Göz kuyruğu, üst ve alt göz kapaklarının birleştiği gözün köşelerinden biridir.
Göz kapağında meydana gelen herhangi bir hasar ya da fiziksel darbelere bağlı travma oluşumu göz kuyruğunda bazı rahatsızlıkların oluşmasına neden olabilir.
Genel göz sağlığının korunmasında göz kuyruğu oldukça önemlidir.
Göz kuyruğunda oluşan bazı sağlık sorunları hem göz kapağı derisini hem de gözün iç yapısını etkiler.
Göz kuyruğu, göz kapaklarının birleştiği köşeleri oluşturur. Gözler kapalıyken, göz kapakları göz kuyruğu ile birleşir.
Açıkken, göz kapaklarıyla birlikte göz kuyruğu dikey olarak ayrılır ve gözün beyazı olan skleranın üst ve alt kenarlarını örter. Göz kuyruğunun ucunda çok sayıda sinir bulunur.
Sinirlerde meydana gelen herhangi bir hasar göz genelinde sağlık sorunları oluşturabilir.
Göz kuyruğu bağ, sinir ve kaslardan oluşur. Göz kapaklarının üst ve altı derisinin arkasında tarsal plakalar bulunur.
Tarsal plakalar sıkıştırılmış bağ dokusu telleridir. Esnek giysilerin belindeki elastik gibi, tarsal plakalar göz kuyruğunun göz yüzeyinize sıkıca tutunmasına yardımcı olur.
Gözün etrafındaki kaslar ve diğer bağ dokuları tarsal plakaları sıkılaştırabilir. Göz kuyruğunu çekerek göz kapaklarının yukarı ve aşağı hareket etmesine yardımcı olabilir.
Göz kuyruğuna bağlanan ve onları çevreleyen bazı kaslar göz kapaklarını yukarı ve aşağı çekmeye yardımcı olur. Ayrıca bu kasları gözleri ilgilendiren yüz ifadelerini kontrol etmek için de kullanılır.
Örneğin merakla gözlerinizi kıstığınızda veya şaşkınlıkla gözlerinizi kocaman açtığınızda göz kuyruğu kasları kullanılır.
Göz kuyruğunda meydana gelen hasarlar, sinir ve kasları etkileyerek cilt ile göz çevresinde sağlık sorunlarının oluşmasına neden olabilir. Göz kuyruğunu etkileyen bazı rahatsızlıklar şu şekilde sıralanabilir;
Göz kuyruğunda meydana gelen rahatsızlıklar sonucu bazı belirtiler ortaya çıkabilir. Göz kuyruğunu etkileyen rahatsızlıkların belirtileri şu şekilde sıralanabilir;
Göz kuyruğuna bağlı olarak ortaya çıkan bazı belirtiler beyin veya nörolojik sorunlara işaret edebilir.
Göz kapağını ya da yüzün bir tarafını etkileyen herhangi bir tek taraflı kas zayıflığı (hemiparezi ) ile felç (hemipleji) meydana gelebilir. Tek taraflı semptomlar genellikle felç belirtileridir.
Bu tür belirtilerin görülmesi halinde uzman bir göz doktoruna giderek gerekli tanı ve tedavi işlemlerinin yapılması gerekir.
Göz kuyruğunda meydana gelen rahatsızlık belirtilerinin tedavi edilmemesi halinde ilerleyen zamanlarda daha ciddi göz sorunları ortaya çıkabilir.
Göz kuyruğunun sağlığını koruyarak göz çevresinde herhangi bir hasar oluşmaması için bazı önlemler alınabilir. Göz kuyruğunun sağlığını korumak için yapılması gerekenler şu şekilde sıralanabilir;
Göz kuyruğuna bağlı rahatsızlıkların belirtilerini fark ettiğinizde uzman bir göz doktoruna giderek muayene olmanız gerekir.
Yapılan fiziksel göz muayenesinde göz kapağı ve göz kuyruğunun yakından incelenerek hareketleri kontrol edilir. Ayrıca bazı hareketlere gözün verdiği tepki ölçülerek göz kuyruğu da büyüteç ile kontrol edilir.
Göz kuyruğundaki kaslar da kontrol edilerek kas zayıflığı olup olmadığı tespit edilebilir. Böylece göz kuyruğundaki rahatsızlığın tanısı konularak tedavi süreci planlanır.
Göz kuyruğunda meydana gelen rahatsızlığa bağlı olarak uygulanacak tedavi yöntemi de farklılık gösterir.
Göz kuyruğunu ilgilendiren arpacık veya şalazyon gibi ciltle ilgili sağlık sorunları yalnızca ılık kompres gibi basit, evde tedavi ile iyileştirilebilir.
Enfeksiyonlar gibi daha ciddi sağlık sorunlarında ise oral antibiyotikler gibi ilaç tedavisi uygulanabilir.
Seğirme gibi kontrolsüz kas hareketi vakalarında ise göz enjeksiyonları ile tedavi yapılabilir.
Yaşla birlikte cilt ve göz kuyruğundaki dokuların esnekliğini (elastisitesini) kaybederek göz kapağı sarkması ortaya çıkabilir. Bu tür sağlık sorularında ise ameliyat ile göz kapağının düzeltilmesi gerekebilir.
Kanserli tümörler pankreasın başında olduğunda ve ortak safra kanalını tıkadığında pankreas kanseri olan kişiler sarılık yaşayabilir.
Safra kanalında meydana gelen tıkanma nedeniyle bilirubin geçemez ve vücutta aşırı miktarda birikerek sarılığa neden olur.
Bunun sonucunda ciltte ve özellikle gözlerin beyaz kısımları sararır.
, kırmızı kan hücreleri normal yaşam döngülerinin sonunda parçalanınca oluşan kahverengimsi sarı bir maddedir. Karaciğer ve safra kesesi tarafından işlenir ve dışkı ya da idrarla atılır.
Aşırı bilirubinin birikmesinden dolayı göz etkilenebilir. Bu nedenle vücutta olduğu gibi gözde de sarılık oluşabilir. Sarılık; cildin, mukoza zarlarının ve gözlerin beyaz kısmının sarı bir renk almasına neden olan bir durumdur.
Göz kuyruğunda meydana gelen seğirme nadir olarak beyin tümörlerinden kaynaklanabilir. Çoğu zaman göz kuyruğunda meydana gelen seğirmeler zararsızdır ancak kişide rahatsızlık oluşturabilir. Genellikle stres, yorgunluk, göz yorgunluğu, kafein, alkol ya da tütünün aşırı kullanımı sonucu ortaya çıkabilir.
Migren ve baş ağrıları, baş ağrısı geçene kadar süren göz kuyruğu seğirmesine neden olabilir. Bu tür baş ağrılarının altında yatan nedenlerin çoğu aynı zamanda göz kuyruğunda da etkili olabilir. Bundan dolayı meydana gelen şiddetli baş ağrıları göz kuyruğunu da etkileyebilir.
Gözde ya da genel vücut yapısında meydana gelen sarılık pankreas kanserinden kaynaklanabilir. Pankreas kanserinin ileri evrelerinde olduğunun göstergelerinden biri de gözde meydana gelen sarılıktır. Pankreasta oluşan kanserli tümörler, safra kanalını tıkaması nedeniyle safra sıvısının akışını engeller. Bu nedenle safra sıvısı kana karışarak gözde sarılığa neden olur.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.