Meme büyümesi hem kadınlarda hem de erkeklerde meydana gelebilen bir durumdur.
Farklı nedenlere bağlı olarak meydana gelen büyüme, kadınlar için belli bir noktaya kadar kabul edilir. Meme gelişimi kadınların hayatının uzun bir döneminde gerçekleşmeye devam eder.
Bu gelişim süreci doğumdan önce başlar ve menopoz evresinde sona erer. Ancak yine de meme gelişiminin farklı evreleri de söz konusudur.
Meme gelişimindeki evreler, her kadında farklı bir şekilde meydana gelir. Bunun nedeni ise insanların farklı bünyelere sahip olmasıdır.
Bu nedenle meme boyutları da birbirinden farklıdır. Normal meme gelişiminin dışında meydana gelen büyümenin ise farklı nedenleri vardır.
Meme büyümesi nedenleri kadınlar ve erkekler için farklılık gösterir. Memelerin gelişimine devam etmesi sadece kadınlarda değil erkeklerde de gözlemlenebilen bir durudur. Bunun başlıca nedenleri arasında ise östrojen hormonu seviyesinin artış göstermesi yer alır.
Bunun yanı sıra kadınlarda meme büyümesi nedenleri şu şekilde sıralanabilir;
Aşırı Kilo Alıp Verme: Meme dokusu; yağ hücreleri, kanallar ve süt bezlerinden oluşur. Bu nedenle kilo almak memelerde büyümeye yol açar
Regl Dönemi: Kadınlardaki göğüs hassasiyeti ve göğüs büyümesi her regl döneminde meydana gelir. Bunun nedeni ise hormonal aktivitelerin regl döneminde değişikliğe uğramasıdır. Regl döneminde kadınların vücudunda progesteron ve östrojen seviyelerinde değişiklikler meydana gelir. Bu da göğüslerin büyümesine ve hassaslaşmasına neden olur. Genel olarak regl başlamadan önce göğüs hassasiyeti ve büyümesi kendini gösterir
Gebelik: Gebelik sürecinde de yine kadınların vücudunda hormonal değişiklikler meydana gelir. Bu da göğüs dokusunda farklılıkların oluşmasına neden olur. Gebeliğin erken dönem belirtilerinden biri olan göğüs büyümesi, gebelik sürecinin başlangıcından bir ile iki hafta sonra kendini gösterir. Hamilelikte meme büyümesi gebelik sonrasında durabileceği gibi devam da edebilir
Emzirme: Emzirme döneminde kadınlarda meme büyümesi son derece normaldir. Ancak süt kanalı tıkanıklığının olması, uzun süre sütün pompalanmaması ya da bebeğin süt emmemesi, göğüsteki hassasiyetin artmasına neden olur. Öte yandan göğüste kızarıklık sıcaklık, sertlik ve zonklama gibi son derece rahatsızlık verici semptomlarda meydana gelebilir. Bunların yanı sıra süt kanalı tıkanıklığının meydana gelmesi, iltihap oluşumlarına da neden olabilir
İlaç Kullanımı: Özellikle doğurganlığın arttırılması için kullanılan ilaçlar, doğum kontrol ilaçları ve hormon replasman tedavi ilaçları meme büyümesi nedenleri arasında yer alır. Bu ilaçlar, vücuttaki östrojen ve progesteron seviyelerinin artmasına neden olur. Öte yandan bazı antidepresan ilaçları da memelerde ağrıya ve hassasiyete neden olabilir
Fibrokistik Değişiklikler: Fibrokistler genel olarak ödem olarak her iki göğüste de görülebilir. Kanser olarak teşhis edilmeyen bu durum da yine kadınların regl döneminde göğüslerinin büyümesine neden olur
Genetik Etmenler: Göğüslerdeki büyüme genetik yatkınlıklara bağlı olarak da kadınlarda meydana gelebilen bir durumdur
Meme büyümesi çeşitleri, büyümenin derecesine göre iki farklı kategoride ele alınır. Bunlar makromasti ve jigantomasti olarak bilinir. Makrmasti; göğüste herhangi bir kitle olmadan hızlı ve aşırı büyümenin meydana gelmesi olarak tanımlanır.
Bu durum herhangi bir yaşta meydana çıkabilse de genel olarak puberte dönemde meydana gelir. Ergenlik dönemindeki bu büyümeye juvenil hipertrofi adı da verilir. Ancak yine de makromasti kategorisinde incelenir.
Bu durumunda meydana gelen semptomlar arasında meme hassasiyeti, postür bozukluğu, omuz ağrısı ve yaşanan değişime bağlı olarak ergenlik dönemindeki çocuklarda psikolojik bozukluklar yer alır.
Makromastinin cerrahi tedavisi mümkündür. Bunun için meme küçültme operasyonu olarak bilinen redüksiyon mamoplasti uygulanabilir. Bunun yanı sıra östrojen seviyesinin düşürülmesi ve dengelenmesi için bazı ilaçların kullanılması da tercih edilebilir.
Bu aşamada tercih edilecek tedavi yöntemi uzman hekimler tarafından belirlenir.
Jigantomastia ise oldukça nadir rastlanan bir durum olarak bilinir. Bu durumda memelerin birkaç hafta içerisinde ya da uzun yıllar içerisinde hızlı bir şekilde büyümesi gözlemlenir.
Jigantomastia, iyi huylu bir sağlık sorunudur ancak neticede meme dokusunun en az beş kat büyümesi söz konusudur.
Jigantomastia, kendiliğinden gelişen bir durum olabildiği gibi ergenlik ya da gebelik döneminde de kendini gösterebilir.
Öte yandan penisilamin siklosproin gibi ilaç kullanımlarına bağlı olarak da meydana gelebilir.
Erkeklerde meme büyümesi jinekomasti olarak adlandırılır. Bu durum aynı zamanda iyi huylu meme büyümesi olarak da tabir edilebilir.
Genel olarak erkeklerin ergenlik döneminde meydana gelen bu durum, farklı yaşlarda da kendini gösterebilir.
Fizyolojik olarak yaşanabilen bu durum, herhangi bir hastalık neticesinde de ortaya çıkabilir. Erkeklerde meme büyümesi belirtileri arasında şunlar yer alır;
Erkeklerde meme büyümesi neden olur sorusunun yanıtı farklı birkaç durumu içerir. Bazı erkeklerde meydana gelen meme büyümesi genetik yatkınlıklardan kaynaklanabilir. Ancak bunun haricinde de meme büyümesine neden olan bazı etmenler vardır. Bu etmenler şu şekilde sıralanabilir;
Erkeklerde meydana gelen meme büyümesinin anlaşılması için düzenli olarak fiziki kontrollerin yapılması gerekir. Kişi kendisinde meydana gelen değişikliği fark ettiğinde uzman hekimlerden yardım almalıdır. Öte yandan çapraz şekilde sağ göğsün kasılıp sol ile ya da tam tersi pozisyonda göğüs kontrolü yapılması ile sert dokuların varlığının hissedilmesi de yine jinekomasti şüphesini arttıran bir durumdur.
Erkeklerde meydana gelen meme büyümesi genel olarak tedavi edilebilir bir durumdur. Bunun için bazı hormon dengeleyici ilaçların kullanılması ya da büyümenin durumuna bağlı olarak cerrahi operasyonların yapılması gerekebilir. Bunun için estetik, plastik ve rekonstrüktif cerrahi bölümünden randevu alınması ve bu bölümdeki uzman hekimlere muayene olunması gerekir.
Kadınların gebelik sürecinde memelerinde büyümenin meydana gelmesi son derece normal bir durumdur. Gebeliğinin ilk haftalarında meydana gelen göğüs büyümesi, gebelikten sonra durabilir ve memelerin boyutları normal haline gelebilir. Ancak bazı durumlarda göğüslerdeki bu değişim gebelikten sonra da kalıcılığını koruyabilir. Bu durum tamamen kişiden kişiye göre değişiklik gösterir.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.