Kemik ödemi, kemik iliği ödemi olarak bilinir. Kemik iliği ise yumuşak ve esnek bir yapıya sahip olup kemik içerisinde yer alır.
Kemik iliğinin görevi, vücut için gerekli olan yeni kan hücrelerinin üretilmesini sağlamaktadır.
Farklı nedenlerden dolayı kemiklerin hasar alması, kemik iliğinde ödeme neden olur ve bu durum da kemik ödemi olarak bilinen sağlık sorununun oluşmasına zemin hazırlar.
Kemik ödemi; ayak, kol ya da bacak gibi uzuvlarda yer alan kemiklerin farklı nedenlerden dolayı hasar alması ile meydana gelen bir sağlık sorunu olarak tanımlanır. Bu durum kişinin farklı semptomlarla karşı karşıya kalmasına neden olabilir.
Ayak bileği kemik ödemi, diz bölgesinde meydana gelen ödemler ve kollar da meydana gelen ödemler, kemik ödemi sorununda en sık karşılaşılan türler arasında yer alır.
Bazı durumlarda kemikte meydana gelen ödem ciddi sorunlara neden olmazken, ödeme neden olan sağlık durumuna göre bu durum son derece hayati bir boyuta ulaşabilir.
Bu nedenle de kemik ödeminin söz konusu olduğu durumlarda kişilerin uzman hekimlere danışması son derece önemlidir.
Kemik ödemi tedavisi için erken tanı ve teşhis oldukça mühimdir.
Kemik ödemine neden olan etmenler de oldukça fazladır. Kemik ödemi neden olur sorusuna verilecek yanıt ise şu şekilde sıralanabilir;
Artrit: Artrit, kemik iliğine neden olan sağlık sorunlarının başında yer alır. İnflamatuar olmayan artrit türü, kemik dejenerasyona neden olacak kemik iliği baskısına neden olabilir. Bunlar arasında; osteoartrit,romatoid artrit, psoriatik artrit, reaktif artrit, gut artriti ve septik artrit yer alır
Yaralanma: Kemik ödemi; bölgede bulunan bağlarda zorlanma, tendonların ya da kemiklerin yaralanması nedeni ile de meydana gelebilir. Stres kırıkları, kemik morlukları, tendinit, eklemlerde çıkık, ön çapraz bağ yaralanması, plantar fasit, aşil tendonunda kopma ve kompleks bölgesel ağrı sendromu gibi sağlık sorunları da yine kemik ödemi oluşumuna neden olur
Osteoporoz: Dizde kemik ödemi sıklıkla görülen sağlık sorunları arasında yer alır. Buna neden olan durumlardan biri de osteoporozdur.
Kemiklerin gözenekli ve kırılgan bir yapıya dönüşmesine neden olan osteoporoz, kemik ödemi oluşumu için zemin hazırlar. Bu durum genel olarak ileri yaştaki kadınlarda daha sık meydana gelir
Kemik Enfeksiyonu: Kemik enfeksiyonu, kemik iliğinde kan damarlarına zarar veren bir durumdur. Bu da kemik dokusunun zayıflamasına neden olur ve kemik iliği ödemi oluşması için uygun ortamın hazırlanmasını beraberinde getirir
Kemik Tümörleri: Kemik tümörleri de yine kemik ödem neden oluşur sorusunun bir yanıtı olarak verilebilir. Kemikte meydana gelen tümörler büyüdükçe kemik iliğine baskı uygular ve bu da ödem oluşmasına neden olur
Kanser: Kanser bilindiği gibi metastaz yapar ve bunun neticesinde kemik dokularına zarar verebilir. Bu da kemik iliği ödemine neden olan durumlar arasında yer alır. Meme kanseri, akciğer kanseri, prostat kanseri, böbrek kanseri, melanom, tiroid kanseri ve yumurtalık kanseri gibi kanser türleri kemik ödemini arttırır
Kemik ödeminin teşhis edilmesi için farklı tetkikler devreye girer. Özellikle ödemin hangi kemikte olduğuna göre teşhisin zorlaşması da bu sağlık sorununda sıkça karşılaşılan bir durumdur.
Kemik iliği ödeminin teşhis edilmesi için ilk olarak uzman hekimler hastaların tıbbi geçmişini sorgular.
Ardından kişinin şikayetleri hekimler tarafından dinlenir ve fiziki muayene başlar. Fiziki muayenenin ardından ise laboratuvar testleri hastadan talep edilir.
Görüntüleme tetkikleri de yine kemik ödeminin teşhis edilmesinde başvurulan yöntemler arasında yer alır. Görüntüleme tetkikleri arasında manyetik rezonans ve ultradan yer alır.
MR bu aşamada hastalığın tanısının konulmasında büyük bir öneme sahiptir. MR ile kemiklerin içerisinde yer alan dokular detaylı bir şekilde görülebilir ve ödemin varlığı kolaylıkla tespit edilebilir.
Ultrasın ise yumuşak dokuların ve sıvı birikimlerinin değerlendirilmesi konunda tercih edilen bir görüntüleme yöntemidir.
Bu tetkiklerin yanı sıra gerekli durumlarda kemik iliği biyopsisi de yine başvurulan yöntemler arasında yer alır.
Biyopsi işleminde kemik iliğinden örnek alınır ve incelenir. Bu sayede ödeme neden olan durum daha net bir şekilde teşhis edilir.
Kemik ödeminin geçmesi için kişinin istirahat etmesi son derece önemlidir. Bu sayede kemik ödemi herhangi bir müdahaleye gerek kalmadan kendiliğinden geçebilir.
Genel olarak bakıldığında da kemik ödemi şikayetine sahip olan kişilerin bu durumu sadece istirahat ederek birkaç gün içerisinde geride bıraktığı görülür.
Ancak tüm kemik ödemi vakaları için istirahatin yeterli olduğu da söylenemez.
Kemik ödemi nasıl tedavi edilir sorusuna aynı zamanda şu şekilde yanıt verilebilir;
Soğuk kompres uygulaması, ödemin neden olduğu ağrı ve şişkinliğin azalmasına yardımcı olur
Kemik ödemi söktürücü ilaçlar, uzman hekimlerin belirttiği dozda kullanılarak tedavi sürecine destek olur. Bu ilaçlar arasında ağrı kesiciler ve anti-inflamatuar ilaçlar yer alır. Kortizon enjeksiyonları, hastaların şiddetli ağrıya maruz kaldığı durumlarda tercih edilir. Enjeksiyonlar uzman hekimler tarafından reçete edilir ve uygulanır
Kök hücre uygulamaları da yine kemik ödemi tedavisinde tercih edilen bir yöntemdir
Fizik tedavi seansları, hasarlı bölgenin güçlendirilmesi ve ödemin neden olduğu semptomların şiddetinin azaltılması için tercih edilebilir
Ameliyat ise son çare olarak gündeme gelebilir. Bu durumda uygulanabilecek tedavilerin hastada yetersiz kaldığı belirlenmiştir ve cerrahi operasyon ile ödemin temizlenmesi gerektiğine karar verilmiştir
Kemik ödeminin geçmesi için bölgede meydana gelen hasarın sağlıklı bir şekilde iyileşmesi gerekir.
Nitekim ödem, meydana gelen bir hasarın iyileştirilebilmesi için oluşur. Kemik ödemi söktürücü ilaçlar bu süreçte uzman hekimler tarafından reçete edilmesi halinde kullanılabilir.
Genel olarak büyük kemik ödemleri sekiz ila on hafta gibi bir sürede tamamen iyileşir. Daha küçük ödemler için ise iki ila üç haftalık bir süre gerekebilir.
Kemik ödeminin iyileşme sürecinin kişiye göre değiştiğinin unutulmaması gerekir.
Bu aşamada ödemin hangi bölgede meydana geldiği, ne büyüklükte olduğu ve kişinin tedavi sürecinde kendini ne kadar iyi koruduğu da son derece önemli etmenlerdir.
Uzman hekimlerin onayı ile kemik ödemi söktürücü bitkiler de yine bu süreçte tüketilebilir. Bu sayede iyileşme sürecinin kısalması da sağlanabilir.
Küboid kemik ödemi, küboid kemiğinde meydana gelen hasara bağlı olarak gelişir. Küboid kemiği, ayakta bulunan yedi adet tarsal kemikten ayağın dış kısmında bulunan kemiktir. Bu bölgede meydana gelen ödem genel olarak ayağın zorlanmasına neden olan futbol, koşu ya da bale gibi sporlara bağlıdır.
Dizde meydana gelen ödem çok sık karşılaşılan bir durumdur. Kişinin yanlış bir pozisyonda adım atması, düşmesi ya da dizin darbeye maruz kalması dizde kemik ödemine neden olabilir. Bu durumda kişinin diz bölgesine baskı uygulamaması, istirahat etmesi ve uzman hekimlerin reçete ettiği ilaçları düzenli olarak kullanması gerekir. Ödemin büyüklüğüne bağlı olarak dizdeki kemik ödemi birkaç hafta içerisinde iyileşme gösterecektir.
Kemik ödemi genel olarak ciddi bir sağlık sorununa neden olmaz. Ancak kemik ödemine neden olan farklı bir sağlık sorunu söz konusu ise durumu tamamen değiştirebilir. Tümör ya da kanser gibi hastalıklarında kemik ödemine neden olduğu göz önüne alınmalı ve bu gibi durumlarda zaman kaybetmeden uzman hekimlere danışılmalıdır.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.