Kemik çatlağı, vaktinde müdahale edilmesi gereken sağlık sorunları arasında yer alır.
Çatlayan kemik için gerekli müdahale zamanında yapılmaz ise durum kemiğin kırılmasına kadar ilerleyebilir. ‘Kemik çatlağına ne iyi gelir?’ sorusu ise bu aşamada en çok merak edilen konular arasında yer alır.
Kemik çatlağı belirtileri genel olarak birkaç saat içerisinde kendini gösterir. Bu durum son derece acı verici bir hal alabilir.
Kemik çatlağı genel olarak kol, bacak, ayak ve kaburga da görülür. Buna neden olan durumlar arasında ise genellikle düşme ya da darbeye maruz kalmak yer alır.
Öte yandan düzenli olarak aynı fiziksel aktivitelerin yapılması da yine kemiklerde çatlak oluşumuna neden olur.
Toplumumuzda en sık görülen kemik rahatsızlıkları arasında ayak kemiği çatlağı yer alır.
Ayak, yapısı gereği son derece karmaşıktır ve vücutta en fazla yüke maruz kalan bölgedir. Bu da ayakta kemik çatlağı rahatsızlıklarının sık sık meydana gelmesine neden olur.
Özellikle sporcularda, dansçılarda ya da askerlerde görüle bu durum, düzenli olarak aynı fiziksel aktivitelerin yapılmasına bağlı olarak gelişebilir.
Ayak kemiklerinde meydana gelen çatlaklarda ve diğer kemik çatlaklarında ortaya çıkan belirtiler hemen hemen aynıdır. Kemik çatlaklarında en çok görülen semptomlar şu şekilde sıralanabilir;
İlk olarak meydana gelen semptom, çatlak kemikte oluşan acıdır.
Acının yanı sıra çatlağın oluştuğu bölgede ağrı ve hassasiyet meydana gelir.
Ayak ya da kol gibi bölgelerdeki kemiklerde meydana gelen çatlaklar, bu uzuvların kullanılamamasına neden olur. Kullanımı sırasında ise kişinin acı çekmesine neden olur.
Genellikle kemik çatlağı meydana geldikten birkaç saat sonra ise morluk ve şişlik kendini gösterir.
Kol kemik çatlağı da ayak ve kaburga kemiği çatlağı ile aynı acıya neden olur ve yine birkaç saat içerisinde morarma ile şişmenin görülmesine neden olur.
Kemik çatlağına ne iyi gelir sorusunun yanıtı net olarak uzman hekimler tarafından verilir. Nitekim çatlağın hangi bölgede olduğu, çatlamanın seviyesi ve ne kadar süredir kemikte çatlak olduğu tedavi sürecini etkileyen unsurlar içerisinde yer alır. Ancak genel olarak ‘kemik çatlağına ne iyi gelir?’ sorusuna şu şekilde yanıt verilebilir;
Kemik çatlağı kaç günde iyileşir sorusuna net bir yanıt vermek pek mümkün değildir. Bunun başlıca nedeni ise kemik çatlağının meydana geldiği hastanın yaşının bu süreçte belirleyici bir unsur olmasıdır.
Bunun yanı sıra kemik çatlağı iyileşme süreci yine kişinin vücut ve kemik yapısına göre değişkenlik gösterecektir.
Yetişkin bireylerde bu süreç çok uzun olmamakla birlikte, elli yaşından büyük ve özellikle yetmiş yaşını aşan kişilerde süreç uzayacaktır.
Bebeklerde kemik çatlağı kaç günde iyileşir sorusunun yanıtı ise daha farklıdır. Genel olarak bebeklerde ve çocuklarda bu süreç daha kısadır.
Bunun nedeni ise vücudun gelişme çağında olması ve anne sütü ile birlikte bebeklerin gerekli vitamin ile mineralleri temin edebiliyor olmasıdır.
Kemik çatlağı tedavisi, çatlağın durumuna göre değişiklik gösterir. İlk olarak çatlak kemiğin olduğu bölgenin dinlendirilmesi gerekir.
Ayak ya da kol gibi bölgelerde çatlak meydana gelmiş ise kişinin bu uzuvlarını bir süre kullanmaması gerekir. Metatarsal kemik çatlağı ise biraz daha uzun bir tedavi sürecini gerektirebilir.
Tedavi sürecinde uzman hekimler atel kullanımını tercih edebilir. Bunun yanı sıra yine çatlağın durumuna ve yerine bağlı olarak fizik tedavi gerekli olabilir.
Bu durum kemik çatlağı röntgen sonuçlarına göre belirlenir. Röntgen çekimi ile çatlak kemiğin durumu net olarak tespit edilebilir.
Ancak bazı vakalarda röntgen çekimi yetersiz kalabilir. Bu durumda uzman hekimler MR tekniğinden yararlanmayı tercih eder.
MR çekiminin ardından çatlak kemik tespit edilir ve duruma bağlı olarak en uygun tedavi yöntemi devreye sokulur.
Kemik çatlağı genel olarak bir ay ila bir buçuk ay gibi bir süreçte iyileşme gösterir. Çocuklarda kemik çatlağı kaç günde iyileşir sorusunun yanıtı ise bir ay ya da daha kısa bir süre olarak verilebilir.
Bu süreçte kişinin kendine ne kadar iyi baktığı ve hangi yaşta olduğu belirleyici unsurlar arasında yer alır.
Kemik çatlağının geçmesi için atel ya da alçı kullanımı gerekli görülmüş ise bu süre boyunca çatlak kemiğin olduğu bölgenin kullanılmaması ya da üzerine basılmaması son derece önemlidir.
Bunların yanı sıra kaburga kemiklerinde çatlaklar meydana gelmiş ise kişinin uygun görülen süre boyunca istirahat etmesi gerekir.
Nitekim kaburga çatlakları kişinin hareket etmesini zorlaştırdığı gibi nefes almasını, öksürmesini ve hapşırmasını da bir hayli zorlaştırır.
Bu nedenle iyileşme sürecinin kısa sürmesi için istirahat son derece önemlidir.
Topuk kemiği çatlağı, kişiye acı ve ağrı veren bir durumdur. Ayağın burkulması, ters bir harekete maruz kalması, darbe alması, kişinin düşmesi, spor ya da dans gibi sürekli tekrarlanması gereken fiziksel hareketleri sergilemesi topuk kemiği çatlağına neden olur.
Bu durum topuk bölgesinde uyuşmaya, şişmeye, morarmaya, ağrı ve acıya neden olur.
Topuk kemiği çatlağı, istirahat ile tedavi edilebilir. Elbette bu aşamada kişinin yaşı ve çatlağın seviyesi de göz önüne alınır. Kişinin topuğunun üzerine basmaması, atel ya da alçı kullanımı boyunca değneklerden destek alarak yürümesi ve uzman hekimler tarafından reçete edilen ilaçlar ile vitamin takviyelerini düzenli olarak kullanması gerekir.
Kemik çatlağının iyileşmesi kişinin yaşına bağlı olarak değişir. Aynı zamanda çatlağın nasıl meydana geldiği ve hangi seviyede olduğu da yine iyileşme sürecini etkileyen unsurlar arasında yer alır. Bu aşamada kişilerin istirahat etmesi, ilaçlarını düzenli ve zamanında olacak şekilde kullanması, çatlak kemiğin olduğu bölgeyi kullanmaması ve ağırlık yüklenmesini engellemesi gerekir.
Vücutta bulunan kemiklerden herhangi birinin farklı nedenlerden dolayı çatlaması ilk olarak şiddetli ağrı ve acıya neden olur. Kişi bu durumda uyuşukluk hisseder. Kemik çatlaklarında şişme ise olayın gerçekleşmesinin üzerinden birkaç saat geçtikten sonra kendini gösterir. Şişme ve morarma, kemik çatlaklarında en sık karşılaşılan semptomlar arasında yer alır.
Kemik yapılarının çatlamaması ya da kırılmaması için kemiklerin güçlendirilmesi son derece önemlidir. Bunun için düzenli olarak kalsiyum içeren besinlerin tüketilmesi tercih edilebilir. Özellikle bebeklerin kemik yapılarının güçlü olması için anne sütü tüketimine özen gösterilmelidir. Süt ve süt ürünlerinin yanı sıra kişilerin alkol ve sigara kullanımından da uzak durması, kemik yapılarının korunmasını sağlayacak önemli tedbirler arasında yer alır.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.