Diz protezi enfeksiyonu, diz eklemine yerleştirilen protezin enfekte olması durumudur.
Cerrahi ortamın yeterince steril olmaması, vücuttaki bir başka enfeksiyonun diz bölgesine yayılması veya bağışıklık sistemi zayıflığı gibi sebeplerle görülebilir.
Enfeksiyonun belirtileri arasında; şiddetli ağrı, şişlik, iltihaplı akıntı, genel hastalık hissi bulunabilir.
Erken teşhis tedavinin başarısında hayati öneme sahiptir. Enfeksiyon teşhis edildikten sonra antibiyotik tedavisi veya cerrahi tedavi uygulanabilir.
Diz protezi ameliyatının ardından ameliyat bölgesinde görülen enfekte olma durumuna diz protezi enfeksiyonu ismi verilir.
Nadiren görülen diz protezi enfeksiyonu ciddi bir komplikasyondur. Genellikle vücutta bulunan veya dışarıdan gelen bakterilerin proteze, kemiklere veya yumuşak dokuya yayılması sonucu görülür.
Ameliyat sonrası enfeksiyon belirtileri arasında eklem hareketlerinde kısıtlılık, şiddetli ve sürekli ağrı, yüksek ateş bulunabilir.
Diz protezi enfeksiyonunun antibiyotik tedavi ve cerrahi tedavi şeklinde iki ana tedavi yöntemi bulunur.
Antibiyotik tedavi, enfeksiyona neden olan bakterilerin türüne göre belirlenen antibiyotiklerin vücuda enjekte edilmesi yöntemidir.
Enfeksiyonun yayıldığı bölge, yayılma hızı, hastanın genel sağlık durumu gibi etkenler tedavinin süresini ve başarı şansını belirler.
Bazı antibiyotik tedavileri birkaç haftada sonuç verirken kimi tedaviler birkaç ay sürebilir.
Genellikle antibiyotik tedavinin istenilen sonucu vermemesi durumunda tercih edilen cerrahi tedavide enfekte olan bölge ameliyat edilerek temizlenir.
Enfeksiyon kemik, eklem veya yumuşak dokuya sirayet etmişse genellikle tek ameliyatla tedavi tamamlanır.
Enfeksiyonun proteze yayılması durumunda, yeni bir protez takılması gündeme geleceğinden, birden fazla ameliyat düşünülebilir.
Diz protezi enfeksiyonu, enfekte olma zamanı ve enfeksiyonun derinliğine göre farklı çeşitlere ayrılabilir.
Diz protezi enfeksiyonu derinlik yönünden yüzeysel ve derin enfeksiyon olarak sınıflandırılır.
Yüzeysel enfeksiyon protezin yüzeyinde ya da yumuşak dokuda görülen, genellikle antibiyotik tedavisine olumlu yanıt veren enfeksiyon çeşididir.
Derin enfeksiyon ise bakterilerin proteze kadar yayıldığı durumdur. Uzun süreli antibiyotik tedavisinin yanında cerrahi yöntemlerle de tedavi edilebilir.
Diz protezi enfeksiyonu, ortaya çıkış zamanına göre, erken dönem (akut) veya geç dönem (subakut) enfeksiyonu şeklinde isimlendirilir. Ameliyat sonrası ilk üç ay içerisinde görülen akut enfeksiyonun belirtileri arasında ani gelişen şiddetli ağrı, ateş ve protez bölgesinde akıntı bulunur.
Ameliyatın üzerinden iki yıl geçtikten sonra bile görülebilen subakut enfeksiyonu genellikle vücuttaki başka bir bölgede bulunan bakterilerin protez bölgesine yayılması sonucu oluşur.
Diz protezi enfeksiyonuna birbirinden farkı durumlar neden olabilir. Ameliyatın yeterince steril bir ortamda yapılmaması, uzman olmayan kişilerce gerçekleştirilen ameliyatlarda dokulara zarar verilmesi veya protezin doğru şekilde oturtulamaması diz protezi enfeksiyonuna sebep olabilir.
Ameliyat sonrasında yara bakımının doğru şekilde yapılmaması diz protezi enfeksiyonuna yol açabilir. Vücudun diğer bölgelerinde bulunan bakterilerin diz protezine yayılması durumunda enfeksiyon görülebilir.
Hastanın genel sağlık durumundaki düzensizlikler, bağışıklık sisteminin zayıf olması, cilt enfeksiyonları, obezite gibi etkenlerin yanında hastanın yaşı da enfeksiyon riskinin sebepleri arasında yer alabilir.
Diz protezi enfeksiyonu riskini azaltmak için bazı önlemler alınabilir. Ameliyat öncesinde vücutta enfeksiyona sebep olabilecek rahatsızlıkların tedavi edilmesi enfekte olma riskini azaltabilir.
Ameliyatın steril bir ortamda, uzman cerrahlar eliyle gerçekleştirilmesi hem dışarıdan enfeksiyon bulaşması riskini hem de yanlış müdahaleler sonucu dokuya zarar verme ihtimalini düşürebilir.
Düzenli beslenme, dinlenme, doktor tavsiyesine uygun olarak yapılacak egzersizler vücut direncini artırmaya yardımcı olur.
Doktorların önerisiyle antibiyotik kullanımı zararlı bakterilerin yayılmasını engelleyebilir.
Ameliyat sonrasında protez bölgesinin bakımının düzenli bir şekilde yapılması enfeksiyon riskini azaltabilir.
Diz protezi, diz ekleminde bulunan hasarın hastanın günlük hayatına olumsuz etkileri görüldüğünde takılabilir.
Diz protezi takılması uzman doktorlar tarafından verilmesi gereken bir karardır. Aşağıdaki durumlarda diz protezi ameliyatına karar verilebilir:
Diz protezi ameliyatı sonrasında iyileşme sağlanabilmesi için sürecin uzman doktorlar gözetiminde dikkatli bir şekilde yürütülmesi önemlidir.
Ameliyat sonrası ilk dönemde dinlemek faydalı olabilir.
Doktorun önerdiği şekilde yara bakımı yapılması enfeksiyon kapma riskini önleyebilir. Doktorun tavsiyelerine uygun ağrı kesiciler kullanılarak ameliyat sonrası ağrıları hafifletilebilir.
Fazla kilolar protezin üzerinde baskıya neden olabileceğinden kilo problemi yaşayan hastaların kilo vermeye çalışması vücut için olumlu sonuçlar doğurabilir.
Doktorun ve fizyoterapistin önerileriyle belirlenecek egzersizlerin yapılması hem vücudun kendini toplamasına hem de protezin oturmasına faydalı olabilir.
Genellikle hastanede başlayan fizik tedavi süreci hastanın eve çıkmasıyla devam eder.
Fizik tedavinin başlarında baston veya koltuk değneği türü destekleyici aletler kullanılması gerekebilir. Doktorun önerdiği süre boyunca destek aletlerinin kullanılması önemlidir.
Diz protezi çevresinde enfeksiyonu önlemek için hijyen önemli bir konudur.
Protez ve çevresi daima temiz tutulmalı, hijyen kurallarına uyulmalıdır.
Protezin yerinden oynaması ciddi sağlık problemlerine sebep olabilir bu yüzden ağır nesneleri kaldırma, zorlayıcı egzersizler gibi durumlardan kaçınılmalı, bilinçli hareketler yapmaya çalışılmalıdır.
Diz protezi kullanan insanların engel oranı çeşitli sebeplerle değişkenlik gösterebilir. Kişinin yaşı, mesleği ve genel sağlık durumu, hareket kabiliyeti gibi faktörler engel oranının belirlenmesine etki edebilir. Yürüme zorluğu, ağrı şiddeti, günlük işlerin yapılmasında diğer insanlara bağımlılık türü etkenler farklı branşlardan uzman doktorların oluşturduğu sağlık kurullarının engel oranına karar vermesini sağlar.
Diz protezi fiyatları; protezin markası, türü, malzemesi, ameliyatın ek cerrahi işlemler gerektirmesi gibi etkenlerle değişkenlik gösterir. Ameliyat esnasında kullanılan teknoloji ve ekipmanlar türü ek faktörler de fiyat üzerinde belirleyici olabilir. Tam diz protezi ile kısmi protezler arasında fiyat farkı görülebilir.
Diz protezinin kaç yılda bir değiştirileceği; ameliyatın başarısı, protezin kalitesi, kullanım şekli, hastanın yaşı, kilosu ve genel sağlık durumuna göre belirlenir. Düzenli bakımların yapılması enfeksiyon riskine karşı korumanın yanı sıra protezin kullanım kalitesini de artırabilir. Protez yıprandığında, doktorun önerisiyle, değiştirilebilir.
Diz protezi bakımı hem protezin hem de hastanın genel sağlık durumunun kalitesini artırmaya yardımcı olabilir. Protez bölgesinin temiz tutulması, aşırı zorlamalardan kaçınma, uygun ayakkabı seçimi gibi etkenlerin yanında düzenli doktor kontrolleri diz protezinin sağlıklı kullanımı için önemlidir. Düzenli egzersizler kas gücünü artırarak protezin esnekliğine katkıda bulunabilir.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.