Rahim ağzından eksfoliatif sitoloji smear alınması, ayrıntıları ile hücreleri inceleyerek oluşabilecek problemlere karşı dokular üzerinden örnek alınarak tanı konulması işlemidir. Sitoloji hücreleri inceleyen bir bilim dalıdır. Sitoloji laboratuvarında, rahim ağzından özel fırçalar ile alınan parça örnekleri incelenir.
Bu sayede hastalığın durumu hakkında kesin ve hata oranını en aza indiren test sonuçlarına göre tedavi yöntemleri planlanır. Kişiden eksfoliatif sitoloji smear alınması ile rahim bölgesinde kanserli hücrelerin olup olmadığı kanısına varılır.
Kişi de idrar yaparken acı ve çekmek gibi durumlar söz konusu olduğunda eksfoliatif sitoloji smear alınması ile oluşabilecek kanser veya diğer rahim ağzı hastalıklarının erken tespit edilmesinde bu yöntem kullanılır.
Eksfoliatif sitoloji alınması sırasında kişi herhangi bir ağrı acı hissetmezken aynı zamanda herhangi bir anestezi olmadan uygulama yapılır. Kesin teşhis sağlayan test ile hızlı ve net sonuca ulaşabilirsiniz.
Rahim ağzından alınan örnekler ile kanserli hücrelerin tespit edilmesinde kullanılan bir test yöntemidir. Serviks yani rahmin ağzından acısız bir şekilde alınan dna parçaları üzerinde incelemeler sonucu pozitif veya negatif bir sonuç elde edilir. rahim ağzı hücrelerinde bir terslik olduğunu ifade ederken negatif sonuç ise herhangi bir olumsuzluğa saptanmamış olmasıdır.
hangi yaşlarda görülür sorusu, yapılan araştırmalara göre 30 ile 50 yaş aralığında kadınlarda daha sık rastladığını açıklar. Ancak daha genç yaşta rahim kanseri belirtileri de kişilerde bilinen durumlar arasındadır. Rahim kanseri, kadınların üreme sisteminde oluşan tümörlerin hızla büyümesiyle ortaya çıkar.
Rahmin iç kısmında menstrual dönemlerde kalınlaşma görülüp adet olarak dışa aktarılan hücreler bulunur. Bu durum sistematik olarak kadın bünyesinin yapısıdır. Ancak bu düzenin anormalliğe uğraması rahim kanserini doğurabilir. Bir diğer ifadeyle endometrium olarak ifade edilen rahim kanseri hücrelerin mutasyon ile değişime uğraması sonucu meydana gelir.
Rahim kanserine sebebiyet verecek durumlar arasında en sık enfeksiyonuna rastlanılmaktadır. HPV cinsel yolla bulaşan bir virüstür, yapılan araştırmalar yüzde 98 rahim kanserinin HPV virüsünden kaynaklandığının sonucuna varmıştır.
Kısacacı HPV virüsünden korumak rahim kanserine karşı alınacak önlemler arasında HPV aşısı olmak gerekir. Rahim kanseri ve nedenleri arasında fazla sayıda kadının doğum yapmış olması, rahim çevresinde gelişen çeşitli enfeksiyonlar ve düşük bağışıklık sistemi yüzünden çöken savunma mekanizması gibi nedenler söz konusudur.
Rahim kanserinde de diğer kanser türleri gibi erken teşhis hayati önem taşır. En ufak bir belirtide bile doktorunuza gitmek birçok olumsuz sonucun önüne geçmesini sağlar. Belirtiler arasında en sık karşılaşılan bitmemesi ve regl dönemi dışında da bitmeyen kanamaların olmasıdır.
Aynı zamanda; dönemi içerisine girmiş ancak hala kanaması olan kişiler, idrar yaparken sızlama hissi, ilişki sırasında hissedilen ağrı ve karın çevresinde sık sık ağrı hissetmeniz durumları bilinen belirtiler arasındadır.
Ancak bilinenin aksine rahim kanseri bazı durumlar da belirti göstermediği de saptanmıştır. Belirlenen semptomların dışında bile olsanız belirli aralıkla rahim ağzı kanseri testi yaşam kalitenizi koruma altına alabilirsiniz.
Rahim kanseri belirtileri gösteren kadınlar doktora başvurduklarında ilk olarak fiziksel muayene de denilen pelvik kontrolüne alınır. Pelvik muayenesinde görülen ilk belirtilere dahilinde rahmin içi kamera ile görüntülenir, herhangi bir kitle olup olmadığı saptanır. Kanser şüphesi olan kişinin iç zarından parça alınarak laboratuvara incelemeye gönderilmesine ile teşhis adı verilir.
Mikroskop ile incelenen hücreler iyi veya kötü huylu olma durumlarına göre değerlendirilir. Eğer kişi biyopsi için uygun değilse dilatasyon yapılarak rahim ağzı genişletilerek parça alınır. Kişide bitmeyen kanama durumları görülmesi halinde histeroskopi yöntemi kullanılır.
Rahim duvarına küçük bir kamera yerleştirilerek hastalığın durumu araştırılır. Manyetik rezonans veya bilgisayarlı tomografi olarak bilinen yöntem ise en geniş kapsamlı araştırılmasının yapıldığı yoldur. Gelişmiş mercek teknolojisi ile tümörlerin durumu incelenir. Rahim duvarı kalınlığına göre hastanın rahminin alınması veya alınmaması kararına varılır.
Rahim ağzı kanseri teşhisi konulan kişi için ilk aşama uygun tedavi yönteminin belirlenmesidir. Bu tedavi yöntemlerinin belirlenmesinde en önemli etkenler kişinin yaşı ve hastalığın evresidir. Genel sağlık durumu da göz önünde bulundurulan hasta için cerrahi müdahale, kemoterapi, radyoterapi ve hormon tedavisi olmak üzere çeşitli yöntemlerin üzerinde karar verilir. Bu tedavi yöntemlerinden kişinin ve hastalığın evreleri baz alınarak bazen tek bir tedavi bazen de birden fazla tedavi modeli uygulanır.
Cerrahi Müdahale: Erken teşhis sırasında uygulanan cerrahi işlem sırasında rahim ağzında bulunan kanserli hücreler frozen tekniği ile dondurularak çıkarılır. Kanserli hücrelerin durumuna göre rahmin tamamen alınması gereken durumlarda meydana gelebilir.
Kemoterapi Tedavisi: Rahim kanseri ile mücadele eden kişiler için iki şekilde de kemoterapi süreci olabilir. Ameliyat öncesi yayılan ve büyüyen hücreleri küçültmek için kemoterapi seansları uygulanabilir. Ameliyat sonrası durumlarda ise tekrardan kanserin metastaza uğraması durumuna karşı önlem amaçlı kemoterapi planlaması yapılır. Kemoterapi kanserli hücrelerin yok olmasını sağlayan çeşitli ilaç kombinasyonlarından oluşur, hastaya serum şeklinde damar yoluyla enjekte edilir.
Hormon Tedavisi: Hormon dengesizlikleri sonucu rahimde bulunan hücreler büyür ve kendini beslemeye başlar. Vücuttaki hormon dengesizliğini düzeltmek için hormon engelleyici ilaçlar kullanılır. Böylece kanserin metastaz durumu engellenir. Hormon tedavisi genellikle kemoterapi ile birlikte uygulanır.
Radyoterapi: Işın tedavisi olarak da bilinir. Bu yöntem ile kanserli bölgeye yüksek dereceli ışınlar uygulanır. Vücut dışından yapılan bu işlem ameliyat sonra riskli hastalara uygulanır.
Rahim kanseri 4 evre olarak sınıflandırılmıştır. Doğru tedavi yöntemlerinin uygulanabilmesi bu evrelerin başlıkları altında değerlendirilir.
Evre 1: Kanserli hücrelerin sadece rahim ağzı kısmında bulunduğu erken teşhis evresidir. Herhangi bir yayılımın söz konusu olmadığı gibi tümör boyutları en minik boyuttadır.
Evre 2: Rahim ağzı ve çevresine yayılmaya başlayan hücreler de henüz bir metastazın gelişmediği
Evre 3: Rahim ağzında bulunan hücreler rahim dışına yayılmaya başladığı evredir. Mesaneye ulaşmamış olan hücreler yumurtalıklara ve lenf bezlerine yayılmış haldedir.
Evre 4: Tümörlü hücrelerin mesane ve tüm vücuda yayılmaya başladığı evredir
Rahim kanserine sebebiyet olan HPV virüsü enfeksiyonel yolla bulaştığı için en önemli korunma rahim ağzı kanseri aşısı yaptırmayı ihmal etmemek. Erken farkındalık için HPV testi yaptırmak oldukça önem arz ettiği bu durumda HPV’nin yapılamadığı bazı durumlarda smear taraması yapılması gerekir. Erken teşhisin hayat kurtardığı hastalıkta düzenli doktor kontrollerinizi yaptırarak önlem alabilirsiniz. Savunma mekanizmasını güçlendirmek ve sağlıklı beslenmek bol bol hareket ederek kansere karşı önlem alabilirsiniz.
Rahmi ağzı kanseri belirtiler gösteren kişiler uygulanan bir erken tanı yöntemidir. Rahim ve çevresindeki kanserli hücrelerin büyüyüp yayılım göstermeden tespit edilmesini sağlar. İdrar yaparken acı hissedilmesi geçmeyen kanamaların olması karşısında smear testi yapılır.
Rahim ağzı çevresinden alınan döküntüler ile hücreler başkalaşmaya başladığı andan itibaren smear testi ile tespiti mümkündür. Bu test sayesinde en küçük kanserli hücrenin bile durumu hakkında net bilgi sahibi olabilirsiniz. 15 - 20 saniye süren test yapım aşaması ile en kısa zamanda sonuçlarınızı doktorunuzla paylaşabilirsiniz.
Genellikle menopoz dönemine giren kadınlarda görülen rahim ağzı kanseri, belirli erken teşhis için doktorunuzun uygun gördüğü aralıklar bu testin yapılması gerekir. Rahim ve çevresinde rahatsızlığı olan kişiler için adet döneminde 10-15 gün sonra yapılması uygun görülür. Ancak bitmeyen kanama olması durumunda bir an önce yapılması gereklidir.
2-3 yılda bir tekrar yapılması gerekir. Özellikle 30 yaş ve üzeri kadınlar için belirli aralıklar yapılması önem taşır. Ancak 20 yaş grubu genç kadınlar için 3 yılda bir smear testi yapılması gerekir.
Dökülmesi mümkün olan hücreleri inceleyen en ince ayrıntılarıyla inceleyen test yöntemidir. Sitoloji smear, sürülme yöntemiyle rahimden alınan örnekler patoloji laboratuvarlarında incelenir. Hücrelerin anormal bir durum taşıyıp taşımadığına bakılarak bir sonuç elde edilir.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.