Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

Pubik Kemik Nedir?

Oluşturulma tarihi: 27.02.2025 09:15    Güncellendi: 27.02.2025 09:15



Pubik kemiği, kasık kemiği olarak da bilinir. Karın ve uyluklar arasında bulunan bir yapı olan pelvisi oluşturan üç ana kemikten biridir. İlium ve iskiyumu da içinde barındıran leğen kemiklerinin en öne bakan kemiğidir.

İdrar organlarını ve iç cinsel organları korumak için tasarlanmış olan pubik kemiğini farklı koşullar etkileyebilir. Pubik kemiği, erkek ve kadınlarda farklı bir biçime ve işleve sahiptir

Pubik Kemik Nedir?

Pubik kemiği, vücudun ön tarafında, karın bölgesinin hemen altında yer alır. Pubik kemiğinin iki yarısı vardır. Her yarının kendi içinde üç ayrı bölümü bulunur.

Kasık gövdesi: Kasık kemiğinin en büyük kısmını oluşturur. Gövde, kasık kemiğinin; geniş, güçlü, orta ve düz kısmını oluşturur.

Superior pubic ramus: Kasık kemiğinin gövdeden ayrılan iki kemik bölümünden biridir. Hem kanat şeklindeki iliuma hem de L şeklindeki iskiyumun üst kısmına bağlanan üst bölümdür. 

Alt pubik ramus: Pubik kemiğinin alt bölümünü oluşturur. Alt pubik ramus L şeklindeki iskiyumun alt kısmına bağlanır.

Sağ pubik kemik ve sol pubik kemik, pubis simfizi adı verilen kıkırdak ile birbirine bağlanır. Çoğu yetişkinde, pubik simfiz tamamen sert değildir ve yaklaşık 2 milimetre hareket edebilir. 

Pubik Kemik Nasıldır?

Pubik kemik, leğen kemiğini oluşturan parçalardan biridir. Erkek ve kadınlarda leğen kemiği farklı yapıdadır. Kadınlarda leğen kemiği (pelvis) ince ve hafiftir. Erkeklerde ise daha ağır bir vücut yapısını destekleyecek şekilde kalın ve yoğundur.

Kadın pelvisi geniş ve sığdır. Erkek pelvisi ise daha kalp şeklinde ve dardır. Her iki biyolojik cinsiyetin idrar ve cinsel organlarında farklılıklar olmasından dolayı pelvisin yapısındaki farklılıklar normaldir. Ayrıca pelvis işlev açısından erkek ve kadında farklılık gösterir. 

Pubik kemiğinin cinsiyetler arasındaki farklarından biri de pubis simfizindedir. Erkeklerde pubis simfizi, penisin askı bağının pelvise bağlandığı yerdir. Kadınlarda pubis simfizi klitorise yakın bir konumda bulunur ve doğuma olanak sağlamak için genişleyebilir.

Kadınlarda mesane doğrudan kasık kemiğinin arkasındadır. Mesanenin arkasında rahim, fallop tüpleri, yumurtalıklar ve üst vajina bulunur. Rektum pelvisin arkasındadır. 

Kadın pelvik yapısındaki çeşitlilikler şu şekilde sınıflandırılabilir;

  • Jinekoid: En yaygın pelvis (leğen kemiği) türüdür. Şekli daha yuvarlak, sığ ve açıktır. Bu özellikler onu doğum için çok uygun hale getirir.
  • Android: Bu tip daha çok erkek pelvisine benzer. Vajinal doğum için pek uygun değildir ancak genellikle sezaryen (C-section) doğum için uygundur.
  • Antropoid: Dar ve derindir pelvis türüdür. Yumurtaya benzer şekildedir. Bu pelvis türüyle vajinal doğum mümkündür ancak jinekoid pelvisi olan birine göre daha uzun sürebilir.
  • Platypelloid: Düz pelvis olarak da bilinir. En az görülen pelvis tipidir. Geniş ama sığ bir yapısı vardır. Bu durum, bebeğin doğum kanalından geçmesini zorlaştırır. Pelvis bölgesinde oluşan ağrılar sıklıkla  ihtiyaç duyar.

Pubik Kemiği Ne İşe Yarar?

Pubik, pelvik kuşağının arka kemiklerini birleştirerek gövde ve bacaklar arasında sabit bir bağlantı sağlar. Pubik aynı zamanda kemiği başka bir kemiğe bağlayan dokunun (bağlar) ve kası kemiğe bağlayan dokunun (tendonlar) bağlanma noktasıdır. Pubik kemiklerin vücut içinde bazı işlevleri vardır.

Pubik kemiklerin işlevleri şu şekilde sıralanabilir:

  • Gövdeyi desteklemek ve dengelemek
  • Vücut ağırlığını alt uzuvlara aktararak hareketi sağlamak
  • Kadınlarda doğumun kolaylaştırılmasını desteklemek 
  • Kişi yürürken veya zıplarken amortisör görevi görmek
  • Karın kaslarını pelvis kaslarına (inguinal falx) bağlayan tendonları oluşturmak
  • Pelvis tabanını pelvise bağlayan bağı (askılayıcı bağ) oluşturmak

Pubik Kemikte Meydana Gelen Rahatsızlıklar Nelerdir?

Pubik kemikte farklı nedenlerden dolayı bazı rahatsızlıklar ortaya çıkabilir. Pubik kemikte meydana gelen rahatsızlıklar şu şekilde sıralanabilir;

Pubik Kemik Kırıkları

Herhangi bir kemikte olduğu gibi, kasık kemiği de kırılabilir. Pubik kemik kırığı çoğunlukla araba kazası, yüksekten düşme gibi etkisi ya da sonuçları ağır olan bir olaydan kaynaklanır.

Bir kişi kasık kemiğini kırdığında, ağrı olmadan yürüyemez, oturamaz veya hareket edemez. Eğer kasık kemiği kırılırsa, kemik tamamen iyileşmek için hareketsiz hale getirilmelidir. Ancak, kasık kemiğini hareketsiz hale getirmek zordur. Pubik kemiği kırıklarında uygulanacak tedavi yöntemleri şu şekilde olabilir; 

Birkaç hafta boyunca tam yatak istirahati: Üst vücudun ve alt uzuvların gereksiz hareketlerinden kaçınmayı içerir.

Steroid olmayan anti-inflamatuar ilaçların kullanımı: Ağrı ve iltihabı hafifletmek için kullanılabilir. Bazı kişilerde ağrıyı kontrol etmek için daha güçlü reçeteli opioid ilaçlara ihtiyaç olabilir.

İyileşmenin büyük bir kısmı gerçekleştiğinde, rehabilitasyon sürecinin bir parçası olarak koltuk değnekleri veya diğer yardımcı cihazlar kullanılabilir.

Rehabilitasyon için fizik tedavi genellikle kas esnekliğini iyileştirmek, kalça, omurga ve pelviste hareketliliği artırmak için manuel (elle) terapiyi içerir. Kalça ve çekirdek kaslarını içeren egzersizler genellikle pubik kırığından sonra yapılır. Kasık kemiğinde meydana gelen kırıkların iyileşmesi 8 ile 12 hafta arasında gerçekleşir. Bazı durumlarda ameliyat gerekebilir.

Osteitis Pubis

Osteitis pubis; pubis simfizi ve pubike bağlı diğer dokuların iltihaplanması durumunda ortaya çıkar. Çoğunlukla sporcularda, futbolcular ve uzun mesafe koşucuları gibi fiziksel olarak çok aktif olan diğer kişilerde tekrarlayan  kaynaklanır. Osteitis pubis ayrıca doğumdan veya pelvik cerrahiden sonra da ortaya çıkabilir .

Osteitis pubis semptomları arasında pubik kemik ağrısı, kasık ya da karnın alt tarafında ağrı bulunur. Ayrıca, kasık kemiğine baskı uygulandığında ağrı ve hassasiyet de olabilir. Adet krampları veya kas çekilmesi ile kolayca karıştırılabilir. Osteitis pubis rahatsızlığında uygulanabilecek tedavi yöntemleri şu şekilde olabilir;

  •  kullanmak
  • Dinlenme; günde birkaç kez 10 ila 15 dakika buz uygulamak, hareketsiz kalırken iltihabı ve ağrıyı hafifletmeye yardımcı olabilir.
  • Pubik kemiğini destekleyen kasları güçlendirmeye yönelik egzersizler; çapraz karın kaslarının (bir kemer gibi karın boyunca yatay olarak sarılır) çekirdek kas eğitimi ve iç uylukları hedef alan abdüktör kas egzersizleri yapılabilir.

Pubik Kemik Kanseri

Nadir de olsa, kanserin pubik kemiğini etkilemesi mümkündür. Pubik kemiğini en sık etkileyen kemik kanserleri şu şekilde sıralanabilir: 

  • Kondrosarkom
  • Osteosarkom

 genellikle genç insanları etkilerken, diğer rahatsızlıkları tedavi etmek için kullanılan radyasyon tedavisi yaşlı insanlarda riski artırabilir. Etkilenen kemiği çıkarmak için yapılan cerrahi müdahale pubik kemiğinin vücuttan çıkarılmasını içerebilir.

Pubik Kemiği Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Kırık Pubik Kemiği Kendi Kendine İyileşebilir mi?

Hafif ve stabil pubik kemiği kırıkları genellikle ameliyat gibi tıbbi müdahale olmadan iyileşebilir. Ancak, hafif bir kırığınız varsa, pelvisinize ve bacaklarınıza uyguladığınız baskı miktarını sınırlamalı, kırığınızın düzgün bir şekilde iyileşebilmesi için yeterince dinlenmek gerekir. Hafif bir pubik kırığı olduğunu düşünüyorsanız bile, mümkün olan en kısa sürede gerekli tanı ve tedavi işlemlerini yaptırmanız sağlığınız için oldukça önemlidir.

Pubik Kırıkları Kimleri Etkiler?

Herkes her yaşta pubik kemiği kırığı yaşayabilir. Hafif  kırıkları yaşlı insanlarda daha yaygındır. Bunun nedeni  gibi kemik zayıflatıcı bozukluklara yaşlı bireylerin sahip olma olasılıklarının daha yüksek olmasıdır. Şiddetli pubik kemiği kırıkları 15 ila 28 yaş arasındaki insanlarda daha yaygındır. 

Pubik Kemik Kırıkları Yaşamı Tehdit Edici Bir Problem midir?

Araç kazası, ağır düşme vakaları gibi etkisi yüksek olan dengesiz, karmaşık pubik kırıkları, pelvis bölgesinde çevre organlara, sinirlere ve kan damarlarına zarar verebilir. Bu nedenle meydana gelen yaralanmalar; organ yetmezliğine, şiddetli kanamaya, enfeksiyona yol açabilir ve bu da yaşamı tehdit edici olabilir.







Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.