Kemik kırılmasında, yaşa göre kemik kaynama süresi değişiklik gösterir. Kemik kırılmaları birçok farklı faktöre bağlı olarak ortaya çıkabilir. Genellikle trafik kazaları, düşmeler ve yaralanmalar sonucunda kemiklerde kırık meydana gelebilir. Bu gibi durumlarda hangi kemiklerde kırık olduğu ve kişinin yaşı büyük önem taşır.
Bazı kemik kırılmaları kısa sürede tedavi edilebilir ya da kendiliğinden iyileşme gösterebilir. Örneğin kırılması bazen hafif bir şekilde görülür. Fakat daha ciddi yaralanmalarda meydana gelen kırıkların iyileşme süreci uzun olabilir. Aynı zamanda yaşlılarda kemik kaynama süresi gençlere kıyasla çok daha uzundur. Belirli bir yaştan sonra kemik kaynama süreleri uzamaya başlar. Bu nedenle de yaşlı bireylerin çok daha dikkatli olmasında fayda vardır.
Kemik kırılması genellikle kişilerde şiddetli bir ağrıya ve acıya sebebiyet verir. Kemiğin kırılması halinde kişiler, kırık olan bölgeyi hareket ettirmekte zorlanır. Fakat nadiren de olsa bazı kişilerde ağrı ya da acı hissi meydana gelmez. Bazı kırık vakalarında, hastaların günlerce kemiklerinde kırık meydana geldiğini hissetmediği görülür.
Bu gibi durumlar kemik kaynamasının hatalı bir şekilde gerçekleşmesine yol açabilir. Bu nedenle de kemik kırılmasına dair diğer belirtileri de göz önüne almak gerekir. Böylelikle kemik kırılmalarına daha erken müdahale edilmesi de mümkün hale gelir. Yaşa göre kemik kaynama süresi değişiklik gösteren bir durum olduğu için özellikle yaşlı bireylerin bu konularda daha dikkatli olması gerekir.
Kemik kırılmasına dair bazı belirtilerin şu şekilde sıralanması mümkündür:
Kemik kırılması genellikle dört farklı şekilde incelenir. Bu kırık çeşitlerine bağlı olarak da kemik kaynama evreleri değişiklik gösterir. Kırığın çeşidi kadar kişinin yaşı da oldukça önemli bir role sahiptir. Yaşa göre kemik kaynama süresi de değişir.
Kemik kırığı çeşitleri şu şekildedir:
Yaşa göre kemik kaynama süresi değişkenlik gösterir. Kemik kaynama süresi yaşlı bireylerde çok daha uzun olarak bilinir. Fakat çocuklarda da kemik kaynama süresinin uzamasına yol açan bazı durumlar söz konusudur. Çocuklar, yetişkin bireylere kıyasla çok daha enerjik bir yapıya sahiptir.
Bu nedenle de sürekli hareket halindedirler. Çocuklarda kemik kırılmaları meydana geldiğinde, kırılan bölgenin hareket ettirilmemesi oldukça önemlidir. Fakat bu noktada çocukların bölgeyi hareket ettirmeden durması biraz zordur. Bu durumda da kırılan kemik kaynama süresi uzar. Özellikle hiperaktivite problemi olan kişilerde bu süreç daha da uzayabilir.
Yetişkin bireylerde ise kemikler, kırılan kemiğin türüne bağlı olarak kaynamaya başlar. Yetişkinlik dönemindeki kişilerde meydana gelen kemik kırılmaları, normal iyileşme sürecinde kaynar. Fakat bu durumda da yine bazı istisnalar söz konusudur. Kişinin genel sağlık durumu ve yaşam şekli bu durumu etkiler.
Kırılan kemiğin yerine ve kırık türüne bağlı olarak kemiklerin kaynama süresi ortalama olarak bir ila bir buçuk ay arasında değişir. Ciddi kırıklarda ise kaynama süreci üç ila üç buçuk aya kadar uzayabilir. İlikli kemik kaynama süresi ise normal kemik kırıklarına kıyasla daha uzun sürer.
Yaşlı bireylerde ise kemiklerin kaynaması daha zordur. Bunun nedeni ise yaşın ilerlemesi ile birlikte, kemiklerdeki minerallerin azalmaya başlamasıdır. gibi bazı sağlık problemleri de genellikle ilerleyen yaş grubunda daha sık görülür. Bu gibi kemik hastalıklarına sahip olunması halinde de kırık kemik kaynama süreci uzar.
Kırık kemik kaynama belirtileri, kemik kırığı belirtilerinin ortadan kalkmaya başlaması olarak da adlandırılır. Kemik kaynama aşamaları ilk olarak oluşan ağrının hafiflemesi ile başlar. Kırık olan bölgedeki şişlik ve ödem oluşumu da yavaş yavaş azalmaya başlar. Bu belirtilerin azalması ile birlikte ise kişi, kırık olan bölgeyi hareket ettirebilmeye başlar.
Bu süreçte kişiler, kırılan kemiğin olduğu bölgede yanma hissedebilir. Bu yanma hissi kişileri rahatsız etse de iyi bir durum olarak kabul edilir. Oluşan yanma hissi, bölgede hücre üretiminin artış göstermeye başladığını gösteren bir durum olarak bilinir. Çatlak kemik kaynama süresi ise diğer kırık vakalarına kıyasla daha kısa sürer. Fakat kaynama belirtileri birbiri ile aynıdır. Çatlak kemiklerde de kırık belirtileri görülebilir. Bu nedenle iyileşme sürecinde yine ağrı hissi ortadan kalkar, hareket etmek kolaylaşır ve şişkinlik hafifler.
Yaşa göre kemik kaynama süresi uzayıp kısalabildiği gibi bazı sağlık problemlerine bağlı olarak da bu süre değişir. Özellikle kişilerde, kırılan kemiklerin kaynama süresinin daha uzun olduğu bilinir.
Bu sağlık probleminin haricinde ise kemik kaynama süresini etkileyen diğer etkenler şu şekildedir:
Kırık kemiklerin kaynama süresi sadece yaşa bağlı olarak değil, aynı zamanda; kişinin farklı bir hastalığı olup olmadığına, kırılan kemiğin türüne ve kırık derecesine bağlı olarak değişkenlik gösterir. Genellikle 16 ila 40'lı yaş grubunda, kemik kırıklarının normal süreçte iyileşme gösterdiği gözlemlenir. Bu durum kişiden kişiye göre değişiklik gösterir. Bu nedenle kemiklerin kaynama süresi hakkında da net bir bilgi vermek mümkün değildir.
Bazı durumlarda kişilerin kemiklerinde kaynama çok daha zordur. Fakat yaşlı bireylerde meydana gelen kırıklarda kaynama olmaz gibi bir bilgi söz konusudur. Bu bilgi hem doğru hem de yanlış olarak kabul görür. Yaş ilerlediği zaman kemiklerdeki minerallerde azalma meydana gelir ve sağlık problemlerine bu yaşlarda daha sık rastlanır. Bu nedenle de kırık kemiklerin kaynaması zorlaşır. Fakat gibi sağlık problemlerinde, kemiklerin kaynamama ihtimali söz konusudur.
Kemik kırılmalarının türüne ve şiddetine göre kişiye uygulanacak tedavi yöntemleri değişir. Genellikle hafif kırıklarda, kırık olan bölge alçıya alınır ya da atel kullanımına başvurulur. Fakat şiddetli kırılmalarda cerrahi müdahaleye başvurulması gerekebilir. Uygulanacak tedavi yöntemine, alanında uzman hekimler tarafından karar verilir.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.