Parietal kemik, kafatasının bir parçası olan iki yassı kemiktir. Beynin üstünü sağ ve sol parietal loblarla birlikte kaplayan dörtgen kafatası kemik oluşumlarıdır.
Kafatası başlığının ve kafatası tabanının bir parçasını oluştururlar. Parietal kemik, başın tepesinde birleşir. Bu nedenle genellikle tekil kemik olarak da adlandırılırlar.
Parietal kemik, kafatasının her iki tarafında, frontal kemiğin hemen arkasında yer alır. Sağ parietal kemik ve sol parietal kemik birlikte, kafatası kemiğinin çoğunu oluşturur. Her kemik düzensiz bir dörtgen şeklini alır ve dört açısı, dört kenarı ve iki yüzeyden oluşur. Parietal kemik vücutta; kafatası yapısını oluşturarak hassas beyin dokusunu korumak görevini üstlenir.
Parietal kemiğin anatomisi, sınırları, açıları ve yüzeyleri ile birlikte kemiğin çeşitli katmanlarını içerir. Parietal kemik, üst ve alt katmanlardan oluşan kompakt kemik ya da kortikal kemikten oluşur. Bu kemik türü, iskeletin sert yapısını oluşturan daha yoğun bir malzemedir. İnsan vücudundaki kemiklerin çoğu, kompakt kemikten yapılmış sert bir dış kabuğa sahiptir.
Sağ ve sol parietal; kortikal kemik tabakası arasında süngerimsi ya da trabeküler kemik olarak da adlandırılan süngerimsi bir kemik tabakası bulunur. Bu kemik türü, kompakt kemikten daha zayıftır ve daha esnektir. Süngerimsi kemik, kan hücreleri üreten kırmızı kemik iliği içerir (vücuttaki diğer kemiklere göre kafatasında çok daha az miktarda bulunur). Kapladığı hassas beyin dokusunu koruyan şok emici görevi görür.
Parietal kemiğin birincil işlevi yapısaldır. Başın şeklini oluşturmaya yardımcı olur. Parietal kemik beyindeki yumuşak hassas dokuyu koruyarak sert koruyucu bir bariyer oluşturur. Enfeksiyon, kanama veya beyin omurilik sıvısında artış olduğunda şişmeyi durdurur veya sınırlar. Parietal kemik kafatasının önemli bir bölümünü oluşturur. Kafatasının tepesinin arka bölümünün üçte ikisini oluşturur ve beynin parietal loblarını korumak için yanlara doğru kıvrılır. Parietal kemiğin bir diğer işlevi de kafatası içerisinde beynin işlevini yerine getirebilmesi için beynin koruyuculuğunu üstlenir.
Parietal kemiklerde meydana gelen bazı travmalar, hasarlar ya da kazalar parietal kemik rahatsızlıklarına neden olabilir. Parietal kemiklerde meydana gelen rahatsızlıklar şu şekilde sıralanabilir;
Kırıklar
Parietal kemik kırığı, çeşitli nedenlerle parietal kemikte meydana gelen kırıklardır. Parietal kemik kırık türleri şu şekilde sıralanabilir;
Çoğu parietal kırık türleri ağrılı değildir ve genellikle ameliyat olmadan kendiliğinden iyileşir. Ancak, daha ciddi kırıklar ameliyat gerektirebilir.
Kraniosinostoz
Bazı bebekler, kafatası sütürlerinin erken kapanmasını içeren kraniosinostoz adı verilen bir rahatsızlıkla doğarlar. Bu durum, alışılmadık şekilde şekillenmiş bir kafatasına yol açar ve bazen yüz özelliklerini etkileyebilir. Etkiledikleri sütürlere bağlı olarak farklı türleri vardır. Kraniosinostoz türleri şu şekilde sıralanabilir;
Parietal kemiği etkileyen diğer rahatsızlıklar şu şekilde sıralanabilir;
Parietal kemik rahatsızlıklarında bazı belirtiler ortaya çıkabilir. Bazı belirtiler rahatsızlığın şiddetine bağlı olarak hayati tehlike oluşturabilir.
Parietal kemik rahatsızlıklarının belirtileri şu şekilde sıralanabilir:
Parietal kemikler, kafatası kemiklerini oluşturur. Bu nedenle parietal kemikler beynin ana savunma sistemidir. Parietal kemik sağlığını korumak aynı zamanda beyne gelebilecek zararları da önler.
Parietal kemik sağlığını korumak için yapılması gerekenler şu şekilde sıralanabilir:
Parietal kemikte ve çevresindeki dokuların zarar görmesi halinde kemikte ağrılar meydana gelebilir. Travmalar, yaralanmalar, kemikleri zayıflatan sağlık sorunları ve iyi huylu ağrı oluşumuna yol açabilir. Aynı zamanda bazı de parietal kemikte ağrılara neden olabilir.
Parietal kemik ağrısı genellikle donuk ve sızlayıcı hissedilir. Sanki ağrı vücudun derinliklerinden geliyormuş hissi vardır. Baş bölgesi dokunmaya karşı oldukça hassaslaşır. Kemik kırığı olması halinde ya da bir geçirdiyseniz, ağrı daha keskin, daha yoğun ve yaralanman olduğu yerden geliyor olabilir. Kafatasına herhangi bir fiziksel darbe alındığında her ihtimale karşı bir sağlık kuruluşuna giderek gerekli tedavi işlemlerinin yaptırılması önemlidir.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.