Tıpta kollabe nedir sorusuna, damar çevrelerinin genişleyerek bu bölgede kanın toplanmasıyla meydana gelen ağır bir çöküntüdür şeklinde cevaplanabilir.
Kollabe, türü ve oluşumuna bağlı olarak acil tıbbi müdahale yapılmasını gerektirecek hayati rahatsızlıklara da yol açabilir.
Bu nedenle vücudun herhangi bir bölgesinde meydana gelen organ ya da doku çökmeleri fark edildiğinde zaman kaybetmeden bir sağlık merkezine giderek gerekli tanı ve tedavi işlemleri yapılmalıdır.
Vücudun farklı bölgelerinde özellikle akciğer, burun, soluk borusu, mesane ve göğüs bölgesinde oluşan çöküntüler, sönmeler tıpta kollabe nedir sorusuna verilebilecek cevaplardır.
Bu durum aynı zamanda oluşumuna da yol açabilir.
Kollabe, vücudun farklı dokularında ve organlarında çeşitli nedenlere bağlı olarak meydana gelen sönmeler ve çökmelerdir.
Vücutta meydana gelen çökmeler bazen bir hastalıktan kaynaklanabilirken bazen de doğuştan ve travmalardan (yaralanma ya da düşme ) kaynaklanabilir.
Vücutta meydana gelen çökmüş akciğerde hızlı kalp atışı, tükenmişlik, ciltte, dudaklarda veya tırnaklarda mavileşme (siyanoz) gibi belirtiler tıpta kollabe nedir sorusuna verilebilecek yanıtlardır.
Vücudun herhangi bir yerinde meydana gelen çökme ya da sönmelerin zaman kaybetmeden tedavisinin yapılması gerekir cevabı, tıpta kollabe nedir sorusuna verilebilecek cevaplardan biridir.
Vücutta meydana gelen çökme ve sönmeler farklı vücut organlarında, dokularında meydana gelmekle birlikte daha çok burun, soluk borusu, akciğer gibi vücut bölgelerinde ortaya çıkar.
Özellikle akciğerde ve soluk borusunda meydana gelen kollabe vakalarının zaman kaybedilmeden tedavi edilmesi gerekir.
Akciğerde kollabe, havanın göğüs boşluğuna girerek akciğere baskı yapmasından kaynaklanır.
Bunun sonucunda kısmen ya da tamamen akciğerde çökme meydana gelir. Oluşan bu çöküntüye akciğerde kollabe ya da pnömotoraks denir.
Akciğerde kollabe oluşmasına, yaralanmalar, genel sağlık durumu ya da herhangi bir tıbbi işlem neden olabilir.
Akciğerde meydana gelen çökmeler sonucunda vücut bazı tepkiler verebilir. Akciğerde kollabe oluşumunda ortaya çıkan belirtiler şu şekilde sıralanabilir;
Akciğerde çökmeye bağlı bu tür belirtilerin fark edilmesi halinde zaman kaybetmeden bir sağlık merkezine gitmeniz gerekir. Meydana gelen bu belirtiler akciğerde kollabeye bağlı ciddi semptomlar olabilir.
Akciğerde kollabeye; bazı hastalıklar, yaralanmalar ve yaşam tarzı olmak üzere üç ana faktör neden olur.
Akciğerde kollabeye neden olan hastalıklar şu şekilde sıralanabilir;
Akciğerde kollabeye neden olan yaralanmalar şöyle sıralanabilir;
Akciğerde kollabeye neden olan yaşam tarzı faktörleri şu şekilde sıralanabilir;
Nazal valf çökmesi, burnun içindeki hava yolu veya burun valfi daraldığında meydana gelir.
Nazal valf, burun deliklerinden solunan havayı filtreleyen geçittir. Burnun ortasından dibine kadar uzanır. Burun valfi daraldığı yerde burun daha ince veya çökük görünebilir.
Nazal valfi, iç nazal valf ve dış nazal valf olmak üzere iki ana bölümden oluşur.
İç burun valfi çöküşü: En yaygın rastlanan nazal valf kollabe türüdür. İç burun valfi, burnun ortasındaki geçittir.
Dış burun valfi çöküşü: Dış burun valfi, burnun alt kısmında, burun deliklerinin yakınındadır. Nadir olarak görülür ancak burundan nefes alındığında burun deliklerinden birinin veya her ikisinin çökmesine neden olduğu için görülmesi daha kolaydır.
Burun kapakçığında meydana gelen çökme nedeniyle bazı belirtiler ortaya çıkabilir. Meydana gelen belirtiler bazen her iki burun deliğini de etkileyebilir. Nazal valf kollabe nedeniyle oluşabilecek belirtiler şu şekilde sıralanabilir;
Bu tür semptomlar nazal valf kollabe rahatsızlığı sonucu meydana gelebilecek belirtiler olabilir. Belirtilerin fark edilmesi halinde uzman bir kulak burun boğaz doktoruna muayene olarak gerekli tedavi işlemlerini yaptırmanız genel sağlığınız ve yaşam kaliteniz adına önemlidir.
Boğazdaki kıkırdak doku yumuşadığında ve içeriye doğru düşmeye başladığında nefes borusunda kollabe meydana gelir. Çökmüş nefes borusu bazen doğuştan ortaya çıkabilir ya da daha sonrada herhangi bir tedavi ve yaralanmaya bağlı olarak gelişebilir. Kollabe olmuş nefes borusu ile yemek yemeye devam edilebilir. Ancak bazı durumlarda yutma güçlüğü meydana gelebilir. Nefes borusunda kollabe vakaları acil tıbbi müdahale gerektiren bir rahatsızlık olabilir.
Nefes borusunda çökme meydana geldiğinde bazı belirtiler ortaya çıkabilir. Hafif çökmüş nefes borusunda ya da trakeomalazi vakalarında hiçbir semptom oluşmayabilir. Bu tür vakalarda zamanla belirtiler ortaya çıkabilir. Nefes borusu kollabe vakalarında meydana gelen belirtiler şu şekilde sıralanabilir;
Akciğerde meydana gelen kollabe önlenemez ancak alınacak bazı tedbirlerle akciğerde çökme riski azaltılabilir. Sigara kullanımı bırakılmalıdır. Hava basıncında ani değişiklikler olan aktivitelerden (tüplü dalış ve uçuş gibi) kaçınarak bu tür aktiviteler sınırlanmalıdır. Herhangi bir akciğer rahatsızlığı tespit edilmesi halinde düzenli takip muayenelerinin aksatılmadan yapılması önemlidir. Bu tür tedbirler alarak akciğer kollabe rahatsızlıklarının gelişme riski azaltılabilir. Kronik rahatsızlıklarda ve genetik olarak ailesinde akciğer çökmesi rahatsızlıkları olan kişilerde akciğerde kollabe vakaları önlenemeyebilir.
Burun kapağında meydana gelen kollabe vakalarında ameliyat dışında bazı yöntemler uygulanarak tedavi edilmeye çalışılır. Nefes şeritleri burnun dışına yapıştırılabilir. Böylece şeritler cildi kaldırarak burun deliklerini açar. Bu durum daha kolay nefes almayı sağlayarak geceleri daha iyi bir uyku almanıza yardımcı olabilir. Ayrıca iç burun genişleticiler de kullanılabilir. Burun deliğinin içine iç burun genişletici uygulanıp kıkırdağın dışarı baskı yapması sağlanarak burun valfi genişletilebilir.
Nefes borusunun çökmesi belirtileri ikinci kez ortaya çıkabilir. Bunun nedeni daha önce meydana gelen nefes borusu çökmesi sonucu oluşan yaraların kötüleşmesinden kaynaklanıyor olabilir. Nefes borusu kollabesine bağlı meydana gelen bir yaralanma daha sonra tekrarlayarak nefes borusunda yeniden çökmeye neden olabilir.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.