iltihabıdır. Kan damarları iltihaplandığında sağ kolda uyuşma ortaya çıkabilir.

Uyku Pozisyonu

Aniden oluşan uyuşma ve karıncalanmanın en yaygın örneklerinden biri de kolun uyuşmuş hissedilmesidir. Bu durum genellikle kötü bir pozisyonda uyumanın veya uzun süre kolun üzerine yaslanmanın ardından uykuda sağ kol uyuşması olarak ortaya çıkar. Parestezi olarak bilinir. Bu his sinirlerin sıkışması veya tahriş olmasıyla ilgilidir. 

Karnın üstünde uyumak, sinirlere giden kan akışının kaybolmasına neden olabilirken, bileklerin düz tuttuğunuz sürece yan yatmak daha az riskli olabilir. Uyurken omurganın doğru hizalanmasına dikkat etmek kol uyuşmasını önlemenin en iyi yollarından biridir.

Sinir Yaralanmaları ve Bozuklukları

Uyku pozisyonlarına veya geçici basınca bağlı kol uyuşması kendiliğinden kısa sürede düzelirken, diğer sinir sorunları daha ciddi olabilir.

Devam eden uyuşukluk, brakial pleksusu etkileyen bir yaralanma veya altta yatan sağlık sorunuyla ilişkili olabilir. Brakial pleksus, alt boyundan üst omuzlara kadar uzanarak kollardaki hareketi ve hissi kontrol eden bir sinir grubunu oluşturur. Brakial pleksusu etkileyerek sağ kol uyuşmasına neden olan yaralanmalar şu şekilde sıralanabilir;

  • Yaşlanma veya travma sonucu fıtık oluşumu. Diskin merkezindeki yumuşak maddenin dışarı sızması ve sinir köküne baskı yapmasıyla oluşur.
  • Erb-Duchenne gibi doğum yaralanmaları.
  • Boyun ile omuzları etkileyen, genellikle darbeli spor yaralanmalarıyla ilişkili olan yaralanmalar.
  • Sırt çantalı gezgin felci olarak adlandırılan omuzlara uygulanan baskıdan kaynaklanan yaralanmalar.
  • Travmatik sinir kökü kopması. Omurilik sinirlerinin hasar gördüğü ciddi bir yaralanmadır. Bu tür yaralanmalar sonucunda sağ kolda uyuşukluk meydana gelebilir. Ayrıca multiple skleroz (MS), , Raynaud fenomeni ve zona (herpes zoster) gibi sinir sistemini etkileyen durumlar da sağ kol uyuşmasına neden olan diğer rahatsızlıkları oluşturur.

Periferik Nöropati

Nöropati sinir hasarı için kullanılan genel tıbbi bir terimdir. Periferik nöropati, periferik sinir sistemini etkileyen herhangi bir sinir hasarını ifade eder. Periferik nöropati yaygın bir rahatsızlıktır. Diyabetik nöropati, kemoterapi kaynaklı nöropati ve alkolik nöropati dahil olmak üzere 100'den fazla periferik nöropati türü vardır. 

Diyabet, hipotiroidizm, B12 vitamini eksikliği, kronik böbrek hastalığı veya ağır metallere maruz kalma nedeniyle tetiklenebilir. Zamanla sinirler kademeli olarak hasar görebilir ve ortaya çıkan durum geri döndürülemez olabilir. Periferik nöropatisi olanlarda sağ kol uyuşması ile birlikte farklı belirtiler de ortaya çıkabilir. Periferik nöropati olan kişilerde meydana gelebilecek belirtiler şu şekilde sıralanabilir;

  • Kas güçsüzlüğü


  • Uyuşma
  • Etkilenen bölgede his kaybı
  • Etkilenen bölgede denge veya diğer işlevlerin kaybı
  • Duygusal bozukluklar
  • Uyku sorunları
  • Etkilenen bölgede ağrı hissedememe gibi semptomlar periferik nöropati sonucu meydana gelen belirtiler olabilir.

Sağ Kol Uyuşması Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

B12 Vitamin Eksikliği Sağ Kolda Uyuşma Yapar mı?

B12 vitamin eksikliği sonucu vücutta pek çok rahatsızlık ve belirti meydana gelebilir. Bu eksiklik genellikle 40 yaş ve üzeri kişilerde tespit edilir. Çoğu durumda, nörolojik (sinirle ilgili), davranışsal veya bilişsel semptomlardan şikayet edilebilir. 

, sinirlerin sağlığını korurken, sinirlerin etrafındaki miyelin kılıfı olarak bilinen koruyucu örtüyü de korur. Sağ kolda; ağrı, uyuşma, karıncalanma, his kaybı, hareket sorunları, azalmış kas kütlesi B12 vitamin eksikliğinden kaynaklanabilir.

Genetik Bozukluklar Sağ Kolda Uyuşukluğa Neden Olur mu?

Belirli genetik bozukluklar sonucu kişilerde sinir yaralanmaları görülebilir. Bu bozukluklardan biri, basınç felçlerine yatkınlık gösteren kalıtsal nöropati (HNPP) olarak bilinir. HNPP, genellikle tek sinirin sıkışmasıyla ilişkili olan güçsüzlük ve his kaybı ataklarına yol açar. 

En sık bilek, dirsek, diz, parmak, kol, omuz, ayak ve kafa derisindeki sinirleri etkileyerek farklı belirtilere neden olabilir. Sağ kolda ve diğer etkilenen uzuvlarda karıncalanma, uyuşma ve refleks yavaşlığına yol açabilir.







Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.