Apandisit büyümesi; apandis tıkandığında, enfekte olduğunda ve meydana gelir.
Apandisit; kör bağırsaktan dallanan küçük ve parmak şeklinde bir organdır. Ana görevi; bağırsak sindirimi tamamlandıktan sonra kalan sıvı ve tuzları emmek olan bir kesedir.
Apandis, genellikle karnın sağ alt tarafında ve sağ kalça kemiğinin yakınında bulunur.
Apandis, kalın bağırsağınızın alt sağ ucundan dışarı doğru çıkan, parmak büyüklüğünde, küçük, tüp şeklinde bir kesedir.
Kalın bağırsakta hareket eden dışkı apandisi tıkayabilir ya da enfekte edebilir. Bu durum sonucunda iltihaplanma meydana gelebilir.
İltihaplanma apandisin büyümesine neden olur. Apandisit büyüyüp şiştiğinde patlama riski taşır.
Patlayan apandis, bağırsakların içinden karın boşluğuna bakteri yayar. Bu enfeksiyon daha sonra kan dolaşımına yayılabilir ve bu da yaşamı tehdit eden komplikasyonlara yol açabilir. Bu risk nedeniyle apandisit büyümesi ameliyatı ile çıkarılması gerekir.
Apandisite çeşitli nedenlerle meydana gelen büyüme sonucunda bazı ortaya çıkabilir. Büyümüş apandisitin en yaygın belirtileri arasında karın ağrısı, mide bulantısı ve bulunur.
Karın ağrısı karnın ortasında, göbek deliğinin etrafında başlar. Birkaç saat boyunca devam edebilir ya da gelip gidebilir.
Ağrı yoğunlaşarak neden olabilir. Zamanla mide bulantısı da geçerek oluşan ağrı karnın sağ alt bölgesine kayar.
Ağrı daha odaklı hale gelir ve kötüleşmeye devam eder.
Bu belirtilerin ortaya çıkma şekli, apandisit büyümesi teşhisini kolaylaştırabilir. Fakat apandisit büyümesi yaşayan; çocuklar, yaşlı yetişkinler ve hamilelerde yaygın belirtilerden farklı olarak başka belirtiler de ortaya çıkabilir.
Apandisit büyümesinin diğer belirtileri şu şekilde sıralanabilir;
Ateşlenme: Apandisit büyümesi sonucu ortaya çıkan belirtilerden biri ateşlenmedir. Apandisit büyümesi yaşayanların yaklaşık yarısında ateşlenme belirtileri ortaya çıkar. Büyümüş apandisite bağlı ateşlenme olması bağışıklık sisteminin harekete geçtiğini gösterir. Ayrıca iltihabın arttığı ya da enfeksiyonun yayıldığını da gösterebilir.
Apandisit büyümesi meydana geldiğinde genel olarak kendinizi iyi hissetmediğinizi fark edebilirsiniz. Enerji ya da motivasyon eksikliği yaşayabilirsiniz.
Karın şişkinliği: Karın gergin görülebilir veya şişkin hissedilebilir. Karın şişkinliği genellikle ileri evrelerde bir semptomdur ve apandisin yırtıldığını gösterebilir.
İdrarla ilgili sorunlar: Daha sık veya daha acil bir şekilde idrara çıkmanız gerektiğini hissedebilirsiniz. Apandisin, mesaneye bağlı sinirleri tahriş ettiğinde meydana gelebilir.
Bağırsak felci: Vücut bağırsaklardaki kan akışını apandise yönlendirdiğinde, bağırsaklar geçici olarak hareket etmeyi bırakabilir. Bazı kişilerde kabızlık gelişir ve gaz çıkaramadıklarını hissedebilirler.
İshal: Apandisit büyümesi yaşayan bazı kişilerde aşırı aktif bağırsaklar ve daha sık dışkılama olabilir. Bunun nedeni, apandisit iltihabının, yanındaki kolonun uç kısmını tahriş etmesi olabilir.
Bu tür semptomlar apandisit büyümesi belirtileri olabilir. Apandisit büyümesine bağlı belirtilerin fark edilmesi halinde genel cerrahi uzmanına giderek muayene olmanız gerekir.
Apandisitin boyutu ile konumu, apandisin tıkanmasını ve enfekte olmasını kolaylaştırır. Kalın bağırsak birçok bakteriyi barındırır. Çok sayıda bakteri apandise sıkışırsa aşırı büyüyerek enfeksiyona neden olabilir. Bazen apandisit büyümesi bir enfeksiyonla başlar. Apandisit büyümesi neden olur sorusuna verilebilecek cevaplar şu şekilde sıralanabilir;
Sertleşmiş dışkı (apandisit taşları): Fekalit, apandisit ya da apandisit taşı olarak bilinen sert, kireçlenmiş dışkı birikintileri apandisin açıklığında sıkışabilir. Bunlar bakteri taşıyarak apandisin içinde bulunan bakterileri de hapsedebilirler.
Lenfoid hiperplazi: .Bağışıklık sisteminin bir parçası olan lenf sistemi; dokulara beyaz kan hücreleri üreterek ve salarak enfeksiyonlarla savaşmaya yardımcı olur. Enfeksiyon vücudun başka bir yerinde olsa bile apandisitte lenfoid dokunun şişmesine neden olabilir. Apandistteki şişmiş doku apandisi tıkayabilir ve içeride enfeksiyona yol açabilir.
Kolonda enfeksiyondan veya iltihaplı bağırsak hastalığından kaynaklanan iltihaplanma, apandisti etkileyebilir. Enfeksiyon yayılabilir veya iltihaplanmanın kendisi onu tahriş edebilir.
Ayrıca; tümörler, parazitler ve de büyümüş apandisite neden olabilir.
Apandisit büyümesinin belirtileri fark edilmesi halinde gerekli tanı ve tedavi işlemlerinin yaptırılması gerekir. Öncelikle apandisit büyümesinin belirtilerini kontrol etmek için fiziksel muayene yapılır.
Apandisin olduğu karın bölgesine baskı uygulanarak verilen sertleşme, ağrı gibi tepkiler ölçülür. Eğer tipik belirtiler ortaya çıkmış ise fiziksel muayene ile apandisit büyümesi olduğunun teşhisi konulabilir.
Belirtiler belirgin değilse kesin teşhisi koymak için ilave tetkikler de istenebilir.
Büyümüş apandisit için çoğunlukla kan tahlilleri ve görüntüleme taramaları istenebilir.
Kan testleri, yüksek beyaz kan hücresi sayısı veya C-reaktif protein sayısı gibi iltihaplanma belirtileri gösterebilir. Elde edilen sonuçlar bir enfeksiyonu tanımlamaya yardımcı olabilir.
Karın ultrasonu veya BT (bilgisayarlı tomografi) taraması gibi görüntüleme testleri, apandisitin büyüyüp büyümediğini gösterebilir.
Apandisit büyümesi acil müdahale edilmesi gereken bir durum olarak kabul edilir. Apandisit büyümesi tedavisi hem ilaç tedavisini hem de cerrahi müdahaleyi içerebilir.
İlaç tedavisi: Apandisit büyümesi için enfeksiyon nedeniyle genellikle antibiyotik reçete edilebilir. Antibiyotikler ayrıca ameliyattan önce standart bir önleyici tedavidir.
Çok erken ve hafif büyümüş apandisitin olması halinde yalnızca antibiyotiklerle durumun iyileşip iyileşmediğini görmek için bekle ve gör yaklaşımı izlenebilir.
Ameliyat: Apandisit büyümesi teşhisi konulduğunda, zaman çok önemlidir. Apandisit büyümesinin ilk belirtilerinden itibaren 36 saat içinde patlayabilir. Genellikle tanı konulmasından itibaren 24 saat içinde apandisit ameliyatı planlanır.
, oldukça yaygın uygulanan cerrahi prosedürlerden biridir. Genellikle laparoskopik cerrahi gibi minimal invaziv yöntemler kullanarak apandisit ameliyatı gerçekleştirilir.
Büyümüş apandisit hızla çok ciddi yan etkiler oluşturabilir. Bu nedenle zaman kaybetmeden tedavi edilmesi gerekir. Apandisit büyümesinin yan etkileri şu şekilde sıralanabilir;
Büyümüş apandisitin altta yatan nedeni kendiliğinden geçmesi halinde apandisit büyümesi de tedaviye gerek kalmadan kendiliğinden iyileşebilir. Bu durum apandistteki bir tıkanıklığın açılması, bağırsaktan geçmesi veya apandisitte lenfoid hiperplaziye neden olan bir enfeksiyonun aniden iyileşmesi durumunda gerçekleşebilir.
Laparoskopik yöntemlerle apandisit büyüme ameliyatı geçirilmesi halinde aynı gün eve gidilebilir. Açık ameliyat olunması halinde hastanede biraz daha uzun süre kalmanız gerekebilir. Evde geçirdiğiniz ilk birkaç gün boyunca ağrı kesiciye ihtiyacınız olabilir. Çoğu insan altı hafta içinde tamamen iyileşir.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.