Yarım damak kancalı diş protezi, doğal dişlere sağlam ve güvenli bir şekilde tutturularak eksik dişlerin yerine yerleştirilir.
Böylece, konuşma ve çiğneme gibi fonksiyonları sürdürülebilir.
Genellikle bir kısım dişlerin eksik olduğu durumlarda yaygın bir şekilde kullanımına başvurulan bu protezler, bir kanca veya içten bağlantılı topuz uçların yardımıyla dişlere eriştirilir.
Bu durumda protez diş, ağız içerisinde dişlerin eksik olduğu bölgeye kanca ile tutturulur.
Dişte destek alarak bağlantı sağlayan bu protezler, metal kancalar sayesinde bağlantı sağlayabilir. Kancalı diş protezi uygulandığı zaman hastalar rahatlıkla protezi dışarı çıkarabilir.
Sabit protez kullanımında köprü, kron ve kaplama gibi tıbbi diş materyalleri ile protetik diş tedavisi yapılır.
Yarım damak kancalı diş protezi, ağız içerisinde dişsiz alana kolaylıkla yerleştirilebilen ve gerektiği durumlarda hasta tarafından dışarı çıkarılan tıbbi bir materyal olarak bilinir. Yarım damak kancalı diş protez çeşitleri şu şekilde sıralanabilir:
Uzman bir protez diş hekimi tarafından yarım damak kancalı diş protezi türü belirlenir.
Hastanın yaşadığı rahatsızlıklar ve elde edilen semptomlar sonucunda ağız ve diş sağlığı için uygun görülen bir tedavi yöntemine başvurulur.
Diş protezi seçiminde ağız yapınız için ideal olan bir tercihte bulunmak üzere protezin türü ve kalitesi gibi faktörlere dikkat etmek gerekir. Konfor ve uyumu sağlamak için diş hekiminin tavsiyesi büyük bir öneme sahiptir.
Yarım damak kancalı diş protezi, ağız içerisindeki eksik dişlerin yerine yerleştirilen tıbbi bir materyaldir.
Estetik açıdan iyi bir görünüm elde etmek maksadıyla uzman bir diş doktoru tarafından önerilen bu protezler hem güvenli hem de dayanıklı yapısıyla çiğneme ve konuşma gibi fonksiyonların rahatlıkla sürdürebilmesine yardım eder.
Kullanım nedenleri şu şekilde sıralanabilir:
Bu durumda diş protezleri, eksik dişlerin yerine takılarak estetik bir görünüm sağlar. Sağlıklı dişler için ağız içinin genel fonksiyonunu korur ve iyileştirilmesine katkıda bulunur.
Kemik kaybı ciddi bir rahatsızlık olarak bilinir. Genellikle yüz yapısını değiştirebilir.
Bu nedenle protez kullanımına başvurmak, çene kemiğine yeterli düzeyde baskı uygulayarak kemik kaybının azaltılmasında olumlu etkilere sahip olur.
Konforlu ve pratik yapısıyla bu protezler, hastanın ihtiyaçlarına göre özel bir şekilde hazırlanır.
Yarım damak kancalı diş protezi, belirli durumlarda ihtiyaç halinde kullanılmak üzere tasarlanan güvenli bir tıbbi araçtır.
Eksilen dişlerin yerine yerleştirilen bu tıbbi materyaller, ortaya çıkan boşlukları doldurmak maksadıyla tercih edilir.
Özellikle alt ve üst çenede birkaç dişin eksik olduğu durumlarda hastaların ihtiyaç duyduğu konforu sağlamak ve ağız sağlığını koruma altına alabilmek amacıyla uzman diş doktorları tarafından önerilir.
Çoğu zaman implant tedavisinin yapılamadığı durumlarda çene kemiği yetersizliği ve genel sağlık durumu gibi çeşitli problemlere bağlı olarak hareketli yarım damak kancalı bu tıbbi araçlara başvurulabilir.
Bunun yanı sıra geçiçi olarak eksik dişlerin yerini doldurmak üzere de kullanımına sıklıkla rastlayabilirsiniz.
Dişlerin eksilmesiyle çiğneme fonksiyonları zarar görebilir. Hastanın rahat bir şekilde yiyecekleri çiğneyebilmesi için yarım damak protez çeşitlerinden faydalanabilirsiniz.
Estetik kaygıları gidermek, çekilen dişlerin yerini doldurmak, konuşma sorunlarını engellemek ve geçici bir çözüm amacıyla tasarlanan protezler, kısmi diş kaybı yaşayan ve hem estetik hem de fonksiyonel bir tedavi yöntemi arayan kişiler için uygundur.
Yarım damak kancalı diş protezi ameliyatı sonrası dikkate alınması gereken bazı durumlar bulunabilir. Böylece, iyileşme süreci hızlanır ve protez çok daha rahat kullanılabilir. Diş protezi ameliyatı sonrası yapılması gerekenleri şu şekilde sıralanabilir:
Ameliyat sonrası doktorunuzun genel tavsiyeleri ve önerileri doğrultusunda hareket etmek, iyileşme sürecinin hızlanmasında önemli bir role sahiptir.
Bu nedenle belirtilen talimatlara uyarak sağlık durumunuza dikkat ettiğiniz takdirde iyi sonuçları kısa sürede elde etmek mümkündür.
Diş kaybına bağlı olarak kullanımına başvurulan diş protezleri, çiğneme ve konuşma gibi önemli fonksiyonlarını kaybını giderir. Bu durumda yarım damak kancalı diş protezi engel oranı düşük bir seviyededir. Ancak bazı durumlarda geniş kapsamlı diş kayıplarının yaşanması ile birlikte bu oranda artış gözlemlenebilir.
Fiyatlar birçok faktöre bağlı olarak belirlenebilir. Genellikle bu ölçüt; kullanılan malzeme, protez türü, kalitesi, tasarımı, diş hekiminin uzmanlık seviyesi ve deneyimi şeklinde sıralanabilir. Protezin kapladığı alan, eksik dişlerin sayısı gibi durumlarda fiyatların belirlenmesine öncü eder.
5 ila 8 yıl arasında değiştirilen diş protezleri; ağız yapısındaki değişiklikler, protezde oluşan aşınma ve yıpranma, protez bakımı, rahatlık ve uyum, estetik, fonksiyonellik gibi kriterler göz önüne alınarak değiştirilebilir. Diş hekiminin gerek duyduğu durumlarda kontrol muayenesi sonrasında değiştirilmesi öngörülen zaman belirlenir.
Protezi her gün düzenli aralıklar temiz tutmak, ağız hijyeni için önemlidir. Geceleri yatmadan önce protezi çıkarmanız önerilir. Bu, ağız dokularını dinlendirir ve rahatlatır. Ayrıca su ve solüsyon içerisinde protezi bekletebilirsiniz. Diş eti, ağız bakımı için genel temizliğin aksatılmaması gerekir. Düzenli diş hekimine görünerek genel ağız sağlığı hakkında bilgi elde edebilirsiniz.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.