Vücuda girdikten sonra çoğalarak farklı organlara yayılan grip gözleri de etkileyebilir.
Halk arasında göze vuran grip denilen olgunun çeşitli belirtileri vardır. Yaygın görülen belirtiler arasında; kızarıklık, sulanma, kaşıntı, ışığa karşı hassasiyet ve ağrı sayılabilir.
Semptomları hafifletmeye yönelik olan göze vuran grip tedavisi farklı yöntemleri içerebilir.
Soğuk kompres uygulaması, göz damlası, dinlenme gibi yöntemler uygulanabilir. Belirtiler şiddetliyse uzman göz doktorlarına başvurulması önerilir.
Bağışıklık sistemini zayıflatan grip gözlerde bazı rahatsızlıklara yol açar. Yaygın görülen belirtileri arasında şunlar sayılabilir:
Grip esnasında gözlerin daha hassas bir hale gelmesinden kaynaklı olarak kızarıklık ve aşırı sulanma görülebilir.
Gözün beyaz kısmı ve göz kapağının iç kısmı kızarabilir. Göze vuran grip, göz çevresinde şiddetli kaşıntıya sebep olabilir.
Işığa karşı hassasiyet (fotofobi), grip sırasında vücuttaki genel duyarlılığın artmasına bağlı olarak, gelişebilir. Göze vuran grip ışığa bakarken gözlerde rahatsızlık yaratabilir.
Gripten etkilenen sinüslerin göz çevresinde baskı yaratması hem baş hem göz ağrısına yol açabilir. Sinüs enfeksiyonu söz konusu olursa ağrının şiddeti artabilir.
Göze vuran grip, kuruluk ve yanma hissine neden olabilir.
Bağışıklık sisteminin zayıflaması, vücudun susuz kalması göze vuran grip ve göz kuruluğuna yol açabilir. Sinüslerin dolu olması göz altlarında şişliğe sebebiyet verebilir.
Bazı durumlarda göz kapakları şişebilir.
Grip esnasında gözlerin tahriş olması bulanık görmeye yol açabilir.
Geçici olan bu durum hastanın iyileşmesinin ardından normale dönebilir. Gripten kaynaklı olarak gözün beyaz kısmında iltihaplanma (konjonktivit) görülebilir.
Konjonktivit durumunda gözlerde kızarıklık, şişlik ve kaşıntının yanı sıra batma hissi ortaya çıkabilir.
Göze vuran grip tanısı, grip nedeniyle ortaya çıkan göz rahatsızlıklarını değerlendirme amacıyla yapılır.
Uzman göz doktorları belirtilerin gripten kaynaklanıp kaynaklanmadığını kesinleştirmek için muayene yapıp, çeşitli testler isteyebilirler.
Tanı koyma işlemenin başında doktor, hastanın genel sağlık durumunu değerlendirir.
Göze vuran grip göz sağlığına etkisi incelenir. Gözde sulanma, ağrı, kızarıklık, bulanıklık gibi belirtilerin süresi sorgulanır.
Göz doktoru ayrıntılı bir göz muayenesi yapabilir. Konjonktivit, kornea iltihabı gibi griple ilişkili belirtiler incelenebilir.
Gözün dış tabakasında iltihaplanma semptomları da gözden geçirilebilir.
Burun ve boğazdan alınan örneklerin ışığında hastaya grip teşhisi konulabilir.
Hastaya grip teşhisi konulması, gözdeki rahatsızlığın gripten kaynaklı gelişme ihtimalini güçlendirir. Tanıyı kesinleştirmek amacıyla kan testleri yapılabilir.
Gözdeki rahatsızlığın grip kaynaklı olduğunun kesinleştirilmesi durumunda tedavi grip kaynaklı komplikasyonları azaltmaya yönelik olarak belirlenir.
Göze vuran grip belirtileri genellikle geçicidir, grip sona erdikten sonra, ortadan kaybolur.
Belirtilerin şiddetli olması halinde göz doktorunuza kontrol olmanız önerilir.
Göze vuran gribin tedavisinde esas hedef komplikasyona yol açan gribin etkilerinin hafifletilmesidir.
Doktor tarafından verilen antiviral ilaçların kullanımı hastalığın süresini kısaltabilir. Ağrı kesici, ateş düşürücü gibi ilaçlar, doktor tavsiyesiyle, alınabilir.
Bol sıvı tüketme, bol bol dinlenme ve bağışıklığı güçlendirme grip sürecinin hızlı atlatılmasına yardımcı olabilir.
Gözdeki rahatsızlıkları hafifletmek için göz doktorunun tavsiyelerini dinlemek kritik bir önem taşır.
Doktorun önerisiyle kuruluk, yanma ve batma hissini hafifletme amacıyla gözyaşı damlalaları kullanılabilir.
Gözlerde şişme varsa soğuk kompres uygulanabilir. Soğuk kompres iltihaplanmayı ve gözlerdeki baskıyı hafifletmeye yardımcı olabilir.
Özellikle grip olunan süreçte elleri temiz tutma ve gözleri ovuşturmaktan kaçınma gribin göze vurmasının önüne geçebilir.
Göze vuran grip göz iltihabı genellikle kendi kendine geçer ancak bazı durumlarda doktor merhem, antibiyotikli göz damlası türü ilaçlar reçete edebilir.
Gözde ışığa karşı duyarlılık hissediliyorsa, koruma amacıyla, güneş gözlüğü takılabilir.
Bol sıvı tüketmenin yanında C vitamini açısından zengin gıdalarla beslenmek hem gribin hem gözlerdeki rahatsızlığın geçmesine yardımcı olabilir.
Göze vuran grip tedavisinde uzman doktorlara başvurmak sağlığınız için oldukça önemlidir.
Göze vuran grip tedavisi sonrası iyileşme süreci; hastanın yaşına, genel sağlık durumuna, semptomların şiddetine ve uygulanan tedaviye göre değişkenlik gösterebilir.
Gözdeki problemlerin, grip iyileştiğinde, kendiliğinden iyileşmesi beklenir.
İyileşme sürecini hızlandırmak ve göz sağlığını korumak için göz hijyenine yüksek seviyede dikkat edilmesi gerekir.
Enfeksiyon riskini azaltmak amacıyla gözle temastan kaçınılması ve ellerin sürekli temiz tutulması tavsiye edilir.
Gözleri dinlendirmek iyileşme sürecini olumlu yönde etkileyebilir.
Ekran başında geçirilen süreyi sınırlandırmak gözlerin dinlenmesine yardımcı olabilir. Gözlerdeki kuruluğu ve tahrişi azaltmak için bol su tüketmek faydalı olabilir.
Işığa karşı hassasiyet devam ediyorsa güneş gözlüğü kullanmak gözleri koruyabilir.
İyileşme sürecinde bağışıklık sistemini kuvvetlendirmek gözlerin tekrar enfekte olma riskini azaltabilir. Dengeli beslenme ve sigara gibi zararlı alışkanlıkları bırakma bağışıklık sistemini güçlendirebilir.
Gribin iyileşmesinin ardından gözdeki rahatsızlıklar geçmiyorsa, uzman göz doktorlarına muayene olmanız tavsiye edilir.
Göze vuran gripten korunmak, gripten kaçınmanın yanı sıra göz sağlığını koruyucu önlemler almayı da gerektirir. Bu çerçevede şu önlemler alınabilir:
Kalabalık ortamlarda bulunduktan ya da farklı yüzeylere temas ettikten sonra elleri bol sabunla yıkamak göze vuran gribe yakalanma ihtimalini azaltabilir.
Gözleri ovuşturmak başta konjonktivit olmak üzere çeşitli rahatsızlıklara sebep olabilir.
Mümkün olduğunca gözlere dokunmaktan kaçınarak olası komplikasyonların önüne geçilebilir.
Havlu, yastık, makyaj malzemesi gibi kişisel eşyaları başkalarıyla paylaşmak hastalığa yakalanma riskini artırabilir. Eşyaları paylaşmama ve sık aralıklarla temizleme göze vuran gribe karşı koruma sağlayabilir.
Özellikle göz enfeksiyonu olan kişilerle yakın temas kurmaktan kaçınarak göze vuran gripten kaçınılabilir.
Dengeli beslenerek, düzenli uyuyarak ve stres seviyesini aşağıda tutarak bağışıklık sistemi güçlendirilebilir. Güçlü bağışıklığa sahip olanların hastalığa yakalanma riski düşebilir.
Göze vuran grip bulaşıcı bir hastalıktır. Tipik grip virüsünün göz çevresine yayılmasından kaynaklanan hastalık, hasta olan birinin öksürmesi veya hapşırması yoluyla bulaşabilir. Hastanın temas ettiği yüzeylere dokunmak da grip virüsüne yakalanmaya yol açabilir. Enfeksiyon taşıyan insanlarla temastan kaçınarak, kişisel hijyene önem vererek ve bağışıklık sistemini güçlendirerek göze vuran gripten korunulabilir.
Grip göz kaslarını dolaylı yoldan etkileyebilir. Göze vuran grip; ışığa duyarlılık (fotofobi), göz iltihabı (konjonktivit) ve yüksek ateşe bağlı olarak göz kasları üzerinde olumsuz etki gösterebilir. Grip sırasında gözde ağrı, görme bozuklukları, şiddetli baş ağrıları ya da yüksek ateş belirtileri görülüyorsa uzman doktorlara başvurulması tavsiye edilir.
Gripten kaynaklanan göz ağrısı, genellikle gribin yol açtığı konjonktivit türü göz enfeksiyonlarından kaynaklı olarak meydana gelir. Gribin gözdeki koruyucu zar olan konjonktivanın iltihaplanmasına sebep olması göz ağrısını tetikleyebilir. Gripten kaynaklı göz rahatsızlıklarından korunmak için gözlere dokunmaktan ve kaşımaktan kaçınılması, ellerin sık sık yıkanması tavsiye edilir. Grip kaynaklı göz ağrısı şikayeti olanların göz doktorlarına görünmesi gerekir.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.