Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

Kalça Protezi Nedir? Kalça Protezi Çeşitleri

Oluşturulma tarihi: 27.02.2025 09:15    Güncellendi: 27.02.2025 09:15



Kalça protezi kalça ekleminizdeki belirli nedenler sebebiyle oluşmuş olan bozukluğun düzelmesi için yapılan bir materyaldir. Bu materyal, kalça eklemini taklit etmesi ve bu rahatsızlığın ortadan kaldırılabilmesi için yapılır.

Cerrahi bir şekilde bu eklemlerin her iki tarafı da birbirine uygun olacak şekilde materyaller yerleştirilerek, hastanın kalça eklemindeki işlevi yerine getirmesi sağlanır. Kalçanızdaki rahatsızlığa göre tercih edilecek olan protez türüne ve kalça protezi ameliyatına , alanında uzman doktorlar tarafından karar verilir ve tedavi süreci, uygulanacak protez türüne göre başlar.

Kalça Protezi Nedir?

Kalça protezi, kalçadaki eklemin çalışmasını olumsuz olarak etkileyen rahatsızlıklarda denenmiş olan ve tedavi yöntemleri fayda etmediğinde başvurulan bir cerrahi operasyon olarak adlandırılır. Birçok rahatsızlık sebebiyle oluşabilecek olan rahatsızlıkları gidermek için öncelikle ameliyat olmadan yapılabilecek tedavilerden yararlanılır.

Kalça protezi ameliyat ile yapılan bir tedavi yöntemi olduğundan dolayı ikinci seçenek olarak tercih edilen bir yöntemdir. Bu protez kalça ekleminizdeki yıpranmadan veya kalça ekleminizin zarar görmesinden dolayı oluşmuş olan deformeyi, yapay bir implant ile düzeltme işlemidir. 

Kalça Protezi Çeşitleri Nelerdir?

Bu protezler metal veya plastik materyallerin kullanımından faydalanılarak üretilir. Hastaya kalça protezinin uygulanabilmesi için hastanın kalça bölgesindeki değiştirilmesi gereken kısımlar, eklemden çıkartılır. Bölgeye, bütün bir parça ya da kısmi parçalar eklenebilir.

Bu çeşitler var olan rahatsızlığınıza hangi yöntem ile çözüm bulunabileceğine bağlı olarak, doktorunuz tarafından tercih edilir. Kullanılacak olan materyaller hastanın yaşına, genel sağlık durumuna ve farklı etkenlere göre değişiklik gösterebilir.

Kalça protezi için tercih edilebilecek olan çeşitler, şu şekilde sıralanır:

  • Bütün (Total) Protez: Kalça protezi türleri arasında en sık tercih edilen tür olarak bilinir. Bu protez yönteminde, tüm kalça bölgesinde değişiklik yapılması gerekir. Kalça eklemindeki hem yuva hem de kemiğin baş kısmının değiştirilmesini gerektiren bir operasyondur
  • Yarım(Parsiyel) Protez: Bu protezler, hastanın kalça kemiğindeki yalnızca zarar gören yerin yapay bir materyal ile değiştirilmesini sağlayan bir yöntemidir. Protez uygulanırken yalnızca belirli bir bölge biçimlendirilir ve yüzey kaplaması ile başın, kalça eklemine uygun şekilde yerleştirilmesi sağlanır

Total protezler, parsiyel proteze göre çok daha kolay bir şekilde hazırlanır ve daha sağlam bir yapıya olur. Bunun sebebi baş kısmının tamamen oyulmasıdır. Bölge oyularak, yapay protezin baş kısmın içine yerleştirilmesi ve bu şekilde yuvaya uyumunun sağlanmasıdır. Yüzey protezler yani parsiyel protezler genellikle çok genç yaştaki kişilerde tercih edilir. 

Materyallere göre protez çeşitleri şu şekilde sıralanır:

  • Seramik Protez: Bu protez çeşididir 65 yaşın altında olan hastalara uygulanan protez işlemlerinden birisi olarak bilinir. Seramik çok daha uzun süre dayanan, dirençli bir materyal olduğu için kullanımı sıklıkla tercih edilir
  • Çimentosuz Protez: Bu protez, protezin kemiği sarabilmesi için kullanılır. Bu protezler de yine genç yaşlardaki hastalarda tercih edilir. İleriki yaşlarda olan hastalarda ise çimentolu olan protezlerin kullanımının daha yaygın olduğu bilinir. Bu kemik yüzeyleri ise seramik yerine metal olabilir. Yani hastanın yaşına uygun olarak protez seçimi gerçekleşir
  • Metal Protezler: Hem kalça kemiğindeki yuvanın hem de baş kısmının metal malzemeler kullanılarak yapılmış olanlarıdır. Bu metal protezler daha çokobezitehastalığına sahip olan kişilerde ve ağır işlerde çalışan hastalarda tercih edilir
  • Plastik Seramik Protez: Bu protezlerde ise protezin bir kısmı seramik bir kısmı ise plastik malzeme kullanılarak üretilir

Kalça Protezi Nedenleri Nelerdir?

Bu protezin yapılma nedeni kalçanızdaki bozukluğun, ameliyat dışı yöntemlerle giderilememiş olmasıdır. Osteoartrit ismi ile de bilinen kalça kireçlenmesi gibi sağlık problemlerinde, protez kullanımına başvurulabilir. 

Romatoid artrit gibi sistematik rahatsızlıklarda da protez uygulamasından faydalanmak mümkündür. Romatoid artrit vücudun pek çok bölgesini tutabildiği gibi kalça eklemini de tutabilir. Bu durum ilerleyen süreçlerde kişinin kalçasında, kıkırdak aşınmalarına neden olabilir. Aşınma sonucunda oluşan bozukluk ise tercih edilecek olan kalça protezi ile giderilebilir. 

Avasküler nekroz denilen, kalça kemiğindeki dolaşımın belirli aralıklarla bozulmasından dolayı oluşan kemik ölümleri nedeniyle de hastaların kalçasına protez yapılabilir. Yani kalça protezi, travmatik (düşme) sebeple oluşan kalça eklemindeki bozulmalar nedeniyle ve bazı rahatsızlıklar sebebiyle uygulanabilir.

Bunlar dışında kişide doğuştan var olan veya daha sonradan oluşmuş olan bir kalça çıkığı, perthes hastalığı gibi durumlarda da yine kalça protezi işlemine başvurulma seçeneği değerlendirilir.

Kalça Protezi Hangi Durumlarda Takılır?

Protez takılmadan önce hastadaki rahatsızlığın giderilmesi için bazı tedavi yöntemlerine başvurulur. Aşırı kilolu kişilere diyet listesi ya da egzersiz programları önerilebilir. Hastanın kilo problemi olmaması halinde ise direkt olarak fizik tedavi ve ilaç tedavisi gibi tedavi yöntemleri uygulanabilir.

Öncelikle cerrahi olmayan tedaviler uygulanır ve hastanın rahatsızlığının geçip geçmediğine bakılır. Bu süreçte besin takviyeleri de hastalara önerilebilir. Tüm bu tedavi yöntemlerinden hiçbiri sonuç vermediyse ve hastanın ağrıları artmış ise ve kişinin günlük hayatındaki hareketleri kısıtlanmışsa bu durumda son çare olarak kalça protezi ameliyatına başvurulabilir.

Kalça Protezi Ameliyatı Sonrası Yapılması Gerekenler

Protez ameliyatı sonrasında kişilerde yürüme problemleri meydana gelebilir. Bu nedenle yürüteç kullanımı önerilir. Ameliyattan sonra hastaların, bir süre boyunca hastanede istirahat etmesi gerekir. Bu süreçte sağlık personelleri, hastanın tedavisini sürdürür. Genellikle ameliyat sonrasında ilaç tedavisine başlanır.

Kişinin ameliyat sonrası sürecinde, yürüme egzersizleri için de yardım edilir. Ameliyattan birkaç gün sonra kişi yürüme problemini aşmaya başlar. Ortalama bir hafta sonrasında ise günlük hayatına kaldığı yerden devam edebilir. Yaklaşık on beş günlük bir süre zarfında, hastanın dikişleri de alınır.

Kalça protezi ameliyatı sonrasında kişinin daha rahat oturabilmesi adına, oturma desteği alması önerilir. Oturma desteği, oturulan alanın yükseltilmesi olarak da düşünülebilir. Otururken altınıza yumuşak bir yastık koyabilirsiniz. Bu sizin hareketlerinizi kolaylaştırmakla birlikte, protezinizde bir problem meydana gelmesini önler.

Bir süre boyunca eğilmemek gerekir. Aynı zamanda kişiyi zorlayıcı sporlar yapmamak ve ağır kaldırmamak gerekir. Ani hareketlerden de kaçınılması gerekir. Bu gibi durumlar, ameliyat sonrası ilk birkaç günlük süreçte, proteze zarar verebilir. 

Sıkça Sorulan Sorular

Kalça Protezi Engel Oranı Nedir?

Kalça protezi işleminde engel oranı, bazı nedenlere bağlı olarak değişiklik gösteren bir durum olarak bilinir. Bu durum kişinin kalçasındaki probleme bağlıdır. Aynı zamanda uygulanan protezin türü de engel oranının değişmesine sebebiyet verebilir. 

Kalça Protezi Fiyatları Neye Göre Değişiyor?

Kalça protezi fiyatları, doktorun sizin yaşınıza ve rahatsızlığınıza göre seçmiş olduğu protez materyallerine göre farklılık göstermektedir. Örneğin genç yaşta olan hastalara daha uzun süre rahat bir şekilde kullanabilecekleri için seramik materyallerde protez yapılır. Yalnızca seramik veya metal gibi materyallere sahip olması değil, o materyalin kaliteli bir şekilde de üretilmiş olması gerekir. Yani protez fiyatları size uygulanacak olan protezin kalitesine, dayanıklılığına ve materyaline göre değişiklik gösterir. 

Kalça Protezi Kaç Yılda Bir Değişir?

Protez gevşeyebilir veya çıkabilir. Bu sebeple protez ameliyatından sonra kişinin doktorun kurallarına uyması ve protez için sıkıntı çıkaracak durumlardan kaçınması gerekir. Kişi hareketlerine dikkat ettiği takdirde takılmış olan proteze göre kullanım süresi değişiklik gösterir. Kemik yerleştirilen protezlerin çevresini kaplayacak şekilde yerleştirilir. Kemikle protez arasındaki uyum bozulduğu zaman protez oynamaya ve kişiye rahatsızlık vermeye başlar. Protezin ömrü, kemikle protez arasındaki uyuma göre belirlenir.

Kalça Protezi Bakımı Nasıl Yapılır?

Bu protez cerrahi bir işlem sonucunda hastanın kalçasının iç kısmına yerleştirildiği için dışarıdan yapılacak olan özel bir bakımı yoktur. Kemikler protezi bir süre sonra sarmaya başladığı için kişinin kemik sağlığına dikkat etmesi bir noktada protezin bakımını yapması demektir. Kemik ve protezin birbiriyle bitişik ve uyumlu şekilde olması protezin kullanımında size rahatlık sağlar ve ömrünü uzatır. Bunlar dışında doktorunuzun verdiği egzersizler ile kemiklerinizin güçlenmesini sağlayabilirsiniz. 







Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.