Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

Yüz Uyuşması Neden Olur?

Oluşturulma tarihi: 27.02.2025 09:15    Güncellendi: 27.02.2025 09:15



Yüz uyuşması neden olur sorusu; yüz sinirlerinin bozulması, hasar görmesi, sıkışması sonucu oluşan his ya da duyum kaybı sonucu oluşur şeklinde cevaplanabilir.

Uyuşma, yüzün bir kısmını veya tamamını etkileyebilir. Uyuşmuş bir yüz, yüz sarkması ya da  (yüz kaslarını hareket ettirememe) gibi diğer semptomlarla birlikte ortaya çıkabilir.

Yüz Uyuşması Nedir?

Yüz Uyuşması Nedir?

Yüz uyuşması; , Bell felci, alerjik reaksiyon, felç gibi birçok nedenden kaynaklanabilir. Hatta bazı ilaçlar bile yüzde his kaybına neden olabilir.

Yüzde, ağızda veya kafa bölgesinde herhangi bir yeni, ani, beklenmedik his değişikliği yaşanabilir. Yüz uyuşması ciddi sağlık sorunlarından dolayı meydana gelebilir. Bu nedenle zaman kaybetmeden gerekli tanı ve tedavi işlemlerinin ihmal edilmeden yaptırılması gerekir. 

Yüz Uyuşması ile Birlikte Meydana Gelen Belirtiler Nelerdir?

Yüz uyuşukluğu ile bazı semptomlar birlikte görülebilir. Yüz uyuşması neden olur ve belirtileri nelerdir şu şekilde bilinir;

  • Görmede değişiklikler 
  • Yüzde güçsüzlük ya da felç
  • Yüz sarkması

  • Vücudun bir tarafında his kaybı
  • Kafa karışıklığı veya yönelim bozukluğu
  • Konuşmada pelteklik veya zorluk
  • Nesneleri tutmada veya parmakları kullanmada zorluk
  • Koordinasyon kaybı ve buna bağlı düşme gibi belirtiler yüz uyuşukluğu ile birlikte meydana gelebilir.

Yüz uyuşukluğuna bu tür semptomların eşlik etmesi ciddi sağlık sorunlarının belirtisi de olabilir. Bu nedenle tedavi edilmeleri oldukça önemlidir.

Yüz Uyuşması Nedenleri Nelerdir?

Yüz Uyuşması Nedenleri Nelerdir?

Sağ ve sol yüz uyuşması, yüze duyum sağlayan sinirleri, özellikle de beyin sapı adı verilen beynin bir bölümünde başlayan yüz sinirini (kranial sinir) etkiler.

Birçok farklı rahatsızlık kranial siniri doğrudan veya dolaylı olarak etkileyebilir. Bu durum yüz uyuşmasına yol açan sinir uyarılarının iletimini bozabilir. 

Stresten yüz uyuşması da sıklıkla görülen bir problem olarak bilinir.

Yüz uyuşması neden olur sorusuna verilebilecek cevaplar şu şekilde açıklanabilir;

Migren

Migren, başın bir tarafında orta ve şiddetli baş ağrısı ile karakterize nörolojik bir rahatsızlıktır ve yüz uyuşması nedenleri arasında yer alır.

Diğer semptomlar arasında mide bulantısı, kusma, baş dönmesi, ışık veya sese karşı hassasiyet bulunur.

Migrenin birçok türü ve alt türü vardır. Yüz uyuşmasıyla en yakından bağlantılı olanı hemiplejik migrendir.

Vücudun bir tarafının aniden uyuşmasına veya güçsüzleşmesine neden olabilir. Buna görme ve konuşmada değişiklikler eşlik edebilir. 

Alerjiler

Yüz uyuşması, alerjik kontakt dermatit adı verilen bir alerji türünün belirtisi olabilir.  neden olan bir maddeyle (alerjen) temasın olduğu nispeten zararsız bir durumdur.

Ciltte şişme, kaşıntı, engebeli döküntü ve kuru, pullu cilt gibi semptomlara neden olur. 

Şişlik en çok göz ve yüz çevresinde görülür.

Rahatsız edici olsa da genellikle alerjen ortadan kaldırıldığında kendiliğinden geçen yüz karıncalanması ve uyuşukluk ortaya çıkabilir. 

Sabunlar, deterjanlar, kokular, , zehirli sarmaşık, nikel ve krom gibi metaller dahil olmak üzere birçok farklı alerjen kontakt dermatit ile bağlantılıdır.

Multiple skleroz (MS)

, sinir hücrelerinin koruyucu kılıfı olan miyelin tabakasının tahrip olmasıyla oluşan ilerleyici bir nörolojik hastalıktır. Miyelin kaybı sinir sinyallemesini kesintiye uğratır.

Uyuşma, karıncalanma, çift görme, kas güçsüzlüğü, denge ve koordinasyon ile mesane kontrolünün kaybı gibi çok çeşitli semptomları tetikler.

Felç (İnme)

, kan akışındaki azalma nedeniyle beyin hücrelerinde ölüme yol açan bir rahatsızlıktır.

Semptomlar arasında tek taraflı kol güçsüzlüğü, geveleme ve yüz sarkması bulunur. Bunlara sıklıkla yüzün veya vücudun bir tarafında his kaybı eşlik eder. 

İskemik inmeler, bir atardamarın pıhtı veya yerinden oynayan atardamar plağı tarafından tıkanması sonucu oluşur. Beyinde meydana gelen bir atardamar patlaması sonucunda hemorajik inme ortaya çıkabilir. 

Geçici iskemik atak

Geçici iskemik atak, inmeye benzerdir ancak daha hafif ve semptomları geçicidir. Mini inme olarak da bilinir. Sınırlı beyin hücresi ölümü ve genellikle spesifik olmayan zor semptomlarla karakterizedir. Tek taraflı kol karıncalanması, güçsüzlük, geçici görme değişiklikleri, kelimeleri geveleyerek konuşma, kavrama gücünde kayıp ve yüzün bir tarafında ani his kaybı gibi belirtiler görülebilir.

Zona hastalığı

, su çiçeği hastalığına da neden olan su çiçeği virüsünün tekrar aktif hale gelmesiyle oluşan bir deri enfeksiyonudur.

Su çiçeği geçirildiğinde, virüs ortadan kaybolmaz. Bunun yerine omurganın sinir köklerinde uykuda kalır. Virüs genellikle 40 yaşından sonra yeniden aktifleştiğinde, hızla çoğalır ve sinir kökünden cilde doğru hareket eder. Burada ağrılı kabarcıklar ve yaralar, salgına neden olur. Salgının yeri, hangi omurga kökünün etkilendiğine göre değişir. 

 virüsünün yüz sinirinde yeniden aktif hale gelmesi, salgından önce yüzün bir tarafında uyuşma veya karıncalanma ile kendini gösterebilir. Enfeksiyon temizlendikten sonra bile sinirlere verilen hasar, postherpetik nevralji olarak adlandırılır. Aylarca ya da yıllarca süren yüz ağrısına ve uyuşukluğa neden olabilir .

Bell felci

Bell felci, yüz kaslarının aniden zayıflamasına ya da felce neden olarak ciddi sorunlar ortaya çıkarabilir. Tek taraflı yüz sarkması, kontrol edilemeyen yırtılma, salya akması ve sağ yüz uyuşması (tek taraflı) meydana gelebilir.

Bell felcinin nedeni bilinmemektedir ancak Herpes Simpleks virüsü veya suçiçeği virüsünün yeniden aktifleşmesinin sonucu olduğu düşünülmektedir. Semptomlar genellikle birkaç hafta sonra iyileşmeye başlar ve altı ay içinde düzelir. 

Enfeksiyonlar

Birçok farklı bakteriyel ve viral enfeksiyon, yüz sinirini ya da sinirin kaynaklandığı beyin sapını etkileyerek yüz uyuşmasına neden olabilir. Yüz duyusunun kaybı, sinirin sinir yolu boyunca bir yerde sıkışmasına neden olan iltihaplanmadan kaynaklanabilir. 

Sebebe bağlı olarak, his kaybı yüzün bir tarafıyla sınırlı olabilir veya sadece yüzün küçük bir kısmını kapsayabilir. Enfeksiyonun sistemik (tüm vücut) olarak meydana gelmesi halinde yüzün her iki tarafı da uyuşukluktan etkilenebilir. 

Tümörler

, bir kitle halinde birleşen anormal hücre büyümesidir. Yüz uyuşmasının nadir görülen bir nedenidir. Ancak kalıcı veya kötüleşen semptomlara neden olabilir. Yüz sinirini ve beyin sapını etkileyebilir.

Bazı durumlarda iyi huylu olarak yüz siniri nöroması oluşabilir. Genellikle yüz cerrahisi sonrası yüzde travmatik bir yaralanmadan sonra gelişir. Birçok kişide nöroma yoğun ağrıya neden olabilir. 

İlaç etkileşimleri

Pek çok ilaç yüzde; karıncalanma, uyuşma veya iğne batması hissi gibi yan etkiler oluşturabilir. Çoğu durumda, meydana gelen bu tür hisler iki taraflıdır (yüzün her iki tarafını etkiler) ve tedavi sonlandırılıncaya kadar devam edebilir. 

Sıkça Sorulan Sorular

Yüz Uyuşması Teşhis Edilirken Hangi Testler Yapılabilir?

Yüz uyuşması belirtileri ortaya çıktığında bazı testler yapılabilir. Ağız röntgeni çekimi ile diş apse ya da yüz kemiği kırığı tespit edilebilir. Bilgisayarlı tomografi (BT), manyetik rezonans görüntüleme (MRI), ultrason gibi beyin görüntüleme testleri; felç, MS, beyin tümörü ya da vasküler malformasyonu teşhis edilebilir. Sinir hasarı veya nöropati ile tutarlı desenleri tanımlayabilen elektrodiagnostik çalışmalar yapılabilir.

Yüz Uyuşmasına Neden Olan Enfeksiyonlar Nelerdir?

Bazı enfeksiyon türleri yüzde uyuşmaya neden olabilir. Covid 19, diş enfeksiyonları, Herpes, HIV, Lyme hastalığı, , kızamık, kabakulak, mononükleoz, tüberküloz (verem) gibi enfeksiyonlardan kaynaklanan rahatsızlıklar yüz bölgesinde uyuşukluklar oluşturabilir. Bu tür enfeksiyonlar nedeniyle meydana gelen yüz uyuşuklukları yüzün bir bölümünde etkili olabildiği gibi yüz kısmının tamamını da etkileyerek uyuşmaya neden olabilir.







Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.