Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

Göz Bebeği Büyümesi Neden Olur?

Oluşturulma tarihi: 27.02.2025 09:15    Güncellendi: 27.02.2025 09:15



Göz bebeği büyümesi, midriyazis olarak da adlandırılır. Gözlerin siyah merkezinin normalden daha büyük olmasıdır. Göz muayenesinde göze damlatılan damlanın etkisi ile göz bebeği büyüyebilir. Ayrıca kullanılan bir ilacın ya da uygulanan tedavinin yan etkisi olarak da göz bebeklerinde büyüme ortaya çıkabilir.

Göz Bebeği Büyümesi Nedir?

Göz bebekleri, ışıktaki ve duygusal olaylarda ki değişiklikler nedeniyle doğal olarak büyüyebilir. Ancak alışılmadık göz bebeği büyümesi tıbbi bir durumun sonucu olabilir. Göze ve vücuda gelen fiziksel bir darbeden ya da yaralanma nedeniyle göz bebeğinde büyüme gelişebilir.  

Göz bebeklerinin büyümesi, gözlerin siyah merkezinin (göz bebekleri) normalden daha büyük olmasıdır. Göz bebekleri genellikle her iki gözde de aynı boyuttadır. 

Yakın bir nesneye odaklandığınızda göz bebekleriniz de küçülür. Buna akomodatif tepki denir. Bir göz bebeği parlak ışıkta küçülmüyorsa ya da karanlıkta büyümüyorsa, göz bebeğinin normal şekilde çalışmadığı anlamına gelir.

Gözün ortasında bulunan siyah kısım, iris olarak adlandırılan gözün renkli kısmından daha fazla yer kapladığında göz bebeği büyümesi meydana gelir.

Her iki gözde göz bebekleri büyüyebileceği gibi bazı durumlarda sadece bir göz bebeğinin büyümesi de olabilir. Anizokori, tek taraflı göz bebeği büyümesi olarak isimlendirilir. Bu yaygın durum, her iki göz bebeği de ışığa normal tepki verdiğinde ancak boyutları yarım milimetreden fazla değiştiğinde ortaya çıkar. 

Göz bebekleri, göze ne kadar ışık gireceğini kontrol etmek için boyutlarını değiştirir. Parlak ışıkta, göz bebekleri ışığın girmesini engellemek için küçülür. Karanlıkta, göz bebekleri daha fazla ışığın girmesine izin vermek için büyür. Bu değişikliklere doğrudan tepkiler denir. 

Göz Bebeği Büyümesinin Nedenleri Nelerdir?

Göz bebeği büyümesi çeşitli nedenlerle ortaya çıkabilir. Göz bebeği büyümesi neden olur sorusuna verilebilecek cevaplar şu şekilde sıralanabilir;

  • Göz muayenesi (retina ya da sinirlerin kontrol edilmesi için kullanılan göz damlaları göz bebeklerini büyütebilir)
  • İlaçlara karşı reaksiyon
  • Beyin hasarı

  • Cinsel uyarılma ( üretiminin artması)
  • Adrenalin gibi faktörler göz bebeklerinde büyümeye neden olabilir.

Işıktaki değişikliklere bağlı olarak göz bebeğinin büyümesi meydana gelmesi normal olsa da, göz bebeği büyümesi göz yaralanmasının veya beyindeki bir sorunun (baş yaralanması, tümör veya felç gibi) işareti de olabilir. Göz bebeği büyümesi nöroloji sorunları nedeniyle de ortaya çıkabilir. Göz bebeği büyümesinin nörolojik nedenlerini şu şekilde sıralamak mümkündür;

  • Baş dönmesi, baş ağrısı ya da kafa karışıklığı ( belirtileri)
  • Işık değişikliğinden kaynaklanmayan ani göz bebeği genişlemesi
  • Işık değiştiğinde göz bebeklerinin değişmemesi
  • Bir göz bebeğinin diğerinden daha büyük olması 
  • Büyümenin uzun süre devam etmesi gibi semptomların olması halinde vakit kaybetmeden en yakın sağlık merkezîne giderek gerekli tanı ve tedavi işlemlerinin yaptırılması gerekir.

Göz Bebeği Büyümesine Neden Olan Rahatsızlıklar Nelerdir?

Vücutta meydana gelen bazı rahatsızlıklar ve bozukluklar göz bebeği büyümesine neden olur.

Göz bebeği büyümesine neden olan rahatsızlıklar şu şekilde sıralanabilir:

  • Holmes Adie sendromu (bir gözde ışığa karşı anormal göz bebeği tepkisi)
  • Anizokori (göz bebeklerinin farklı boyutta olması durumu)
  • Göz yaralanması 
  • Kafa travması

  •  (baş ağrısı olmayan migren hastalarında olduğu gibi, bir gözde aniden bir dizi değişiklik görülebilir) 

  •  ya da apsesi (örneğin pontin lezyonlar) 
  •  nedeniyle bir gözde oluşan aşırı basınç
  • Beyin şişmesi
  • Kafa içi kanama
  • Akut inme
  • Kafa içi tümör
  • Artmış kafa içi basıncı
  • Beyin etrafındaki zarların enfeksiyonu ( ya da ensefalit)
  • Nöbet geçirme
  • Üst göğüste ya da lenf düğümünde tümör, kitle belirtileri

  • Diyabetik okülomotor sinir felci
  • İyi huylu epizodik unilateral midriyazis
  • Doğuştan aniridi gibi rahatsızlıklar ya da bozukluklar göz bebeklerinde büyümeye neden olabilir. Göz bebeklerinde büyüme oluşturan bu rahatsızlıklar bazı durumlarda ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Bu tür hastalıklardan dolayı göz bebeğinde büyüme belirtileri fark edildiğinde vakit kaybetmeden uzman bir göz doktoruna giderek gerekli tedavi işlemlerinin yaptırılması hayati anlamda önemlidir.  

Göz Bebeği Büyümesi Nasıl Tedavi Edilir?

Göz damlası kullanımından sonra göz bebeklerinde büyüme meydana gelebilir. Bu tür durumlarda göz bebeği tedavi olmaksızın kendiliğinden normale döner. Göz doktorundan göz büyütücü damla alınması halinde, gözler 4 ila 24 saat arasında büyüme gösterebilir. Kullanılan damlanın türüne ve vücudun buna nasıl tepki verdiğine bağlı olarak süre değişiklik gösterebilir.

Eğer göz bebeği büyümesi bir ilacın ya da uyuşturucunun yan etkisi ise, göz bebeğinin büyüme süresi kullanılan ilacın türüne ve doza göre değişebilir.

Duygusal bir faktöre (adrenalin, aşk, stres) tepki olarak ortaya çıkan göz bebeği büyümesi daha kısa sürebilir. Göz bebeği iki ila üç dakika gibi kısa bir sürede normal boyutuna dönebilir.

Daha ciddi göz bebeği büyüme vakaları için farklı tedavi seçenekleri uygulanabilir. Göz bebeği büyümesini engellemek için bazı tedavi uygulamaları ve koruyucu önlemler almak gerekir. Göz bebeği büyümesini önlemek için alınması gereken önlemler ve tedavi uygulamaları şu şekilde sıralanabilir;

  • Güneş ışığına karşı hassasiyeti azaltmak için güneş gözlüğü takmak (fotokromik camlar ya da polarize camlar)
  • Protez kontakt lensler (travma sonucu göz bebeğinin boyutunun değişmesi sonucu oluşan göz görünümünü iyileştirmek için)
  • Ameliyat (gözdeki yaralanmadan kaynaklanan hasarı onarmak için)
  • Madde bağımlılığı rehabilitasyonu gibi tedavi ve koruyucu önlemler göz bebeği büyümesinin önlenmesinde oldukça önemlidir.

Göz Bebeği Büyümesi Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Kaygı Göz Bebeklerinin Büyümesine Neden Olur mu?

Bazı durumlarda kaygı, adrenalinin bir sonucu olarak göz bebeklerinin genişlemesine neden olabilir. Böbrek üstü bezlerinden salgılanan hormonlar ve kimyasallar, organlara sinir uyarıları göndererek vücudun savaş ya da kaç modunda tepki vermesine yol açar. Stres, adrenalin hormonlarının tepki vermesini uyarabilir ve bunun sonucunda göz bebekleri genişler. Kalp atış hızı artar, yüksek tansiyon ve aşırı terleme meydana gelebilir.

Aşk Duygusu Göz Bebeklerinin Büyümesine Neden Olabilir mi?

Vücutta sevgi ve bağlanma ile ilişkilendirilen bir hormon olan oksitosin seviyesinin yüksek olması göz bebeklerinin büyümesine yol açabilir. Göz bebeği büyümesi, cinsel uyarılma sırasında kimyasal bir haberci görevi gören hormon ve nörotransmitter oksitosinin artışına bağlanabilir. Oksitosin ayrıca sperm taşınması, üretimi, doğum ve emzirme gibi üreme sisteminin temel yönlerini kontrol etmede de aktif rol oynar.

Göz Bebeği Büyümesi Ağrı Yapar mı?

Göz bebeği büyümeleri her zaman olmasa da bazı durumlarda ağrıya neden olabilir. Büyümüş göz bebekleri genellikle ışığın göze nasıl ulaştığına bağlı olarak semptomlara neden olur. Bulanık görüş, şiddetli baş ağrıları, ışık hassasiyeti gibi belirtiler göz bebeği büyümesi sonucu ortaya çıkabilir. Göz bebeği büyümesi nedeniyle meydana gelen ağrılar ciddi anlamda sağlık sorunu oluşturmaz.

Yalan Söylendiğinde Göz Bebekleri Büyür mü?

Vücut bazı durumlarda salgıladığı hormonlar aracılığı ile olaylara tepki verir. Bu tepkilerden bir de yalan söyleyince ortaya çıkabilir. Yalan söylemek stresle ilişkili hormonların ve kimyasalların göz bebeği büyümesinin tetiklemesine neden olabilir. Her durumda olmasa bile yalan söylendiğinde vücudun tepkisi olarak göz bebeklerinde büyüme meydana gelebilir.







Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.