Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

Parietal Kemik Nedir?

Oluşturulma tarihi: 27.02.2025 09:15    Güncellendi: 27.02.2025 09:15



Parietal kemik, kafatasının bir parçası olan iki yassı kemiktir. Beynin üstünü sağ ve sol parietal loblarla birlikte kaplayan dörtgen kafatası kemik oluşumlarıdır.

Kafatası başlığının ve kafatası tabanının bir parçasını oluştururlar. Parietal kemik, başın tepesinde birleşir. Bu nedenle genellikle tekil kemik olarak da adlandırılırlar. 

Parietal Kemik Nedir?

Parietal kemik, kafatasının her iki tarafında, frontal kemiğin hemen arkasında yer alır. Sağ parietal kemik ve sol parietal kemik birlikte, kafatası kemiğinin çoğunu oluşturur. Her kemik düzensiz bir dörtgen şeklini alır ve dört açısı, dört kenarı ve iki yüzeyden oluşur. Parietal kemik vücutta; kafatası yapısını oluşturarak hassas beyin dokusunu korumak görevini üstlenir.

Parietal Kemik Anatomisi Nasıldır?

Parietal kemiğin anatomisi, sınırları, açıları ve yüzeyleri ile birlikte kemiğin çeşitli katmanlarını içerir. Parietal kemik, üst ve alt katmanlardan oluşan kompakt kemik ya da kortikal kemikten oluşur. Bu kemik türü, iskeletin sert yapısını oluşturan daha yoğun bir malzemedir. İnsan vücudundaki kemiklerin çoğu, kompakt kemikten yapılmış sert bir dış kabuğa sahiptir.

Sağ ve sol parietal; kortikal kemik tabakası arasında süngerimsi ya da trabeküler kemik olarak da adlandırılan süngerimsi bir kemik tabakası bulunur. Bu kemik türü, kompakt kemikten daha zayıftır ve daha esnektir. Süngerimsi kemik, kan hücreleri üreten kırmızı kemik iliği içerir (vücuttaki diğer kemiklere göre kafatasında çok daha az miktarda bulunur). Kapladığı hassas beyin dokusunu koruyan şok emici görevi görür. 

Parietal Kemik Fonksiyonu

Parietal kemiğin birincil işlevi yapısaldır. Başın şeklini oluşturmaya yardımcı olur. Parietal kemik beyindeki yumuşak hassas dokuyu koruyarak sert koruyucu bir bariyer oluşturur. Enfeksiyon, kanama veya beyin omurilik sıvısında artış olduğunda şişmeyi durdurur veya sınırlar. Parietal kemik kafatasının önemli bir bölümünü oluşturur. Kafatasının tepesinin arka bölümünün üçte ikisini oluşturur ve beynin parietal loblarını korumak için yanlara doğru kıvrılır. Parietal kemiğin bir diğer işlevi de kafatası içerisinde beynin işlevini yerine getirebilmesi için beynin koruyuculuğunu üstlenir.

Parietal Kemik Rahatsızlıkları Nelerdir?

Parietal kemiklerde meydana gelen bazı travmalar, hasarlar ya da kazalar parietal kemik rahatsızlıklarına neden olabilir. Parietal kemiklerde meydana gelen rahatsızlıklar şu şekilde sıralanabilir;

Kırıklar

Parietal kemik kırığı, çeşitli nedenlerle parietal kemikte meydana gelen kırıklardır. Parietal kemik kırık türleri şu şekilde sıralanabilir;

  • Çökük: Kafatası çevresinde ve parietal kemik bölümünün bir kısmında çökük görünmesine neden olan bir kırığı ifade eder.
  • Doğrusal kırık: Parietal kemikte doğrusal bir kırık, kemikte bir kırık olduğu ancak kemiğin kendisinin hareket etmediği ifade eder.
  • Basiler: Parietal kemik tabanına yakın kemiklerden birinde bir kırık olmasıdır. Bu kırık türü acil tedavi gerektiren ciddi bir durumdur.
  • Diyastatik: Diyastatik bir kırık, kafatasında parietal dikişlerden biri boyunca meydana gelir ve onu normalden daha geniş hale getirir. Genellikle bebeklerde görülür.

Çoğu parietal kırık türleri ağrılı değildir ve genellikle ameliyat olmadan kendiliğinden iyileşir. Ancak, daha ciddi kırıklar ameliyat gerektirebilir.

Kraniosinostoz

Bazı bebekler, kafatası sütürlerinin erken kapanmasını içeren kraniosinostoz adı verilen bir rahatsızlıkla doğarlar. Bu durum, alışılmadık şekilde şekillenmiş bir kafatasına yol açar ve bazen yüz özelliklerini etkileyebilir. Etkiledikleri sütürlere bağlı olarak farklı  türleri vardır. Kraniosinostoz türleri şu şekilde sıralanabilir;

  • Bikoronal sinostoz: Bebeklerin alnı düzleşmiş ve yükselmiş olabilir.
  • Koronal sinostoz: Alnın bir tarafında düzleşmeye neden olabilir. Göz yuvasının ve burun şeklini etkileyebilir.
  • Lambdoid sinostoz: Kafatasının arkasının bir tarafında düzleşmeye yol açabilir. Ayrıca kulağın konumunu etkileyebilir veya kafatasının yana doğru eğilmesine neden olabilir.
  • Metopik sinostoz: Üçgen şeklinde bir kafatasına veya sivri bir alına neden olabilir. Ayrıca gözlerin birbirine daha yakın görünmesine yol açar.
  • Sagital sinostoz: Alnın dışarı doğru çıkmasına neden olabilir. Şakakların etrafındaki alan çok dar görülebilir ve başın uzun görünmesine yol açar. Kraniosinostoz rahatsızlığının daha sonra ortaya çıkabilecek yan etkileri önlemek için cerrahi olarak tedavisi gerekir.

Parietal kemiği etkileyen diğer rahatsızlıklar şu şekilde sıralanabilir;

  • Kleidokranial displazi: Belirli bir gendeki mutasyonlar, parietal kemikler de dahil olmak üzere dişlerin ve kemiklerin alışılmadık şekilde gelişmesine neden olur. Yaygın semptomlar arasında eğimli alın, kafatası sütürleri içinde ekstra kemik ve genişlemiş bir kafatası bulunur.
  • Kraniometafiz displazisi: Parietal kemiklerin kalınlaşmasına neden olur. Çıkıntılı bir alın ve geniş aralıklı gözlere yol açabilen kalıtsal bir durumdur.
  •  Bir tür kemik hücresi olan osteoklastların alışılmadık davranışı nedeniyle hızla yeni kemik dokusu yapılır. Bu duruma sahip kişiler, etkilenen kemik genellikle daha zayıf olduğu için kırıklara daha yatkındır.
  • Lifli  Kemik üreten hücrelerdeki bir mutasyon nedeniyle kemik dokusu yerine yara benzeri dokunun gelişmesine neden olur. Bir seferde yalnızca tek bir kemiği etkileme eğilimindedir, ancak bazı durumlarda daha fazlası alanı etkileyebilir.
  • Osteomlar: Osteom, kafatasındaki iyi huylu kemik büyümesidir. Osteomu olan kişilerde genellikle hiçbir semptom görülmez. Ancak büyüme bir sinire baskı yaparsa, işitme ve görme sorunlarına neden olabilir. Bunlar genellikle büyüme çıkarıldıktan sonra düzelir.

Parietal Kemik Rahatsızlıklarının Belirtileri Nelerdir?

Parietal kemik rahatsızlıklarında bazı belirtiler ortaya çıkabilir. Bazı belirtiler rahatsızlığın şiddetine bağlı olarak hayati tehlike oluşturabilir.

Parietal kemik rahatsızlıklarının belirtileri şu şekilde sıralanabilir:

  • Gözlerin etrafında veya kulakların arkasında morarma
  •  ya da kulaktan berrak sıvı şeklinde sıvı, kan akıntısı
  • Yüzde güçsüzlük hissi
  • Donuk, şiddetli ağrı
  • Yüzde uyuşma veya karıncalanma
  • İşitme ya da görme sorunları
  • Alışılmadık şekilde baş veya yüz hatları 

Parietal Kemikleri Korumak için Neler Yapılabilir?

Parietal kemikler, kafatası kemiklerini oluşturur. Bu nedenle parietal kemikler beynin ana savunma sistemidir. Parietal kemik sağlığını korumak aynı zamanda beyne gelebilecek zararları da önler.

Parietal kemik sağlığını korumak için yapılması gerekenler şu şekilde sıralanabilir:

  • Bisiklet, scooter ya da kaykay gibi tekerlekli araç kullanırken daima kask takılmalıdır. Ayrıca kaskınızda hasar ya da eziklik gibi deforme oluşumlar varsa değiştirmeniz gerekir.
  • Araç kullanımında her zaman emniyet kemerlerinizi takmanız herhangi bir kaza oluşmasında parietal kemiklerin korunmasını sağlar.
  • Ev içerisinde düşme riskinin azaltılması gerekir. Gevşemiş elektrik kabloları gibi birinin takılıp düşebileceği tehlike oluşturan unsurların sabitlenmesi önemlidir. Hareket kabiliyetinizi sınırlayan sağlık sorunlarınız olması halinde duş ya da merdiven gibi alanlarda korkuluk ve tutunma çubukları takılabilir. 

Parietal Kemik Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Parietal Kemik Ağrısının Nedenleri Nelerdir?

Parietal kemikte ve çevresindeki dokuların zarar görmesi halinde kemikte ağrılar meydana gelebilir. Travmalar, yaralanmalar, kemikleri zayıflatan sağlık sorunları ve iyi huylu  ağrı oluşumuna yol açabilir. Aynı zamanda bazı  de parietal kemikte ağrılara neden olabilir.

Parietal Kemik Ağrısı Nasıldır?

Parietal kemik ağrısı genellikle donuk ve sızlayıcı hissedilir. Sanki ağrı vücudun derinliklerinden geliyormuş hissi vardır. Baş bölgesi dokunmaya karşı oldukça hassaslaşır. Kemik kırığı olması halinde ya da bir  geçirdiyseniz, ağrı daha keskin, daha yoğun ve yaralanman olduğu yerden geliyor olabilir. Kafatasına herhangi bir fiziksel darbe alındığında her ihtimale karşı bir sağlık kuruluşuna giderek gerekli tedavi işlemlerinin yaptırılması önemlidir.







Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.