Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

Karpal Kemikler Hangileri?

Oluşturulma tarihi: 27.02.2025 09:15    Güncellendi: 27.02.2025 09:15



Karpal kemikler diğer bir ismi ile el bilek kemikleri olarak da adlandırılır. Eli ön kola bağlayan kemik türleridir.

Sekiz küçük kemikten oluşur. Sıklıkla karşılaşılan , karpal kemiklerinde sıkışma meydana gelmesine bağlı olarak ortaya çıkar.

Karpak kemiklerde  oluşumuna bağlı bir sağlık problemidir. 

Karpal kemik nedir kısaca bahsetmek gerekir ise; karpal kemikler, elimizi hareket ettirmeye yardımcı olan kemiklerdir.

Bu kemiklerin boyutları birbirinden farklıdır.Karpal kemikler sayesinde sadece el değil aynı zamanda parmakların bireysel olarak hareket etmesi de sağlanır. 

Karpal kemik kırıklarının meydana gelmesi halinde ise kişi, parmaklarını ya da direkt olarak elini hareket ettirmekte zorlanır.

Bu gibi durumlarda karpal kemik anatomisi göz önüne alınarak, kişiye gerekli müdahalelerde bulunulması gerekir.

Karpal kemik kırığı belirtilerinin ortaya çıkması halinde evde herhangi bir müdahalede bulunmadan, direkt olarak sağlık kuruluşlarını ziyaret etmek gerekir.

Karpal Kemik Ne Demek?

Karpal Kemik Ne Demek?

Karpal kemik, "karpus" kelimesinden türer. Karpus kelimesi Latince kökenlidir.

Bu kelimeye Yunanca olarak ise "karpos" olarak bilinir. Her iki kelimenin anlamı ise aynı şekildedir. Karpos ya da karpus olarak da bilinen karpal, bilek kelimesine karşılık gelir.

Karpal kemik ne demek sorusuna kısaca; karpal kemik, bilek kemiği anlamına gelir yanıtını vermek mümkündür.

Karpal kemiklerin ana görevinin bileğin hareket etmesini sağlamak olduğu göz önüne alındığında, kemiklerin görevi ile isminin birbiriyle alakalı olduğu görülür. Karpal kemikler sayesinde hem el hem de parmak hareketleri gerçekleşir.

Karpal Kemik Neresidir? Kaç Adet Karpal Kemik Vardır?

Karpal kemikler elin ön yüzeyinde yer alır. El ile bilek kısmının birleşim noktasındadır. Sekiz parçadan oluşan bu kemiklerin birleşimi yuvarlak bir görünüm oluşturur.

Karpal kemikleri her ne kadar parmak hareketlerini sağlıyor olsa da direkt olarak parmak kemikleri olarak görev yapmaz.

Parmak hareketini sağlayan kemikler, metakarpal kemiklerdir.

Karpal kemiklerin dört tanesi parmaklara yakın olan bölgede yer alır. Diğer dört kemik ise parmaklara yakın olan kemiklerin hemen altında bilek bölgesinde bulunur.

Tıbbi olarak belirtmek gerekir ise karpal kemikler, önkol kemikleri ile ve  ile eklem yapan kemiklerdir.

Karpal Kemik Türleri Nelerdir?

Karpal kemikler sekiz parçadan oluşur. Karpal kemik isimleri; skafoid, lunat, pisiform, triquetrum, hamat, kapitat, trapezoid ve trapezium olarak bilinir.

Karpal kemik türleri, kıkırdak içerisinde kemikleşir. Kemikleşme süreleri birbirinden farklıdır.

Kemikleşen bu yapılar ise doğumdan sonra ortaya çıkmaya başlar. Bazı karpal kemiklerin kemikleşmesi 2 ila 3 ay sürerken, bazı karpal kemiklerin kemikleşmesi ise 6 seneyi bulabilir.

En büyük karpal kemik, kapitat olarak bilinir. En küçük karpal kemik ise pisiform kemiğidir. Kemiklerin her birinin boyutu birbirinden farklı olabilir.

Karpal kemik kırılmalarında da genellikle bazı karpal kemiklerin daha sık kırıldığına rastlanır. En sık kırılan karpal kemik, skafoid kemiğidir.

En çok çıkan karpal kemik ise lunat kemiği olarak bilinir.

Karpal Kemik Kırığı Belirtileri Nelerdir?

Karpal kemik kırıkları genellikle skafoid kemiğinde gerçekleşir. Kazalarda, düşmelerde ya da yapılan yanlış bir bilek hareketinde bu kemiğin kırılma ihtimali vardır.

Karpal kemik kırığı bazı belirtiler ile birlikte ortaya çıkar. Bu belirtiler şu şekilde sıralanabilir;

  • El bileğinde hassasiyet
  • El bileğinde şişlik
  • Baş parmakta ağrı
  • Bilek bölgesinin üst kısmında ağrı
  • Bileği hareket ettirmede zorlanma
  • Skafoid kemiğinin bulunduğu bölgeye dokunulduğunda acı hissi
  • Bölgesel morarıklık

Karpal Kemik Kırığı Tedavisi Nasıl Olur?

Karpal Kemik Kırığı Tedavisi Nasıl Olur?

Karpal kemik kırığının tedavisi, kırığın şiddetine bağlı olarak değişkenlik gösterebilir. Kırıklar için genellikle alçı ya da atel kullanımına başvurulur. Bu yöntemler sayesinde kırılan skafoid kemiği düzgün bir şekilde tekrar kaynar.

Fakat kemiğin kırılmasına bağlı olarak diğer karpal kemik türlerinin hasar alma riski de vardır.

Diğer karpal kemikler yerinden kayabilir. Bu gibi durumlarda ise cerrahi müdahaleye başvurulur. Ameliyat yardımı ile kırık kemik düzeltilir.

Kırık kemik alçıya alındıktan sonra ya da atel kullanımından sonra kişiler hala bileklerini hareket ettirmekte zorlanabilir. Bu gibi durumlarda ise hastanın tedavi sürecine fizyoterapi ile devam edilir. Bunların haricinde ise elektrikli kemik stimülasyonuna başvurulabilir.

Bu yöntemde kişinin kırık kemiğine elektrik verilir. Verilen elektrik oldukça düşüktür. Bu nedenle kişiye herhangi bir şekilde zarar vermez. Sadece hasar gören kemiğin iyileşmesine katkı sağlamış olur.

Bazı durumlarda kişinin skafoid kemiğinde iyileşme gözlemlenmeyebilir. Kırık kemiğin iyileşme göstermemesi halinde ise kişinin başka bir bölgesinden kemik grefti alınarak, skafoid kemiğine yerleştirilir. Bu şekilde kırık tedavisi gerçekleşmiş olur.

Karpal Kemik Kırığı Tanısı Nasıl Konulur?

Karpal kemiklerde kırık olduğuna dair tanı konulabilmesi için ilk olarak kişilerin doktor kontrolünden geçmesi gerekir. Bazı kişilerde kırıklar ağrı hissine neden olmaz. Karpal kemikler kırıldığında ortaya herhangi bir ağrı çıkmayabilir.

Bu nedenle diğer belirtilerin de göz önüne alınması gerekir. Bölgede morarma ya da şişlik meydana geldiğinde ve bu belirtiler bir ila iki gün içerisinde geçmediğinde, kırık olma ihtimali de artış gösterir. Bu nedenle de belirtiler doğrultusunda bir doktora başvurulması önerilir.

Kişiler ilk olarak fiziksel muayeneden geçer. Fiziksel muayene sonrasında ise röntgen çekilir ve bölgede kırık olup olmadığı tespit edilir. Gerekli durumlarda  başvurulur. Bu yöntem sayesinde kırığın ne kadar şiddetli olduğu da anlaşılır.

Kemik sintigrafisi ve manyetik rezonans görüntüleme yani  çekimine de bu aşamalarda başvurulur. Kemik  sayesinde zor tespit edilen kırıkların da görüntülenmesi sağlanır. MR sayesinde ise yumuşak dokuların zarar görüp görmediği ortaya çıkar.

Sıkça Sorulan Sorular

Karpal Kemik Kırığı Kaç Günde İyileşir?

Karpal kemik kırılmalarının iyileşme süreci, kırılmanın şiddetine bağlı olarak değişkenlik gösterebilir. Uygulanan tedavi yöntemi de yine bu sürecin değişkenlik göstermesine yol açabilir. Hafif şiddetli meydana gelen karpal kemik kırılmaları, ortalama olarak 8 haftalık bir süreç içerisinde iyileşme gösterir. Daha şiddetli meydana gelen kırılmaların iyileşme sürecinin ise 12 haftayı bulma ihtimali söz konusudur. Kısaca belirtmek gerekir ise karpal kemik kırıklarının iyileşme süreci 8 ila 12 hafta arasında değişkenlik gösterir. Bu süreç kişinin genel sağlık durumuna bağlı olarak da uzayıp, kısalabilir.

Karpal Kemik Kırığı İyileşme Süreci Nasıldır?

Karpal kemikte meydana gelen kırık iyileşirken, bölgede meydana gelen şişlik yavaş yavaş inmeye başlar. Aynı zamanda ağrı hissinde de azalmalar meydana gelir ve morarıklıklar geçer. Fakat bu süreçte kişiler hala bileklerini hareket ettirmekte güçlük çeker. İyileşme süreci herkeste farklı bir şekilde kendini gösterir. Bazı kişilerde tam iyileşme görülmeyebilir. Bu nedenle de  ile iyileşme sürecine destek sağlanır.

Karpal Kemik Kırığı Neden Olur?

Karpal kemik kırığı genellikle skafoid kemiğinin kırılması olarak bilinir. Bölgeye şiddetli bir darbe alınması halinde, skafoid kemiğinde kırılma meydana gelme ihtimali vardır. Özellikle sporcularda bu tip karpal kemik kırılmalarına daha sık rastlanılır. Motosiklet sürücülerinde de düşmeye bağlı olarak karpal kemik kırığı meydana gelme riski yüksektir. Kazalar, darbeler ve düşmeler sonucunda karpal kemik kırığı oluşabilir. El üzerine düşülmesi halinde de yine karpal kemiklerde kırık oluşma riski vardır.







Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.