Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

Lenf Bezi Büyümesi Neden Olur?

Oluşturulma tarihi: 27.02.2025 09:15    Güncellendi: 27.02.2025 09:15



Bağışıklık sisteminin bir yanıtı olarak ortaya çıkan lenf bezi büyümesi, yaygın olarak görülebilen bir durumdur.

Lenf bezleri, insan vücudunun işleyişinin önemli bir parçasıdır ve vücutta önemli kan hücrelerini toplar.

Bu hücreler ise enfeksiyonlarla savaşmak konusunda önemli bir yere sahiptir. 

Normalde fark edilmeyecek boyutlara sahip bu bezlerin ise büyümesinde çeşitli nedenler rol oynayabilir. Bu gibi durumlarda akla gelen ilk sebep genellikle vücuttaki bir enfeksiyonun varlığıdır.

Yine de lenf bezi büyümesi sadece enfeksiyonlarla birlikte düşünülmez. Farklı hastalıklar ve önemli sağlık sorunları da lenf bezlerinin şişmesine yol açabilir.

Bu nedenle bu sorunun nedenlerini iyi anlamak doğru tedaviye ulaşmak ve yaşam kalitesini sürdürmek açısından önem taşır.

Lenf Bezi Büyümesi Nedir?

Lenf Bezi Büyümesi Nedir?

Lenf bezlerinin normal haline göre genişlemesini ifade eden lenf bezi büyümesi, vücudun bağışıklık sisteminin bir yanıtıdır. Vücudun kasık, koltuk altı, karın, boyun gibi çeşitli bölgelerinde bulunan lenf bezleri, bağışıklık sisteminin doğru bir şekilde çalışmasına yardımcı olurlar.

İşte bu bezler bağışıklık sistemi enfeksiyonlara karşı mücadele ederken şişebilir ve genişleyebilir.

Örneğin karında lenf bezi büyümesi, bu bölgede yer alan lenf düğümlerinde enfeksiyon gelişmesi ile görülebilir. 

Karın ağrısı, , sindirim sorunları diğer karında lenf bezi büyümesi belirtileri arasında yerini alabilir. Enfeksiyonlar ve iltihabi hastalıklarla birlikte bu belirtiler bölgedeki bir kansere de işaret edebilir.

Üst solunum yolu hastalıkları,  veya bademcik sorunları gibi durumlarda ise boğazda lenf bezi büyümesi görülebilir.

Lenf bezi büyümesi ile birlikte yutma güçlüğü veya ağrı gibi birçok belirti de ortaya çıkar. 

Fakat bu belirtiler bazen geçici bir hal olabilir. İltihap tedavi edildiğinde zamanla lenf bezleri de normale dönmeye başlar. Bunların yanı sıra bu büyüme sadece enfeksiyon gibi nedenlere bağlı gelişmez.

Kanser, bağışıklık sistemi hastalıkları gibi ciddi sorunlara bağlı olarak da büyüyebileceği gibi bazı ilaçların yan etkisi olarak da ortaya çıkabilir.

Lenf Bezi Büyümesi Neden Olur?

Tıpta lenfadenopati olarak adlandırılan bu durum lenf bezlerinin normali dışında bir büyüklüğe ulaşmasıdır.

Büyüyen lenf bezleri vücutta bir sağlık sorununun işaret edebilir. Lenfadenopatinin en yaygın sebeplerinden biri enfeksiyonlardır.

Vücuda giren çeşitli bakteriler, mantarlar, virüsler bağışıklık sisteminin devreye girmesine yol açar.

Bu durum ise lenf bezlerinin şişmesi ile sonuçlanabilir.

Özellikle boğaz enfeksiyonu gibi hastalıklarda bu durum görülebileceği gibi deri ve diş enfeksiyonları da bu soruna yol açabilir.

Bağışıklık sisteminin yoğun olarak aktifleştiği anormal durumlar da lenfadenopati ile sonuçlanabilir.

Bu duruma yol açan lupus hastalığı ve  gibi bağışıklık sistemi hastalıkları, vücudun kendi dokularına saldırmasına neden olduğu için lenf bezlerinin şişmesine neden olabilir.

Ayrıca bu tür hastalıklarda bağışıklık sistemi sürekli aktif olduğu için lenf bezleri de bununla birlikte devamlı uyarılır.

Bazı kanser türlerinde yine lenfadenopati görülebilir. Özellikle lenfomada yani lenf kanserinde ve diğer organlardaki kanserin metastaz yapması durumunda lenflerde şişme görülebilir.

Kanser hücreleri lenf bezlerinde çoğaldığı için doğal olarak büyümesine neden olur ve ciddi bir sağlık sorunun göstergesidir. Kullanılan bazı ilaçlar da lenfadenopatiye yol açabilir.

Özellikle bağışıklık sistemi hastalıklarında kullanılan ilaçlar veya çeşitli alerjik reaksiyonlar lenf bezi şişmesine neden olabilir.

Çocuklarda lenf bezi büyümesi ise genellikle iltihabi hastalıklardan kaynaklı görülür.

Yetişkinlere kıyasla daha hassas bağışıklığa sahip olan çocuklar virüs ve bakterilere karşı daha duyarlıdırlar. Bu sebeple küçüklerde sık sık görülen üst solunum yolu iltihabı, lenf bezlerinin şişmesine neden olabilir.

Ancak lenflerdeki büyüme azalmaz ve devam ederse bu ciddi bir sağlık sorununa işaret edebilir.

Lenf Bezi Büyümesi Belirtileri Nelerdir?

Genellikle bir enfeksiyon gibi problemlerin sonucu olarak ortaya çıkan lenf bezi büyümesi, kanser gibi ciddi sağlık sorunlarının da belirtisi olabilir. Bu büyüme ise çoğunlukla kendini belli etse de kimi zaman zor fark edilebilir.

Lenflerde meydana gelen şişme ile birlikte görülen bazı belirtiler lenf bezi büyümesi nasıl anlaşılır konusunda yardımcı olur. Bu işaretler ise genel olarak şu şekilde görülür;

Şişlik ve hassasiyet: Özellikle boyun, koltuk altı ve kasıkta lenf bezi büyümesi kolaylıkla fark edilebilir. Bu şişlik bazen ağrılı olabilse de kimi hastalıklarda ağrı görülmeyebilir.

Ateş ve titreme: Enfeksiyona bağlı gelişen lenf bezi şişmesinde yaygın olarak bağışıklık sisteminin tepkisi ile ilişkili olarak vücut ısısının yükseldiği görülür.

Yorgunluk: Bu durumda bağışıklık sistemi fazla çalıştığından dolayı vücutta yorgunluk ve  meydana gelebilir.

Ağrı: Şişen lenf bezleri, etrafındaki dokulara baskı yaparsa ağrıya neden olabilir. Örneğin koltuk altı lenf bezi büyümesi durumunda özellikle kollar hareket halindeyken ağrı hissedilebilir.

Gece terlemeleri: Çoğunlukla enfeksiyonlar ve kanser gibi hastalıklarla birlikte görülen lenf bezlerinin büyümesi durumunda bu hastalıkların bir belirtisi olarak  de görülebilir.

Lenf Bezi Büyümesi Tanısı Nasıl Konulur?

Lenf Bezi Büyümesi Tanısı Nasıl Konulur?

Lenfadenopati yani lenf bezi büyümesi tanısı konulmadan önce hastanın öyküsü hakkında bilgi edinilir.

Daha sonra ilk olarak fiziksel muayene tercih edilir. Uzman tarafından lenf bezlerinin yeri, ne kadar büyüdüğü, dokusunun sert mi yumuşak mı olduğu, hareket edip etmediği gibi kriterler değerlendirilir.

Bu bilgiler sonraki işlemler için izlenecek yolu belirlemede önemli rol oynar.

Eğer lenf bezi büyümesi bir enfeksiyona bağlı geliştiyse bu durum çeşitli kan testleriyle desteklenebilir.

Kan testleri enfeksiyonun varlığını ortaya koyabilse de lenfadenopati bazen  gibi ciddi hastalıklardan kaynaklanıyor olabilir. Bu durumda daha ileri seviye testler gerekir.

Çeşitli görüntüleme yöntemleri, lenf bezlerinin boyutu ve şeklini detaylı olarak ortaya koymaya yardımcı olur. Bazen  nedenini belirlemek için biyopsiye başvurulabilir.

Tüm tanı süreci çeşitli testlerin bir kombinasyonundan oluşur ve hastalığın nedenini önemli ölçüde ortaya koymasını sağlar.

Tedavi sürecinin doğru şekilde ilerleyebilmesi için tüm bu süreçlerin uzman bir hekim tarafından organize edilmiş olması önem taşır.

Sık Sorulan Sorular

Lenf bezi büyümesi için hangi doktora gidilir?

Boğazda gelişen lenf bezi şişmesi şikayetleri için bir kulak burun boğaz uzmanına görünebilirsiniz. Bunun dışında iç hastalıkları veya enfeksiyon hastalıkları gibi alanlara da danışabilirsiniz. Eğer şikayetiniz daha ciddi hastalıklardan kaynaklanıyorsa bu durumda gerekli bölümlere yönlendirme yapılabilir.

Lenf Bezi Büyümesi Ne Zaman Tehlikelidir?

Eğer lenf bezi ağrısız ve sert ise ya da büyüme devam ediyorsa, şikayetlerinize ateş gece terlemeleri eşlik ediyorsa bu durum daha ciddi problemlere işaret edebilir. Bu gibi belirtileri fark ettiğiniz zaman hemen bir uzmana başvurmanız sağlığınız açısından önem taşır.

Enfeksiyona Bağlı Lenf Bezi Büyümesi Ne Zaman İner?

Virüs ya da bakterilerin sebep olduğu lenf bezi şişmesi, enfeksiyona karşı tedavi uygulanmaya başladıktan sonra genellikle küçülmeye başlar. Bu süreç bir kaç haftayı bulabilir. Eğer bu süreç içinde lenf bezleri büyümeye devam ediyorsa bu durum başka sağlık sorunlarının varlığına işaret edebilir. Bu gibi durumlarda bir uzmana görünmek önemli olabilir.

Lenf Bezi Büyümesi Tehlikeli midir?

Lenf bezi büyümesi her zaman tehlikeli değildir.  ve enfeksiyonlara bağlı geçici büyüme görülebilir. Yine de lenf bezlerinin büyümesinin tehlikeli olduğu durumlar olabilir. Bu sebeple bu büyümenin neden kaynaklandığının belirlenebilmesi için bir uzmana başvurulmalıdır.







Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.