Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

Omur Kemiği Nedir?

Oluşturulma tarihi: 27.02.2025 09:15    Güncellendi: 27.02.2025 09:15



Omur kemiği, omurgayı oluşturan kemiklerin genel adıdır. Omur kemiği toplamda otuz üç adettir.

Bu kemiklerden yirmi dört tanesi ise haraketlidir. Birbirine bağlı olan omur kemiği; bağ dokusu eklemler ve disk adı verilen yastıkçıklara sahiptir.

Bunun yanı sıra insanların hareket etmesine imkan sunan ve omurların her birine bağlanan son derece güçlü omurga çevresi kasları da yine bu bölümde yer alır.

Omur Kemiği Nedir?

Omur Kemiği Nedir?

Omurgayı oluşturan omur kemiği, baş ile bacaklar arasında uzanan bir yapıdır.

Vücut ağrılığının üçte ikisini taşıyan ve bir köprü görevi gören bu kemikler düzgün bir duruş sağlar. Omur kemiği hangi kemik çeşididir sorusunun yanıtı olarak insanın ayakta durmasını ve hareket etmesini sağlayan kemik grubu verilebilir.

Bunun yanı sıra en çok merak edilen sorular arasında kaç tane omur kemiği vardır sorusu da yer alır.

Kaç tane omur kemiği var sorusunun yanıtı otuz üçtür. Bu kemiklerin yirmi dört tanesi hareketlidir ve insanların ayakta durmasını, eğilmesini ve hareket etmesini sağlar.

Omur Kemiği Nerede Bulunur? İşlevleri Nelerdir?

Omurgayı oluşturan omur kemikleri, merkezi sinir sisteminin de en önemli bölümlerinden biri olan omurilik, omurganın içerisinde yer alır.

Omurga, baş ile bacaklar arasında yer alır ve vücudun ana kolonu olarak kabul edilir. Omur kemiği ne tür bir kemiktir sorusunun yanıtı da bu şekilde verilebilir.

Omur kemiği omurgayı oluşturur ve omurganın işlevleri ise şu şekilde sıralanabilir;

  • Omurga kafa ile bacaklar arasındaki bağlantıyı sağlar
  • İnsanların ayakta durmasını sağlar
  • Hareketli omur kemiği yapıları insanların öne, arkaya ve yana doğru eğilmesini sağlar. Bu süreçte omur eklemleri arasında yer alan bağlar, kaslar ve diskler de uyumlu bir şekilde çalışır ve insanların sağlıklı bir şekilde hareket etmesine imkan sunar
  • Omurga göğüs kafesinin şekillenmesinde de önemli bir role sahiptir. Sırt bölgesinden arkaya doğru kıvrılır ve akciğer ile kalp gibi göğüs içi organların göğüs kafesine rahatlıkla yerleşmesine imkan sunar
  • Omurgayı meydana getiren kemiklerin sahip oldukları yapı, insanların kollarını ve bacaklarını farklı yönlerde hareket ettirmesine imkan sunar. Öte yandan omurga içerisinde yer alan organların darbelere karşı korunmasına yardım eder

Omur Kemiklerinin Anatomisi Nasıldır?

Omur kemiği yassı mıdır sorusu birçok kişi tarafından merak edilir. Ancak yassı kemikler yatay görünüme sahip olan leğen kemiği gibi kemik çeşitleridir.

Omur kemiği kısa kemik midir sorusu ise bu konuya dair merak edilen diğer bir sorudur.

Omur kemiklerinin anatomisinin bilinmesi, bu kemiklerin yapıları hakkında daha net bilgi sahibi olmasına imkan sunar.

Omurganın şekli ‘S’ harfine benzer ve otuz üç adet omur kemiği omurgayı oluşturur. Bu kemiklerin isimleri ve bulundukları bölgeler ise şu şekilde sıralanabilir;

  • 7 servikal omur (boyun bölgesinde yer alır)
  • 12 torasik omur (göğüs bölgesinde yer alır)
  • 5 lomber omur (bel bölgesinde yer alır)
  • 4 koksiks omur (kuyruk sokumu bölgesinde yer alır)

Belin altında yer alan sakral omur ve koksiks omu birbirine geçmiştir ve diğer bölümlerin aksine hareket etme özelliğine sahip değildir. Bunun yanı sıra boyun, göğüs ve bel bölgesinde yer alan omurlar ise birbirine diskler ile bağlıdır. Bu sayede omur kemiği hareketi mümkün hale gelmiştir. 

Omur Kemiği Nasıl Korunur?

Omurgayı oluşturan omur kemiklerinin sağlığının korunması son derece önemlidir.

Nitekim doğru duruş pozisyonu ve buna bağlı olarak kemik sağlıklarının korunabilmesi de omurganın sağlığına bağlıdır. Omur kemiği ağrısı farklı sağlık sorunlarına bağlı olarak meydana gelebilir.

Bu sorunlar arasında şunlar yer alır;

  • Disk kayması

  • Disk dejenerasyonu



Omur kemiklerinin korunması için yapılması gerekenler ise şu şekilde sıralanabilir;

İyi bir duruşa sahip olmak ve postürü korumak son derece önemlidir. Aksi halde omur kemiği eğriliği gibi duruş bozuklukları meydana gelebilir.

İyi bir duruşa sahip olmak kişinin çabuk yorulmasını, bel, sırt ve boyun bölgelerinde ağrının meydana gelmemesine imkan sunar. Aynı zamanda son derece estetik bir görünüme sahip olunmasına da olanak sağlar

İyi bir duruşa sahip olmak için omurga çevresindeki kasların güçlü olması gerekir. Kişinin fiziksel kondisyonunun yüksek olması, düzenli olarak  gerekir.

Otururken sırt bölgesinin dik tutulması, tercih edilen koltuk ya da sandalyenin sırt kısmının yüksek olması, ayakların yere temas etmesi, bacak bacak üstüne atılarak oturulmaması, bilgisayar başında çalışanların öne doğru uzanarak oturmaması son derece önemlidir.

Bunların yanı sıra omuzların rahat bir pozisyonda olması da dikkat edilmesi gereken unsurlar arasında yer alır.

Omur kemiği sağlığının ve dolayısı ile omurga sağlığının korunması için vücut ağırlığının dörtte birinden fazla ağırlık kaldırılmamasına da özen gösterilmelidir.

Yerden kaldırılacak herhangi bir ağırlık için ayakların açılması, ağırlığın vücuda yakın tutulması ve dizlerin kırılarak yere yaklaşılması gerekir.

Ardından kolların dirseklerden kırılarak ağırlık bulunduğu yerden kaldırılmalıdır. Aksi halde başta fıtık olmak üzere çok sayıda sağlık sorunun meydana gelmesi kaçınılmaz olacaktır

Omurganın korunması için yatış pozisyonuna da dikkat edilmesi gerekir. Yatma sırasında kişilerin vücutlarının fizyolojik kıvrımlarını koruması son derece önemlidir.

Bunun yanı sıra yastık seçimi ve yan yatma pozisyonunda iki bacak arasına yastık yerleştirilmesi de yine omurganın korunmasını sağlayan tedbirler arasında yer alır

Omur Kemiği Hastalıkları Neden Olur?

Omur Kemiği Hastalıkları Neden Olur?

Omur kemiği hastalıkları ya da omurga hastalıkları farklı nedenlerden dolayı meydana gelebilir. Bu sorunlar doğuştan meydana gelebileceği gibi sonrasında yaşanan kazalar ya da travmatik olaylardan da kaynaklanabilir.

Doğuştan meydana gelen problemler kişilerde sadece estetik açıdan sorunların meydana gelmesine neden olmaz.

Bununla birlikte omurga ve çevresinde yer alan önemli organların tam olarak çalışmamasına da neden olabilir. Ancak bu durum her koşulda geçerli değildir.

Doğuştan meydana gelen omurga hastalıklarının yanı sıra kişilerin sinir ve kas yapılarında sorunlar yaşaması, yaşa bağlı olarak kireçlenmenin meydana gelmesi, yanlış duruş pozisyonuna sahip olması ve yanlış yatış pozisyonunu tercih etmesi de yine ilerleyen süreçte omurga hastalıklarına neden olabilir.

Bu durum neticesinde kişilerde hareket kaybı, ağrı, kireçlenme ve günlük aktivitelerin yerine getirilmemesi gibi istenmeyen sonuçlar da meydana gelir.

Sıkça Sorulan Sorular

Omur Kemiğinde Skolyoz Nedir?

, en sık karşılaşılan omurga hastalıklarının başında yer alır. Göğüs ve bel bölgesinde gelişen eğilme,  ile paralel olarak da gelişme gösterebilir. Bu hastalık genel olarak omurganın yana doğru eğilmesi olarak da tanımlanabilir. Skolyoz, küçük yaşlarda ortaya çıkar ve ergenlik döneminde kendini daha fazla gösterir.

Omur Kemiğinde Kifoz Nedir?

Omur kemiğinde meydana gelen kifoz, kamburluk olarak da bilinir. Kifozun skolyozdan farkı ise omurganın öne doğru eğilmesidir. Skolyozda omur kemiklerinde yana doğru eğilme meydana gelirken, kifozda omur kemikleri öne doğru eğilir. Bu durum genel olarak sırt bölgesinde yer alan torasik omurlarında meydana gelir. Kifoz hastalığı tedavi edilmediği taktirde ise kişinin hayatını tehlikeye atacak noktalara ulaşır. Bu nedenle omurgada meydana gelen herhangi bir duruş bozukluğunda kişilerin uzman hekimlere başvurması son derece önemlidir.







Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.