Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

Silikon Parmak Protezi Nedir? Silikon Parmak Protezi Çeşitleri

Oluşturulma tarihi: 27.02.2025 09:15    Güncellendi: 27.02.2025 09:15



Silikon parmak protezi, parmağın doğuştan eksik olması veya sonrasında yaşanan kaza benzeri olaylar sonucunda işlevsiz kalması gibi durumlarda mağduriyeti giderme amacıyla üretilen özel protez çeşididir.

İhtiyaçlara uygun olarak üretilen protezler kişinin cilt rengine ve dokusuna göre tasarlanır. 

Silikon parmak protezi günlük yaşamdaki basit hareketlere yardımcı olabilir.

Nesneleri kavrama, el yıkama, yazı yazma gibi işlemlerde kolaylık sağlar. Fonksiyonel olmasının yanında estetik açıdan doğal bir görünüm sunar.

Parmak kaybı yaşayan insanların sosyal etkileşimde bulunmasını kolaylaştırır.   

Silikon Parmak Protezi Nedir?

Silikon Parmak Protezi Nedir?

Parmak kaybı yaşayan insanlar için özel olarak üretilen silikon parmak protezi hem estetik hem de işlevsel bir protez çeşididir.

Silikondan üretilmesi sayesinde doğal görünüm sağlar. Elin diğer unsurlarının hareket kabiliyetini olumlu yönde etkiler, konforlu kullanım imkanı sunar. 

Silikon parmak protezi nesneleri kavrama gibi bazı basit fonksiyonları yerine getirmeye yardımcı olur. Günlük hareketlerin yapılmasına katkı sağlar.

Ciltte tahrişe neden olmaz, hafif yapısı sayesinde kullanımı rahattır. Suya dayanıklı olması sebebiyle el ve yüz yıkama gibi suyla temas gerektiren aktivitelerde kullanılabilir.  

Aşırı güç uygulanmadığı, keskin cisimlerle temastan kaçınıldığı sürece dayanıklılık sağlar.

Bakımı kolaydır. Bakımı düzenli bir şekilde yapılan silikon protez parmağın fonksiyonel özelliklerini uzun süre koruması beklenebilir.

Silikon parmak protezi kullanıcının cilt rengine ve parmak ölçüsüne uygun şekilde üretilir. İşlevsel özelliklerinin yanında estetik görüntüsü sayesinde parmak kaybı yaşayan insanların hayat kalitesini artırabilir.

Protez kullanımı, parmak kaybı yaşayan insanların yaşadığı psikolojik sorunları gidermede olumlu etkiye sahip olabilir. Sosyal adaptasyona katkıda bulunabileceği gibi kullanıcının özgüvenini artırabilir.

Silikon Parmak Protezi Çeşitleri Nelerdir?

Silikon parmak protezi çeşitleri; parmak veya parmaklardaki zedelenmenin derecesi, yeri, kullanıcının istekleri, protez uzmanlarının görüşleri gibi farklı etkenler sebebiyle değişkenlik gösterebilir. 

Sık uygulanan silikon parmak protezi çeşitleri; tam parmak protezi, parmak ucu protezi, yarım parmak protezi ve eklem protezidir.

Bunların haricinde, kullanıcının isteğiyle tasarlan, özelleştirilmiş parmak protezi çeşitleri de vardır. 

Tam parmak protezi, parmağının tamamını kaybeden insanlar için özel olarak tasarlanır. Doğal görünüm sunan protez günlük hareketlerin yapılmasında destek sağlar.

Parmak ucu protezi, doğuştan gelen deformite, kaza, yanık gibi olaylar sonucu parmak ucunda veya parmağın orta kısmında hasar bulunan kişiler için üretilir.

Yarım parmak protezi, genellikle parmağın uç bölümü ile orta bölümü arasında kalan bölgenin kaybedildiği durumlarda kullanılır.

Parmağın bir ya da daha fazla ekleminin kaybedildiği durumlarda tercih edilen eklem protezi, eklem bölgesine yerleştiren özel bir mekanizma sayesinde, doğal parmak hareketlerini taklit etmeye çalışır.

Genellikle baş parmak gibi sık kullanılan parmaklarda uygulanan eklem protezi parmak hareketlerinin bir kısmını geri kazandırmayı hedefler. 

Silikon Parmak Protezi Hangi Durumlarda Takılır?

Silikon Parmak Protezi Hangi Durumlarda Takılır?

Farklı nedenlerle parmağını tamamen veya kısmen kullanamaz halde bulunan kişiler için işlevsel bir çözüm sunan silikon parmak protezi çeşitli durumlarda takılabilir. 

Trafik kazası, yanık, iş kazası gibi travmatik olaylar sonucunda parmağın kaybedilmesi silikon parmak protezinin yaygın olarak kullanıldığı durumlardır.

Hem estetik görünüm sunan hem doğal hareketlerin bir kısmını sağlayan protezler kişiye özel üretilir. 

Bazı insanlar doğuştan parmak eksikliği ile dünyaya gelirler.

Bu gibi doğuştan anomali durumlarında cilt rengine uygun olarak üretilen silikon parmak protezi tercih edilebilir. Tümör, enfeksiyon gibi nedenlerle parmaklara amputasyon yapılır.

Cerrahi operasyon sonrasında elin hareketlerine destek olan, estetik anlamda uygun bir görüntüye sahip bulunan silikon parmak protezi tercih edilebilir. 

Diyabet , damar tıkanıklığı gibi rahatsızlıklar sonucu kangren oluşması zamanla parmak kaybına neden olabilir.

Kaybedilen parmağın ya da parmak bölümünün yerine silikon parmak protezi ikame olarak düşünülebilir. 

Silikon parmak protezi hareket kabiliyetini artırmasının yanında estetik sebeplerle de tercih edilebilir.

Parmak kaybı yaşayan insanların özgüvenini yeniden kazanmasına yardımcı olabilir.   

Silikon Parmak Protezi Ameliyatı Sonrası Yapılması Gerekenler

Silikon parmak protezi ameliyatı, herhangi bir kesi veya dikiş gerektirmeyen, kısa sürede tamamlanabilen bir işlemdir. Protezin dokuya uyum sağlaması için yapılır. Ameliyat sonrası süreçte yapılması gerekenler şunlardır: 

  • Protez bölgesinin bakımı önemlidir. Enfeksiyon riskine karşı, bölge, doktor tarafından önerilen solüsyonlarla düzenli olarak temizlenmeli, steril bandajla kapatılmalıdır. 
  • Ameliyat sonrasında protezin dokuya uyumu test edilmelidir. Rahatsız edici bir durumla karşılaşılırsa doktora danışılması önerilir. 
  • Ameliyat sonrasında belirli bir süre dokuda şişlik, morluk görülmesi normaldir. Bu sürecin uzunluğu hakkında doktordan bilgi alınması gerekir. Belirlenen sürenin sonunda şişlik, morluk gibi komplikasyonlar sürüyorsa doktora başvurulmalıdır. 
  • Ameliyat sonrasında ağrı görülmesi normaldir. Ağrıların sürekli olması durumunda doktorun önereceği ağrı kesicilerin kullanılması gerekir.  
  • Ameliyat sonrası ilk birkaç gün aşırı hareketten kaçınarak dinlenmek önemlidir. Protez parmağın el hareketlerine uyum sağlaması için uzman fizyoterapistler tarafından fizyoterapi alınabilir. 
  • Protez; nem, doğrudan güneş ışığı, aşırı sıcak veya soğuk ortamlardan uzak tutulmalıdır. 
  • Fizik tedavi ve rehabilitasyon ameliyat sonrası süreçte hayat kalitesini yükseltmeye yardımcı olur. 
  • Düzenli kontrollere gidilmesi parmak protezinin durumu hakkında profesyonel doktor görüşü alınmasına olanak tanır. 

Sıkça Sorulan Sorular

Silikon Parmak Protezi Engel Oranı Nedir?

Silikon parmak protezi engel oranı; kişinin kaybettiği parmak sayısı, kaybın derecesi, günlük yaşam ve mesleki aktivitelerindeki kısıtlanma, kaybın psikolojik etkileri gibi faktörlere bağlı olarak değişkenlik gösterir. Engel oranı, ilgili kriterler dikkate alınarak, sağlık kurulu tarafından belirlenir. Engel oranı hakkında bilgi almak amacıyla güvenilir sağlık kuruluşlarına başvurulabilir. 

Silikon Parmak Protezi Fiyatları Neye Göre Değişiyor?

Silikon parmak protezi fiyatları çeşitli sebeplerle değişkenlik gösterebilir. Protezin çeşidi, sayısı, üretici marka, üretilen malzemenin kalitesi, ek özellikler gibi unsurlar ürünün fiyatı üzerinde belirleyici olabilir. Farklı amaçları hedefleyen protezlerin fiyatları da farklı olabilir. Estetik amaçlı protezlerin fiyatı ile el hareketlerine esneklik kazandıran protezlerin fiyatları arasında farklılıklar bulunabilir. 

Silikon Parmak Protezi Kaç Yılda Bir Değişir?

Silikon parmak protezinin kaç yılda bir değiştirileceği; protezin kullanım şekline, bakım durumuna, vücut kimyasına sağladığı uyuma, kullanıcının cilt hassasiyetine göre değişkenlik gösterebilir. Protez değiştirme için net bir süre verilemezse de silikonun rengini kaybetmesi, dokusunun yumuşaması veya sertleşmesi, kokması, çatlak ya da yırtık oluşması, alerjiye sebep olması benzeri durumlarda silikon parmak protezinin değiştirilmesi düşünülebilir.  

Silikon Parmak Protezi Bakımı Nasıl Yapılır?

Protezin verimli şekilde işlev görmesini sağlamak için düzenli bakım yapılması önemlidir. Haftalık veya aylık bakımların yanında günlük olarak da temizlenmelidir. Günlük bakıma protezi ılık su ve sabun kullanarak yıkamayla başlanabilir. Tırnak altları yumuşak bir fırça ile temizlenir. Protez, havlu yardımıyla, nazikçe kurulanır. Kuru havalarda silikon yüzeyini nemlendirmek için bakım ürünleri tercih edilebilir.  







Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.